Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Jaki router? Proste pytanie. (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jaki-router-proste-pytanie-97735/)

nimal 14.07.2020 12:47

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1437664)
Ale po co system gugiela ma miec dostep ? nie za bardzo rozumiem wszystko jest w jednym zamknietym srodowisku serwer stoi na malince wszystko dziala w trybie offline bez dostepu do neta zaden gugiel ci potrzebny nie jest do obslugi bo masz dedykowana apke na telefon w zaciszu domowym :P a jak sie uprzesz to z fritza robisz server i masz obsluge po vpn do obslugi zdalnej.

no wlasnie :D
w moim rozwiazaniu podlaczam do wifi, zmieniam ip na routerze, w apce eWeLink konfiguruje przelaczniki (jezeli jest taka potrzeba - np sterowanie rolet czy przelaczniki zmienne albo sterowanie czasowe lub zaleznie od stanu jakiegos czujnika) a w google home przypisuje do pomieszczenia

w Twoim:
flashuje wszystkie przelaczniki
podlaczam je do WiFi, IP i tak musze poprzypisywac, zeby DHCP odciazyc
w apce tez musze robic takie same konfiguracje
a do tego jeszcze musze zakobinowac zewnetrzny serwer, puscic z mojego systemu dane na tamten serwer i potem w google home przypisac przelaczniki

czyli robie to samo plus dodatkowe operacje

a po co Google Home ma je widziec? powody:
  1. z jednej apki Google Home steruje wszystkimi rzeczami smart takze roznych producentow
  2. mam podglad zdalny bedac poza domem co sie dzieje - temperatura, praca jakis urzadzen, mozliwosc zamkniecia czy otworzenia rolet
  3. moge sobie wlaczyc klime czy grzanie wracajac z wyjazdu zanim przyjade do domu

misiozol 14.07.2020 12:30

Ale po co system gugiela ma miec dostep ? nie za bardzo rozumiem wszystko jest w jednym zamknietym srodowisku serwer stoi na malince wszystko dziala w trybie offline bez dostepu do neta zaden gugiel ci potrzebny nie jest do obslugi bo masz dedykowana apke na telefon w zaciszu domowym :P a jak sie uprzesz to z fritza robisz server i masz obsluge po vpn do obslugi zdalnej.

nimal 14.07.2020 10:37

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1437651)
(...) Przykładowo z tego samego powodu byłem zawsze za droższymi kamerami IP (teraz ceny już się wyrównują, ale jeszcze kilka lat temu różnica była znaczna). Na co dzień również zarządza nimi rejestrator, ale można z każdą połączyć się bezpośrednio, czy rejestrator jest, czy straci zasilanie/spali się po burzy/urządzi strajk głodowy.

w poprzednim domu mialem wlasnie kamery IP po WLAN
w obecnym zdecydowalem sie na IP kablowe z POE
wiec bez rejestratora i tak nie podzialaja (chyba, ze dodatkowo switch POE by sie wstawilo) by uniknac zaklocen na WiFi (w sumie i tak ich w poprzednim nie mialem)
wbrew pozorom nawet sam sprzet jest drozszy do kablowych kamer nie wspominajac juz o koniecznosci rycia kabli wszedzie
i tym samytm ilosc podsieci bezprzewodowych spadla mi z 4 do 3 :rotfl: choc w sumie to z 6 do 5 bo przeciez dwie mam dwuzakresowe :rotfl:

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1437657)
Ja tam juz dawno mam UPS-y powpinane, no jest to niesamowita zaleta, a jak projektujesz dom i madrze pociagniesz instalacje to mozesz postawic jednego/dwa ups-a/y 1500w na tv/routery/dekodery/oswietlenie ledowe etc.

to fakt, wygodne
ja obecnie jestem na etapie podlaczania fotovoltaiki
tu mozna wstawic UPS jeden na caly dom by sie calkowicie uniezaleznic od sieci energetycznej
nie zdecydowalem sie powodow finansowych - jena bateria to 3500 Euro w systemie Viessmana

