Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Komunikatory, newsy, porady, problemy... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/komunikatory-newsy-porady-problemy-71355/)

andrzejj9 24.01.2010 17:34

Ok, przetestuję jeszcze.

@ loki

To co napisałeś odnosi się do importu kontaktów. Mnie interesuje archiwum. Tę funkcję znalazłem, ale tylko do archiwum z tlena, aqq i konnekta.

A może by wrócić właśnie do AQQ? Swego czasu przez kilka lat ten program używałem i sprawdzał się bardzo dobrze..

----
EDIT

Znalazłem tymczasowe, całkiem niezłe rozwiązanie. Najnowsze GG (10) plus programik GG10Tuner. Usuwa praktycznie wszystkie (poza jednym) dodatki, pozostaje samo okno z kontaktami. I o to chodziło :)

Jeszcze tylko dwie rzeczy mnie interesują, z czego jedna trochę drażni, a drugą chciałbym dodać:

- pierwsza to emotikonki. Zawsze w gg były podstawowe typu :) , ;) , :> czy :] Potem w którejś wersji (chyba 7) zmienili niektóre z nich (na pewno dwie ostatnie z wymienionych i jeszcze jakieś inne). Da się zrobić te 'oryginalne' poprzez użycie ";" zamiast ":", ale to z kolei może wyświetlać się zupełnie inaczej w innych wersjach. Generalnie interesuje mnie to, czy jest jakaś możliwość zapewnienia kompatybilności pomiędzy komunikatorami nadawcy i odbiorcy - tzn. żeby to, co wyświetla się w dany sposób u mnie tak samo wyglądało u tego, kto będzie to czytał.

To niby drobiazg, ale niektóre ikonki zmieniły się znacznie i niejednokrotnie widziałem jak coś, co użyte zostało w określonym celu (wyrażenia danej emocji, nadania określonego znaczenia zdaniu) odebrane zostało zupełnie inaczej, właśnie ze względu na całkowicie różne wyświetlające się buźki.

- druga sprawa to wyświetlanie dwóch czasów wysyłania wiadomości - czasu nadania i odebrania. Było to w starym AQQ i była to funkcja bardzo przydatna, jeśli przez jakiś czas nie było się przy komputerze (można było sprawdzić nie tylko, kiedy informacja została otrzymana, ale także kiedy ktoś ją wysłał). Da się to jakoś w GG dodać?

ed hunter 24.01.2010 17:32

Po przejechaniu GG Banner Killerem nie ma żadnych reklam, okien, linków, nic. Jest za to fajne radio ;)

andrzejj9 24.01.2010 17:21

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1077036)
To w GG są jakieś reklamy? :wow: :mruga:

Banner Killer 2 i niema.

Nie wiem, czy w GG jest cokolwiek oprócz reklam... Zainstalowałem Power Project i te największe wywaliło, ale dalej pozostaje pełno różnych linków, dodatkowych pojawiających się okien, obrazków itp. Pewnie da się przynajmniej część tego wyłączyć, ale skutecznie odstrasza to od programu (przynajmniej mnie).

W tym porównaniu WTW stoi dokładnie po przeciwnej stronie - jest mały, nie ma żadnych tych dodatkowych pierdół (może da się doinstalować) i spełnia jedyną funkcję, na której mi zależy - komunikatora.

loki7777 24.01.2010 17:12

Opcje-Sieci -Gadu Gadu(musi byc ten plugin wlaczony)-przycisk Import/Eksport - z serwera lub pliku.

Ale i tak gg to kobyla:)WTW2 nie uzywam do czasu, az miranda mnie zawiedzie:)

ed hunter 24.01.2010 17:12

To w GG są jakieś reklamy? :wow: :mruga:

Banner Killer 2 i niema.

andrzejj9 24.01.2010 17:02

Po reinstalacji systemu został mi do zainstalowania tylko jakiś komunikator. Spróbowałem najnowsze GG, ale jak zobaczyłem ilość różnego rodzaju reklam, linków, ogłoszeń i cholera wie, czego jeszcze, to po pierwsze stwierdziłem, że twórcy zwariowali, a po drugie jak najszybciej to sobie darowałem (jeszcze tylko sprawdzę Power Project).

