Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 06.10.2009, 00:57   #11
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Monitor HP w240h+grafika GeForce 8800GT EVGA.
Monitor posiada wyjście HDMI oraz D-sub. Możliwość przełączania wyjść jednym przyciskiem w monitorze. Pomijając komfort związany z automatycznym dopasowywaniem/zmian rozdzielczości obraz po kablu HDMI jest bardziej klarowny/przejrzysty - jednym słowem ostrzejszy, pozbawiony ewentualnych zakłóceń i przekłamań barw (w granicy jakości monitora-matrycy).

Przeznaczenia złącza HDMI jest jednoznaczne ***8211; porównywalne z połączeniami typu Optical/ SPDIF/Coaxial w audio.

Jeśli odczucia po zastosowaniu HDMI są naprawdę tragiczne (trudno porównywać fotografie obrazu) to jednoznacznie wynika z tego iż wina leży tylko i wyłącznie po stronie:
1. Uszkodzony/kiepskiej jakości przewód/wtyczka HDMI
2. Uszkodzona/ nie radząca sobie z przesyłem obrazu przez DVI/HDMI karta graficzna
3. Uszkodzony monitor/wejście HDMI
4. Problemy software-owo-systemowe
5. Inne czynniki zewnętrzne, z którymi nie spotkałem się do tej pory.
6. Konwersja sygnału analogowego na cyfrowy często obfituje w dziwne przesycenia barw (w zależności od konwertera).
Tutaj może się wydawać iż D-sub generuje (błędnie) inną, czasem pobitą w górę kolorystykę.
Mając do dyspozycji HDMI/D-sub możemy zatem wybierać pomiędzy ***8222;kolorystyką***8221;, a miarę realnym obrazem. Wyostrzanie czcionek/ogólnie obrazu w HDMI ma związek z przyzwyczajeniem do D-sub w którym konwerter analogowo-cyfrowy robi/ może robić coś na styl antyaliasingu.

Próbowałem przejściówek (DVI-HDMI+ przewód HDMI), przewodu DVI-HDMI ***8211; praktycznie brak różnic ***8211; w obu przypadkach obraz przysłowiowa ***8222;żyleta***8221;.
Testowałem wiele monitorów z wejściami HDMI/DVI ***8211; nie spotkałem się z podobnym, opisywanym tutaj problemem.
Na marginesie jakości wyświetlanego obrazu ***8211; przejście z DVI (grafika) ***8211;DVI (monitor) na DVI (grafika) - HDMI (monitor) nie powoduje strat lub zysków, które mógłby mój wzrok wyłapać.

Jestem człowiekiem, który na punkcie jakości obrazu na przysłowiowego bzika dlatego też stwierdzenie, iż D-sub generuje lepszy od HDMI obraz jest dla mnie stwierdzeniem delikatnie mówiąc niefortunnym (patrz punkty od 1-6).
Może bardziej trafne byłoby stwierdzenie: ***8222;nieco inny obraz***8221;.
Połączenie audio analogowe/Coaxial/Optical także obfituje w takie różnice.
Tak czy inaczej mając do dyspozycji dwa wejścia możemy dokonać wyboru według uznania.
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Twoje uprawnienia: