![]() |
a jak np bym z innego laptopa wzioł kod będzie to działać i będzie legalne? czy kod jest przypisany do konkretnej płyty głownej laptopa?
|
ja mam tylko tą ulotke z windowsa co tam była ta naklejka która później była przyklejona na laptopie,a ten barcode gdzie szukać? i co to jest wogóle
spojrzałem na naklejke pod laptopem (bo ona jest tylko niecała pech chciał ze akurat kodu niema) ale pisze xp home edition OEM ;/ |
Cytat:
|
Cytat:
szkoda, że z brandem nie ma tak łatwo |
klucz mozna od ms odzyskac, potrzebny jest tylko barcode z pudelka
wysylaja druga naklejke, pierwszy raz za free |
kurczę na tyle to się nie znam wersja 2002 zawiera dodatek service pack.Posiadam jedynie jakaś ulotke jak ten sytem instalowac i oryginalną płytę dostałem ten system razem z laptopem
|
Jeśli to OEM i posiada dowód zakupu oraz oryginalny nośnik to niech pisze do producenta kompa w sprawie duplikatu klucza ;)
|
Cytat:
Kupił to kupił, ma dowód zakupu. A że numer inny - bo się pomylił przy klepaniu. Albo najlepiej wcale nie odpowiadać na takie pytania, bo w PL nielegalne jest pozyskiwanie, a nie posiadanie i też na stawiającym zarzut spoczywa ciężar dowodu. Czy w ogóle klepanie innego seriala jest przestępstwem to wątpliwe, ale załóżmy że jest, więc mówi się śledczemu, że się nie ma pojęcia skąd taki serial, zapomniało się i tyle. Ew. że diabeł podał na kartce, a kartka - spłonęła || Oczywiście teoria sobie, a praktyka sobie - więc sam fakt szarpania przez stróżów prawa jest niekomfortowy, bolesny i po kieszeni uderza :( |
Jeżeli naklejka przyklejona do laptopa, to raczej OEM - BOXy mają naklejkę na pudełku, jako, że licencja nie jest przyporządkowana do konkretnego kompa.
|
@slayergt Windows w wersji OEM czy BOX ?
|
andy polska infolinia jest, że tak powiem ekhm... można uzyskać rady sprzeczne z licencją. :]
|
przedstawiłem swój problem tak jak ty to napisałeś jednak gadałem z jakąś babką która dłuuugo myślała i powiedziała że nie mogą mi pomóc ponieważ xp home edition coś tam...
|
Cytat:
Najlepszym wyjściem jest zadzwonić powiedzieć, że chciałbyś otrzymać duplikat[czy jak to kto zwał] klucza seryjnego ponieważ nalepka z owym kluczem uległa zniszczeniu a ty nie zapisałeś sobie go nigdzie. Po przedstawieniu dowodu zakupu+zdjęcia nośnika nie powinno być problemu z otrzymaniem drugiego klucza. Jeśli masz OEMa to: Cytat:
|
no trzeba ale teraz juz przepadło znacie jakiś email do microsoft?
|
Łatwiej, choć od razu trzeba zaznaczyć, że to żadne rozwiązanie. Piracki kod licencyjny = piracki Windows i to bez względu na to, czy mamy oryginalną naklejkę i dowód zakupu.
Trzeba na przyszłość chronić klucza jak oka w głowie (czyli zapisać go w innym miejscu, a można jeszcze czymś zabezpieczyć naklejkę, żeby się nie starła, co się w końcu stać przecież musi). |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:09. |