![]() |
Zależy właśnie co chcesz. Jak drukuję zdjęcie, to na A4. Masz dziecko, porobisz mu ładne zdjęcia, będziesz chciał wydrukować, to PX jest super kombajnem z dobrym drukiem (i niezłym skanerem). Nie zależy Ci na jakości fotograficznej, olej i kup coś innego.
Ja drukarkę kupuję raz na 6-7 lat, więc 400 zł nie robi tu, moim zdaniem, dużej różnicy. Poza tym pracujesz w Irlandii... chłopie, zielona wyspa, ludzie tam przecież s...ją pieniędzmi! :mruga: |
Tylko czy do uzytku domowego jest sens doplacac 400zl zeby miec jakosc fotolaba, to jest to co mnie dreczy. Ja juz osobiscie nie drukuje wcale albo jakies dokumenty, a dziecko to tylko cos do szkoly, bo bezsensowego drukowania nie uznaje;)
Oczywiscie te trigona sa dobre no i co 6 kolorow to nie 4:) |
loki7777, z PXa Epsona, na dobrych tuszach i papierze, będziesz miał druk lepszy lub porównywalny jak z fotolabu.
|
Papier foto chyba działa tak, że tusz w niego wsiąka.
Toner nie wsiąknie, ale pokryje powierzchnię więc sam jestem ciekaw jaki byłby efekt. Ale obawiam się że odmienny od zamierzonego ;) |
To znowu ja rozkrece temat.
W Polsce mam epsona sx515w + tusze http://allegro.pl/epson-sx525wd-wiec...270667003.html cos w ten desen czyli samoresetujace kartridze i tusz chyba 100 czy 50ml/kolor - oczywiscie jakosciowo to nie trigon itp tylko cos co kosztowalo 120zl. Pytanie jest takie, potrzebuje drukarke tu(Irlandia) bo dziecko sie uczy itp, czasami musi cos na zwyklym papierze wydrukowac w kolorze i teraz czy jest sens doplacac 500zl(bo tamtego epsona bylbym w stanie sprzedac za 300zl) do tego http://allegro.pl/drukarka-epson-sx5...275061176.html lub tego http://allegro.pl/epson-px730-wielof...294962795.html . I czy ma ktos w domu drukarke laserowa i atramentowa i bylby w stanie pokazac jak tragiczny jest wydruk zdjecia w kolorze na laserze(w cenie do 1000zl) - szukam w google ale chyba nikt takiego porownania nie robil. Chodzi glownie o zwykly papier(np. w pracy zaliczeniowej;), bo foto to fotolab. Ogolnie w gre dokladnie wchodzi urzadzenie wielofunkcyjne a nie sama drukarka:) |
Cytat:
|
brother Hl-2035 dużo pozytywnych opinii, tania regeneracja, tanie tonery oryginały zamienniki do wyboru do koloru na allegro
|
Ja mam Xerox Phaser 3117 Kupiłem za ok 300zł (jakieś 2 lata temu). Jadę na zamienniku i zregenerowanym oryginalne. Koszt regeneracji to 40zł (3500 stron przy 5% pokryciu, wymiana bezpiecznika). Koszt tonera (zamiennika) 50-60zł.
Z czystym sumieniem polecam. |
Poproszę jakieś konkretne modele, o których słyszeliście cokolwiek dobrego ;).
|
chip i dedykowany toner można kupić za ułamek ceny oryginału...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jaka mała drukarka laserowa do domu (czarny)?
Jakaś wydajna o niewielkich wymiarach?
|
http://adamhycnar.pl/jaka-najlepsza-...-eksploatacji/ co myślicie o tym?
