Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Jak odzyskać klucz oryginalnego windowsa xp home edition (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jak-odzyskac-klucz-oryginalnego-windowsa-xp-home-edition-87430/)

slayergt 17.12.2010 18:45

a jak np bym z innego laptopa wzioł kod będzie to działać i będzie legalne? czy kod jest przypisany do konkretnej płyty głownej laptopa?

slayergt 15.12.2010 21:49

ja mam tylko tą ulotke z windowsa co tam była ta naklejka która później była przyklejona na laptopie,a ten barcode gdzie szukać? i co to jest wogóle
spojrzałem na naklejke pod laptopem (bo ona jest tylko niecała pech chciał ze akurat kodu niema) ale pisze xp home edition OEM ;/

andy 15.12.2010 16:38

Cytat:

klucz mozna od ms odzyskac, potrzebny jest tylko barcode z pudelka
wysylaja druga naklejke, pierwszy raz za free
Ale to w przypadku wersji BOX, jeśli on ma OEM to musi się zgłosić do firmy która wyprodukowała lapka.

Patrix 15.12.2010 16:37

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1133691)

Dobrze wiedzieć...
szkoda, że z brandem nie ma tak łatwo

demek 15.12.2010 10:35

slayergt 15.12.2010 08:13

kurczę na tyle to się nie znam wersja 2002 zawiera dodatek service pack.Posiadam jedynie jakaś ulotke jak ten sytem instalowac i oryginalną płytę dostałem ten system razem z laptopem

andy 15.12.2010 02:15

Jeśli to OEM i posiada dowód zakupu oraz oryginalny nośnik to niech pisze do producenta kompa w sprawie duplikatu klucza ;)

pali 15.12.2010 00:45

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1133556)
Piracki kod licencyjny = piracki Windows i to bez względu na to, czy mamy oryginalną naklejkę i dowód zakupu.
.

Eee tam, zabobony :)
Kupił to kupił, ma dowód zakupu.
A że numer inny - bo się pomylił przy klepaniu.

Albo najlepiej wcale nie odpowiadać na takie pytania, bo w PL nielegalne jest pozyskiwanie, a nie posiadanie i też na stawiającym zarzut spoczywa ciężar dowodu. Czy w ogóle klepanie innego seriala jest przestępstwem to wątpliwe, ale załóżmy że jest, więc mówi się śledczemu, że się nie ma pojęcia skąd taki serial, zapomniało się i tyle.
Ew. że diabeł podał na kartce, a kartka - spłonęła ||

Oczywiście teoria sobie, a praktyka sobie - więc sam fakt szarpania przez stróżów prawa jest niekomfortowy, bolesny i po kieszeni uderza :(

Jarson 15.12.2010 00:43

Jeżeli naklejka przyklejona do laptopa, to raczej OEM - BOXy mają naklejkę na pudełku, jako, że licencja nie jest przyporządkowana do konkretnego kompa.

andy 15.12.2010 00:14

@slayergt Windows w wersji OEM czy BOX ?

Patrix 15.12.2010 00:04

andy polska infolinia jest, że tak powiem ekhm... można uzyskać rady sprzeczne z licencją. :]

slayergt 14.12.2010 23:37

przedstawiłem swój problem tak jak ty to napisałeś jednak gadałem z jakąś babką która dłuuugo myślała i powiedziała że nie mogą mi pomóc ponieważ xp home edition coś tam...

andy 14.12.2010 19:44

Cytat:

dzwoniłem ,rozmawiałem z panią która nie za bardzo wiedziała co mówi,wywnioskowałem to po rozmowie miała wachania ,długo się zastanawiała itp odpowiedziała że xp home edition nie da się odzyskać klucza,
A co ty powiedziałeś? Wiesz wiele razy już byłem świadkiem jak osoba nie potrafiła przedstawić swojego problemu.

Najlepszym wyjściem jest zadzwonić powiedzieć, że chciałbyś otrzymać duplikat[czy jak to kto zwał] klucza seryjnego ponieważ nalepka z owym kluczem uległa zniszczeniu a ty nie zapisałeś sobie go nigdzie. Po przedstawieniu dowodu zakupu+zdjęcia nośnika nie powinno być problemu z otrzymaniem drugiego klucza.

Jeśli masz OEMa to:
Cytat:

Drogi Kliencie!
Skrót OEM oznacza producenta oryginalnego sprzętu (ang. Original Equipment Manufacturer). Produkty OEM to produkty dostarczone przez producenta komputera razem z komputerem lub, w przypadku oprogramowania, zainstalowane i skonfigurowane przez niego na komputerze.
Zalecamy zapoznanie się z warunkami serwisowania, które Twój dostawca sprzętu dołączył do komputera, a w przypadku jakichkolwiek pytań zalecamy kontakt z producentem komputera.
Informacje i listę alternatywnych metod uzyskania pomocy technicznej znajdziesz odwiedzajac portal pomocy technicznej.
Pozdrawiamy,
Dział Obsługi Klienta

slayergt 14.12.2010 18:32

no trzeba ale teraz juz przepadło znacie jakiś email do microsoft?

Jarson 14.12.2010 17:56

Łatwiej, choć od razu trzeba zaznaczyć, że to żadne rozwiązanie. Piracki kod licencyjny = piracki Windows i to bez względu na to, czy mamy oryginalną naklejkę i dowód zakupu.

Trzeba na przyszłość chronić klucza jak oka w głowie (czyli zapisać go w innym miejscu, a można jeszcze czymś zabezpieczyć naklejkę, żeby się nie starła, co się w końcu stać przecież musi).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:09.