![]() |
Wyjmij baterię z płyty głównej, zrób małe zwarcie np. monetą i włączysz kompa. A ustawienia sobie jakoś ustawisz później.
|
Cytat:
Tylko on się teraz wypiera i mowi że nie wie o co mi chodzi Cytat:
|
Lepiej chyba, żeby się procek przegrzewał, niż żeby w ogóle nie pracował...
Zresztą, na przegrzewający się CPU rozwiązaniem są: 1. Poprawa wentylacji w obudowie. 2. Poprawa wentylacji okolic obudowy, przestawienie jej w chłodniejsze miejsce. 3. Wymiana chłodzenia procesora na wydajniejsze. Grzebanie w BIOSie nie zalicza się do metod na zaradzenie problemowi. A hasła bez resetu BIOSu po prostu możesz nie odzyskać... |
A ja nie rozumiem jednej rzeczy: co ma hasło na bios do hasła na systemie operacyjnym. Jeśli ktoś ustanowił hasło na biosie to bios zapyta o nie tylko wtedy kiedy będziemy tam chcieli wejść.
Z jego postu wynika raczej, że chodzi o hasło na konto użytkownika w np. windzie, a to przecież co innego i nic tutaj wyjęcie baterii nie da. |
:hmm: pamiętam jak kiedyś za czasów 486 można było ustawić hasło na starcie komputera :P ale skoro ma problemy z chłodzeniem to nie o taki komputer chodzi.
Z drugiej strony mógł byś się określić o które hasło chodzi faktycznie :hmm: |
Berion, ynsiwy
wiele komputerów (także współczesnych) ma możliwość ustawienia hasła, o które BIOS będzie pytał przed rozpoczęciem bootowania i jest ono inne niż hasło wejścia do BIOS Np. laptop Acer pyta o "HDD User Password", laptop Fujitsu-Siemens "Superuser Password" wszystkie moje płyty główne do stac. chyba też miały taką funkcję, która różnie nazywała się w menu BIOS różnie też można ją rozbroić np. niektóre płyty nie blokują boot spoza hdd LYO, spróbuj wejść do BIOS, tam może nie ma hasła a poza tym wyciągaj baterię albo wołaj tego informatyka, zrobi w 3 minuty |
Cytat:
|
jest taki fajny programik co się zwie cmospwd m.in. do kasowania ustawień bios...
|
ano, a boot zrobić z kontrolera na PCI ....
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:18. |