![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
MasteR of PuppetS
Data rejestracji: 31.08.2005
![]() |
Komunikat Checking NVRAM i dalej NIC
Witam
W sobotę wymieniałem chłodzenie procesora (na takie http://allegro.pl/kompletne-chlodzen...747212215.html ) i od tamtej pory komputer się nie uruchamia. Zatrzymuje się na początkowym ekranie, na którym są informacje o procesorze i pamięci ram. Pojawia się komunikat Chcecking NVRAM i koniec. Nie da się nawet wejść do BIOS'u. Dodatkowo cały czas świeci się dioda od HDD. Co zrobiłem do tej pory: 1. RAM sprawdzony - OK 2. 2 dyski, oba SATA sprawne 3. Podmieniłem procesor - bez zmian 4. Uruchomienie z dyskiem ATA - bez zmian 5. Reset ustawień BIOS'u - bez zmian 6. Uruchomienie tylko z procesorem, ram'em i kartą graficzną - bez zmian 7. Sprawdzenie bateryjki na płycie - OK, miernik pokazuje 3 V Przed wymianą chłodzenia wszystko było OK. Konfiguracja komputera ASUS K8VX-SE AMD Athlon 64 3000+ 2x 512 MB RAM Radeon 9550 HDD1 - WD 160 GB HDD2 - Seagate 120 GB Posprawdzam jeszcze dokładnie czy wszystkie kondensatory są całe. Pozostał jeszcze do sprawdzenia zasilacz i karta graficzna, aczkolwiek kartę bym wykluczył skoro obraz się wyświetla. Kończą mi się pomysły co mogło się stać. Czyżby płyta wyzionęła ducha? W końcu ma już swoje lata. Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł, zanim ostatecznie pozbędę się płyty.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 06.12.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Procesor dobrze zamontowany? Ewentualnie kartę graficzną sprawdź na innym kompie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
MasteR of PuppetS
![]() |
Procesor zamontowany dobrze. Ciężko jest go źle zamontować. Tak samo jak chłodzenie.
Z kartą będę dziś kombinował.
![]() |
#4 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie uszkodziłeś procesora? Czy na starym chodzeniu jest to samo teraz?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
MasteR of PuppetS
![]() |
Na starym chłodzeniu nie sprawdzałem, ale podmieniłem procesor na Semprona i efekt bez zmian.
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 06.12.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
BIOS do domyślnych, albo wyjąć bateryjkę by ruszył z domyślnych ustawień.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
MasteR of PuppetS
![]() |
Wspomniałem w pierwszym poście, że taką rzecz zrobiłem i efekt jest bez zmian.
![]() |
#8 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
A jak by tak spróbować przeflashować biosa w trybie "awaryjnym" czyli poprzez podrzucenie pliku biosu z odpowiednią nazwą na FDD/USB(?) ewentualnie sprawdziłbym też kartę graficzną podmieniając na inną...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wybebeszyłeś pół kompa, a nie sprawdziłeś na starym chłodzeniu.
Sprawdź poprawność podłączenia wentylatora, albo płyta główna nie rozpoznaje go poprawnie i nie może nim sterować. Dla testu możesz podłączyć stary wiatrak, choćby tylko kabelek i spróbować wystartować. Zawsze zaczyna się od sprawdzenia tego, co się zmieniło. Inne usterki są mało prawdopodobne, choć nie niemożliwe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
MasteR of PuppetS
![]() |
Sprawdziłem na starym chłodzeniu i to samo.
Podmieniłem kartę graficzną i zasilacz i ta sama sytuacja. Podłączyłem nawet starą klawiaturę na PS/2. Potem jeszcze 2 razy zrobiłem reset ustawień BIOS'u i coś zaczęło się dziać. Przede wszystkim mogłem wejść do BIOSU. Na razie na tym skończyłem.
![]() |
#11 |
MasteR of PuppetS
![]() |
Bo wielu próbach udało się przywrócić komputer do życia.
Nie obyło się bez kilku dodatkowych resetach biosu i profilaktycznej wymiany bateryjki. Dzięki za pomoc!
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Dlaczeggo nie moge wgrać nic do Siemensa poprzez MPM? | roman01 | Off topic | 2 | 10.12.2005 10:59 |
Po nagraniu płyta dalej pusta, o co chodzi?? | prezes777 | Napędy optyczne CD | 1 | 27.12.2004 07:21 |
Pomocy Help Nie Umie Nagrac Nic Na Plytkach Dvd+ Verbatim Pomozcie!!!!!! | dziamblik | Napędy optyczne DVD | 4 | 23.12.2004 11:45 |
komunikat przy nagrywaniu | stokrotka | Napędy optyczne CD | 1 | 11.11.2004 22:11 |
Dziwny komunikat XP po upgrade biosu | Wolf_rl | Napędy optyczne CD | 3 | 23.03.2004 13:11 |