Zainstalowałem też na próbę to polecane WTW2 i.. na razie uczucia mam mieszane, choć może i jest to coś czego szukam - a mianowicie komunikator i nic więcej, bo nic więcej potrzebne mi nie jest.

Na razie jedna rzecz mnie interesuje - czy jest możliwość importowania archiwum z GG, czy to bezpośrednio, czy może ewentualnie jakiejś konwersji, żeby było widoczne w WTW?

Smartek 05.01.2010 23:22

A po co Ci dodatkowe wtyczki i style? Wrzuć co najwyżej powiadamiacza GMail, chyba nie musisz mieć emotek? :-) Ja mam jeszcze do wysyłania obrazków + wycinków ekranu.
Aha i ustawiłem sobie styl rozmowy zhvira, identyczny jak ten ze Skype'a, bo zawsze mi się bardzo podobał (nie wiem jaki jest teraz, wiem, jaki był na Skypie rok temu).
WTW wzoruje się na starym Konnekcie i większość użytkowników Konnekta, którzy w niego zwątpili, przeniosła się właśnie na ten IM.

Burak_PL 05.01.2010 21:44

odpaliłem, jest ok, tylko jak na razie przeraża mnie instalacja dodatkowych wtyczek, styli, ciut się skupić trzeba, a przy pisaniu kobiety, lecącym TV w tle oraz muzyką klubową - nie dałem rady :D

loki7777 05.01.2010 21:07

Wszystko fajnie ale tej wtyczki nie ma na ich stronie (nie jest podlinkowana) poza tym wtyczki sa wrzucane na serwery 4shared czy innego typu ska znikaja.
http://wiki.k2t.eu/wiki/WTW_-_Wtyczk...C5.9Bci_e-mail
A mysle to moze i trzeba ale jak cos ma w sobie wtyczki do gg/tlena i ja je zaznaczylem to milo by bylo jakby sie uruchomily po instalacji a nie trzeba bylo je jeszcze recznie aktywowac/uruchamiac.
Czy 13mb to duzo, to zalezy kto ma ile ramu, ale jak tak sie zsumuje wszystko co chodzi w tle to nawet 13mb jest sporo dla kogos z 2gb ramu;)

Smartek 05.01.2010 20:51

Menu nie jest idiotyczne. Jest proste i przejrzyste, trzeba umieć myśleć i czytać ze zrozumieniem :-). Że niby w Mirandzie jest prościej? ^_^
Do GMaila potrzeba wtyczki Simple Mail Sender. Oczywiście musisz ją najpierw włączyć, żeby nie było ;-).

Czy niecałe "13 000 K" pamięci (kilka aktywnych wtyczek, ponad 100 osób na liście kontaktów) to dużo przy dzisiejszych GB?

Aha - WTW tworzy jedna osoba lekko ponad rok. Na forum (k2t.eu) możesz pisać o błędach i zgłaszać propozycje - kilka moich (m.in. bot antyspamowy) zostały pozytywnie rozpatrzone :-).

loki7777 05.01.2010 17:36

Czy sluszny to sie okaze. Zaraz go sobie porownam z mirka, bo ma to co mi potrzebne czyli tlen+gg(raczej mi zbedne)+sprawdzanie poczty na gmail:)
Niech mi ktos napisze gdzie jest to powiadomianie gmail, jak dla mnie to calkiem zje...any. Jego menu opcje jest idiotyczne, a najbardzie wlaczanie wtyczek, skoro zainstalwoalem gg,tlena i xmpp to znaczy ze ma byc wlaczone a nie ze chce to wlaczyc.
Pamieci zre tez kilka razy tyle co miranda.

