![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Roman Barbarzyńca
Data rejestracji: 01.09.2003
![]() ![]() ![]() |
Gigabyte GTX 1080 i wymiana chłodzenia.
Witajcie.
Zastanawiam się nad wymianą chłodzenia na tej karcie, w 3D te 3 wentylatorki jak na mój gust są nieco za głośne. Co prawda nie jest jakoś tragicznie, ale poprzednio miałem Asusa Strix'a, i tego nie było słychać wcale. Co by można na tą kartę zamontować, aby było ciszej ? Obudowę mam bardzo dobrze wentylowaną. Dokładnie takie coś - https://www.gigabyte.com/Graphics-Ca...80WF3OC-8GD#kf
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wodne ?
![]() |
#3 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Myślałem raczej nad czymś na powietrze, z tego co widzę, wodne poniżej 1000zł raczej ciężko, czyli to absurd w tym przypadku.
![]() |
#4 |
Moderator
Moze na poczatek wymien paste na gpu na jakas dobra to powinno zbic kilka stopni a tym samym halas
![]()
![]() |
#5 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Też myślałem o paście, mam Noctue więc trza bedzie tak zrobić.
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bez przesady... blok od ek za 700 zł, wpinasz do istniejącej instalacji LC i masz ciszę
![]()
![]() |
#7 | |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Nie chcę, aby chłodzenie kosztowało więcej niż sama karta, aż takim wariatem nie jestem. Zresztą, chyba tylko przesmaruję pastą, to delikatne "huczenie" w 3D już mi przestaje przeszkadzać. ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Po przesmarowaniu nową pastą, w 2D było 39 stopni, jest 36, po wymęczeniu karty Wiedźminem 3, z 65, spadło na 63/64. Szału ni ma, ale czego się spodziewać po wymianie pasty na nową ?
Edit: Pytanie, czy takie coś będzie pasowało ? Wysokość PCB można zmierzyć, ale pozostałe elementy na karcie czy spasują. https://proline.pl/arctic-accelero-t...icznej-p933659 https://proline.pl/arctic-accelero-x...icznej-p919541 Albo jeszcze lepiej, coś takiego plus dwa razy Notcua 120mm - https://proline.pl/raijintek-morpheu...100022-p951556
pozdrawiam. Ostatnio zmieniany przez rcobex : 15.09.2018 o godz. 16:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
Ciezko powiedziec ja takiej karty nie mam , trza by szukac w specyfikacji
![]()
![]() |
#10 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Jeżeli karta znajduje się na liście produktów kompatybilnych (a znajduje się), to czemu nie? Jeśli nic nie jest napisane na temat rozstawu mocowań, to znaczy że są ustandaryzowane w obrębie tych produktów. Dawno się tym nie interesowałem i przyznam, że w dzisiejszych czasach nawet trochę mnie to dziwi, ale skoro tak jest, to nawet dobrze.
Ten Morpheus II wygląda godnie, podejrzewam, że niejedną kartę ze średniej półki schłodziłby pasywnie. Nie wiem co prawda, na chorobę ten czarny lakier (na pewno jakiś w miarę konduktywny, ale każdy dodatkowy materiał będzie miał jakiś niezerowy współczynnik oporu cieplnego). Natomiast patrząc na wagę wygląda na to, że ten Arctic może wiele mu nie ustępować, poza tym i jest tańszy i od razu zaopatrzony w wentylatory.
![]() |
#11 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź, niby specyfikacja informuje, że ma pasować, ale jak bedzie na 100% to chyba tylko producent wie. Dlaczego czarna ? Czarna karta, no to wypada mieć czarny radiator.
![]()
![]() |
#12 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Zakupy zrobione, radiator plus wentylatory zamontowane. Po odpakowaniu radiatora, dostałem delikatnych drgawek z nerwów, specyfikacja w instrukcji nie przewiduje montażu do kart nvidii z serii 10XX. Czego to ludzie nie zrobią, aby wcisnąć produkt.
Cóż mi pozostało, jak nie przymierzysz, to nie sprawdzisz. Kombinacji było co nie miara, radiatory na sekcje zasilania nie pasowały, taśma termoprzewodząca się odklejała, a kiedy już człowiek się z tym uporał, to śrubki które mocują cały radiator okazały się za długie, a oryginalne za krótkie. Polak potrafi, jakieś podkładki, i udało się przykręcić. Co prawda sam radiator podparty tylko na 4 śrubkach moim zdaniem tak czy owak jest trochę "ryzykowny", ale skoro tak wymyślili, widocznie wiedzą co robią. Radiator plus dwa wentylator Be-quiet - wszystko za 410zł z przesyłką. Nie szalałem z wentylatorami, bo mam taki sam na procesorze w fabrycznym chłodzeniu Be-quiet i go nie słyszę wcale. Podłączyłem obydwa do płyty głównej, jeden obraca się z prędkością 1000 obr. na min, drugi 600 ( nie wiem dlaczego, widocznie płyta tak lubi). Obydwa są niesłyszalne z odległości powyżej 20cm. Na koniec mojej przygody z chłodzeniem, jest bardzo cicho, wygląda to może i nie za ładnie, ale w spoczynku mam 28 stopni na karcie, w 3D nie przekracza 52 stopni. Chyba o to chodziło......
![]() |
#13 |
Moderator
a te kabelki to do czego ida ?
![]() |
#14 | |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Do kontrolera obrotów / zasilacza z funkcją podpięcia FAN / płyty głównej
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Roman Barbarzyńca
![]() ![]() ![]() |
Tak, wiem, wygląda to nieco jak "konstrukcja cepa", ale ja do obudowy nie zaglądam, a efekt jest rewelacyjny. Chłodzenie Strix od Asusa może się wstydzić ze swoją wydajnością
![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
DIY - wymiana ekranu w smartfonie | Jarson | Telefony (Smartfony) | 4 | 14.10.2019 19:33 |
[FAQ] Wymiana paska napędowego mechanizmu open\close tray | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 22 | 28.11.2018 22:30 |
Problem z odpaleniem karty graficznej GTX 285 firmy GIGABYTE | WODZU1972 | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 4 | 09.06.2010 19:42 |
Problem z płytą GIGABYTE 7NF-RZ | chrustek | Off topic | 11 | 14.08.2006 09:37 |
Gigabyte sprzedaje Liteony | edo | Napędy optyczne CD | 3 | 26.08.2004 12:33 |