![]() |
Niestety google nic na temat tego chipsetu nie mowi, wiec jedyne wyjscie to kupno ramow i sprawdzenie czy zadzialaja
|
niewiem jak zrobic screena wiec wypisze co jest w zakladce mainboard
Motherboard Manufacturer TOSHIBA Model Portable PC Version A0 Chipset Toshiba ID0601 REV. A2 LPCIO NS NS Bios Brand Toshiba Version Version 8.00 Date 12/28/99 Wypisałem te rzeczy które były dostępne,te co były wyblakłe to ich niepisałem bo po co;) |
Cytat:
|
Satellite 2540CDS
Toshiba Satellite 2540CDS Memory Maximum Memory 96MB Memory Slots 1 (1 bank of 1) non-removable base memory 32MB Pamieci np, takie. Znalazlem moduly 63,32,16 128 nie widzialem ale Kingston robil i sa dostepne: 64MB Toshiba Portege/Satellite/Tecra Laptop EDO SODIMM PA2044U, NW2044U, KTT650/64 |
Nie jestem pewny bo nie mam pewnosci jaki masz chipset na plycie glownej
Pobierz z neta program cpu-z i zrob screena zakladki mainboard i wstaw tutaj ten screen to bedzie wiadomo jaki masz chipset i ile ramu obsluzy, pozostaje jeszcze kwestia tego ze stare chipsety intela nie czytaja pamieci dwustronnych tylko jedno strone, a te trudno teraz kupic, jak dasz pamiec dwustronna do ukladu ktory jej nie obsluguje i wykryje pamiec to bedzie widzial tylko polowe tej pamieci |
jestes pewien ze nieobsłuży 128mb?jak gdzieś czytałem że niby obsłuży.To widac jestem szczęściarzem,mam 64mb bo mam jakis ram (bez naklejek) co dodaje mi te 32mb;) laptop uruchamia sie jak normalny komputer tylko na logu ZAPRASZAMY (przywiesi sie na około 30sek) jak juz jestem na pulpicie działa dość szybko jakies 1-2sek opóźnienia nieraz,wiadomo windowsa "zmobilizowałem" do szybszej pracy poprzez powyłączanie zbędnych funkcji.Jednak gdy podepnę Wifi poprzez USB i włącze gg to internet się dość długo wczytuje około 8-10sek a niekiedy 3s ;)Więc jak ram kupić?
|
Chipset na plycie glownej lapka obsluguje maks 128mb z tym ze 32mb jest wbudowane wiec wlozenie pamieci so-sdram 128mb zaowocuje jej obcięciem do 96mb o ile w ogole wykryje pamiec, nie wiadomo tez czy sa to so-sdram czy zwykle sdram
Ciekaw jestem jak xp ci sie zainstalował na 32mb ? A co najważniejsze jak on dziala bo kiedy uruchomiłem xp na maszynie 32mb ale uruchamial sie dobre 10 minut |
Jaki ram?do laptopa
Witam,chciałem sobie dołożyć ramu do swojego "dziadziusia" którego używam do internetu, jest nim laptop toshiba satellite 2540cds,doczytalem się że max może mieć on 160mb,wbudowane ma 32mb,wiec w gre wchodzi kupno 128mb,jednak niewiem jaki ram zakupić, aby napewno z nim hulał, wygląda jak ddr1 a czytałem że tam ponoć wkłada się sdram.Chcę zakupić wiecej ramu ponieważ mam windowsa xp(pracuje dość szybko) jednak gdy włączę internet to już muli...
|
To tak jak ten złomik też nie trawi avi(fajny rym)a pliki wmv działają-muszę albo małemu przerabiać chyba bajki na ten format albo pomyśleć o małym tuningu bo pewnie nie długo zacznie grać w moje gry-już nawet próbuje w Far Cry,muszę tylko pokonywać mu co silniejszych przeciwników.
