![]() |
No pewności nie mam, chociaż po kondensatorach nie widać ale może co innego siedzi...
Dziwne tylko, że np podczas testu memtest'em się nie wysypał. Chyba wezmę jeszcze sprawdzę go na moim mocniejszym zasilaczu może wtedy się coś zmieni, może zadeklarowane 300W to jakaś ściema... |
Dziwne rzeczy Ci się dzieją, ja mam włączone APIC, bo bez tego mój XPek nie startuje.
Skąd masz pewność, że płyta jest sprawna ? :] |
Po testach z wszystkimi ustawieniami dotarłem do instalacji graficznej ale wywaliło się już w pierwszej części (Instalowanie urządzeń)...
W sumie stało się to po wyłączeniu APIC, ale niestety dalej stoję z instalacją, jeszcze jakieś podpowiedzi? :) |
premioinc.com/pc/manuals/mb/865g/865g.pdf
Strona 3-23 "Power Management Setup", nie wiem co tam teraz masz poustawiane. Włącz APIC w "Advanced BIOS Features". |
Bios resetowany kilkukrotnie, bateria stara ale w sumie mam nową kupioną nawet nie miesiąc temu, więc mogę spróbować, a co dokładniej a tym ACPI byś proponował?
|
Zresetuj BIOS (bateria nowa ?) i pobaw się ustawieniami ACPI w tymże BIOS'ie.
|
Pierwsza możliwość odpada bo karta graficzna jest zintegrowana i nie ma tv out'u, wsadziłem również do tego kompa zewnętrzną kartę jakiegoś gf i objawy są te same.
Mini Xp startuje, po chwili obraz gaśnie, a wentylatory dalej się kręcą i kompa nie da rady wybudzić..., aha oczywiście temp procka ok bo to już też brałem pod uwagę. |
Miałem kiedyś identyczne objawy podczas instalacji systemu. Przyczyną był podpięty do gpu drugi monitor, a dokładniej telewizor. Po jego odłączeniu problem zniknął. U Ciebie pewnie problem będzie w czymś innym ale może coś w ten deseń :)
A mini windows xp z hirens boot też nie startuje? |
Instalacja systemu - tryb oszczędny
Witam
Po ostatniej awarii kompa w pracy (tzn. wywaleniu kondensatorów na płycie i zasilaczu) postanowiłem wymienić w dość leciwym kompie płytę na taką samą jak siedziała tam przez ok. 6 lat. Ze względu na to że zainstalowany był na nim Win Xp he, który był zakupiony właśnie z taką płytą główną. Po wymianie zasilacza i mobo zaczął występować dość dziwny problem tzn. podczas instalacji systemu, po ukończeniu trybu tekstowego instalator przechodzi do wczytywania instalatora graficznego i w tym momencie następuje przejście monitora w stan uśpienia (tryb oszczędny) i niestety nie można go już z niego wybudzić. Instalacja raczej też przerywa ponieważ przygotowałem płytę z instalatorem nienadzorowanym lecz po zniknięciu obrazu nic się nie działo. PS Problem dotyczy MSI 865GM2 + pentium 4 2,6GHz 1GB RAM Pamięć przetestowana memtest86, hdd jakimś softem z płyty hirens boot, próba instalacji z różnych cd systemu win xp he, oraz w7, podczas wczytywania livecd ubuntu obraz również znikł... może ktoś miał podobny problem i jest w stanie pomóc? :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:49. |