Burak_PL 05.01.2010 17:19

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1072619)
WTW - jedyny słuszny ;-).

w takim razie biorę się za instalację, wieczorem napiszę jak się spodobał ;)

Smartek 05.01.2010 17:14

WTW - jedyny słuszny ;-).

Burak_PL 05.01.2010 15:27

wiem, że jest już 100 stron, ale jestem strasznie wybredny i przez zapytam tutaj "mistrzów" ;) ano używałem wieki konnekta, a że już mi dawno głowę suszyli, że on stary, że już go nie aktualizują, bla bla bla, przesiadłem się na AQQ i się "zakochałem", potrzeba mi gg, gmail, jakieś tam wtyczki co były w AQQ, ale tutaj problem, bo nowe gg zrobiło jakiś problem i AQQ się wysypuje, coś polecicie w zamian ? :)

andy 29.12.2009 13:06

Cytat:

Co do tej archiwizacji w Jaberze - to działa też przy innych programach korzystających z tej sieci?
Tak, bo sama archiwizacja jest realizowana po stronie serwera. Obecnie chyba żaden klient nie ma możliwości wyświetlać takiej historii więc zostaje dostęp przez www (mam nadzieje, że to jednak nie jest wada).

Cytat:

loguję się do swojego profilu i mam dostępne wszystkie kontakty, wiadomości itp. (ale jednocześnie są one również zachowywane offline).
Jabber :)

Kontakty masz zawsze trzymana na serwerze, więc nie ważne skąd, nie ważne czym, i nie ważne jak, zawsze będziesz miał je aktualne.

Hmmm, może GTalk? Historia po stronie serwera, komunikator jest dostępny również przez www. Obsługuje Jingle (głos i obraz).

andrzejj9 29.12.2009 12:29

Sprawdzę tego WTW, to w sumie jeden z niewielu, których nigdy nie testowałem. Może akurat przypadnie mi do gustu. Chociaż też jedna osoba to zarazem zaleta i wada. Bo fajnie, że pewnie kontakt jest bardziej bezpośredni i jest szansa na zrealizowanie bardziej zindywidualizowanych oczekiwań, ale co jeśli twórcy praca nad programem się znudzi? Co prawda dla mnie instalacja programu i używanie go bez częstych aktualizacji to zdecydowanie bardziej zaleta niż wada, ale w przypadku komunikatorów trzeba też mieć na uwadze ich kompatybilność, a gg i inne pewnie dalej będą się ukazywać w nowych wersjach co kilka dni..

W każdym razie z ciekawości sprawdzę, może faktycznie będzie to dobre rozwiązanie.

@ Andy

Co do tej archiwizacji w Jaberze - to działa też przy innych programach korzystających z tej sieci?

IM History chyba kiedyś sprawdzałem, ale rzucę jeszcze raz okiem. A jeśli chodzi o programy zewnętrzne do archiwizacji, to oczywiście jest to jakieś rozwiązanie, ale mi chodzi też o bezpośrednią dostępność do tych danych - typu, że instaluję, czy nawet tylko uruchamiam z pendrive'a dany program na dowolnym komputerze, loguję się do swojego profilu i mam dostępne wszystkie kontakty, wiadomości itp. (ale jednocześnie są one również zachowywane offline).

andy 29.12.2009 12:03

Cytat:

jest jakiś program, który umożliwia przechowywanie na serwerze wszystkich danych, w tym także kopii rozmów?
Jeśli używasz Jabber'a to są serwery jak Google czy Jabster.pl, które mają możliwość archiwizacji rozmów na serwerze.
W przypadku innych protokołów polecam IM History.
Jeśli chodzi o dane/ustawienia komunikatora to można używać DropBox'a(lub podobnych). Profil komunikatora trzymasz w folderze, który jest synchronizowany.

