![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kamera przemysłowa - podłączenie bez rejestratora
Mam na zakładzie jedną kamerę Samsunga (nigdy nie sprawdzałem modelu, w razie czego w poniedziałek mogę; coś podobnego jak ta, tylko obrotowa), która obecnie nie jest podłączona do rejestratora i z racji odległości i ukształtowania terenu (w razie chęci podłączenia bezprzewodowego) byłoby to trudne. Można by ją przenieść, ale w tym miejscu kamera jest bardzo przydatna i chciałbym ją w nim pozostawić.
Nie zajmowałem się nigdy szerzej monitoringiem (poza - podłącz według instrukcji), a zastanawia mnie jedna rzecz. Czy jest możliwe podłączenie takiej kamery podobnie jak amatorskiej kamery IP, czyli bezpośrednio do routera, bez pośrednictwa rejestratora? Do routera mam stosunkowo blisko, ok. 30 metrów. O ile mnie pamięć nie myli, od każdej z tych kamer wychodzą sobie dwie żyły najzwyklejszej skrętki; nie mam pojęcia, czy z tej może jeszcze jakieś dodatkowe od sterowania, ze względu na to, że jest obrotowa. Do sprawdzenia. Standardowo idą do konwertera, a ten z kolei do rejestratora obraz prowadzi już zwykłymi analogowymi kabelkami. Istnieją takie konwertery, czy innego rodzaju wichajstery, które pozwolą mi pominąć tę drogę i udostępnić obraz prosto do sieci? Jeśli takie rozwiązanie istnieje, ale będzie droższe niż kupno nowej zewnętrznej kamery IP, którą trzeba tylko podpiąć do routera i już można się łączyć przez aplikację, smartfona i co się tylko chce, to mocno się zastanowię nad taką kamerą, ale pamiętam dobrze, że te modele za 200-300 zł mają beznadziejną jakość obrazu, a w nocy w ogóle można zapomnieć o jakości (plac jest oświetlony, ale w tym miejscu trochę po macoszemu).
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeśli to kamera IP, to jak najbardziej, podłączasz pod router i konfigurujesz w panelu kamerki (panel podobny jak w rejestratorze - zalecane jest przywrócenie ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja + ustawienie detekcji z poziomu panelu kamerki), ale jest minus jak pominiesz rejestrator to zapis będzie szedł na kartę SD o ile takowa jest zamontowana w kamerze, w niektórych modelach zapis można przerzucić na NAS albo do rejestratora po sieci - ale nie wszystkie kamery to obsługują, jak i nie wszystkie rejestratory.
Zalecane jest także aktualizacja oprogramowania kamerki - aktualizuje się tak jak w routerach ![]() To, że kamera jest obrotowa, nie znaczy, to że ma dodatkowe kable od tego - po prostu sterowanie odbywa się z poziomu wewnętrznego oprogramowania, które dostaje informacje z sieci ![]()
![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 16.11.2014 o godz. 14:55 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pa rampamer
Zlotowicz
Kamera skonfigurowana
![]() Przy okazji zrobiłem mały upgrade informacji na temat oprogramowania do obsługi monitoringu. Widać, że rynek naprawdę dynamicznie się rozwija. Za jednym zamachem potestowałem megaprofesjonalną kamerkę z Biedry, którą kupiłem z rozpędu, żądny uzupełnienia obrazu ![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Guru
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Pa rampamer
Zlotowicz
Akurat ten jest moim bezpośrednim podwładnym - tak się szczęśliwie złożyło, że ostał się jeszcze u nas na zakładzie humanizm i nie wynajmujemy firm ochroniarskich, które przyjmują jedynie na umowy śmieciowe osoby z grupą inwalidzką
![]() Oczywiście musi być zachowana dyscyplina pracy, której częścią są m.in. typowe obchody; rzecz w tym, żeby nie popadać w paranoję i nie wykonywać ich co pół godziny, czy nawet co godzinę, bo to nie jest niczym uzasadnione. Od tego między innymi jest monitoring. A działa on w obie strony - pomaga stróżowi nadzorować teren obiektu, a mi pracę stróża ![]()
![]() |
#6 |
Banned
Data rejestracji: 25.02.2015
![]() |
A pytanie z innej beczki czytałem ostatnio ten artykuł - i ogólnie jestem zainteresowany tematem jakim jest monitoring sklepu tylko nie wiem czy istnieje system, który można połączyć z tabletem. Że przykładowo będę miał cały czas podgląd na to co się dzieje w sklepie? I ewentualnie np. jak alarm się załączy to będę wstanie to wyłączyć zdalnie?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
Wszystkie kamery IP to obsługują - droższe dodatkowo mają detekcję i inne bajery
A przez alarm rozumiesz klasyczny czy alarm z kamery - bo to dwie różne kwestie. Polecam rozwiązania firmy Satel...
![]() |
#8 |
Banned
Data rejestracji: 25.02.2015
![]() |
Raczej połączony z kamerami. No nic trzeba się jeszcze porozglądać co na tym naszym rynku jest dostępne i wybierać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Liteon 1633s] Nagrywa bez bledu a nie moze tego odczytac | chiken82 | Napędy optyczne DVD | 7 | 03.02.2005 10:23 |
granie w sieci bez oryginału | piohal1978 | Off topic | 23 | 15.12.2004 00:55 |
Jak sformatowac DVD +/- RW bez zapisu danych | piotrek1506 | Napędy optyczne DVD | 4 | 28.11.2004 15:38 |
Kopia filmu bez menu+napisy | wlod 55 | DVD-Video | 3 | 17.11.2004 20:41 |
Branie auta bez pytania - jak temu zaradzić? | woitas | Off topic | 62 | 17.11.2004 12:06 |