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1437646)
A nie prosciej tasmote bezposrednio na malince wykonac ze znikomym poborem pradu lub na fritzu ma wbudowana automatyke domowa i dziala jako serwer a jak ci malo to custom soft fritza wspiera praktycznie wszystkie urzadzenia na rynku oraz protokoly no i wszystko w trybie offline nie kozysta z zewnetrznych serwerow a jak chcesz mozesz dodac zaufane urzadzenia paroma kliknieciami po vpn i sterowac z zewnatrz ;)

to rozwizanie ma jeszcze jedna wade dla mnie - trzeba puscic serwer lokalny na jakis zewnetrzny by Google Home mialo dostep do sterowania
dlatego dla mnie to niepotrzebne kombinowanie i puszczanie calosci przez dwa dodatkowe serwery (jeden lokalny na malinie i drugi jakis zewnetrzny by Asystent mial dostep) zamiast jeden co imo zwieksza ryzyko - i tego ze cos padnie i tego, ze pojawi sie podatnosc

misiozol 14.07.2020 07:10

Ja tam juz dawno mam UPS-y powpinane, no jest to niesamowita zaleta, a jak projektujesz dom i madrze pociagniesz instalacje to mozesz postawic jednego/dwa ups-a/y 1500w na tv/routery/dekodery/oswietlenie ledowe etc.

Jarson 13.07.2020 23:55

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1437644)
Tez dlatego polecilem tobie fritza, wybory sa 2 albo mikrotik albo fritz obydwa sa klasa sama w sobie, fritz jest bardziej przyjazny uzytkownikowi i ma lespsze zarzadzanie rodzicielskie zakladajac ze potrzebujesz, mikrotik jest bardziej rozbudowany na wstepie, a jesli brakuje ci bajerow custom soft we frizu zamiata mikrotikiem i sa funkcje ktorych mikrotik moze pozazdroscic ;) z friza latwo zrobic mesh itd.

Początkowo myślałem o Ubiquiti do rozdzielenia WiFi dalej na dom, a cały problem opierał się na wyborze głównego routera. Teraz tak sobie kątem oka spoglądam na Fritze jako całą grupę urządzeń mogącą mi ogarnąć wszystko i tak się to nawet spina. Wbrew pozorom ceny nie są aż tak wygórowane - ot repeater to koszt 99 zł, niecala stówka za urządzenie, które ma 5 lat gwarancji - to jednak musi robić pozytywne wrażenie.

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1437645)
nie, router jest tylko brama i sluzy chwilowo do podlaczenia
potem przepinam przelaczniki smart na AP separujac adresacja IP na sztywno i tym samym router ze swoim DHCP ma juz ich w dupie
dedykowany do smart AP zarzadza a router tylko przekazuje do netu (do serwera)

ale w sumie z drugiej strony tak - jedna siec separowana na 4 kolejne :P smart jest na innej podsieci

Rozwiązanie trochę na piechotę, ale to raczej nie wada tylko zaleta :) Oba rozwiązania (malina, AP) wbrew pozorom są dość podobne, natomiast ideowo trochę bardziej podchodzi mi właśnie takie projektowanie (przynajmniej dopóki to jest dom a nie na przykład nowa przychodnia ;)) Przykładowo z tego samego powodu byłem zawsze za droższymi kamerami IP (teraz ceny już się wyrównują, ale jeszcze kilka lat temu różnica była znaczna). Na co dzień również zarządza nimi rejestrator, ale można z każdą połączyć się bezpośrednio, czy rejestrator jest, czy straci zasilanie/spali się po burzy/urządzi strajk głodowy.

nimal 13.07.2020 18:55

szczerze to nie, nie jest prosciej i nie jest bezpieczniej :P

misiozol 13.07.2020 18:48

A nie prosciej tasmote bezposrednio na malince wykonac ze znikomym poborem pradu lub na fritzu ma wbudowana automatyke domowa i dziala jako serwer a jak ci malo to custom soft fritza wspiera praktycznie wszystkie urzadzenia na rynku oraz protokoly no i wszystko w trybie offline nie kozysta z zewnetrznych serwerow a jak chcesz mozesz dodac zaufane urzadzenia paroma kliknieciami po vpn i sterowac z zewnatrz ;)

nimal 13.07.2020 18:40

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1437640)
To Ty realizujesz automatykę domową w oparciu o sieć WiFi i bezpośrednio swój główny router? :O

nie, router jest tylko brama i sluzy chwilowo do podlaczenia
potem przepinam przelaczniki smart na AP separujac adresacja IP na sztywno i tym samym router ze swoim DHCP ma juz ich w dupie
dedykowany do smart AP zarzadza a router tylko przekazuje do netu (do serwera)

ale w sumie z drugiej strony tak - jedna siec separowana na 4 kolejne :P smart jest na innej podsieci

misiozol 13.07.2020 18:37

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1437642)
... czyli również są oparte o RouterOS, tak jak modele z segmentu profesjonalnego :taktak: Narzędzie mocarne, ale co z tego, skoro zwyczajnie za trudne dla Kowalskiego, a sam spotykałem się z modelami zaprogramowanymi przez zawodowców, w których się gubiłem?