Smartek 29.12.2009 11:44

Była jakaś strona, na której można było się zarejestrować i ją "zespolić" z komunikatorem, ale chyba nie każdym, u mnie działało to bodajże z Mirandą. Wtedy całe archiwum rozmów na bieżąco było uzupełniane na serwerze.

W takim razie, jeśli przeszkadza Ci drogi Andrzeju kobylastość tych wszystkich komunikatorów, to zainteresuj się koniecznie WTW. Jest bardzo mały, czytelny, prosty, a przy tym stabilny i aktualizowany średnio raz na tydzień, a tworzony jedynie przez jedną osobę (Kaworu)! :-)
Jak czegoś potrzebujesz, to piszesz o tym na forum k2t.eu i istnieje duża szansa, że funkcja zostanie dodana za jakiś czas, ja już tak wybłagałem kilka takich opcji, m.in. bota antyspamowego znanego ze starego Konnekta.
Z WTW korzystam już od ponad roku, zaczynając od pierwszych wersji beta, gdzie komunikator potrafił wykrzaczyć się kilka razy dziennie, od dłuższego czasu już mu się nie zdarza.
Generalnie ma bardzo dużo użytkowników dzięki temu, że funkcjonalnością i wyglądem przypomina lekko Konnekta i wydaje mi się, że jego użytkowników pochłonął w zdecydowanej większości.

andrzejj9 29.12.2009 10:07

No właśnie te 'alternatywy' już wszystkie sprawdzałem (prawie.. poza WTW2 po raz pierwszy słyszę.. sprawdzę) i jakoś nie mogę się do żadnego przekonać. Wszystkie to teraz kobyły, w których cud, że jeszcze jest możliwość zwykłej rozmowy (coś jak w telefonach komórkowych). A z kolei niektórych funkcji mi brakuje.. Pomyślałem o Mirandzie, ale to nie czas na dokładne wgryzanie się w program. Może kiedyś.

To może zapytam inaczej - jest jakiś program, który umożliwia przechowywanie na serwerze wszystkich danych, w tym także kopii rozmów? To byłoby dla mnie idealne rozwiązanie i pewnie przełknąłbym jakieś dodatkowe funkcje/reklamy itp.

andy 29.12.2009 01:25

NeoFighter dobrze mówi. Takie gotowe packi istnieją, jednak jak Ci się coś "zesra" lub będziesz chciał zmienić to w życiu nie dojdziesz co do czego.
Albo ma się dużooo czasu i wybieramy Mirandę albo...jest alternatywa - AQQ2, Tlen7(beta), WTW2 itp.

NeoFighter 29.12.2009 00:44

na Mirande trzeba miec i czas i ochote
to nie jest program na jedno klikniecie

andrzejj9 28.12.2009 22:45

A propo Mirandy. Czy są jakieś gotowe tematy, jak do Foobara? Że instaluję jeden plik i mam podstawową funkcjonalność? Bo przyznam, że zainstalowałem po raz pierwszy program i jednak trochę za surowy dla mnie, a z kolei na poznawanie go od podstaw nie mam teraz czasu ani ochoty..

andy 20.12.2009 18:26

Cytat:

Witam! Widzę bardzo duże zainteresowanie moim problemem i dlatego dziękuję za to zainteresowanie. POZDRAWIAM.
Pewnie to dlatego, że WSZYSCY znają odpowiedź..

wrobelj 20.12.2009 18:24

Witam! Widzę bardzo duże zainteresowanie moim problemem i dlatego dziękuję za to zainteresowanie. POZDRAWIAM.

andy 16.12.2009 06:35

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Do Mirki jest fajny (zabytkowy, ale działa) plugin antispam.
Mam numer jeszcze z czasów gdy GG nazywało się SMS Express (służył do wysyłania SMSów przez net) i było w fazie beta.

A nie lepiej mieć aktualnej wersji? :)

Cytat:

Napisany przez Patrix
Fakt, było już dawno i to w KONNEKT.

