Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.11.2002, 17:18   #1
Ice
***Fakt jest faktem..***
 
Avatar użytkownika Ice
 
Data rejestracji: 09.05.2002
Lokalizacja: Thorn (obecnie London)
Posty: 763
Ice zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question Komputer, a zużycie prądu ?!?!

No właśnie ile prądu w ciągu 1h zużywa komputer (chodzi mi o samą jednostkę centralną, z zasilaczem 300W).
__________________
To jest tylko moje zdanie na to całe zamieszanie...

Pozdrawiam Ice
Ice jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.11.2002, 18:38   #2
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
To zależy co jest w środku i co ta maszyna robi. Generalnie sam komputer pracujący 24/7 miesięcznie zjada prądu za jakieś 12-17złotych, też się kiedyś nad tym zastanawiałem w kontekście serwerów. Generalnie czajnik elektryczny jest dużo droższy w utrzymaniu(gdyby pracował nonstop).
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2002, 23:16   #3
Ice
***Fakt jest faktem..***
 
Avatar użytkownika Ice
 
Data rejestracji: 09.05.2002
Lokalizacja: Thorn (obecnie London)
Posty: 763
Ice zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bas jestes pewien
Bo z moich obliczen wyszlo ze jest to okolo 50zł - przy zasilaczu 200W. Tylko właśnie spytałem się, bo sam nie wiem czy dobrze policzyłem.
A liczyłem tak.
200W x 24 (godziny - doba) x 30 dni = 144000 = 144kWh
144kWh x 0,40zł = 57,6 zł na miesiąc.
Tylko wydawało mi się troche dużo więc dlatego spytałem na forum.
__________________
To jest tylko moje zdanie na to całe zamieszanie...

Pozdrawiam Ice
Ice jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2002, 23:33   #4
grzeniu
XV1100
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 31,673
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Bedzie mniej chocby dlatego ze wygaszony monitor bierze znacznie mniej pradu a on w calym zestawie chyba zuzywa najwiecej, no jeszcze kwestia jego przekatnej.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.11.2002, 01:55   #5
Druss
Costam
 
Avatar użytkownika Druss
 
Data rejestracji: 20.05.2002
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 1,722
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ciekawy temat, moze jakies linki do strony gdzie jest dokaldnie opisane jak obliczyc zuzycie prad przz kompa, tez bym chcial wiedziec ile moj tego je
__________________
Czasami jest tak a nie inaczej
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.11.2002, 02:08   #6
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę
 
Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>
 
Data rejestracji: 30.03.2002
Posty: 6,017
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
byl juz taki temat na forum - i jesli mnie pamiec ne nyli to druss ty sie w nim wypowiadales

wrzuccie w wyszukiwarke 'wat' 'watow' 'prad' - powinno wyskoczyc - topic calkiem dlugi i majacy pare miesiecy - chyba z sierpnia
__________________
2 * nec 20WGX2.. o mamo.. oczy za uszy
nie odpowiadam na pivy z pytaniami jak sie komus wlamac na mail [co za pomysl] i z prosba o pomoc w konfigu czegostam. te czasy sie skonczyly.
-Sid-The-Rat=> jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.11.2002, 05:00   #7
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Ice napisa***322;(a)
Bas jestes pewien
Bo z moich obliczen wyszlo ze jest to okolo 50zł - przy zasilaczu 200W. Tylko właśnie spytałem się, bo sam nie wiem czy dobrze policzyłem.
A liczyłem tak.
200W x 24 (godziny - doba) x 30 dni = 144000 = 144kWh
144kWh x 0,40zł = 57,6 zł na miesiąc.
Tylko wydawało mi się troche dużo więc dlatego spytałem na forum.
To że zasilacz ma 200 czy 300Watt nie oznacza, że on tyle pobiera, oznacza jedynie, że tyle można z niego maxymalnie wydusić, do tego dochodzą straty, ja podałem koszt prądu dla serwerka. Jak odpalisz sobie jakiś bardzo obciążający sprzęt program to będzie pobierał więcej. Podłącz sobie amperomierz i na tej podstawie policz, wyjdzie bez monitora mniej więcej tyle ile podałem.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.11.2002, 08:54   #8
leff
Bywalec
 
Data rejestracji: 04.10.2002
Posty: 47
leff w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
powyższe obliczenia są prawidłowe z teoretycznego punktu widzenia i przy pełnym obciążeniu zasilacza. (nie będę tu wchodził w przesunięcia fazowe) Tak wychodzi i tyle W rzeczywistości zasilacz zużywa mniej prądu - przez 24h nie używasz cd czy stacji dyskietek itp.
Jeżeli rzeczywiście chcesz sprawdzić to ktoś radzi ł żebyś bodłączył amperomierz w linie lub powyłączał wszystko w domu (łącznie z lodówką ) spisał wskazanie licznika i po godzinie urzytkowania kompa spisał ponownie wskazanie licznika l- i bądziesz wiedział ile akurat twój komp zużywa.
Dodam jeszcze że monitor w kompach stacjonarnych jest zasilany bezpośrednio z sieci 220 a jedynie poprzez zasilacz może być włączany. Więc moc pbieraną przez monitor trzeba by było dodać do mocy pobieranej przez komp.
__________________
Pozdrówka lew/2f
leff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.11.2002, 10:15   #9
Druss
Costam
 
