![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Potrzebuję jakiś niedrogi i mały monitor do starego komputera. Coś, żeby można było pocztę sprawdzić i list napisać, a jednocześnie nie stawiać dużej kobyły CRT na biurku. Myślałem nad kupnem czegoś tak do 150 złotych. Znalazłem na Allegro kilka modeli, które będę mógł zobaczyć na miejscu, ale zastanawiam się generalnie na co zwracać uwage i czy w ogóle monitory w takiej cenie do czegoś się nadają.
Patrzę między innymi na te: MONITOR 17" LCD WROCŁAW 2 LATA GWARANCJI !!! http://www.allegro.pl/item671706932_...gwarancji.html IBM 6734, CZARNY, 2005R., OKAZJA!!,FV GW.! http://www.allegro.pl/item670323002_...zja_fv_gw.html ewentualnie: COMPAQ 5010, BEZ WAD NA MATRYCY, OSTATNIE SZTUKI!! http://www.allegro.pl/item671991170_...ie_sztuki.html Warto coś z tego wybrać? (ewentualnie coś innego od tych sprzedawców)
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Miałem już jechać, ale ojciec stwierdził, że na razie da swój ze starego komputera, którego nie używa. Tak więc ostatecznie nie kupowałem.
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wracam na chwilę do poruszanej kilka postów wyżej jakości podłączenia komputera do TV LCD za pomocą kabla DVI-HDMI i D-Sub. Mam w końcu kabel DVI-HDMI i mogłem to sprawdzić. Testu dokonałem na identycznym trybie wyświetlania (standardowym) w moim Samsungu LE32B530.
Wnioski po podłączeniu kablem DVI-HDMI: - jakość wyświetlanego obrazu jest znacznie gorsza niż w przypadku D-SUB, kolory są drastycznie przesycone (nie udało mi się tego skorygować do akceptowalnej postaci), obraz jest o wiele mocniej rozmyty, - obraz wyświetla się poza granicami ekranu 16:9 i trzeba to korygować funkcją dopasowania do ekranu z telewizora, - to samo co powyżej uzyskałem z 2 różnych kart graficznych (NVidia i ATI), co ciekawe nasycenie kolorów wracało do normalności po zmianie rozdzielczości na inną niż natywna (np.: 1680x1050), niestety jak można się domyślić jest wtedy nieostro jak diabli. Bezwzględnie podłączenie D-SUB daje lepszą jakość obrazu niż DVI-HDMI. Porównanie na zdjęciach : ![]() Rys.1 -> kabel D-SUB ![]() Rys.2 -> kabel DVI-HDMI pozdrawiam
![]() |
![]() |
#5 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Może to kwestia gustu, ale d-sub jest mocno nieostry, rozmyty, zagubiona masa szczegółów (np. faktura skał i piasku) a kolory wyblakłe - na podstawie tych fotek ja wyciągam przeciwny wniosek
![]() Albo poruszyłeś zdjęcie, albo D-SUB daje tragiczną jakość.
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 05.10.2009 o godz. 20:53 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Oj nie nie, wydaje Ci się, popatrz jeszcze raz na wersje w oryginalnej wielkości.
![]() D-SUB ![]() DVI-HDMI Ekran na DVI-HDMI jest jakbyś zrobił kilka razy opcję "wyostrz" w programie graficznym (co może trochę mylić w pierwszym momencie), zauważ że czcionki dostały aż poświaty, a linie je tworzącae nie są jednolite. Kolory też nie do przyjęcia. Tutaj nie ma kto co lubi, ten obraz jest nie do zaakceptowania. Nie można nawet chwili pracować na takim ekranie, bo to katorga. pozdrawiam
![]() |
![]() |
|
|