Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.11.2014, 15:34   #1
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,548
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Kamera przemysłowa - podłączenie bez rejestratora

Mam na zakładzie jedną kamerę Samsunga (nigdy nie sprawdzałem modelu, w razie czego w poniedziałek mogę; coś podobnego jak ta, tylko obrotowa), która obecnie nie jest podłączona do rejestratora i z racji odległości i ukształtowania terenu (w razie chęci podłączenia bezprzewodowego) byłoby to trudne. Można by ją przenieść, ale w tym miejscu kamera jest bardzo przydatna i chciałbym ją w nim pozostawić.

Nie zajmowałem się nigdy szerzej monitoringiem (poza - podłącz według instrukcji), a zastanawia mnie jedna rzecz. Czy jest możliwe podłączenie takiej kamery podobnie jak amatorskiej kamery IP, czyli bezpośrednio do routera, bez pośrednictwa rejestratora? Do routera mam stosunkowo blisko, ok. 30 metrów.

O ile mnie pamięć nie myli, od każdej z tych kamer wychodzą sobie dwie żyły najzwyklejszej skrętki; nie mam pojęcia, czy z tej może jeszcze jakieś dodatkowe od sterowania, ze względu na to, że jest obrotowa. Do sprawdzenia. Standardowo idą do konwertera, a ten z kolei do rejestratora obraz prowadzi już zwykłymi analogowymi kabelkami. Istnieją takie konwertery, czy innego rodzaju wichajstery, które pozwolą mi pominąć tę drogę i udostępnić obraz prosto do sieci?

Jeśli takie rozwiązanie istnieje, ale będzie droższe niż kupno nowej zewnętrznej kamery IP, którą trzeba tylko podpiąć do routera i już można się łączyć przez aplikację, smartfona i co się tylko chce, to mocno się zastanowię nad taką kamerą, ale pamiętam dobrze, że te modele za 200-300 zł mają beznadziejną jakość obrazu, a w nocy w ogóle można zapomnieć o jakości (plac jest oświetlony, ale w tym miejscu trochę po macoszemu).
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.11.2014, 15:51   #2
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Jeśli to kamera IP, to jak najbardziej, podłączasz pod router i konfigurujesz w panelu kamerki (panel podobny jak w rejestratorze - zalecane jest przywrócenie ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja + ustawienie detekcji z poziomu panelu kamerki), ale jest minus jak pominiesz rejestrator to zapis będzie szedł na kartę SD o ile takowa jest zamontowana w kamerze, w niektórych modelach zapis można przerzucić na NAS albo do rejestratora po sieci - ale nie wszystkie kamery to obsługują, jak i nie wszystkie rejestratory.

Zalecane jest także aktualizacja oprogramowania kamerki - aktualizuje się tak jak w routerach

To, że kamera jest obrotowa, nie znaczy, to że ma dodatkowe kable od tego - po prostu sterowanie odbywa się z poziomu wewnętrznego oprogramowania, które dostaje informacje z sieci
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły

Ostatnio zmieniany przez mgit : 16.11.2014 o godz. 15:55
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.11.2014, 23:11   #3
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,548
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Kamera skonfigurowana

Przy okazji zrobiłem mały upgrade informacji na temat oprogramowania do obsługi monitoringu. Widać, że rynek naprawdę dynamicznie się rozwija.

Za jednym zamachem potestowałem megaprofesjonalną kamerkę z Biedry, którą kupiłem z rozpędu, żądny uzupełnienia obrazu Od razu założyłem, że do profesjonalnych zakładowych kamer nawet nie będzie się umywać, ale szczerze mówiąc - jestem pozytywnie zaskoczony. Oczywiście w czasie zmierzchu, kiedy tamte jeszcze pokazywały świetny obraz, ta we fragmentach nieoświetlonych zaczęła się powoli poddawać. Kiedy tamte spokojnie włączyły sobie doświetlenie IR, ta nie miała czego włączyć Ale ponieważ obejmuje dość dobrze oświetloną przestrzeń, nadaje się na kamerę, która ma oszczędzić stróżowi częstych spacerów na drugą stronę zakładu. Więcej za stówę bym się nie spodziewał. A może wespół z oprogramowaniem nawet włączyć sygnał dźwiękowy w kompie (czytaj - alarm) kiedy wykryje ruch w całości lub wybranej części (dobre, jeśli obszar działania obejmuje np. ulicę) kadru.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.11.2014, 00:29   #4
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Kamera skonfigurowana

Przy okazji zrobiłem mały upgrade informacji na temat oprogramowania do obsługi monitoringu. Widać, że rynek naprawdę dynamicznie się rozwija.

