Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Format laptopa Toshiba Satellite A -300 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/format-laptopa-toshiba-satellite-300-a-90797/)

Kris 13.06.2012 13:43

To Ci pomoże?

http://www.youtube.com/watch?v=YbhTNSQmNHA

czaro80 13.06.2012 14:27

Super poradnik,wielkie dzięki będę się wzorował na nim podczas instalacji.Tylko mam jeszcze kilka pytań aby się już upewnić na 100% żebym nie popełnił jakiegoś błędu, dotyczy pojemności partycji jak mam dysk 149GB to jak najlepiej partycje podzielić ? Po połowie? np: 74GB na jedną ? i wpisuję jak w poradniku - u mnie to będzie po przeliczeniu 74GBx1024= 75776MB. Czy tak jak zrobię partycje to będzie dobrze?

Patrix 13.06.2012 16:45

Może być po połowie, głównie chodzi o to aby się zmieścił:
plik wymiany, plik hibernacji, podstawowy system oraz reszta programów.

Wszystko zależy ile chcesz softu zasadzić, ja się mieszczę ze wszystkim na 30GB partycji,
cała reszta dysku to druga partycja.

Kris 13.06.2012 17:08

Ja na Vistę 32bit przeznaczyłem partycję 60GB. Wolnego mam ok. 15GB, ale mam dużo programów.

czaro80 13.06.2012 17:42

Też mam dużo programów ale muszę dziś ten format zrobić,u mnie system ma 25,5GB sprawdziłem,dlatego muszę się zdecydować jak najlepszą opcję wybrać,czy po połowie zrobić te partycje,czy jak Patrix lub Kris mi doradzacie.Mam jeszcze jedno pytanie w poradniku kolega mówi że partycje C:Vista nie formatuje się ponieważ formatuje się automatycznie? Czyli jak skasuję obecną partycję,i zainstaluję nowe dwie z których to jedna będzie ta systemowa z Vistą to tej partycji nie formatować?

Jeszcze tylko dodam że mam 2046MB RAM.

Format i partycje już zrobiłem,na początku miałem stres że coś się nie pójdzie jak ma być,ale jednak pierwszy raz w życiu zrobiłem format i nowe partycje:) Dziękuję za podpowiedzi,za rady,za mobilizacje wszystkim tym co mi podpowiedzieli i pomogli,pozdrawiam całe Forum.Dodam dla informacji że dysk C = 70,3GB,a Dysk D=69,9GB,no a komputer jest teraz tak szybki jak nigdy.Pozdrawiam serdecznie!Wreszcie się udało!!!

- Deckard - 24.02.2013 12:24

Witam.

Mam problem z lapkiem Toshiba Satellite L300 1A2

Objawy :
Po włączeniu czasami startuje czasami nie - jesli nie to tylko widniej podkreślnik,
czasami wiesza się w biosie ,próba instalacji WinXp skutkuje zawiecha ,format skutkuje zawiecha

Dysk twardy sprawny sprawdziłem ,bez badów,sformatowałem i podzieliłem w stacjonarce
Naped dvd matszity sprawny ... tzn podczas instalacji kręci ale po czasie staje [zawiecha] ,po wyjeciu i włożeniu płyty znów rezkreca płyte i po jakimś czasie staje
Próba sprawdzenia ramu Memtestem skutkuje zawiechą ...

Mam w planach popołudniu rozkręcić go i wyczyścić zobaczyć czy gdzieś nie ma fizycznych uszkodzeń itd.

Jakieś sugestie ?

gallus 24.02.2013 12:30

Ja bym doszukiwał się problemu z ramem, który z resztą sam zdiagnozowałeś, jak są dwie kostki to zostaw jedną i zapuść skan jeżeli się zawiesi to zamień kostki i znowu skan lub pożycz od kogoś odpowiednią kość i sprawdź jakie efekty po podmianie. ;)

- Deckard - 24.02.2013 12:33

Cytat:

Napisany przez gallus (Post 1242883)
Ja bym doszukiwał się problemu z ramem, który z resztą sam zdiagnozowałeś, jak są dwie kostki to zostaw jedną i zapuść skan jeżeli się zawiesi to zamień kostki i znowu skan lub pożycz od kogoś odpowiednią kość i sprawdź jakie efekty po podmianie. ;)

no po obiadku jadę do kumpla kostkę pożyczyć bo w tej satelicie jest tylko jedna 2gb

Edit: No i tak, mam hynixa 1gb, ale na dolnym slocie obie kości się wieszają, na górnym laptok w ogóle nie startuje

nie wiem czy go otwierać czy nie prościej było by spłukać w kiblu....

gallus 24.02.2013 15:47

A próbowałeś odpalić jakiś system Live CD? Jeżeli wykluczyłeś HDD to zostaje tylko ram lub procek (w co wątpię)

- Deckard - 24.02.2013 18:32

Cytat:

Napisany przez gallus (Post 1242911)
A próbowałeś odpalić jakiś system Live CD? Jeżeli wykluczyłeś HDD to zostaje tylko ram lub procek (w co wątpię)

za twoja rada uruchomiłem xpka live i komputer losowo się zawiesza, problemem zdaje się być gniazdo ram ,

komp wstaje albo i nie, pomogą wyjecie ramu i włożenie ponowne w slot 1

Cytat:

Napisany przez gallus (Post 1242942)
To raczej dziwna sprawa, może wyczyść dobrze styki pamięci przedmuchaj slot bo nie wiem czy bezpieczne jest bawienie się preparatem na styki... Jest też możliwe że to nie sam slot a jakiś kontroler od pamięci wysiadł.

czyściłem dalej to samo, ale przy okazji dowiedziałem się też że laptop jakiś czas temu spadł z impetem ...

jutro podjadę do miejscowego serwisu laptopów i zapytam czy na próbę nie podmienia mi mobo dla pewności

gallus 24.02.2013 19:48

To raczej dziwna sprawa, może wyczyść dobrze styki pamięci przedmuchaj slot bo nie wiem czy bezpieczne jest bawienie się preparatem na styki... Jest też możliwe że to nie sam slot a jakiś kontroler od pamięci wysiadł.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:28.