![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Jaki system operacyjny wybrać?
Robię upgrade kompa i mam dylemat, jaki system postawić na nowym kompie.
Sprzęt to: MSI KA790GX Athlon 64 LE-1600 DDR2 2x2048MB 800MHz CL5.0 I teraz problem bierze się stąd, że mam za duży wybór i to legalnych systemów (msdn academic alliance). Mogę zainstalować: Windows XP Windows Vista (kilka wersji) Windows 2003 serwer Windows 2008 serwer (kilka wersji) Linux (cała masa ![]() Do tego wszystko albo 32 albo 64 bit. Zastosowania, to głównie multimedia i internet. Od święta jakaś gra. Do tego od czasu do czasu zabawy serwerowe (SQL, Visual Studio itp.) - ale to zazwyczaj i tak załatwiam maszynami wirtualnymi. Jak na razie skłaniam się do: 1. Windows 2008 przerobione na Workstation 64 bit jako system podstawowy. 2. Windows XP 32 bit - jako zapasowy (dla rzeczy, które nie chodziłyby pod 2008 - mam nadzieję, że okaże się zbędny). 3. Madriva 64 bit - do dalszego zaprzyjaźniania się z Linuxem (ale to też może na maszynie wirtualnej). Czy ktoś z Was używa 2008 jako workstation? Jak to się spisuje? Co wybrać?
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Licencja MSDNAA wyklucza używanie oprogramowania w celach jakichkolwiek innych niż tworzenie i testowanie oprogramowania. Nawet Worda sobie zainstalować nie można, nie mówiąc już o grze.
Różnica między XP a 2003@Workstation jest praktycznie żadna. Efekt placebo... Podejrzewam że między Vistą a 2008 jest jeszcze mniejsza, bo tam nawet jądro to samo. Zamiana server@workstation równiez jest nielegalna. IMO najlepiej zainstalować Vistę x64., ponieważ: a) jest kompatybilna z większością oprogramowania, na wersji server część programów freeware odmawia zainstalowania się (np. antiwirusy, firewalle) b) obsługuje >4GB ramu. XP nawet nie zobaczy tego co już masz...(max 3.5GB). Ze starych systemów tylko Win2003 server nadaje się do 4 (lub więcej) GB. c) obsługuje programy 64-bitowe, których będzie teraz coraz więcej d) tylko patrzeć jak pojawią się pierwsze programy, które nie ruszą na XP/2003. M$ sie o to postara. Patrz gra Halo2. PS. Ja też linuxa zawsze miałem na wirtualnej ![]() Innym wyjściem jest XPx64. Jest to praktycznie to samo co Win2003 x64, ale popularność tego systemu jest mała i nie wiem jak z kompatybilnością. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 06.02.2009 o godz. 08:53 |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Stoi: (a) to develop, support, conduct, or take the STEM courses, labs, or programs you offer; (b) in non-commercial STEM research on your behalf; or (c) to design, develop, test, and demonstrate software programs for the above purposes. No i oczywiście będę conductował, demonstrował i wspierał ![]() A Office to jedyne, co kupiłem. Bo jest też niezbędny do np. testowania i programowania w Sharepointcie. Ale zostawmy na boku kwestie prawno-licencyjne ![]() Pytanie jest o kwestie użytkowe i techniczne. Vistę wolałbym ominąć - dwa razy podchodziłem, i dwa razy nie podeszła ![]() A na Windows 7 jeszcze "trochę" trzeba poczekać.
|
|
|
|
#4 |
|
Jukebox Hero
Server 2008 to prawie Vista, wątpie żeby podszedł.
Zostaje 2003 albo XP x64. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
proponuje Windows 2003 serwer, chyba najlepszy tymczasem... znacznie lepszy niż XP, wersja 32-bitowa nie ma ograniczeń pamieci RAm, możesz załadowac nawet 16 GB jesli plyta glowna na to pozwala
windows serwer 2008 jest cieższy niz sama Vista, nie polecam
|
|
|
#6 |
|
Jukebox Hero
Znacznie lepszy nie jest, bo miałem go pare lat, też z MSDNAA.
Ale sie w końcu okazało że śmiga tak samo jak XP. Z resztą co tu oczekiwać po systemach tworzonych dla 300Mhz i 128MB ramu ![]() Ma te same braki w managerze pamięci co XP - nie wykorzystuje RAMu, potrafi zostawić gigabajty wolnej pamieci, która sie marnuje. Stabilny był, owszem. Ale XP też jest stabilny po tych service packach. W pracy przez 2 lata nie zawiesił mi sie ANI RAZU, mimo że katuje go 8h dziennie. Są dwie różnice między tymi systemami - stała możliwość ograniczenia obszaru roboczego pamięci cache (2003 i Vista) oraz obsługa >=4GB pamięci. Były jednak sporadyczne problemy z kompatybilnością. Pare starszych gier uparcie twierdziło że ma DirectX chyba w wersji 3, podczas gdy miał 9.0c. Poza tym działa 99.99999999% tak samo ... to tylko efekt placebo, że ponoć jest szybszy. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Guru
Data rejestracji: 14.10.2005
![]() ![]() |
Linux jest za darmo. Długo nie będziesz ściągać, a na próbe możesz sprawdzić. Jak się spodoba to zostanie, jak nie to będziesz dalej kombinować.
Mandriva, openSUSE
|
|
|
#8 |
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zawsze można mieć dwa lub więcej systemów.
Moim zdaniem powinieneś postawić sobie Viste x64 Home Premium + np. Ubuntu
|
|
|
#9 |
|
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Również obstawiam za Linuksem, jak się obawiasz to postawić jaki drugi system, aby w razie niepowodzenia lub braku chęci wrócić do Windows. Zabawa na maszynie wirtualnej to nie to samo ;-).
Z mojej strony również polecę Ubuntu, a później przejść na Debiana
lite [at] jabber.gda.pl Ciekawy blog LiTEa <-- Click | Jak utrzymać się na stronie torrentowej ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Win2k3 aktowalem od wersji beta chyba 2 (dwa iso rozsylane przez MS)
w tamtych czasach byl wyraznie szybszy i stabilniejszy od XP - inny sterownik pamieci z sysa zrezygnowalem dopiero, gdy kupilem lapka z WinXP SP2 pociachanym przez Toske - po raz pierwszy zobaczylem naprawde stabilny XP w zyciu (prawdopodobnie kwestia SP2 + byc moze dopasowanie do sprzetu) czyli roznica miedzy XP a 2k3 BYLA na pewno, czy nadal jest, to nie powiem, bo juz dawno nie testuje nic ![]() swoja droga teraz mam Viste na Dellu - tez jest super stabilna, szybka i czesto zastanawiam sie skad te narzekania na ten system
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Jaki system pod server i do pracy | grzegorz35 | Off topic | 12 | 23.05.2007 19:36 |
| Jaki odtwarzacz DVD/divx wybrać? | --TeoN-- | Napędy optyczne DVD | 72 | 11.01.2006 21:37 |
| Z dziennika cHackera - zapraszam do lektury ! | Laser | Off topic | 6 | 11.09.2002 10:05 |
| Jaki program wybrać | Ray | Napędy optyczne CD | 7 | 23.08.2001 17:21 |
| Jaki napęd combo wybrać??? pliiizzz help | SoltaR | Napędy optyczne CD | 6 | 17.07.2001 21:25 |