Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.02.2021, 18:57   #1
samiel
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 12.02.2021
Posty: 6
samiel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Komputer Retro - problem z 3DFX

Cześć wszystkim jestem nowy na forum. Chciałbym się Was o coś zapytać.

Ostatnio przyniosłem z piwnicy mój stary retro komputer (p133 /64 RAM/dysk 850MB/Voodoo 1) i zainstalowałem Windows 95 osr2 i DirectX 7.0. Wszystko działa ok, za wyjątkiem akceleratora graficznego. Zainstalowałem do niego najnowsze dostępne sterowniki tj. z 1.05.1999 (3dx Voodoo1 V3.01.00).

Karta jest widoczna w systemie, nie ma żadnych konfliktów w Menedżerze urządzeń natomiast najzwyczajniej nie działa.


GTA : uruchamiam z dosu plik gtafx.exe, w momencie kiedy powinna włączyć się akceleracja i pojawić logo 3dfx pojawia się jedynie ciemny obraz i gra dalej się nie wczytuje.

Turok : kiedy uruchamiam ją pod Windows 95 wyskakuje napis Program wykonał nieprawidłową operacje. Turok spowodował błąd: nieprawidłowa strona w module VIDEO_3DFX.DLL przy 0137:10007757

Piszę o tych grach ponieważ wiem że wykorzystują one akcelerator. Sam lata temu na nim w nie grałem.


Będę wdzięczny za każdą, nawet najdrobniejszą sugestię. Dzięki
samiel jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.02.2021, 19:18   #2
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,128
Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Sterowniki dla karty 2D też zainstalowałeś?

Masz połączoną kartę 2D z akceleratorem:


Próbowałeś inną wersję sterowników (wcześniejszą)?
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.02.2021, 20:15   #3
samiel
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 12.02.2021
Posty: 6
samiel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam podlaczona dokladnie takim kablem. Sterowniki do karty 2D zainstalowane. Probowalem wczesniejsze sterowniki do akceleratora i nici.
samiel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2021, 08:58   #4
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,128
Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Instalujesz sterowniki poprzez setup\plik wykonywalny (.exe),
czy poprzez menadżera urządzeń (wyszukując bodajże .ini)?

Może to będzie głupie pytanie bo nigdy osobiście nie posiadałem 3dfx-a,
ale czy jest jakaś aplikacja testująca\pokazująca tylko samo logo:
https://www.youtube.com/watch?v=j6_ItInXj-o?
Aby sprawdzić czy wszystko zostało poprawnie zainstalowane?
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2021, 20:37   #5
samiel
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 12.02.2021
Posty: 6
samiel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wczesniejsza wersje sterownikow instalowalem przez menedzera urzadzen. Aktualna ta najnowsza plikiem exe.
samiel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2021, 23:01   #6
Jolek
Guru
 
Avatar użytkownika Jolek
 
Data rejestracji: 02.09.2016
Posty: 1,128
Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Jolek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Możesz sprawdzić 3dfx Tech Demos:
http://falconfly.3dfx.pl/artwork.htm.
Wymagają one "glide2.dll" więc i Voodoo...
__________________
Masz jakieś pytanie na temat konsol.
Zadaj je w dziale konsole.

Moja druga pasja:
Jolek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.02.2021, 15:17   #7
samiel
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 12.02.2021
Posty: 6
samiel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Okazalo sie finalnie ze cos z tym Turokiem i GTA bylo nie tak, bo w przypadku FIFA99 i Tomb Raider akceleracja dziala elegancko, a wiec wszystko jest dobrze skonfigurowane. Bardzo dziekuje Ci Jolek za zainteresowanie sie moim watkiem i za porady.
samiel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
3dfx, komputer, problem, retro

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.