|
Cytat:
|
Ale Ty masz chyba innego HP, mówimy o takim tradycyjnym z głowicami w kartridżu :sciana:
Ten Twój model na oko niczym się nie różni od Brotherów i Epsonów. Przykładowo mój HP 3650, tusz oryginalny 10ml - 86zł. http://allegro.pl/hp-27-oryginal-war...179253158.html Kolorowy 8ml 80zł (TAK! to niesamowite 2.66ml na kolor :rotfl:). http://allegro.pl/hp-28-oryginal-332...194772962.html Kiedyś te tusze kosztowały 150zł. Wrogowi bym takiej drukarki nie polecił :szczerb: Jak się tusze skończyły, a zamienniki zawiodły, to pare lat kurzyła się na półce, aż ją wyrzuciliśmy :sciana: |
Moment, moment - mam HP-eka :)
Do niedawna miałem najtańszego Epsona - D92, nie do zajechania, a drukowałem na zamiennikach, obecnie oddany w dobre ręce. Obecnie używam HP B110a - jadę na zamiennikach (Dulin), nic nie zasycha (drukuję 2-3x w miesiącu), kolory ok. Jeden kartridż kosztuje mnie 5zł - do zasobnika drukarki wchodzą 4szt, więc koszty wydruku są b.niskie. Wada - trzeba się bawić w przeklejanie chipa. |
Na oryginalnych tuszach to sie zgadzam. HP drukuje świetnie. Takiej czerni inne drukarki mogą pozazdrościć. Niestety do mojego HP tusz kosztował właśnie jakieś 150zł, a jego pojemność była żałosna :(
|
ja prywatnie mialem dwie drukarki HP, do tego w pracy atramenty tylko HP
zadnych problemow nigdy po kilku miesiacach nieuzywania drukowaly jak zyleta w pierwszej drukarce HP probowalem zaoszczedzic (ale wtedy to byly czasy, gdy jeden tusz kosztowal kolo 150 pln!) i napelniac samemu - efekty bardzo mizerne, bezposrednio po napelnieniu czesc dysz zapchana i paski :| potem, przez jakies 10 lat, jechalem wylacznie na tuszach oryginalnych i bylem mega zadowolony z jakosci w tej chwili nie mam drukarki w ogole (poprzednie do dzis dzialaja, tylko wlasciciel im sie zmienil ;) ) jak bede kupowal, to pewnie kolorowy laser na WiFi - na urzadzenie wielofunkcyjne Samsung chyba, ze pod katem zdjec patrzac, jakis Epson/Brother |
Ja epsona chwale(sx515w), bo byl odlaczony od pradu ok 9 miesiecy, przelezal ten czas w kartonie. Podlaczony drukuje od razu - kolor oryginalny a czarny zamiennik - 0 problemow.
|
W Brotherze nic nie zasycha, drukarka raz na jakiś czas sama sobie czyści głowice :taktak:
HP miałem, ale sprowadza się to do tego że drukuje się mało, bo tusz drogi jak diabli (5-10ml na zbiornik), a jak już trzeba wydrukować to oczywiście wszystko pozasychane i znowu trzeba wydać $$$. Plus taki że jakość HP zawsze jest rewelacjna (na oryginalnym tuszu). To samo Lexmark. Zamienniki drogie bo zawierają głowicę, a jakość tuszu i głowic w tych tańszych wyjątkowo słaba. Niektóre zaschnięte w momencie kupna. Wydruki też do kitu, zdjęcia mają przekłamane kolory. Najtaniej wychodzi zabawa z tuszami, strzykawkami, brudnymi palcami i resetowaniem chipów. Niestety efekty mizerne (zasycha). Od ponad 3 lat mam Brothera DCP-357C i (odpukać) jedyne co w nim robie to zmieniam pojemniki po 37ml/kolor (tylko firmy Skyhorse). Nigdy nic nie "serwisowałem". Wydruki super, zdjęć też. Skaner za to dziadowski, ale do xero ujdzie. |
chyba juz tylko HP ma glowice w kartridzu
czyli jak wymieniasz tusz, to wymieniasz go razem z glowica i tak - to bardzo dobre dla ludzi, ktorzy malo drukuja, bo nieuzywany tusz lubi zasychac a przeciez nie o to chodzi, by po roku nieuzywania, gdy cos trzeba wydrukowac, trzeba bylo przemywac glowice (co potencjalnie moze sie stac w innych drukarkach - bo tam glowica jest jedna i ta sama od poczatku zycia drukarki) z drugiej strony - HP ma drogie tusze ale tez bez przesady malo drukujesz - biez HP jakosc jest bardzo bardzo dobra, koszty eksploatacji znosne duzo drukujesz - Epson/Brother |
Podobno 15zł.ale nie trzeba zmieniać głowic czy coś - oni mówią że dla mnie taka najlepsza jak będę mało używał ,mają też Brothera ale to nie dla mnie podobno :hmm:
|
Sprawdz ile tusze kosztuja, czy sa zamienniki. To podstawa. Do 200zl raczej duzego wyboru nie ma.