Tez dlatego polecilem tobie fritza, wybory sa 2 albo mikrotik albo fritz obydwa sa klasa sama w sobie, fritz jest bardziej przyjazny uzytkownikowi i ma lespsze zarzadzanie rodzicielskie zakladajac ze potrzebujesz, mikrotik jest bardziej rozbudowany na wstepie, a jesli brakuje ci bajerow custom soft we frizu zamiata mikrotikiem i sa funkcje ktorych mikrotik moze pozazdroscic ;) z friza latwo zrobic mesh itd.

loki7777 13.07.2020 16:34

Tak, te tanie tez sa na tym oparte - osobiscie czailem sie na ten model MikroTik routerboard hAP ac2 (RBD52G-5HacD2HnD-TC) . Do ustawienia wifi to sie w miare latwo dostac i to ogarnac ale nie ma porownania do innych z segmentu dla mas:)
Mialem "drogiego" asusa(chyba w Polsce okolo lub powyzej 1000zl) i odeslalem go bo co chwile problem z siecia i nie laczyl sie nawet z moim glupim wifi extenderem od netgear'a. Flashowalem go 3 razy roznym FW i wciaz dupa.

Jarson 13.07.2020 16:20

... czyli również są oparte o RouterOS, tak jak modele z segmentu profesjonalnego :taktak: Narzędzie mocarne, ale co z tego, skoro zwyczajnie za trudne dla Kowalskiego, a sam spotykałem się z modelami zaprogramowanymi przez zawodowców, w których się gubiłem?

loki7777 13.07.2020 16:06

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1437638)
@Misiozol
Właśnie dlatego pytałem o ergonomię obsługi konsumenckich microtików, bo nie pochwalam przerostu formy nad treścią.

http://demo.mt.lv/webfig/ zobacz sobie jak to wyglada. Nie nazwal bym tego przyjaznym;)
Osobiscie nie kupilem go bo moj modem od nowego dostawcy zaczal dzialac lepiej niz 7-8 letnie netgear i mi starcza na ta chwile.

I panowie to jest MiKrotik a nie MiCrotik.

Jarson 13.07.2020 15:37

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1437634)
jak nie planujesz w najblizszym czasie nabyc 30 przelacznikow strowalnych, zarowek Wi-Fi, 5 kamer i kolejnych 12 urzadzen Smart, to spokojnie wystarczy

To Ty realizujesz automatykę domową w oparciu o sieć WiFi i bezpośrednio swój główny router? :O

nimal 13.07.2020 15:07

zawsze masz 14 dni na zwrot jezeli nie masz sklepu po reka
info o wersji sprzetowej jest na opakowaniu na naklejce z numerami sprzetu
ja po prostu zamawialem z odbiorem osobistym w sklepie, zeby miec pewnosc co do V a nie bawic sie w czekanie, przesylki itd (i generowac tez kosztow sklepowi...)

Jarson 13.07.2020 15:07

@Joujoujou
To z pewnością będzie co najmniej cat6, 6a kusi. Zapewne skończy się tak, że do kamer pójdzie zewnętrzny 5e, a na resztę nie będę żałował. Czy wydam na przewody 200 czy 300 zł to naprawdę nie ma żadnego znaczenia.

@Misiozol
Właśnie dlatego pytałem o ergonomię obsługi konsumenckich microtików, bo nie pochwalam przerostu formy nad treścią. Jeśli to są przyjazne urządzenia to uważam, że warto zapłacić raz więcej pieniędzy za jakość oraz trwałość. Natomiast kupowanie urządzeń, którymi można się potem znajomym pochwalić, że mogą robić takie rzeczy, że sam nawet nie mam pojęcia jakie to są rzeczy nie ma żadnego sensu. Jeśli zapłaciłem za funkcję, której nie używam, albo jakość której nie potrafię docenić, to przepłaciłem i właśnie dziś wielu niezaawansowanych użytkowników przepłaca :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:51.