Cóż ten sposób odspamiania stosuje wiele komunikatorów.

Patrix 16.12.2009 01:54

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1066855)
:spoko:
Działa w ten sposób, że gdy ktoś zagaduje, a nie mam go w kontaktach, to u mnie nie widać, że zagadał. A on dostaje zdefiniowaną przeze mnie automatyczną odpowiedź na którą trzeba odpowiedzieć określonym tekstem (może być też test na inteligencję w postaci jakiejś zagadki ;) ). Dopiero jak ktoś odpowie prawidłowo, to ja widzę "masz wiadomość" :)
Super sprawa.

Fakt, było już dawno i to w KONNEKT.

Wawelski 16.12.2009 01:09

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1066848)
Zmień klienta?

Do Mirki jest fajny (zabytkowy, ale działa) plugin antispam.
Mam numer jeszcze z czasów gdy GG nazywało się SMS Express (służył do wysyłania SMSów przez net) i było w fazie beta. Przez te cztery cyferki pewnie pojawiałem się w każdym wyniku wyszukiwania i spamu dostawałem kilka na godzinę. Zainstalowałem antispama - i luz. Działa w ten sposób, że gdy ktoś zagaduje, a nie mam go w kontaktach, to u mnie nie widać, że zagadał. A on dostaje zdefiniowaną przeze mnie automatyczną odpowiedź na którą trzeba odpowiedzieć określonym tekstem (może być też test na inteligencję w postaci jakiejś zagadki ;) ). Dopiero jak ktoś odpowie prawidłowo, to ja widzę "masz wiadomość" :)
Super sprawa.

Patrix 16.12.2009 00:53

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1066848)
Zmień klienta?

Jestem wybredny, przyznaję mam problem :rotfl:

andy 16.12.2009 00:41

Cytat:

Ponieważ mało mnie to obchodzi a spamują nagminnie.
Zmień klienta?

Patrix 16.12.2009 00:05

Ponieważ mało mnie to obchodzi a spamują nagminnie.

andy 15.12.2009 23:59

Cytat:

buhaha.
A co w tym śmiesznego?

Patrix 15.12.2009 23:36

Ilość załączników: 1
buhaha.

wrobelj 14.12.2009 23:23

Witam! Nie wiem gdzie ten mój problem napisać więc piszę go tutaj. Mój problem dotyczy odbioru obrazu z kamery internetowej w Skype. Czy można widzieć obraz z kamery internetowej osoby z którą się rozmawia, gdy ja nie mam kamery. Nie wiem jak skonfigurować Skype. Czy jest taka możliwość, to prosił bym o podpowiedź jak to zrobić. Za odpowiedzi dziękuję i pozdrawiam.

Sunna 14.12.2009 03:06

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1065063)
Jeśli ktoś testuje betę 7 tlena, to odradzam instalację dzisiejszej aktualizacji.

W logu zmian jest poprawa stabilności. W praktyce wygląda to tak, że po kliknięci na dowolny kontakt w oknie tlena aplikacja wywala się :haha:

Czyli postep jest.
Program zachowuje sie przewidywalnie.

Gadzina18 14.12.2009 00:18

Używa ktoś z Was Kadu na Windows? Dzisiaj zainstalowałem, jak na razie jestem pod pozytywnym wrażeniem ;)

Reetou 09.12.2009 23:25

Jeśli ktoś testuje betę 7 tlena, to odradzam instalację dzisiejszej aktualizacji.

W logu zmian jest poprawa stabilności. W praktyce wygląda to tak, że po kliknięci na dowolny kontakt w oknie tlena aplikacja wywala się :haha:

Reetou 25.11.2009 22:16

To tlena sobie przetestuj...

Patrix 25.11.2009 22:11

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1061413)
@Patrix
A kto Ci karze instalować pluginy do Mirandy? Chodzi out of the box.

