![]() |
To co zrozumialem to wymienic paste i znowy rozebrac bude do zera i ja wyczyscic. jak zrozumialem powyzszy post to warto zakupic nowa paste i wysmarowac procka na nowo.
Już jestem pewien( przeczyściłem bude wiatraki i wszystko reszte i nałożyłem nową pastę) że to jest radiator na procku jutro jeszcze pojadę do kumpla sprawdzić tą tezę i zakupić fajne chłodzenie. Sprawdziłem programem CPUCooL temperature procka i wynosi nie całe 100°C a bezpieczna granica to 72.4°C to trochę ryzykuje zaraz zagrzeje go i sprawdzę rezultat no coś pasta nie działa radiator jest stosunkowo zimny do reszty |
Jeżu, 100 st.C? Co to za chłodzenie jest? Jak nałożyłeś pastę? Wentyle się kręcą w ogóle? Może spróbuj też inny tester np to http://www.intel.com/support/process.../CS-031726.htm Przecież to ma TPD 65W, u mnie w stresie ledwo dochodzi do 60-tki...
|
nałożyłem poprawie pastę przysłowiowe ziarnko grochu i rozsmarowałem równomiernie. Da się jakoś odczytać prędkość radiatora na procku?
|
najlepiej dotknij po prostu radiator i sprawdź czy w ogóle parzy, bo te 100stC to może być /przekłamanie/błąd/niesprawny czujnik temperatury... w biosie też podaje 100stC?
edit: nie grochu, a ryżu ma być ziarnko :] i nie prędkość radiatora tylko wentylatora cpu w biosie powinno być lub soft typu hwinfo |
Cytat:
Pasty nie może być za mało i nie może być za dużo bo nie będzie spełniać swojej roli. Grubość warstwy powinna być na moje oko jakieś pół milimetra i pokrywać całą powierzchnię procesora. Musisz tak sobie gluta rozprowadzić albo tak sobie wyliczyć, żeby po dociśnięciu przez radiator nie wylewało się na boki. Może radiator nie jest dobrze dociśnięty? W 100*C to trudno mi uwierzyć bo by dawno bios wyłączył komputer. Prędkości wiatraka i temperaturę procesora możesz sprawdzić w BIOSie. Z kolei posty się edytuje. Nie pisz kilku pod sobą. |
z doświadczenie wiem jak radiator nie jest dociśnięty to komp piszczy
|
A jak niektórych mocno się przyciśnie, to też piszczą.
|
Z doświadczenia wiem, że radiator musi być dociśnięty. A mam ich już ponad 20...
|
Przypominam, ze ULVy maja tolerancje gdzies do 110-115, wiec nie wiem do ilu Intel dopuszcza w ATXowych chipach...
|
Cytat:
Jak procesor jest tak gorący, to nie odbiera ciepła z procesora - więc albo nie przylega do niego (nie wiem, jak akurat w tej podstawce, ale są gniazda, gdzie odwrotne założenie radiatora powodowało opieranie się jego o podstawkę i nie przyleganie do procesora), albo czymś jest odizolowany. Ale zaraz - miała się grzać płyta główna i grafika. A teraz jeszcze procesor? |
Ustaw sobie w BIOS aby komputer się wyłączał po osiągnięciu przez procesor temperatury ~80C. Tak na wszelki wypadek.
Nie wiem czy potrzebne jest tu jakieś dodatkowe chłodzenie. Core2 spokojnie można podkręcać nawet na standardowym i nawet wtedy temperatury nie są jakieś straszne. |
a przy jakiej temperaturze mam się martwić przy karcie graficznej gigabyte gts 250
|
Bardzo mało prawdopodobne jest żeby wszystkie podzespoły przegrzewały Ci się na raz. Rozumiem źle założony wiatrak na CPU, ale na GPU i gorąca płyta?
Przykładowo ja mam podkręconego 2.5@3.3 Quada Q8300, HD5670 i żadnego dodatkowego wentylatora w obudowie. Do tego 2 nagrywarki i trzy dyski twarde. Obudowa stara, 10 letnia, pamięta Durona 1Ghz. Nie ma nawet dziury przy wiatraku CPU :) Temperatura proca rzadko dochodzi do 50C mimo że wiatrak kręci się na minimum (pokazuje 0 RPM). W największym stresie (4 rdzenie 100%) dobija do 70-75C przy połowie mocy wiatraka. GPU tak samo. Oba wiatraki mocno już przykurzone. Także pojęcia nie mam jak wyciskasz takie temperatury na wszystkim i to bez OC :ysz: Coś tu jest nie tak, chyba że komputer trzymasz w piekarniku :D Zrób testy na otwartej obudowie. |
Jeśli coś jest nie tak na połączeniu CPU - radiator, ten drugi będzie chłodny (o czyn pisał MatiKSSG), a procesor gorący. Nadmiar ciepła nie będąc emitowany do radiatora będzie ogrzewał płytę główną. Jeśli do tego dodamy płytę główną z jedynie radiatorem na chipsecie, a być może jeszcze i kartę graficzną z pasywnym chłodzeniem (choć nawet niekoniecznie) oraz nieprzewiewną obudowę, wszystko złoży się w jedną całość.
Stockowy radiator na C2D może jedynie wydawać się dobrze założony - bardzo łatwo o niedopięcie go. Wykonałbym równolegle dwie czynności: poprawił/zmienił radiator na CPU i założył dodatkowe wiatraczki w obudowie - przynajmniej jeden z przodu wwiewający powietrze i jeden wywiewający z tyłu. |
Z przegrzewaniem plyty sobie poradzilem lecz radiator na procku jest stosunkowo zimny do plyty ale nie osiaga kolosalnych temperatur( nie mam czasu go meczyc teraz na wiekszych wymaganiach zeby sprawdzic temerature ale grajac prze 15 minut osiaga kolo 60c) zastanawiam sie jeszcze nad temperatura grafy jaka powinna byc? wentylatory mam z przodu i z tylu lecz moim zdaniem z przodu jest slaby wlot poniewaz budowa jest tak skonstruowana ze wlot jest na dole. sory za nie ma polskich znakow ale pisze z fona
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:38. |