Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Google a monopol (https://forum.cdrinfo.pl/f113/google-monopol-91879/)

andy 13.01.2013 23:43

Cytat:

Napisany przez Berion
I właśnie dlatego ta otwartość jest pozorna. Bierzesz to bardzo dosłownie: kod jest otwarty, ale popatrz teraz właśnie przez pryzmat usług Google'a i tego co robią z tym producenci telefonów.

Jak to pozorna? Projekt jest otwarty. To, że pewna liczba producentów często blokuje telefony bez możliwości ich odblokowania nie świadczy, że Android jest otwarty pozornie.
Co mają usługi Google do Androida? One nie są dostępne razem z nim. Jeżeli skompilujesz i zainstalujesz sobie system tych usług tam nie uświadczysz.
Cytat:

Poprzez "nic nie można zrobić", miałem na myśli to że dostęp do wszystkich zasobów systemu jest mocno ograniczona. Bez odblokowanego bootldr nie mogę nawet zmienić OSu.
Nie można pisać, że nic nie można zrobić i za chwile wyjaśniać o co nam w tym chodziło. To tak jak ja bym napisał, że na sprzęcie od HP nie da się pracować, a po chwili wyjaśnił że chodzi o matryce które biją po oczach bardziej niż u innych producentów.
Stosuj określeń, które precyzyjnie oddają to co chcesz przekazać. Jeszcze ktoś nieobeznany to przeczyta i weźmie twoje słowa dosadnie i potem będzie to powtarzał.

Cytat:

Jeśli chodzi o sterowniki to przyznaję, myliłem się. Myślałem, że *wszyscy* mają je zamknięte i w swojej szufladzie.
Sterowniki mogą być i zamknięte - chodzi o to aby były dostępne dla nowych wydań systemu.

Cytat:

Napisany przez sobrus
Próbowałem wywalić "Usługi google play" z mojego telefonu.
Niestety bez pytania i żadnego ostrzeżenia to gówno instaluje się z powrotem.
Nie jest mi do niczego potrzebne, wszystko działa bez tego. A nawet gdyby nie działało to sorry - może ja tak chce?
Ale się instaluje... nawet nie raczy o tym powiadomić.
Mam wybór?

Najprawdopodobniej odinstalowałeś aktualizację. Aplikacje Google znajdują się w /system/app i bez dostępu do roota ich nie odinstalujesz. Mając roota wystarczy wywalić je z /system/app.
Teraz pewnie napiszesz, że jak to? Bez roota się nie da? Zrzucisz to pewnie na Google nie? :) Otóż to, że takiej możliwości telefon Ci nie daje zawdzięczasz jego PRODUCENTOWI.

Cytat:

Dwa że dziwnym trafem tylko GMail w formie specjalnej aplikacji ma na Androidzie wsparcie IMAP IDLE.
Reszta kont - niestety nie, bo aplikacja "dla gorszej reszty świata" została tej ważnej funkcji pozbawiona (why? skoro aplikacja dla GMail jest bardzo podobna i to ma?)
Co powoduje ironiczne uśmieszki posiadaczy feature phonów sprzed paru lat, które taką niezwykle zaawansowaną funkcję posiadały.
Standardowa aplikacja email w Androidzie z tego co widzę nie obsługuje IDLE dla protokołu IMAP.
Jeżeli chcesz mieć tego obsługę w programie pocztowym zainteresuj się np. k9 Mail - otwarty klient pocztowy dla systemu Android z obsługą IMAP IDLE i nie tylko. Powstał na bazie standardowego klienta - siła Open Source.
Dodam, że aby z niej skorzystać serwer musi to wspierać.
Cytat:

Takie detale jeszcze bardziej mnie utwierdzają, że ten system jest ukradkiem projektowany UMYŚLNIE pod usługi google.

Dostałeś wsparcie do Sensation tylko dlatego że to była topowa słuchawka za 2500zł i wypuszczona niedługo przed premierą ICS. Jedna jaskółka wiosny nie czyni, sytuacja aktualizacji w obozie Androida jest tragiczna.
Co jest o tyle ŚMIESZNE, że system przecież jest ponoć otwarty. No więc możnaby pomyśleć, że w momencie premiery ICS wszyscy go w imie wolności i rekompilacji kodu "od ręki" go dostaną.
A dostała garstka wybrańców którzy najwięcej "posmarowali" w momencie zakupu.
Każdy z tych detali jakoś potrafię obalić. Czekam na więcej ;)

Czy to wina Google, że Sensation nie ma 4.2? Nie, to wina HTC które leci w kulki - po modelu HTC HD2, który był chyba najbardziej otwartym telefonem w ich historii poszli złą drogą.