|
Miałem kiedyś kompa na płycie ECS. Wszystko chodziło bardzo ładnie, nie było zwiech. Pamięci jak na tamte czasy sporo 1G, celeron 1.2. Jeden feler-nie dało się oglądać filmów. Zacinał się, klatkował itp. Podstawiane było wszystko!! Płyta była do d... i już.
|
Witam! Wiem o tym-wpierw przetestowałem na moim kompie 7testów po 9 cykli-potem wyczytałem że zaleca się od 3-9 więc przerwałem-u mnie:spoko:
U małego zrobiłem 4x9 też w porządku-jednak to nie kości choć nie markowe:haha: Po 3godzinach temperatura w normie-płyta 36*, procek 39*, grafa 31* Na moim kompie jest-płyta 54*, procek 39*, grafa 58*-więc u mnie temperatury wyższe a nie zawiesza się:D Test 3D Mark u mnie 16937 u małego 7534 - cienizna , ale żadnej zawiechy czy restartu! Tych upragnionych 12v nie mogę podać bo Everest u niego nie wyświetla ??? możliwa przyczyna-albo walnięty jakiś czujnik,albo nie podłączony jakiś kabelek??? Zasilacz sam podłączałem ,ale zaznaczyłem gdzie były wtyki jak w starym.Ale tak na chłopski rozum-jak by była wina zasilacza,to czemu działało wszystko podczas testów,a także jak mały gra to nie raz i cały dzień??? a jak włączy bajkę to od razu zawiecha??? Tu wyczerpuje się moja znajomość komputerów. |
Pamiętaj że memtest testuje te pamięci chyba bez końca. Ja zawsze kończę testy manualnie po 2-3h - jak do tej pory nie bylo bledow to kosci sa w 99% dobre.
|
:haha: i to jest tak jak nie dokładnie się czyta-tylko na ''siłę''próbuje się nie zagłębiając się w temat:taktak:
A więc komputery są 2(słownie dwie sztuki) jeden składak-do którego nie mam zastrzeżeń i drugi fajans-już 3letni na którym to miało wszystko hulać w zapewnieniach sprzedawcy:taktak: zaraz po dniu używania zawiozłem go do sklepu bo się resetował:taktak: niby zostało to naprawione-sprzedawca powiedział że coś tam się wypieło :haha: a sam go transportował do mnie na chatę.Gry działały jako tako(grafika wtedy Gforce 7300GS-cud techniki) video-niet! Na tym kompie nie było plomb więc poprosiłem kumpla trochę kumatego , aby rzucił okiem- i jego reakcja była taka:kości badziewie,nieznanego producenta,na których pisze dual a są włożone oddzielnie-po włożeniu w odpowiednie miejsca-restart-i zaraz taka myśl-nic się nie wypieło,tylko kości do d..które ten mechanik przełożył.Płyta główna też słaba Nforce 4M-A, I dysk twardy Samsunga-czyli koleś mówi-sprzęt cienizna.Zmieniłem grafikę na 7900 i zasilacz na Thifteka i po prostu nie oglądałem filmów na kompie.Sobie nauczony wcześniejszą porażką wziełem składaka-a złoma dałem dla dzieciaka(nawet się rymuje):D Gry typu Kanurek Kao,Kung fu Panda itp.działają ale te nieszczęsne bajki nie :nie: i w domu wojna :sciana: bo na cywsze są inne kanały a nie tylko z bajkami;) czasami i ja coś oglądam.Do mojego kompa nie dopuszczam-chociaż pod choinkę kupiłem lego batman-u niego nie działa bo wymaga pixel shrader 3.0 (co pisze na pudełku ale ''maczkiem'') Reasumując-moim zdaniem pamięć-mam program Memtest86+ którym dziś przetestuje tamtego kompa, 3d markiem też. Swuj przetestowałem i jest:spoko: |
Cytat:
Zresztą, jeśli wymienisz pamięci i tak stracisz gwarancje na te poprzednie - to co za różnica? Ale przede wszystkim po co wydawać pieniądze nawet nie mając pewności, że wymiana pomoże? Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:27. |