Za jednym zamachem potestowałem megaprofesjonalną kamerkę z Biedry, którą kupiłem z rozpędu, żądny uzupełnienia obrazu Od razu założyłem, że do profesjonalnych zakładowych kamer nawet nie będzie się umywać, ale szczerze mówiąc - jestem pozytywnie zaskoczony. Oczywiście w czasie zmierzchu, kiedy tamte jeszcze pokazywały świetny obraz, ta we fragmentach nieoświetlonych zaczęła się powoli poddawać. Kiedy tamte spokojnie włączyły sobie doświetlenie IR, ta nie miała czego włączyć Ale ponieważ obejmuje dość dobrze oświetloną przestrzeń, nadaje się na kamerę, która ma oszczędzić stróżowi częstych spacerów na drugą stronę zakładu. Więcej za stówę bym się nie spodziewał. A może wespół z oprogramowaniem nawet włączyć sygnał dźwiękowy w kompie (czytaj - alarm) kiedy wykryje ruch w całości lub wybranej części (dobre, jeśli obszar działania obejmuje np. ulicę) kadru.
Ten stróż jak w razie jest z firmy ochroniarskiej to i tak będzie musiał poginać na tą drugą stronę zakłądu bo ci z firm ochroniarskich mają ActiveGuard'a potocznie zwanego pieskiem który rejestruje odbicia punktów - i czasem ich za to rozliczają (w szczególności jak obiekt okradną)
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.11.2014, 02:35   #5
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 6,548
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Akurat ten jest moim bezpośrednim podwładnym - tak się szczęśliwie złożyło, że ostał się jeszcze u nas na zakładzie humanizm i nie wynajmujemy firm ochroniarskich, które przyjmują jedynie na umowy śmieciowe osoby z grupą inwalidzką

Oczywiście musi być zachowana dyscyplina pracy, której częścią są m.in. typowe obchody; rzecz w tym, żeby nie popadać w paranoję i nie wykonywać ich co pół godziny, czy nawet co godzinę, bo to nie jest niczym uzasadnione. Od tego między innymi jest monitoring. A działa on w obie strony - pomaga stróżowi nadzorować teren obiektu, a mi pracę stróża
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.08.2015, 21:48   #6
Jaszko
Banned
 
Data rejestracji: 25.02.2015
Posty: 10
Jaszko w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A pytanie z innej beczki czytałem ostatnio ten artykuł - i ogólnie jestem zainteresowany tematem jakim jest monitoring sklepu tylko nie wiem czy istnieje system, który można połączyć z tabletem. Że przykładowo będę miał cały czas podgląd na to co się dzieje w sklepie? I ewentualnie np. jak alarm się załączy to będę wstanie to wyłączyć zdalnie?
Jaszko jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.08.2015, 21:51   #7
mgit
Guru
 
Avatar użytkownika mgit
 
Data rejestracji: 22.08.2004
Lokalizacja: Chojnów
Posty: 8,740
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Wszystkie kamery IP to obsługują - droższe dodatkowo mają detekcję i inne bajery

A przez alarm rozumiesz klasyczny czy alarm z kamery - bo to dwie różne kwestie.

Polecam rozwiązania firmy Satel...
__________________
Internet osiedlowy - nie taki zły
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.09.2015, 12:01   #8
Jaszko
Banned
 
Data rejestracji: 25.02.2015
Posty: 10
Jaszko w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Raczej połączony z kamerami. No nic trzeba się jeszcze porozglądać co na tym naszym rynku jest dostępne i wybierać.
Jaszko jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
[Liteon 1633s] Nagrywa bez bledu a nie moze tego odczytac chiken82 Napędy optyczne DVD 7 03.02.2005 11:23
granie w sieci bez oryginału piohal1978 Off topic 23 15.12.2004 01:55
Jak sformatowac DVD +/- RW bez zapisu danych piotrek1506 Napędy optyczne DVD 4 28.11.2004 16:38
Kopia filmu bez menu+napisy wlod 55 DVD-Video 3 17.11.2004 21:41
Branie auta bez pytania - jak temu zaradzić? woitas Off topic 62 17.11.2004 13:06


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.