|
A czy drukarki kolorowe -atramentowe HP są dobre? W sklepie w którym od zawsze składam komputer itp. polecają mi właśnie HP (nie wiem jaki typ) kosztuje coś koło 200zł. i podobno jak mało się używa to ta będzie jak znalazł-jak wygląda to nie wiem , gdyż przeprowadziłem rozmowę telefoniczną :> mogę ją mieć w poniedziałek.
|
No i właśnie dla tego powtórzę jeszcze raz - czarne drukujemy w domu, kolorowe w punkcie gdzie jest ta droga drukarka. :]
|
Piszemy o takich do 1000zl:) Raczej malo osob ma takie za 5,10 tys. w domu.
|
Zależy jaki laser... jest różnica pomiędzy drukarką za 1000 zł, 3000 zł i 30000 zł. :mruga:
|
nigdy nie mow nigdy
pamietam czasy, gdy drukarki nie potrafily mieszac atramentow tylko sadzily kropki oddzielone od siebie teraz jest to nie do pomyslenia moze za jakis czas drobinki prosku beda jeszcze mniejsze i jeszcze dokladniej nakladane a ten w czasie roztapiania bedzie sie mieszal, moze dodadza kolejne kolory proszkow... a moze powstanie jeszcze inna technologia :) kto wie, zobaczymy ;) |
Nie wiem czy w ogole sie to zmieni, laser sie po prostu do tego nie nadaje.
|
może słabiej, ale już nie dużo słabiej,
lasery są coraz lepsze. |
posty polaczono
a co do zdjec - duzo slabiej nadal i to sie dlugo nie zmieni :( |
Tylko nie doczytalem ze to jeden kolor 50zl.
I dodatkowe pytanie czy nadal drukarki laserowe drukuja slabiej zdjecia od atramentowek? Ps. Polaczy ktos dwa posty, prosze:) |
jeszcze nie miałem okazji napełniać :nie:
|
Na allegro za 800zl -powystawowe z gwarancja 12miesiecy.
Napelniacie proszkiem takim http://allegro.pl/toner-samsung-clp-...107676063.html czy kupujecie zregenerowane tonery? Ja tam na swojego epsona nie narzekam, po prawie roku nie uzywania drukuje bez problemu ale jest 2500km ode mnie:( Tu mam hp bez wifi i mnie strasznie dobija w obsludze i w ogole. I czy faktycznie taki zestaw starcza na 1000-1500 stron czy tam nawet 2x tyle? |
zgadza się, kombajn samsunga mam od miesiąca,
SPRAWUJE SIĘ BARDZO DOBRZE :spoko: http://www.pixmania.pl/pl/pl/1044539...elofunkcy.html |
Polecam któyś z modeli Samsunga. Sam używam model CLP-610ND i sam uzupełniam tonery :) (zdecydowanie taniej bez uszczerbku na jakości). Jakość tekstu godna polecenia, z grafiką jest nieco gorzej.
|
Potrzebuję kupić drukarkę :taktak: ma być laser i kolor :P
|
Kup sobie jakiegoś HP. Ja mam starego HP 6L. One są nie do zdarcia. :)
|
Czy ktos moze polecic drukarke, ktora bedzie dzialac pod Windows 98 (LPT)? Raczej laserowa.
Na pewno jakas regenerowana/uzywana z allegro ale nie mam pojecia jak sie taki sprzet sprawuje. |
Cytat:
|
jadę jutro do Moreli po tego samsungowego kombajna,
dam znać jak toto pracuje :taktak: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ktoś może wie jak to przestawić? |
Ja drukuję na swoim laserze rzadko coś, jak przychodzi drukowanie, to idzie tego kilkadziesiąt kartek, nie martwię się, że mi się zatka coś po pierwsze, i że będzie to trwało.
