![]() |
Cytat:
:szczerb: |
hmm, a ja sie racze nie zgodzic z Toba Sobrus
ale podkreslam - zalezy od potrzeb z gier wyroslem wiele lat temu - nie bawi mnie i juz kompa uzywalem do pracy - kiedys troche dtp i grafiki w Corelu do tego z zapasem wystarczyl mi c2d i 17" w lapku a w zamian zero kabli, wszystko w jednej budzie, mozliwosc zabrania calego kompa na wakacje albo na weekend, gdy jechac trzeba a robota jest do dokonczenia w Dellu bakteria starczala na 2,5 h filmu lub kolo 3 pracy z tekstem akurat, zeby wypic kawe na balkonie w ladna pogode albo wyniesc lapa do innego pomieszczenia bo akurat tak bylo wygodniej teraz juz praktycznie tylko teksty i net do tego starcza mi atom w netbooku :) bateria na 12h, pracowac moge skad chce, np teraz siedzac w samochodzie tak sie przyzwyczailem, ze na biurku nawet miejsca na lapa nie ma - ja z nim siadam na fotelu, Moja ze swoim na lozku :) takze lapek w domu ma swoje zalety, jezeli moc nie jest potrzebna - niskie zuzycie energii - mozliwosc przeniesienia gdzies na chwile (kibel, balkon, inny pokoj) - budowa all-in-one - zero kabli - mozliwosc zabrania stacji roboczej na wakacje/wyjazd/do pracy a jak bedzie wygladala sprawa kolejnego kompa? chyba od netbooka jestem juz uzalezniony a w miejsce duzego kompa albo bardzo duzy lapek (min 17"), albo jakis miniPC |
Cytat:
Przy czym są to moje subiektywne wrażenia, ale dotychczas się nad tym szerzej nie zastanawiałem i nie zaglądałem do statystyk sprzedażowych. Natomiast popularność zyskują kolejne leciutkie "zabawki". Dla mnie lapek był koniecznością, a drugi monitor to w moim wypadku również częste ułatwienie przy pracy. Na moc już tak bardzo nie patrzę, bo nie jest mi ona niezbędna - nie jestem graczem. No dobra - saper, Angry Birds, he, he, he. |
Chodzi o to że jest trend zamiany komputerów stacjonarnych na laptopy.Bo to modnie i wygodnie.
A to bzdura, bo jeżeli lapa sie nie wynosi z domu, nie potrzebuje komputera "w terenie", to taki zakup nie ma kompletnie sensu. Chyba że ktoś uwielbia się męczyć i/lub przepłacać. Lapa sprzedałem, nie ma to jak wielki ekran, porządna klawiatura i mysz, wygodny fotel oraz moc pod maską :) Jasne można kupić lapa i podłączyc pod monitor i klawiaturę - tylko po co? I męczyć sie ze słabym procem i/lub wolnym dyskiem - plus praca na zasilaczu to katowanie baterii. A każde upgrade to ból. Ale co kto woli :) Lapa kupie jak będe potrzebować i będzie to urządzenie mobilne, już bez wypasionego (a i tak nic nie wartego po roku) geforce i dziesięciu rdzeni ale za to z 10h pracą na baterii. Bo to jest w lapie najważniejsze, ale dopiero teraz do tego dorosłem :spoko: |
Cytat:
Cytat:
Jeżeli ktoś nie lubi wiosennych spacerów z komputerem, to faktycznie lapek mu niepotrzebny. Po co przepłacać. W miarę przyzwoity sprzęt to poniżej tysiąca można złożyć (do takich zastosowań). Nie opłaca się nadmiernie inwestować w sprzet, bo ten z roku na rok tanieje. Nawet chyba monitory nie goszczą już na biurkach tak długo jak kiedyś. |
Widzę ze następna osoba wyleczyła się z laptopa :>
Do filmów i prac biurowych możesz teraz kupić sobie APU od AMD - A4,A6, A8. Mają zintegrowanego w procesorze Radeona i nawet pograć się na tym da (wiadomo że nie na max w FullHD). Czyli za troche ponad 500zł masz quada A8 3.0Ghz z całkiem przyzwoitą grafiką DX11. Tylko nie wiem czy nie warto troche poczekać bo w tym roku mają sie pojawić nowe wersje tych APU oparte na Bulldozerach. Może 8 rdzeni i nowszy Radeon będzie. |
Wrócę do kwestii laptopa jeszcze - owszem, mogę podłączyć pod niego duży ekran, mam tak teraz z 17".
Ale lapek najzwyczajniej po 5,5 roku siada (HP Pavilion - ODRADZAM każdemu!), więc złożenie PC jest niezbędne, a widziałem, że można już za 1500 zł skleić coś, co mi do filmów i prac biurowych wystarczy w 100%, a będzie nawet sporo wydajniejsze niż c2d 2,0ghz w obecnym lapku :-). |
ihmo bardzo dobry wybor
troszke spora konsumcja energii, mozna by tez oczekiwac kamerki/glosnikow/gniazda sluchawkowego i hdmi, ale bez przesady ;) w koncu to monitor i w tej roli powinien byc super fajnie, ze dali pivota - nie wiem czemu tak zadko ten bajer sie pojawia - dla niektorych osob to istne zbawienie ;) mi tego najbardziej brakuje w mim netbooku ;) |
Trzebaby poczytać testy, pewnie ma matrycę LG i wydaje się być OK.
Zwróć uwagę że to monitor 16:10 a nie 16:9. Moim zdaniem to lepiej i ma większą przestrzeń roboczą 1920*1200. Tu jest jakiś review, wypadł bardzo dobrze (jak za te pieniądze). http://www.hardwarecanucks.com/forum...or-review.html |
|
monitor kupuje się raz na długi czas... może jeszcze poodkładaj trochę $ ... :P
|
@sobrus, czyli lepiej LG E2370V-BF lub np. DELL U2312HM i kosztem 1 cala niż np. BenQ 24" LED EW2430 ?
Nie wiem dlaczego, ale uparłem się na te 24" cale, a najtańszy IPS 24" Della to ponad 1000 zł... |
*VA maja lepsze kąty i czerń (i przez to kontrast). IPS mają lepsze kolory. MVA ma takie "stłumione", obraz charakterystycznie "srebrzy".
Mam w domu oba typy, kolory w IPS biją MVA na głowę, ale czerń pod kątem świeci na fioletowo. Kontrast IPS to max ok 1000:1, VA 3000:1 Weż pod uwagę że tanie IPS od LG (lub Dell, bo to też LG) to tak naprawdę uproszczone wersje eIPS, ale i tak "dają" radę, zwłaszcza za te pieniądze :) MVA które mam to "legendarny" Benq FP93GP+ i choć w niektórych testach wypada lepiej od mojego obecnego eIPS LG E2370 to i tak wole teraz LG. |
Cytat:
Za te pieniądze cudów nie należy się spodziewać. Z drugiej strony, przecież lapka możesz podłączyć pod większy monitor. |
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:47. |