![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
bezdomny
Data rejestracji: 21.10.2003
![]() |
Jedno małe pytanko do RAID-owców.
Witam.
Wymysliłem, że RAID-a se zrobię. Dyski tanie jak barszcz, teorią się podbudowałem, nic tylko montować. Ale jedna wątpliwość, a google nie bardzo chce pomóc. Reset biosu mianowicie. Kontroler NVidia RAID sata na mobo. Przesadzę np. z taktowaniem proca. Brutalne kasowanie biosu zworką... I? Kontroler domyślnie jako IDE się odpala. Ustawiam RAID na nowo... i diabli biorą windę i wsie dane ![]() RAID-owcy pomóżcie ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Reset biosu nic nie zaszkodzi, tak samo jak aktualizacja biosu. Po w***322;***261;czeniu uruchamiania z kontrolera Raid wykrywa on od razu dyski, na kt***243;rych jest ju***380; stworzona macierz i automatycznie wszystko dzia***322;a. Czyli nie ma potrzeby tworzenia od pocz***261;tku macierzy.
Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#3 |
bezdomny
![]() |
No to było lux
![]() Dzięki Arepo.
![]() |
#4 |
Guru
![]() |
![]() |
#5 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
przy oc predzej ci przy raidzie winda padnie niz strpie z konfiguracja dyskow
choc ostatnio matrix z dwoch dyskow na ich9 wykonal mi taka wolte ![]()
![]() |
#6 | |
bezdomny
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
o to sie nie martw - spokojnie b***281;da ...
![]()
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
Chciałbym lekko odświeżyć ten temat... Otóż zakupiłem ostatnio dysk Caviara 160 GB [dokladnie model WD1600AAJS], a ostatnio mam szanse kupić od kolegi dysk również Caviara i również 160 GB, lecz model WD1600JS. I teraz pytanie czy to zadziała mi w RAID'ZIE czy jednak muszą być dyski tego samego modelu i czy RAID tak naprawdę mocno przyśpieszy pracę kompa ?
![]() |
#9 |
Guru
1) zadzia***322;a, cho***263; nie b***281;dzie to optymalne rozwi***261;zanie - potencja***322; szybszego dysku pozostanie niewykorzystany (b***281;dzie musia***322; czeka***263; na ten wolniejszy)
2) tak, bardzo przyspieszy dzia***322;anie systemu i og***243;lny komfort pracy pozdrawiam
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
![]() |
Znaczy, zaraz poszukam dokladnie czym te dyski tak naprawdę się róznią, ale oba to przecież serial ata 2 z 8 mb cache i jakos nie sadze, aby jeden byl jakos wybitnie szybszy od drugiego...
![]() |
#11 | |
Guru
Cytat:
tak czy inaczej optymalnym pozostaje posiadanie dokładnie takich samych modeli pozdrawiam
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
![]() |
A więc po wielu trudach udało mi się zainstalować win xp na raidzie z dwoch dyskow wd1600AAJS ustawionych na stripping. Trudno ponieważ, aby tego dokonać musiałem dla swojej płyty [K8N Neo Platinum] załadować [aż !?] dwa sterowniki do sata. Dziwne co nie !? Jak ładowałem jeden sterownik to po mimo zrobienia partycji czyms innym niz winda i ustawienia strippingu, instalacja widziala mi dwa odrębne dyski... No cóż, ale działa to i to rewelacyjnie. Teraz tak się tylko zastanawiam, że w sumie jak na raida to chyba wzialem za duze dyski ;-), gdyż jak mi to padni to strace wszystko... A właśnie... czy utraconych danych nie bedzie mozna w jakis sposob odzyskać ? I czy istnieje jakieś narzędzie do analizowania dysku tak, aby jakoś zabezpieczyć się przed padnięciem ktoregoś z dysku ?
![]() |
#13 |
a tymi sterownikami - to wcale nie jest nie dziwne ...
jeden potrzebny do raid'u a drugi do zwyklej pracy kontrolera a biblioteki potrzebne do poprwanej pracy kontrolera raid znajduja sie w sekcji 'storage controller' ... ot tak taki wynalazek producenta przy raid0/stripe musisz niestety czesciej niz przy jednym dysku dbac o swoje dane - uzywajac backup'u przyczyna jest prosta <- brak ogolnie dostepnych narzedzi do odzyskiwania danych jak w przypadku pojedynczych dyskow jest oczywiscie smart ktory wczesniej moze ostrzec o pojawiajacym sie problemie ... ale wiadomo jak to jest - wiekszosc go w biosie nie ma wlaczonego ![]() mi - odpukac - w ciagu 10 lat odkad stworzylem pierwsza macierz zadna nie padla a dla dmuchajacych na zimne jest oczywiscie raid5 ![]()
![]() |
#14 |
Guru
![]() |
Mam tylko jeden mały problem... przy startowaniu windy tylko z jednego mojego dysku 200GB startuje ona o polowe szybciej niz z raida... zainstalowałem bootvisa i poniżej prezentuje screena. Ponoć mam wyłączone lub zablokowanie cache'owanie zapisu dysku, ale przecież na właściwościach kontrolera sata ono jest włączone... Masło maślane... Nie jestem pewien, ale to moze byc dlatego, że pokusiłem się o zainstalowanie sterowników IDE nvidii, bo mam nfrorce3
![]()
![]() |
#15 |
Guru
![]() |
Otóż przyrostu tako jakiego ja w ogóle nie widzę... Pasek ładowania windowsa przelatuje 7-8 razy i dopiero uruchamia się windows... Komputer zawiesza się podczas oglądania filmów dvd przy pomocy power dvd [przetestowałem z wersją 7.2 & 7.3], sądzę, że to dlatego, że to wina niedopracowanych sterowników IDE nvidii, ktorych nie mogę odinstalować :/, bo chyba są instalowane już domyślnie z raidem... czyli porażka... Obecnie używam Media Playera Classica i jest ok. Raid może i miałby sens, ale nie na tej płycie głównej. Po prostu tragedia... A już sądziłem, że wszystko będzie śmigać i że komputer dostanie lekkiego kopa...
![]() |
|
|