Miałem za dużo przykrych doświadczeń z plujkami, abym kiedykolwiek do nich wrócił. Inna sprawa jak ktoś ma codziennie coś do wyprintowania w kolorze, bo taki ma zawód. |
Cytat:
No, ale muszę coś raz na jakiś czas puścić albo ręcznie przeczyścić głowicę. |
E tam mam laser też, ale od 3 lat stoi nieużywany. Z nowym tonerem :hahaha:.
Ale to prawda - laser jest szybszy. Zwłaszcza te nowe lasery, drukują jak szalone. Trzeba kartki łapać ;) |
Wszystko jeszcze zależy do czego potrzebna ta drukarka, ja ostatnio miałem do wydrukowania ponad 100 stron, a znajomy czekał, baba dzwonili ;), laserem poszło moment, wyszliśmy zajarać, bo opary z drukarki bardziej trujące ;p, i zaraz było.
Atramentówką by się zesrał... :] |
Cytat:
Ma 3 lata i jeszcze (odpukac) się nic nie zatkało, choć potrafi stać pare tygodni nieużywana. Eksploatacja polega na wymianie tuszu raz na pare miesięcy i nic więcej. Inna sprawa że jak się jej zechce czyścić głowcę o 3 nad ranem to jest to nieprzyjemne ;) ze 2 razy tak miałem. Najważniejsza rzecz w plujce to lać dobry tusz (polecam SkyHorse). To absolutna podstawa. W laserze jest z tym lepiej, ale też zły toner może uszkodzić bęben. |
Jak to teraz wychodzi z tymi tonerami w kolorach?
Nadal są tak małe startowe i nadal nowe to równowartość drukarki? Czy coś się zmieniło, bo przestałem to śledzić? |
Cytat:
|
Matefusz, jeśli on rzeczywiście nie będzie często drukował w kolorze a więcej w mono, to ta laserówa jest dobrym wyjściem.
Atramentówka musi być raz na jakiś czas 'przedrukowana'. |
Cytat:
Cytat:
|
Zetoxa, tu masz porównanie kilku kolorowych laserówek, tam ten Samsung jest, może nie ten dokładnie, ale podejrzewam, że bebechy mają te same.
http://www.druckerchannel.de/artikel...t_bei_grafiken Poniżej testu masz spis treści, więc możesz sobie poprzeglądać jakość druku tekstu i zdjęć oraz koszty itp. itd. |
Cytat:
Pozdrawiam |
Druk dokumentów wygląda rzeczywiście lepiej na laserze kolor, jednak dalej widać na jednolitych powierzchniach raster. Jeśli Zetoxa będzie na niej walił dokumenty, to tak, bardziej laser. Zdjęć drukować na takim sprzęcie nie polecam. Tu atramentówki rządzą.
|
Cytat:
Zetox, instalowałem (prawie) tego Samsunga tydzień temu, wersję N, sieciową, ale bez WiFi. Pół godziny macałem podajnik papieru, który nie chciał wyjechać spod drukarki. Skończyło się na tym, czego najbardziej nie lubię przy chińskim plastiku - użyciu brutalnej siły. Na szczęście podajnik to przetrwał, a i za drugim razem poddał się jakoś łatwiej. Poza tym drukarka nie sprawiła więcej niespodzianek, zainstalowała się bezproblemowo. Wydruk kolorowy bardzo przyzwoitej jakości, popularne atramenty się chowają. Spore możliwości konfiguracyjne, szczególnie dla wersji sieciowej, łącznie z możliwością wysyłki maili z informacjami o pracy i eksploatacji drukarki. |
Gadanie z tym kolorem, jak kolor potrzebny, to się jedzie z pendrakiem do punktu i drukuje. Taniej to wyjdzie na pewno.
|
kolor będzie potrzebny bardzo rzadko, ale jednak będzie,
atrament prędzej zaschnie niż się zużyje. |
Przecież eksploatacja lasera was zeżre. Polecam Epsona PX730WD. Wifi miodzio :) drukowanie dwustronne, przystawka do nadruku płyt CD/DVD. Po wyczerpaniu się kartridży kupujesz CISS'a i cieszysz się tanią eksploatacją. No i głowica micro piezo (nie do zajechania).
|
Zetox, a dlaczego laser kolor, nie atrament?
