Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Na jakim procesorze pracujesz? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jakim-procesorze-pracujesz-21612/)

Laser 25.05.2003 16:03

Witam !

Cyrixy 66 w szkole mam pare działajacych sztuk - ostatnio był reinstall win95 na nich :)

BTW - a co z Crusoe od Transmety, Motorola zdaje sie robi CPU :)

Pawel_k 25.05.2003 15:57

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
nikt nie używa CYRIXów ? ;)
"niestety" na tym forum nie ma az takich desperatow ;p

sayan 25.05.2003 15:45

nikt nie używa CYRIXów ? ;)

-=Shade=- 25.05.2003 15:41

Podkrecanie to inna sprawa. Rownie dobrze mozna dac przyklad P4 1,6 GHz 0,13 mikrona , ten proc spokojnie kreci sie na 2,2 a nawet 2,4 GHz. :P

Smartek 25.05.2003 15:25

Ja Athlon 2000+xp kupiony pol roku temu..., jestem ciagle zadowolony :P, wczesniej celeronek 500 mhz przez ok. 2,5 roku i ten 0 problems :)
pozdro ;)

cana 25.05.2003 15:07

a własnie że jest tanie :) weź 1k7+ i ustaw na 2k6+ i jaki zysk? :)
po drugie popatrz ile kosztują wypasione płyty na p4 i jaka jest szansa ze w tą płytę włożysz next procka a znajomek w starego dobrego kt133a włozył już 3 procka /zaczynał od durnia 850/ oczywiście xpka :)
ale co do oznaczeń nowego bartona na poziomie 3200 to faktycznie przegięcie bo w normalnych zastosowaniach to ten jego dodatkowy cache nie pokazuje że jest, a szkoda
nie ma co patrzeć na zegary procesorów bo nie tylko GHz są ważne ale też prawdziwa wydajność a tu jeśli chodzi o wyciskanie z jednego MHz to przoduje amd :) bo cóż ale architektura p4 jest stworzona do wysokich zegarów ale w ten sposób jest rekompensowane ogólne nieprzystosowanie tego procka do istniejącego aktualnie kodu x86 /postaw obok siebie p3t i zjedż z zegarem do jego poziomu na p4 a zobaczysz jaki bedzie wynik :)
a zresztą już czekam na młoteczka /moze po wakacjach ;) / bo architektura k7 już dokonuje swojego żywota / w pięknym wieku 5 lat co jak na ten przemysł to wiek iście matuzalemowy :) /
pozdrawiam

-=Shade=- 25.05.2003 15:07

Dobra plyta pod AMD tez nie nalezy do tanich. Co prawda kosztuje mniej od plytki pod intela ale darmo jej nie daja :P

ThanatoS 25.05.2003 14:42

Bym zapomnial, oprocz procka liczy sie takze plyta glowna. Jak sie wszystko zsumuje to wychodzi jaka jest roznica cenowa.

ThanatoS 25.05.2003 14:32

Powiem tak HT to tez sciema, ale co sie bede spieral.

-=Shade=- 25.05.2003 12:32

Cytat:

aha i jeszcze jedno: Shade moze wiesz od kiedy jest zestandaryzowana pamięc ddr400 przez JEDEC? i kto pierwszy zastosował dwukanałowe kontrolery pamięci i na jaką platformę? dla ułatwienia popowiem że w płytach z nforce był właśnie takowy kotroler jako pierwszy zrobiony
Co z tego ze zastosowal, skoro ta wlasnie platforma AMD z pamieciami DDR400 pracowala wolniej niz z DDR333. Powodem oczywiscie jest szyna systemowa ktora nie ma wystarczajacej przepustowosci. Dopiero barton 3200+ ma szyne systemowa 200 MHz ( efektywnie 400 )
W sumie to nie ma sie co spierac bo malo kto ma tyle kasy zeby pobawic sie najnowszym Bartonem 3200+ ( 3200 oczywiscie jest bzdura bo kazdy test pokazuje ze ten proc chodzi jak cos pomiedzy P4 2,4-2,8GHz) czy P4C. Swoja droga kiedys te procesory stanieja bo technologia pojdzie naprzod i wtedy bedzie to oferta dla kazdego. Jakby patrzyl na ceny teraz to Intel Pentium 4 2.40 GHz HT BOX kosztuje 939 zl a jego odpowiednik z AMD ? Ooops chyba takiego nie ma:P , ale jakby patrzyl po wydajnosci to trzeba by wziac pod uwage cos jak AMD Athlon XP 2800+ BOX Barton za ( uwaga ! )1299 zl. Jak widac AMD jednak nie jest takie tanie.
Oczywiscie sa to rozwazania czysto abstrakcyjne ale dobrze pokazuja jak AMD "sciemnia" w nazwach swoich procesorow ( 3200 + - zalosne )i mydli nam oczy ze nadal prowadzi rownozedna walke z Intelem.