No to widać coś zmienili,

Interesuje mnie to:
-import/eksport kontaktów z/do pliku/serwera gg
-lista kontaktów bez zakładek
-rozmowy bez zakładek
-opisy pod kontaktami
-przesyłanie plików
-wklejanie obrazków
-powiadamianie o dostępności/dźwięk/dymek
-powiadamianie o wiadomości/dźwięk/dymek
-historia rozmów
-emotikony
-ban

a z szaleństw to oczywiście emotki z gg :fiu:

Generalnie wykładnią ideału dla mnie jest GG 7 (wiem powtarzam się:D ) wszystkie dalsze wersje/buildy są coraz gorsze.

Napisz mi, że to ma instalka a od razu przetestuję :)

joujoujou 25.11.2009 21:52

AQQ też daje radę. :taktak:

loki7777 25.11.2009 21:42

Wlasnie, akurat do gg, jabbera i paru innych jest odrazu w instalatorze:)

Wawelski 25.11.2009 21:38

@Patrix
A kto Ci karze instalować pluginy do Mirandy? Chodzi out of the box.
Podobnie jak Firefox :)

Patrix 25.11.2009 21:38

Pozycja ciekawa, jednak interesująca będzie dopiero za jakiś czas... :(

Smartek 25.11.2009 21:26

Polecam WTW - k2t.eu.
Bardzo prosty, minimalistyczny, działa szybko i sprawnie.

Patrix 25.11.2009 20:56

Macie coś na zastępstwo programu GG ? Chcę dalej używać tego protokołu (nie z własnej woli) ale nie chce programów w których trzeba instalować X pluginów na starcie :sciana: czyli konnekt (projekt updał) i miranda odpada.

Pora zacząć nad tym myśleć bo nie wiadomo jak długo 7.7 podziała a po instalacji 10 to o zgrozo (wywalone)...

andy 19.11.2009 18:14

UKE popiera Jabbera!
http://blog.dominik.kozaczko.info/20...piera-jabbera/

joujoujou 25.10.2009 15:10

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1054885)
Spróbujcie WTW (k2t.eu).

Nie spróbujemy.

Smartek 25.10.2009 10:28

Spróbujcie WTW (k2t.eu).

andy 25.10.2009 09:49

Cytat:

NKtalk jest oparty na XMPP (Jabber) co oznacza, że docelowo istnieje możliwość otworzenia protokołu na zewnątrz NK. W tej chwili trudno jednoznacznie stwierdzić kiedy może to nastąpić ponieważ wymaga to określonego nakładu pracy ze strony działów IT. To co istotne to fakt, że decyzja biznesowa o otwarciu się na zewnętrzne komunikatory nie jest negatywna.
W praktyce oznacza to, że w przyszłym roku będzie możliwa rozmowa pomiędzy użytkownikami NKtalk, Tlen czy GoogleTalk (i innych). Obecnie nie jesteśmy w stanie podać konkretnego terminu otwarcia.
Wcześniej tlen.pl teraz nktalk... Jabber wchłonie wszystko ;)

Cytat:

Napisany przez Berion
Konnekt już od dawna nie jest rozwijany. Ja tam nadal go używam. Próbowałem syfiastego AQQ, zachwalanej Mirandy (która mi się trzy razy poważnie wysypała...) i wróciłem jednak do starego, dobrego Konnekta.

SOA#1 - U mnie działa ;)

Cytat:

Napisany przez Ciapek
zajrzałem sobie z ciekawości na stronę Konnekta, którego namiętnie używałem kiedyś.
Nadal smutno i nic się nie dzieje. Ponad rok nikt strony nie ruszał.
Szkoda...