Brother z WiFi kolor będzie droższy od tego Samsunga. PS. Ten poniżej dobrze gada... :mruga: |
OK , ale to chyba nie kolor :ysz:
|
http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1
Ostatnio do firmy kupiliśmy coś Brothera. Drukuje ładnie, ze skanowaniem gorzej (jak to u Brothera) ale kserowania OK. |
drodzy moi forumowicze,
nadejszła pora na kombajn, Staśka od razu z grubej rury, czyli ma być laser, kolor i wifi :wow: poszukałem trochę w necie i co wy na to: http://www.morele.net/samsung-clx-3185fw-326730/ ma ktoś z was drukarkę na wifi, jak to się sprawuje? te 15 kg najbardziej mnie przeraża :ysz: |
Cytat:
Niedługo skończy się tusz w PX730WD i również u tego sprzedawcy zakupię :) Nie ma znaczenia, czy masz tusze w kartridżach (jak któryś z kolorów Ci się skończy to drukarka i tak nie będzie drukować). Po podłączeniu CISSa głowica "wypłucze" się ze starego tuszu. Pomyśl też o odprowadzeniu przewodu od waste ink'a. |
Zamówiłem 2 sztuki, tylko nie zapłaciłem, bo nie wiem, czy 13 złotych za kuriera dotyczy również 2 sztuk (czekam na odpowiedź). Strasznie jestem ciekawy jak to będzie działać, zamienniki no name, których używam obecnie, działają lepiej od oryginałów (proszek lepiej trzyma się papieru), ale przy drukowaniu większej ilości kartek, trzeba otworzyć okno i uciekać, taka chemia się w powietrzu unosi. ||
|
Cytat:
|
Regenerowany tylko proszkiem toner do HP za 22,90. Jak myślicie, brać coś takiego?
http://allegro.pl/toner-hp-cb435a-hp...971177010.html |
Witam
Pora zakupić CISS do mojego Epsona PX710W, co polecacie? od kogo na allegro kupić? Jak wygląda sprawa wymiany, czy obecne kartridże powinny być puste czy może być w nich troszkę tuszu? bo 3 kolory mi się już kończą a jeden jest prawie w połowie pełny, więc jeśli będzie potrzeba to druknę kartkę w tym kolorze i nie będzie problemu. |
Oj, super, 'zazdraszczam'! :D
|
Myślałem raczej o czymś większym np. Epsonie R3000
|
Poczekaj... na dniach ma wyjść następca Epsona P50, jeśli chcesz samą drukarkę. Jeśli interesuje Cię również skaner, możliwość kopiowania, to jest też PX660 i jeśli chodzi o druk, to są te same bebechy co P50. :)
|
Cytat:
:D koniecznie potrzebna jest nowa drukarka... tym razem EPSONA :P |
Cytat:
|
prawdopodobnie przepełniony jest 'waste ink counter'
|
Panowie
Canon iP5300 po włączeniu mryga 5 razy ledem w kolorze pomarańczowym. Gdzieś tam doczytałem, że to zgłoszenie awari głowicy. Czy może ktoś wie czy to pewna informacja? Zna ktoś właściwą procedurę wejścia w tryb serwisowy dla tego modelu? |
Oby:)Ja ciesze sie bardzo a tym bardziej moja dziewczyna ktora instalowala windowsa po raz drugi w zyciu - lacznie z usuwaniem, zakladaniem partycji;)
|
Cytat:
|
Problem rozwiazany. Wine mial windows - konkretnie ta kopia byla skopana. Kopia z MSDN dziala idealnie:)
|
No tak sx510w;) W7 sp1. Przywrocilem czystego windowsa i przy istalacji sterow wywalilo jakis blad i restart kompa.
|
Ilość załączników: 1
Kryształową kulą dysponuję...
