Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 27.04.2008, 22:33   #11
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Swoją drogą ciekawi mnie, czy pisałeś to wszystko na forum, czy to jakiś wycinek z artykułu/recenzji?
Pisane na szybko (za co przepraszam) specjalnie dla forum cdrinfo .

Sam na własnej skórze doświadczyłem dylematów, pułapek i dziesiątki godzin na szukaniu informacji odnośnie monitora pod moje wymagania.
Stwierdziłem, iż pewne aspekty są zbyt przejaskrawione, inne pomijane, a jeszcze inne przelane na strony www tylko po to aby się pochwalić swoim majlepszym, najnowoczesniejszym nabytkiem.

Zauważmy, iż połowa nabywców ekranów LCD nie miało jeszcze z tego typu monitorami jeszcze do czynienia. Zatem to, co oczywiste dla Pana X nie zawsze jest takie jasne dla Pana Y.
Ciekawostką dla mnie była pewna opinia, iż monitora HP w2207h nie kupi z racji braku cyfrowego wejścia DVI.
To tyle w kwestii mojeg tłumaczenia się z tekstu, który w wiekszości dla czytających okazać się może nasączony oczywistością.

Cytat:
Nie wiem, jak z proporcjami ekranu, bo wydaje mi się, że jednak w 20'' są podobne.
Pisząc bardziej precyzyjnie - chodziło mi o rozdzielczości.
W obu monitorach (20",22") mamy do dyspozycji tą samą rozdziałkę natywną 1680x1050, a to przekłada się na wielkość czcionki. Jednym słowem w monitorze w2007 będzie ona mniejsza.

Cytat:
To ciekawe i jednocześnie przykre, choć w sumie do takich rozgrywek można się już było w różny sposób przyzwyczaić. Pytanie, czy dotyczy to również monitorów HP, a jeśli tak, to czy konkretnie tych modeli.
Jeszcze się nie spotkałem z tym konkretnie przypadkiem, co nie znaczy że gdzieś w sklepie właśnie przyjmują nowe partie monitorów HP po przycięciu kosztów.
W czasach, kiedy zwykła Pepsi zmienia smak z miesiąca na miesiąc nie można być nieczego już pewny.

Nie jest to proceder odosobniony dla firm sprzedających monitory z własnym logo, nie nalezy go traktować jako spisek przeciwko klientom ale być może nie wszyscy wiedzą ....
Jak na razie w2207h mamy "tylko" w dóch wersjach:
- oparty o matryce Innolux
- oparty o matryce LG
Żeby dolać oliwy do ognia - matryca Innolux nie jest zachwalana .
Aby to sprawdzić trzeba wejśc w menu serwisowe monitora i odczytać informację o użytej w danym modelu matrycy:
LMxxxxx = LG
MTxxxx = Innolux

Mamy zatem dwie matryce stosowane w tym samym modelu monitora, przy tym jedna z nich nie zachwyca. Tym sposobem Pan X może mieć ladniejszy obraz od Pana Y chociaż obydwaj posiadają ten sam monitor.
Długo zastanawiałem się czy robić mętlik w głowach pisząc o tym ale pomyślałem że warto także takie "oczywistości" tutaj poruszyć.
Jedno jest pewne: przeważająca ilość tych modeli w naszym kraju oparta jest o matrycę LG.

Cytat:
A z kolei w tych monitorach ciekawą dla mnie funkcją jest możliwość wyświetlania obrazu w proporcji 4:3 bez utraty jakości (czarne paski po bokach).
Fill to Aspect Ratio - można oczywiście tych modelach HP ustawić w menu.
Nigdy nie przekonałem się jednak do tej funkcji - czarne pasy mnie po prostu drażnią. W zależności od karty graficznej oraz sterowników także ona może ten sam proces przeprowadzić (równie irytujący).
Z gier wyrosłem, a te w które gram są nowymi tytułami majacymi już w opcjach możliwość wykorzystania formatów 16:10.

Problem rozpoczyna się momencie odpalenia materiału filmowego zgranego w formacie 4:3.
Ja stosuję w takim przypadku proporcjonalne rociągnięcie obrazu.
Korzystając z tunera satelitarnego można zauważyc powolne przejście do formatu 16:9 co rozwiązuje problem monitorów 16:10.

Bodajże firma Sony (TV 16:9) wymyśliła coś ciekawo-pośredniego.
Cały proces rozciągania obrazu 4:3 do 16:9 odbywa się w taki sposób, iż centralna część obrazu pozostaje nienaruszona (rozciągnięcie dotyczy tylko cześci prawej i lewej strony ekranu). Oczywiście i to rozwiązanie ma swoje wady .
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Twoje uprawnienia: