Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.03.2007, 11:45   #1
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Question Klawiatura multimedialna na USB, a przejściówka PS/2

Witam serdecznie!
Wczoraj wlało mi się (nie zalało ) pół herbaty do klawiatury.
Jak ktoś pamięta to jak pisałem, że wpadł mi SE K750i do pokalu z piwem to może bić mi brawo za moje wyczyny

Klawiatura nie wytrzymała, nawet po wysuszeniu-nie działa pół przycisków, piszczy głośniczek w kompie jakby coś było wciśnięte-domyślam się, że umarła ponieważ konkretnie zalała się płytka.

Do klawy miałem ogromny sentyment-miała 3 lata, była idealna i miała multimedialne przyciski. Padło na Media-Techa MT137 którego wspólnie wybraliśmy .
Chce ponownie Media-Techa (najlepiej tego samego, ale już ich nie ma ) bo logiczne byłem zadowolony z tej firmy.

Pytanie brzmi....
Czy klawiatura multimedialna z domyslnym wyjściem USB po zastosowaniu przejśiówki na PS/2 będzie działała tak samo i w pełni będzie funkcjonalna.
Zależy mi na tym ponieważ mam ogrom zajętych miejsc USB w budzie i dla mnie PS/2 służy do klawiatury i tak dalej ma być-producenci niestety myślą inaczej i tego nie rozumiem.

Proszę o pewne odpowiedzi, pozdrawiam!

P.S.
Z ciekawości zerknijcie jak chcecie na co mam chęć....
http://www.media-tech.pl/show_item.php?id=1302&lang=pl

http://www.media-tech.pl/show_item.php?id=1311&lang=pl

http://www.media-tech.pl/show_item.php?id=1189&lang=pl
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.03.2007, 11:54   #2
Arnold
Zaginiony pielgrzym
 
Avatar użytkownika Arnold
 
Data rejestracji: 17.05.2002
Posty: 527
Arnold zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wszystko zależy od tego czy klawiatura jest dwusystemowa (ps2 i usb) jeżeli tak to będzie działać tak samo i będzie w pełni funkcjonalna jeżeli klawiatura nie jest dwusystemową to nawet się nie uruchomi. (to samo się dotyczy myszek)
__________________
Arnold jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2007, 13:29   #3
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
dzięki Arnold.
To rozumiem, że ta http://www.media-tech.pl/show_item.php?id=1302&lang=pl
na pewno nie będzie działała bo to interfejs USB, a taką właśnie mogę kupić.

Ale!
Dowiedziałem się, że jest coś takiego jak hub USB) z własnym zasilaniem i 2.0.

Zamówie sobie i po problemie w sumie.
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2007, 13:34   #4
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika icemac
 
Data rejestracji: 24.02.2003
Lokalizacja: śmietnik
Posty: 13,707
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
@CIAPEK
ja sobie zakupiłem taką http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=1520&katid=18 tylko że czarną i na USB i pod windą wszystko śmiga mi wyśmienicie

--edit--
dokładnie to http://www.esc.pl/product_info.php?c...oducts_id=3852
__________________
Blog o perypetiach z miniakiem
icemac jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2007, 13:58   #5
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ice... za wielka! działam na takich w pracy i... wiadomo Logitech good, ale masywne to takie i klawisze nie są niskoprofilowe a mi na takiej zależy no i przez USB masz.
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2007, 15:09   #6
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,452
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
W 99% klawiatura na USB bedzie dzialac na przejsciowce na PS/2.
Ten 1% to nietypowe podpiecie pinow w przejsciowce
(UWAGA: jezeli klawisze dodatkowe wymagaja zasilanie - nie beda dzialac, wtedy tylko USB)
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2007, 20:38   #7
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
W 99% klawiatura na USB bedzie dzialac na przejsciowce na PS/2.
Ten 1% to nietypowe podpiecie pinow w przejsciowce
(UWAGA: jezeli klawisze dodatkowe wymagaja zasilanie - nie beda dzialac, wtedy tylko USB)
oooo
to ja już nie wiem , każdemu staram się uwierzyć, a jak będzie zobaczymy.
Ogólnie kolega mi polecił przeczyszczenie tej klawiatury którą zalałem-może ją odreanimuje
A tak zobaczymy.
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2007, 21:00   #8
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
a wiec na zalana klawiature jest kilka sposobow
ja preferuje dwa ... rozkrecic i wyczyscic
jesli nie chce ci sie rozkrecac - natychmiast po incydencie zanurzyc na kilka minut w cieplej wodzie
sprawdzane!!
minusy tego pierwszego sa takie ze moze nie dzialc po skreceniu tak jak przedtem
a tego drugiego ze trzeba ja dokladnie wysuszyc <- pozostawiona na kaloryferze kilka dni
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2007, 21:14   #9
Matefusz
Guru
 
Avatar użytkownika Matefusz
 
Data rejestracji: 10.10.2004
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 3,001
Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Mój ojciec kiedyś zalał klawiaturę piwem Szybko rozkręcona, wymyta dokładnie jakiś specyfikiem (bodajże pianka antystatyczna ale głowy nie dam) i działała Tzn pewnie działa jeszcze ale zmieniłem na nisko profilową bo tylko na takiej mogę funkcjonować ;]
__________________
Matefusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2007, 21:38   #10
Arnold
Zaginiony pielgrzym
 
Avatar użytkownika Arnold
 
Data rejestracji: 17.05.2002
Posty: 527
Arnold zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
W 99% klawiatura na USB bedzie dzialac na przejsciowce na PS/2.
Ten 1% to nietypowe podpiecie pinow w przejsciowce
(UWAGA: jezeli klawisze dodatkowe wymagaja zasilanie - nie beda dzialac, wtedy tylko USB)
Tutaj nie chodzi o nieodpowiednie piny w przejściówce tylko o zupełnie inne protokoły transmisji.
__________________
Arnold jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.03.2007, 23:11   #11
yahol
Głupi Yasio
 
Avatar użytkownika yahol
 
Data rejestracji: 27.05.2003
Lokalizacja: **.#
Posty: 4,452
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez Arnold Podgląd Wiadomości
Tutaj nie chodzi o nieodpowiednie piny w przejściówce tylko o zupełnie inne protokoły transmisji.
Zapewne masz racje, chodzi mi o to, ze klawiatura USB dziala z przejsciowka USB/PS2 a niektore klawisze dodatkowe - nie.
Sprawdzone praktycznie na klawiaturze LogiTecha.
__________________
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
******************************************
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2007, 00:58   #12
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.
 
Avatar użytkownika AleX69
 
Data rejestracji: 25.02.2004
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 4,678
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
co tu gadac ...
przejsciowka logitecha USB2PS2 "zlielona" dziala tylko dobrze z mysza <- i to nie kazda
zreszta wszystko jest kwestia oprogramowania ... multimedialne klawiatury na ps2 tez sa
__________________
AleX69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2007, 22:01   #13
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69 Podgląd Wiadomości
a wiec na zalana klawiature jest kilka sposobow
ja preferuje dwa ... rozkrecic i wyczyscic
jesli nie chce ci sie rozkrecac - natychmiast po incydencie zanurzyc na kilka minut w cieplej wodzie
sprawdzane!!
minusy tego pierwszego sa takie ze moze nie dzialc po skreceniu tak jak przedtem
a tego drugiego ze trzeba ja dokladnie wysuszyc <- pozostawiona na kaloryferze kilka dni
Cytat:
Napisany przez Matefusz Podgląd Wiadomości
Mój ojciec kiedyś zalał klawiaturę piwem Szybko rozkręcona, wymyta dokładnie jakiś specyfikiem (bodajże pianka antystatyczna ale głowy nie dam) i działała Tzn pewnie działa jeszcze ale zmieniłem na nisko profilową bo tylko na takiej mogę funkcjonować ;]
Naprawiłem klawe!!
Ten pomysł wygrał Rozkręiłem klawe i do 3 w nocy czyściłem, zapoznawałem się z budową i rozkręciłem inne 2 klawiatury w celu znalezienia brakującego kapturka pod jeden klawisz funkcyjny bo oczywiście coś się musiało stać .
Klawe dokładnie wymyłem przy okazji no i zaoszczędziłem pieniądze na nowej klawiaturze.
Nieco dziwnie mi się pisze na takiej świeżo wypłukanej, ale mam nadzieje, że się wyrobi.
Dziękuję Wam za wszystkie pomysły no i jak to zazwyczaj bywa... problem rozwiązany
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.03.2007, 22:28   #14
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika MaciejT
 
Data rejestracji: 20.06.2000
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 1,952
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ciesze sie ze problem jest juz rozwiazany.

Jakby ktos pytal o dobra klawiature multimedialna, to musze powiedziec, ze ta: http://sklep.vobis.pl/oferta/manipul...board_ps2.aspx jest rewelacyjna.

Jakoscia wykonania przebija MediaTechy z pierwszego postu o kilka generacji.

Pozdrawiam
__________________
Copyright (C) 2000-2011 MaciejT, All Rights Reserved
MaciejT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2007, 10:55   #15
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez MaciejT Podgląd Wiadomości
Ciesze sie ze problem jest juz rozwiazany.

Jakby ktos pytal o dobra klawiature multimedialna, to musze powiedziec, ze ta: http://sklep.vobis.pl/oferta/manipul...board_ps2.aspx jest rewelacyjna.

Jakoscia wykonania przebija MediaTechy z pierwszego postu o kilka generacji.

Pozdrawiam
chciałem Ci powiedzieć, że jak mało kto wskazałeś mi klawiature która na prawde bardzo dobrze do mnie przemawia. Odpowiadająca moim potrzebom klawiaturka.
Myślę, że w razie czego może i będzie tą następną.

/dodane

i właśnie super że ma obniżony profil klawiszy (flat), taką mam i takie wole.
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 10.03.2007 o godz. 11:43
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.