![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#11 | ||||
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Cytat:
![]() Sam na własnej skórze doświadczyłem dylematów, pułapek i dziesiątki godzin na szukaniu informacji odnośnie monitora pod moje wymagania. Stwierdziłem, iż pewne aspekty są zbyt przejaskrawione, inne pomijane, a jeszcze inne przelane na strony www tylko po to aby się pochwalić swoim majlepszym, najnowoczesniejszym nabytkiem. Zauważmy, iż połowa nabywców ekranów LCD nie miało jeszcze z tego typu monitorami jeszcze do czynienia. Zatem to, co oczywiste dla Pana X nie zawsze jest takie jasne dla Pana Y. Ciekawostką dla mnie była pewna opinia, iż monitora HP w2207h nie kupi z racji braku cyfrowego wejścia DVI. To tyle w kwestii mojeg tłumaczenia się z tekstu, który w wiekszości dla czytających okazać się może nasączony oczywistością. Cytat:
W obu monitorach (20",22") mamy do dyspozycji tą samą rozdziałkę natywną 1680x1050, a to przekłada się na wielkość czcionki. Jednym słowem w monitorze w2007 będzie ona mniejsza. Cytat:
W czasach, kiedy zwykła Pepsi zmienia smak z miesiąca na miesiąc nie można być nieczego już pewny. Nie jest to proceder odosobniony dla firm sprzedających monitory z własnym logo, nie nalezy go traktować jako spisek przeciwko klientom ale być może nie wszyscy wiedzą .... Jak na razie w2207h mamy "tylko" w dóch wersjach: - oparty o matryce Innolux - oparty o matryce LG Żeby dolać oliwy do ognia - matryca Innolux nie jest zachwalana ![]() Aby to sprawdzić trzeba wejśc w menu serwisowe monitora i odczytać informację o użytej w danym modelu matrycy: LMxxxxx = LG MTxxxx = Innolux Mamy zatem dwie matryce stosowane w tym samym modelu monitora, przy tym jedna z nich nie zachwyca. Tym sposobem Pan X może mieć ladniejszy obraz od Pana Y chociaż obydwaj posiadają ten sam monitor. Długo zastanawiałem się czy robić mętlik w głowach pisząc o tym ale pomyślałem że warto także takie "oczywistości" tutaj poruszyć. Jedno jest pewne: przeważająca ilość tych modeli w naszym kraju oparta jest o matrycę LG. Cytat:
Nigdy nie przekonałem się jednak do tej funkcji - czarne pasy mnie po prostu drażnią. W zależności od karty graficznej oraz sterowników także ona może ten sam proces przeprowadzić (równie irytujący). Z gier wyrosłem, a te w które gram są nowymi tytułami majacymi już w opcjach możliwość wykorzystania formatów 16:10. Problem rozpoczyna się momencie odpalenia materiału filmowego zgranego w formacie 4:3. Ja stosuję w takim przypadku proporcjonalne rociągnięcie obrazu. Korzystając z tunera satelitarnego można zauważyc powolne przejście do formatu 16:9 co rozwiązuje problem monitorów 16:10. Bodajże firma Sony (TV 16:9) wymyśliła coś ciekawo-pośredniego. Cały proces rozciągania obrazu 4:3 do 16:9 odbywa się w taki sposób, iż centralna część obrazu pozostaje nienaruszona (rozciągnięcie dotyczy tylko cześci prawej i lewej strony ekranu). Oczywiście i to rozwiązanie ma swoje wady ![]() |
||||
![]() |
![]() |
|
|