Załącznik 56869 |
Cytat:
|
Porusze temat epsona windows 7(32bit) oraz plyty na s.939(nforce4 ultra) - udalo sie komus w takiej konfiguracji zainstalowac ta drukarke? Ja sie mecze i nie daje rady. Nie ma sterow do nf4 pod w7 i instalator nie wykrywa drukarki, windows nie instaluje, wywala blad. Szukalem w necie i kiszka. Teraz zainstalowalem jakis sterowniki modowane pod w7 i bede patrzyl czy zadziala. Troche zalamka zwlaszcza ze pod serverem 08 dzialala idealnie:(
Skaner i inne *******y sie zainstalowaly. Tylko niech mi nikt nie pisze ze to wina kabla usb;) Dobrze ze w domu sa jeszcze 2 inne to jutro sprawdze:) Kabel sprawdzony. Nadal nie dziala:( Zobacze i usune kontrolery usb, w ostatecznosci przywroce windowsa i wtedy zobacze jeszcze raz. Prosze o polaczenie postow. |
HP P1102 i P1102W. Dostepne sa w miare tanie zamienniki <100zl.
Brother 7030 - combo ze skanerem ale tonery to chyba i po 50 sa (bo bez chipow). Niestety (albo raczej bez znaczenia) beben na 12000 stron (60 ryz, kto tyle drukuje w domu?). Ja w moim Xeroxie 3117 mam dopiero pierwszy toner po starterze. |
Dziecko szuka taniej drukarki laserowej. Z Waszego polecenia (konkretnie Marynarza-serdeczne dzięki) Kupiłem swego czasu xeroxa3117. Czy jest obecnie coś podobnego funkcjonalnie i cenowo?
|
Teraz juz tez drukuje:) Niby troche slabsze kolory ale jak ja kupowalem to nic innego nie bylo. Teraz jest trigon ale tez tego nie znam:)
Juz widze ze alex69 polecal ta firme - niestety ich strona padla:) W sumie tansze niz te moje. |
Cytat:
|
To nie moja dziewczyna - chociaz bardzo urocza. Moja siedzi w domu ale ma(my) ta sama drukarke:)
|
Cytat:
Kupować na gwiazdkę tusze hm... niby praktyczne ale raczej niewypał :D |
yhym za daleko;)
Z tego co mi dziewczyna przyslala(wycinek instrukcji na temat napelniania) wynika ze odpowietrznik w tuszach musi byc otwarty - prawda czy falsz? Jak prawda to to bedzie przyczyna nie drukowania. |
Zależy kto kupuje. Jak tacy, którzy zdjęć nie drukują tylko sporadycznie grafikę, to mogą nie widzieć różnicy. :mruga:
Jedź do laski i zobacz czy ma dobrze wsadzone. :D |
Tego nie sprawdze czy dobrze sa wlozone:) Ale jak widzisz po komentarzach nikt na jakosc tych tuszy nie narzeka;)
|
No to jakaś chińszczyzna lana z wiadra... i się dziwisz, że kolory nie teges? Kup dziewczynie na gwiazdkę komplet oryginalnych, tamte wypi...l, bo jeszcze głowica jej padnie i będzie wtedy płacz.
Ja kiedyś używałem zamienników firmy Dulin. Porządne tusze, jak już chcesz zamienniki to tych spróbuj. A może włożyła kolory odwrotnie? :mruga: |
http://allegro.pl/tusz-epson-kartrid...377068404.html od razu badziewie, po prostu dziewczyna uzywajaca ta drukarke ma znikome pojecie o kompach:)
|
Zapytaj sprzedawcę. Może wina po stronie oprofilowania a raczej jego braku dla tuszy i papieru (tłumaczyłoby różnicę w kolorystyce). Jeśli chodzi o jakieś krzywe drukowanie to pojęcia nie mam.
Co za badziew kupiłeś? :D |
Mam pytanko:
Drukarka epson po wymianie na tusze samoresetujace przestala dobrze drukowac - tzn kolory sa bardzo przeklamane na zdjeciach oraz drukuje jakby poza obszarem zdjecia - jak ono nie zajmuje calej kartki. Czy moze to byc wina zlego montazu tych tuszy - sprawdzic nie sprawdze do drukarka w PL (akurat nie moja, bo w mojej skonczyl sie tylko czarny ale dziewczyna pozwolila na mieszanie kolorow w celu uzyskania czarnego, bo pozostale kolory sa prawie pelne)? Zamienniki samoresetujace raczej dobrej jakosci - osoba ma ponad 2000 komentarzy i zero negatywow/neutrali. |
@demek, chodzi o oryginalne tusze (kartridże) epson'a - claria.
|
w epsonie te same?
panowie racza zartowac? :) |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:33. |