Avatar użytkownika Druss
 
Data rejestracji: 20.05.2002
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 1,722
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=&gt; napisa***322;(a)
byl juz taki temat na forum - i jesli mnie pamiec ne nyli to druss ty sie w nim wypowiadales

wrzuccie w wyszukiwarke 'wat' 'watow' 'prad' - powinno wyskoczyc - topic calkiem dlugi i majacy pare miesiecy - chyba z sierpnia
Nie nie to bylo zupelnie na inny temat, tam byla mowa o o tym jaka moc pobiera komputer bo ktos sie pytal czy mu zasilacz wytrzyma, a tu chodzi o konkretna stawke za miesiac 8)
__________________
Czasami jest tak a nie inaczej
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.11.2002, 17:33   #10
tomall0
karpiarz:)
 
Data rejestracji: 25.09.2002
Lokalizacja: POLSKA
Posty: 404
tomall0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Druss napisa***322;(a)


Nie nie to bylo zupelnie na inny temat, tam byla mowa o o tym jaka moc pobiera komputer bo ktos sie pytal czy mu zasilacz wytrzyma, a tu chodzi o konkretna stawke za miesiac 8)
Mnie się wydaje, że to czy On będzie żarł za 17,50 czy 49,30 zł. to to i tak niczego nie zmienia. I tak będziemy przed nim ślęczeli godzinami, dniami, nocami...:-D :-D :-D
__________________
W życiu piękne są tylko chwile...
tomall0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.11.2002, 18:02   #11
bas
MAJSTER zlotowy
 
Avatar użytkownika bas
 
Data rejestracji: 16.05.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,097
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
tomall0 napisa***322;(a)


Mnie się wydaje, że to czy On będzie żarł za 17,50 czy 49,30 zł. to to i tak niczego nie zmienia. I tak będziemy przed nim ślęczeli godzinami, dniami, nocami...:-D :-D :-D
To ma znaczenie jeśli stawiasz router u klienta i trzeba się z nim rozliczyć za prąd.
__________________
Mój mail
bas jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.11.2002, 21:33   #12
Druss
Costam
 
Avatar użytkownika Druss
 
Data rejestracji: 20.05.2002
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 1,722
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Albo gdy ostatnio rachunek przychodzi gigantyczny i musisz wytlumaczy starym ile on wkoncu pali na miesiac
__________________
Czasami jest tak a nie inaczej
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.11.2002, 23:57   #13
Stef
Guru
 
Data rejestracji: 26.04.2002
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Posty: 1,557
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A mi leci komp+monitor+wieza, jako glosniki komputerowe. i to pzremnozyc razy 12 godzin dziennie*30 dni......... ZDECYDOWANIE ZA DUUZO !!!!! rodzice nie wytrzymuja i groza sankcjami !!!!!
Stef jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2002, 01:48   #14
Druss
Costam
 
Avatar użytkownika Druss
 
Data rejestracji: 20.05.2002
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 1,722
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam dwa kompy w domu takze przydalby mi sie jakis system na obliczenie poboru mocy i przelicznik na walute polska.
__________________
Czasami jest tak a nie inaczej
Pioneer DVR-115D
Liteon IHaS-124
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2002, 07:49   #15
Niuniek
Powalacz
 
Avatar użytkownika Niuniek
 
Data rejestracji: 22.07.2002
Lokalizacja: loc KO13LU
Posty: 56
Niuniek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja też kiedyś miałem taki problem. Za młodych czsów też rodzinka groziła sankcjami za zużycie prądu (jest u mnie kilka gniazd i wtyków o małym poborze mocy). Wystarczył jednak mały manewr. Zagroziłem iż podłączę podlicznik na mój obwód zasilający i że będę płacił za zużytą energię zgodnie ze wskazaniam licznika. Temat został zakończony definitywnie. Tak więc aby problem nie był uciążliwy, proponuję zakupić w najbliższej hurtowni elektrycznej licznik (koszt ok 30PLN), włączyć go opomiędzy gniazdo sieciowe i listwę rozgałęźną (UWAGA!!! WYSOKIE NAPIĘCIE!!!) i po problemach i pytaniach typu: "Ile on ciągnie ....". Pozdrawiam i powodzenia.
__________________
W internecie jest WSZYSTKO ... i jeszcze ciut więcej.
Niuniek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.