Konnekt umarł 3-4 lata temu i nie zmartwychwstanie już. Czas chłopaki poszukać nowego programu (AQQ, WTW, Tlen7, qutIM[Testowy]). Ostatnio trafiłem na komunikator Ziuum. Nie instalowałem więc ciężko powiedzieć jak to działa.

rycho 25.10.2009 09:38

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1054873)
milo poznac

:taktak:
http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/ko2140_czesiu.jpg

Sunna 25.10.2009 09:08

milo poznac

rycho 25.10.2009 03:40

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1054856)
konnekt jest stary i nierozwijany dlatego moim zdaniem nie warto go już używać...

Stary, ślepy i głuchy...

Patrix 25.10.2009 02:54

konnekt jest stary i nierozwijany dlatego moim zdaniem nie warto go już używać...

Berion 25.10.2009 01:19

Konnekt już od dawna nie jest rozwijany. Ja tam nadal go używam. Próbowałem syfiastego AQQ, zachwalanej Mirandy (która mi się trzy razy poważnie wysypała...) i wróciłem jednak do starego, dobrego Konnekta.

CIAPEK 25.10.2009 00:50

zajrzałem sobie z ciekawości na stronę Konnekta, którego namiętnie używałem kiedyś.
Nadal smutno i nic się nie dzieje. Ponad rok nikt strony nie ruszał.
Szkoda...

andy 30.09.2009 00:28

No i dzisiaj sieć Tlen.pl otworzyła się na Jabbera. Teraz osoby z login@tlen.pl mogą się bezpośrednio porozumiewać z osobami z serwerów Jabberowych!

"Jabber wchłonie wszystko to tylko kwestia czasu..." ;p

andy 05.09.2009 00:08

Cytat:

Za 2-3 tygodnie ukaże się publiczna beta komunikatora Tlen 7.0

Najważniejsze zmiany:
- rozmowa z użytkownikami gTalk i innych sieci XMPP bez potrzeby zakładania konta XMPP
- wsparcie gg8
- całkowicie nowy silnik komunikatora, wsparcie dla platform MS Windows, MacOS, Linux
- poprawione działanie na Viscie
- ...

Okrojone wersje Tlenu 7 dostępne są już na platformy Linux i MacOS
Tlen.pl i XMPP jednym mówiły językiem ;)

icemac 03.09.2009 10:19

Cytat:

Napisany przez pablocoo (Post 1044725)
Normalnie się wyświetla w taki sposób, że np. teraz włączam i dostaję wiadomość z aktualną godziną.
A chciałbym wiedzieć, kiedy ktoś to wysłał.
Przejrzałem niby opcje, ale nic takiego w oczy mi się nie rzuciło.
Chyba, że by to było od stylu zależne?

Cytat:

Napisany przez icemac (Post 1044727)
ale dopiero wieczorem to uczynię

mam jakąś najnowszą wersję, sam program mi sie apdejtuje ;)

sprawdziałem - mam godzinę wysłania AQQ ajkies najnowiejsze chyba nawet beta ;)

andy 03.09.2009 10:14

Zapytajcie się w pokoju konferencyjnym AQQ: pomoc@conference.aqq.eu

andrzejj9 02.09.2009 21:21

W starej dobrej pierwszej wersji tak było i między innymi z tego względu używałem programu. Potem stworzyli tą nową wersję, do której już nie mogłem się przekonać. Póki się dało używałem jeszcze starej, choć był problem z reklamami, które odwoływały się do starych linków i potrafiły zawiesić program. Potem już w ogóle przestało mi to działać.

Jeśli coś się w ostatnim czasie nie zmieniło, to podejrzewam, że nie ma już takiej opcji.

joujoujou 02.09.2009 20:22

U mnie na AQQ2 wyświetla godzinę odebrania, nie wysłania. :sciana:

kizio 02.09.2009 15:03

u mnie się wyświetla na AQQ2 właściwa data i godzina w wiadomościach napisanych jak mnie nie było.

