![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jaki monitor LCD 24" do około 800 zł?
Hej!
Czas pozbyć się lapka na rzecz jakiegoś w miarę przystępnego PC i dużego monitora. Mam już parę typów, wiem, że odpadają monitory z matrycami TN - mam w domu starą 17" PVA i świeci perfekcyjnie do dzisiaj i do dziś obraz na niej w porównaniu do np. laptopowej matrycy robi ogromne wrażenie. Jaka jest różnica pomiędzy PVA a MVA? Jak duża jest różnica między MVA a IPS? Czy TEN monitor mnie zadowoli? Nie przejmuję się kwestiami smużenia, bo nie gram, mam od tego PS3 i projektor ;-). Ma być super kontrast, super czerń, duża powierzchnia robocza i obraz jak żyleta. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Czerń idealną można w bajki włożyć, a smużenie jest widoczne, PVA 23 cale, nie spodziewaj się cudów za osiem stów, za więcej pewnie też nie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Masz, poczytaj. Niektóre pewnie znajdziesz taniej na aledrogo.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Forumator
Data rejestracji: 24.01.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Za te pieniądze cudów nie należy się spodziewać. Z drugiej strony, przecież lapka możesz podłączyć pod większy monitor.
![]() |
![]() |
#6 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
*VA maja lepsze kąty i czerń (i przez to kontrast). IPS mają lepsze kolory. MVA ma takie "stłumione", obraz charakterystycznie "srebrzy".
Mam w domu oba typy, kolory w IPS biją MVA na głowę, ale czerń pod kątem świeci na fioletowo. Kontrast IPS to max ok 1000:1, VA 3000:1 Weż pod uwagę że tanie IPS od LG (lub Dell, bo to też LG) to tak naprawdę uproszczone wersje eIPS, ale i tak "dają" radę, zwłaszcza za te pieniądze ![]() MVA które mam to "legendarny" Benq FP93GP+ i choć w niektórych testach wypada lepiej od mojego obecnego eIPS LG E2370 to i tak wole teraz LG. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 10.03.2012 o godz. 13:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
@sobrus, czyli lepiej LG E2370V-BF lub np. DELL U2312HM i kosztem 1 cala niż np. BenQ 24" LED EW2430 ?
Nie wiem dlaczego, ale uparłem się na te 24" cale, a najtańszy IPS 24" Della to ponad 1000 zł... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
monitor kupuje się raz na długi czas... może jeszcze poodkładaj trochę $ ...
![]()
![]() |
#9 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Jukebox Hero
Trzebaby poczytać testy, pewnie ma matrycę LG i wydaje się być OK.
Zwróć uwagę że to monitor 16:10 a nie 16:9. Moim zdaniem to lepiej i ma większą przestrzeń roboczą 1920*1200. Tu jest jakiś review, wypadł bardzo dobrze (jak za te pieniądze). http://www.hardwarecanucks.com/forum...or-review.html Ostatnio zmieniany przez sobrus : 11.03.2012 o godz. 09:46 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ihmo bardzo dobry wybor
troszke spora konsumcja energii, mozna by tez oczekiwac kamerki/glosnikow/gniazda sluchawkowego i hdmi, ale bez przesady ![]() i w tej roli powinien byc super fajnie, ze dali pivota - nie wiem czemu tak zadko ten bajer sie pojawia - dla niektorych osob to istne zbawienie ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Wrócę do kwestii laptopa jeszcze - owszem, mogę podłączyć pod niego duży ekran, mam tak teraz z 17".
Ale lapek najzwyczajniej po 5,5 roku siada (HP Pavilion - ODRADZAM każdemu!), więc złożenie PC jest niezbędne, a widziałem, że można już za 1500 zł skleić coś, co mi do filmów i prac biurowych wystarczy w 100%, a będzie nawet sporo wydajniejsze niż c2d 2,0ghz w obecnym lapku :-). |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Jukebox Hero
Widzę ze następna osoba wyleczyła się z laptopa
![]() Do filmów i prac biurowych możesz teraz kupić sobie APU od AMD - A4,A6, A8. Mają zintegrowanego w procesorze Radeona i nawet pograć się na tym da (wiadomo że nie na max w FullHD). Czyli za troche ponad 500zł masz quada A8 3.0Ghz z całkiem przyzwoitą grafiką DX11. Tylko nie wiem czy nie warto troche poczekać bo w tym roku mają sie pojawić nowe wersje tych APU oparte na Bulldozerach. Może 8 rdzeni i nowszy Radeon będzie. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 12.03.2012 o godz. 07:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Forumator
Data rejestracji: 24.01.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jeżeli ktoś nie lubi wiosennych spacerów z komputerem, to faktycznie lapek mu niepotrzebny. Po co przepłacać. W miarę przyzwoity sprzęt to poniżej tysiąca można złożyć (do takich zastosowań). Nie opłaca się nadmiernie inwestować w sprzet, bo ten z roku na rok tanieje. Nawet chyba monitory nie goszczą już na biurkach tak długo jak kiedyś.
![]() |
![]() |
#15 |
Jukebox Hero
Chodzi o to że jest trend zamiany komputerów stacjonarnych na laptopy.Bo to modnie i wygodnie.
A to bzdura, bo jeżeli lapa sie nie wynosi z domu, nie potrzebuje komputera "w terenie", to taki zakup nie ma kompletnie sensu. Chyba że ktoś uwielbia się męczyć i/lub przepłacać. Lapa sprzedałem, nie ma to jak wielki ekran, porządna klawiatura i mysz, wygodny fotel oraz moc pod maską ![]() Jasne można kupić lapa i podłączyc pod monitor i klawiaturę - tylko po co? I męczyć sie ze słabym procem i/lub wolnym dyskiem - plus praca na zasilaczu to katowanie baterii. A każde upgrade to ból. Ale co kto woli ![]() Bo to jest w lapie najważniejsze, ale dopiero teraz do tego dorosłem ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 12.03.2012 o godz. 14:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Płyta I Sempron A Do O/c ?jaka I Jaki ?? | adbok | Off topic | 14 | 16.02.2005 22:33 |
Jaki monitor | Dawid Partyka - Koli | Off topic | 19 | 22.04.2003 17:30 |
plyty 800 i gloopie nero | zinger | Napędy optyczne CD | 4 | 04.06.2002 07:50 |
Jaki program jest najlepszy do nagrywania 800 -setek? | Johnu | Napędy optyczne CD | 1 | 01.02.2002 21:34 |