ThanatoS 25.05.2003 11:22

cana akurat zjawisko sudden death jest znane serwisantom, co do samej znajomosci przez firme intel to sie oczywiscie tego wypieraja. Przy niektorych wersjach proc pada po 3 - 4 miesiacach.

cana 25.05.2003 10:37

od czasu celka 533a jadę tylko na amd /inna sprawa to to że w sumie od 96 to miałem tylko 3 intele co przy 7 amd i jednym idt 8) jasno pokazuje co lubie :)/ , aktualnie tbred B0 axp1k7+@12x166 przy napięciu 1.5V :) /zamieniłem go za axp2k+ bo się słabo krecił 8) / a intele omijam dużym łukiem bo mam inne koncepcje na wydawanie kasy niż tylko za nazwę intel /inna sprawa że mam sentyment do tego zielonego znaczka i napisu amd ;)/

pozdro

ps a co do folderu reklamowego tej pewnej firmy z postu CIAPKA to ciekawe czy panowie z tej firmy znają zjawisko sudden death występujące u podkręconych p4 którym podniesiono napięcie zasilające :) /jesli za kryterum jakosci daje sie to ze jest blacha na rdzeniu to jak potraktować wszystkie p3 i mobilne pentiawki ? :) /ja tam wolę jednak goły rdzeń i dobrą pastę z własnoręcznie wypolerowanym na lustereczko radiatorem/blokiem gdyż chłodzonka się nie zakłada 2 razy dziennie na proca a inna sprawa że jak się ciut uważa to ryzyko uszkodzenia jądra jest pomijalnie małe

aha i jeszcze jedno: Shade moze wiesz od kiedy jest zestandaryzowana pamięc ddr400 przez JEDEC? i kto pierwszy zastosował dwukanałowe kontrolery pamięci i na jaką platformę? dla ułatwienia popowiem że w płytach z nforce był właśnie takowy kotroler jako pierwszy zrobiony /a zrersztą wtedy jeszcze intel promował rambusa jako jedyną drogę do przyszłości pc i dopiero rynek go naprostował /a ddr400 długo nie były zestandaryzowane i to że płyty je wspierały /ale wybiórczo co można było w dokumentacji przeczytać zę tylko z niektórymi działały ok /to już po prostu dobra robota firm robiących mobo
ale fakt faktem amd słabo przędzie i powtarza się sytuacja z czasów k5 k6 /wtedy to k7 był ostatnią deską ratunku dla amd/ tylko że teraz amd ma 16-18 procent rynku i zdołało już przekonać konsumentów że robi proce wydajne i zgodne z x86 / czasami bardziej niż intel 8)/ a przy tym tańsze / co w sumei jest odpowiedzą na to dlaczego na kłopoty finansowe/
BTW ostatnio w sprowadzonym z UE :) shadografie odkryłem że w kompie odpowiedzialnym z obróbkę obrazu w czasie rzeczywistym jest zamontowany athlonik :)

Remix 25.05.2003 03:03

Witam!

AMD 1 GHz - od ponad roku i sprawuje sie doskonale. Jesli bede zmienial procka to tylko na AMD i tylko Athlon. Kiedys mialem Pentuim 200, potem 500 i musze przyznac, ze nie bylo problemow. Ale odkad przesiadlem sie na AMD zapomnialem o firmie Intel.

tymian 25.05.2003 01:46

Pentium III 550

- niskie wydzielanie ciepla

- na pewno jakis sentyment bo zawsze mialem pentiaka

- klasa procka i wydajnosc

na drugim i trzecim kompie mam 1,7 celerona i 433 celerona (ale to sa procki ktore posiadam z przypadku)

elephant 25.05.2003 01:27

Celek 1,3 bo 1,4 juz nie dostalem, a nic innego moj Socket370 nie lyknie :P no a na PIII 1,4 to mnie nie stac :(... no a jesli chodzi o konkretna odpowiedz w ankiecie... AMD wygra bo jest tanszy a jesli chodzi o wydajnosc... panowie niech Intel sam bije sie z AMD na MHz :) My tylko bedziemy zbierac to co po wojnie zostanie ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:52.