![]() |
Przed chwilą odpiąłem wszystkie urządzenia I/O z tyłu obudowy, tj.: mysz usb, klawiatura usb, przedłużacz usb, głośniki, mikrofon, lan, monitor i dalej to samo. Czyli przyczyna leż w środku obudowy.
Nie mam zbyt dużo czasu na zabawę z kompem, więc po trochę dążę do (tak mi się wydaje) celu... :) |
a próbowałeś pobawić się "AC Power Loss Restart" w biosie, tak jak pisałem wcześniej ?
pozdrawiam |
Miałem podobnie - po wymianie zasilacza ustąpiło :P
Ew. spróbuj jeszcze update biosu. |
Cytat:
Cytat:
|
A czy egzemplarz to ten sam model? Tez tak mialem i wymienilem mobo i zasilacz i jest ok;)
W sumie napisz tez co to za zasilacz. |
Wymienić mobo i zasilacz, to prawie jak zmienić kompa :wow:
W sumie najlogiczniejsze :sciana: |
Zasilacz jest innej firmy niż stary. Muszę zabrać się za wyciąganie pojedynczo bebechów, a może w końcu trafię... :)
|
Zawsze monza wziac jakies mobo na podmianke i wtedy bedzie pewnosc. Mozna tez wzrokowo sprawdzic mobo a zwlaszcza kondensatory.
|
bez wyjmowania czegokolwiek stawiam na płytę główną :)
pozdrawiam |
A ja dalej obstawiam zasilacz: problem +12V. Oczywiście zakładam, że profilaktycznie został odnowiony BIOS!
|
@esem zasilacz odpada, bo przeprowadzałem testy na nowo wyjętym z pudełka. BIOS leży średniawka, więc może i warto go zaktualizować.
|
Dawno mnie tu nie było, ale mam trop... ;p
Za komputerem przechodzi kabel antenowy TV. Wystarczy, że go podniosę ponad komputer, to zakłócenia w TV znikają. Wychodzi z tego, że winny jest kabel, a dokładnie jego ekranowanie (tak mi się wydaje), gdyż jest to stary, cienki kabelek antenowy. |
Kable antenowe, to tylko tak zwane satelitarne, droższe, ale działają. Te chińskie cienizny nie nadają się do niczego.
|
Tak zwane satelitarne w większości też są chińskie. Co gorsza, przestały już być miedziane - teraz to stal miedziowana. :|
|
Cytat:
Ale do rzeczy. Komputer dalej ma autostart. :) A o zakłóceniach napiszę tak: Z tego co pamiętam to rdzeń jest miedziany o średnicy ok. 0.5mm, a dialektyk nie przypominał zbitej siatki, tylko kilka splątanych drucików. Dobry kabel ma drut (miedziany) ok. 1mm średnicy, a dialektyk to zbita siatka. Według mnie winny jest kabel antenowy. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:34. |