![]() |
Cytat:
w moim rozwiazaniu podlaczam do wifi, zmieniam ip na routerze, w apce eWeLink konfiguruje przelaczniki (jezeli jest taka potrzeba - np sterowanie rolet czy przelaczniki zmienne albo sterowanie czasowe lub zaleznie od stanu jakiegos czujnika) a w google home przypisuje do pomieszczenia w Twoim: flashuje wszystkie przelaczniki podlaczam je do WiFi, IP i tak musze poprzypisywac, zeby DHCP odciazyc w apce tez musze robic takie same konfiguracje a do tego jeszcze musze zakobinowac zewnetrzny serwer, puscic z mojego systemu dane na tamten serwer i potem w google home przypisac przelaczniki czyli robie to samo plus dodatkowe operacje a po co Google Home ma je widziec? powody:
|
Ale po co system gugiela ma miec dostep ? nie za bardzo rozumiem wszystko jest w jednym zamknietym srodowisku serwer stoi na malince wszystko dziala w trybie offline bez dostepu do neta zaden gugiel ci potrzebny nie jest do obslugi bo masz dedykowana apke na telefon w zaciszu domowym :P a jak sie uprzesz to z fritza robisz server i masz obsluge po vpn do obslugi zdalnej.
|
Cytat:
w obecnym zdecydowalem sie na IP kablowe z POE wiec bez rejestratora i tak nie podzialaja (chyba, ze dodatkowo switch POE by sie wstawilo) by uniknac zaklocen na WiFi (w sumie i tak ich w poprzednim nie mialem) wbrew pozorom nawet sam sprzet jest drozszy do kablowych kamer nie wspominajac juz o koniecznosci rycia kabli wszedzie i tym samytm ilosc podsieci bezprzewodowych spadla mi z 4 do 3 :rotfl: choc w sumie to z 6 do 5 bo przeciez dwie mam dwuzakresowe :rotfl: Cytat:
ja obecnie jestem na etapie podlaczania fotovoltaiki tu mozna wstawic UPS jeden na caly dom by sie calkowicie uniezaleznic od sieci energetycznej nie zdecydowalem sie powodow finansowych - jena bateria to 3500 Euro w systemie Viessmana Cytat:
dlatego dla mnie to niepotrzebne kombinowanie i puszczanie calosci przez dwa dodatkowe serwery (jeden lokalny na malinie i drugi jakis zewnetrzny by Asystent mial dostep) zamiast jeden co imo zwieksza ryzyko - i tego ze cos padnie i tego, ze pojawi sie podatnosc |
Ja tam juz dawno mam UPS-y powpinane, no jest to niesamowita zaleta, a jak projektujesz dom i madrze pociagniesz instalacje to mozesz postawic jednego/dwa ups-a/y 1500w na tv/routery/dekodery/oswietlenie ledowe etc.
|
Cytat:
Cytat:
|
szczerze to nie, nie jest prosciej i nie jest bezpieczniej :P
|
A nie prosciej tasmote bezposrednio na malince wykonac ze znikomym poborem pradu lub na fritzu ma wbudowana automatyke domowa i dziala jako serwer a jak ci malo to custom soft fritza wspiera praktycznie wszystkie urzadzenia na rynku oraz protokoly no i wszystko w trybie offline nie kozysta z zewnetrznych serwerow a jak chcesz mozesz dodac zaufane urzadzenia paroma kliknieciami po vpn i sterowac z zewnatrz ;)
|
Cytat:
potem przepinam przelaczniki smart na AP separujac adresacja IP na sztywno i tym samym router ze swoim DHCP ma juz ich w dupie dedykowany do smart AP zarzadza a router tylko przekazuje do netu (do serwera) ale w sumie z drugiej strony tak - jedna siec separowana na 4 kolejne :P smart jest na innej podsieci |
Cytat:
Tez dlatego polecilem tobie fritza, wybory sa 2 albo mikrotik albo fritz obydwa sa klasa sama w sobie, fritz jest bardziej przyjazny uzytkownikowi i ma lespsze zarzadzanie rodzicielskie zakladajac ze potrzebujesz, mikrotik jest bardziej rozbudowany na wstepie, a jesli brakuje ci bajerow custom soft we frizu zamiata mikrotikiem i sa funkcje ktorych mikrotik moze pozazdroscic ;) z friza latwo zrobic mesh itd. |
Tak, te tanie tez sa na tym oparte - osobiscie czailem sie na ten model MikroTik routerboard hAP ac2 (RBD52G-5HacD2HnD-TC) . Do ustawienia wifi to sie w miare latwo dostac i to ogarnac ale nie ma porownania do innych z segmentu dla mas:)
Mialem "drogiego" asusa(chyba w Polsce okolo lub powyzej 1000zl) i odeslalem go bo co chwile problem z siecia i nie laczyl sie nawet z moim glupim wifi extenderem od netgear'a. Flashowalem go 3 razy roznym FW i wciaz dupa. |
... czyli również są oparte o RouterOS, tak jak modele z segmentu profesjonalnego :taktak: Narzędzie mocarne, ale co z tego, skoro zwyczajnie za trudne dla Kowalskiego, a sam spotykałem się z modelami zaprogramowanymi przez zawodowców, w których się gubiłem?
|
Cytat:
Osobiscie nie kupilem go bo moj modem od nowego dostawcy zaczal dzialac lepiej niz 7-8 letnie netgear i mi starcza na ta chwile. I panowie to jest MiKrotik a nie MiCrotik. |
Cytat:
|
zawsze masz 14 dni na zwrot jezeli nie masz sklepu po reka
info o wersji sprzetowej jest na opakowaniu na naklejce z numerami sprzetu ja po prostu zamawialem z odbiorem osobistym w sklepie, zeby miec pewnosc co do V a nie bawic sie w czekanie, przesylki itd (i generowac tez kosztow sklepowi...) |
@Joujoujou
To z pewnością będzie co najmniej cat6, 6a kusi. Zapewne skończy się tak, że do kamer pójdzie zewnętrzny 5e, a na resztę nie będę żałował. Czy wydam na przewody 200 czy 300 zł to naprawdę nie ma żadnego znaczenia. @Misiozol Właśnie dlatego pytałem o ergonomię obsługi konsumenckich microtików, bo nie pochwalam przerostu formy nad treścią. Jeśli to są przyjazne urządzenia to uważam, że warto zapłacić raz więcej pieniędzy za jakość oraz trwałość. Natomiast kupowanie urządzeń, którymi można się potem znajomym pochwalić, że mogą robić takie rzeczy, że sam nawet nie mam pojęcia jakie to są rzeczy nie ma żadnego sensu. Jeśli zapłaciłem za funkcję, której nie używam, albo jakość której nie potrafię docenić, to przepłaciłem i właśnie dziś wielu niezaawansowanych użytkowników przepłaca :taktak: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:51. |