Jako programista powinieneś wiedzieć, że rekompilacja kodu nie dostosuje sterowników pod nową wersje systemu. Temu, że nie ma dla niego sterowników nie jest winne Google, tylko producent. Kieruj swoje pretensje do firmy, której słuchawkę kupiłeś.

Cytat:

Wszystko jest wspaniale, system GPL, open source, handset alliance, linux.
Ale już samo korzystane z tego opensołrsowego wynalazku ma tyle wspólnego z wolnością co ruskie łagry, no chyba że ktoś chce wykorzystać smarta tylko jako budzik.
To oczywiście nie jest niczyja wina, to po prostu tak jest jakoś ;)
Już nie przesadzaj. Jak wielokrotnie pisałem, Android nawet bez roota oferuje większe możliwości niż iOS czy WP.

@sobrus czekam na jakieś teksty o tym monopolu, bo jak na razie widzę same posty o Androidzie i jaki on zły.

sobrus 14.01.2013 11:06

http://www.my-mobile.com.pl/index.ph...ay-nic-nie-da/
http://www.my-mobile.com.pl/index.ph...ay-nie-dziala/

To po pierwsze primo.

Po drugie primo ja uważam że user nie powinien mieć roota, tylko jeżeli bardzo chce (power user). Wtedy nie powinno sie mu przeszkadzać.

Ale każdy przypadek, gdy user musi mieć roota, aby zrobić coś co ma zrobić w zakresie normalnej funkcjonalności - to jest FAIL.

Co do reszty

Jak sie głebiej zastanowisz to dojdziesz do wniosku że jedyny powód że reszta nie ma IDLE to czyjaś celowa decyzja. W aplikacji GMail potrafili to zaimplementować, ale zamiast zrobić uniwersalną aplikacje pocztową dla wszystkich podzielili świat na gorszych i lepszych (dodatkowa praca!). W smarcie IDLE jest w zasadzie dziś niezbędne. Pomijam że obie aplikacje wyglądają jak dwie krople wody, co nasuwa logiczny wniosek że dzielą przynajmniej część kodu.

K9? Niedawno tłumaczyłeś mi (czego ja nie rozumiałem) że doinstalowanie Firefoxa to dla Kowalskiego wielkie halo.
I że Windows musi proponować go samoistnie - bo inaczej to monopol i wina M$.

A tu proszę - zrootuj, wyłącz to i tamto, zablokuj, doinstaluj, sam sobie wyszukaj APK - to nagle nie jest żadne halo?
To nic że Android "z pudełka" jest kulawy i działa tylko z Google. Przecież można go zmienić. Ale proponowanie IE to zbrodnia.

Android bez roota oferuje większe możliwości. Fakt. W zasadzie oferuje wszystko poza tym co robią usługi google (np nie umie zrobić backupu), bo przecież skoro google to umie, to android juz nie musi. Dla bezpieczeństwa całego świata jedyny backup Androida potrafi zrobić google, co jest wymuszone na poziomie systemu. Nawet jak nie korzystasz z ich usług, musisz to zrozumieć. Lokalny backup jest zbyt niebezpieczny, bo przecież ktoś moze włamać sie do mieszkania i ukraść kartę SD z telefonu. Ale na drodze wyjątku przez adb można go zrobić, albo poprosić syna sąsiadki o zrobienie.

Bez konta Google - możliwości są już dużo mniejsze, z rootem czy bez. Też fakt, bo po prostu nie ma za bardzo co na nim uruchomić i trzeba czymś uzupełnić ubytki.

Ale to przypadek i wina wszystkich producentów hardware i software oraz Świętego Mikołaja ;)

Niech no przypomne sobie jak korzystało się z zamknietego systemu monopolisty - Windows Mobile. Wiedziałem że system jest Microsoftu i na tym rola microsoftu się kończyła. Nigdy więcej o nim nie słyszałem. Nic nie wymuszał, o nic nie prosił, nic nie blokował, na wszystko pozwalał. A jego oprogramowanie pocztowe działało równie dobrze z o2 jak i gmail.
A nie sorry aplikacja Facebooka była chyba od Microsoftu...ale nie instalowała się samoczynnie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:58.