icemac 02.09.2009 14:58

ale dopiero wieczorem to uczynię

mam jakąś najnowszą wersję, sam program mi sie apdejtuje ;)

pablocoo 02.09.2009 14:55

Normalnie się wyświetla w taki sposób, że np. teraz włączam i dostaję wiadomość z aktualną godziną.
A chciałbym wiedzieć, kiedy ktoś to wysłał.
Przejrzałem niby opcje, ale nic takiego w oczy mi się nie rzuciło.
Chyba, że by to było od stylu zależne?

icemac 02.09.2009 14:50

Cytat:

Napisany przez pablocoo (Post 1044722)
Używa ktoś AQQ?
Da się jakoś ustawić, żeby w sytuacji, kiedy kto wysłał do mnie wiadomość, kiedy mnie nie było, po włączeniu komunikatora wyświetliła się data/godzina, w której ta wiadomość została wysłana zamiast obecna godzina (otrzymania)?

mam w domu

sprawdzę, ale chyba sie wyświetla :hmm:

pablocoo 02.09.2009 14:43

Używa ktoś AQQ?
Da się jakoś ustawić, żeby w sytuacji, kiedy kto wysłał do mnie wiadomość, kiedy mnie nie było, po włączeniu komunikatora wyświetliła się data/godzina, w której ta wiadomość została wysłana zamiast obecna godzina (otrzymania)?

Prezesik 25.07.2009 12:45

Aż chyba w końcu wypróbuję na dobre tę Mirandę całą. :)

andy 25.07.2009 12:23

Wtyczka GG do mirandy od wczoraj obsługuje dwa nowe statusy i opisy do 255 bajtów. Można ją pobrać stąd - kompilacja własna z SVN

andy 15.07.2009 21:09

Nasza-Klasa z własnym komunikatorem już niebawem
http://www.internetstandard.pl/news/347605...z.niebawem.html

andy 15.07.2009 12:25

Cytat:

Czy warto instalować nowe GG ?
Choćby dla samej obsługi protokołu w wersji 8.0 - ważniejsze zmiany to dodanie dwóch stanów: Porozmawiajmy oraz Nie przeszkadzać; zwiększono długość opisu do 255 bajtów.

Jeśli natomiast chcemy mieć obsługę GG 8.0 i bardziej rozbudowany solidniejszy program to polecam AQQ 2.x.

Piterniel 15.07.2009 12:04

Toż to niezgodne z regulaminem :>

Jabba the Hutt 15.07.2009 09:02

Czy warto instalować nowe GG ? Obecnie mam 7.7.0 . No i wyłączony ten banner reklamowy góry (Banner Killer). Jeśli miałbym używać nowego GG to i w nim chciałbym mieć wyłączony ten banner.

adbok 13.07.2009 13:04

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1035820)
Przed aktualizacją trzeba pomyśleć a nie wrzucać wszystko co jest w zipie.

Błąd się pojawia bo najprawdopodobniej plugin od kopii zapasowych nie znalazł zgodnej bazy danych. Wgrałeś standardowy sterownik, który znajduje się w oficjalnej paczce.

Wykasuj z folderu plugins te dll'ki:
dbx_mmap.dll
dbx_3xS.dll
db_autobackups.dll

A wgraj te:
Załącznik 52493

Dzieki :) Pomoglo

andy 13.07.2009 08:52

Ilość załączników: 1
Przed aktualizacją trzeba pomyśleć a nie wrzucać wszystko co jest w zipie.

Błąd się pojawia bo najprawdopodobniej plugin od kopii zapasowych nie znalazł zgodnej bazy danych. Wgrałeś standardowy sterownik, który znajduje się w oficjalnej paczce.

Wykasuj z folderu plugins te dll'ki:
dbx_mmap.dll
dbx_3xS.dll
db_autobackups.dll

A wgraj te:
Załącznik 52493

adbok 13.07.2009 00:13

@andy uzywalem Mirandy udostepnionej na forum. Zrobilem update do v8.0.1 i zonk....
http://img140.imageshack.us/img140/3...3001232.th.jpg

Co mam teraz zrobic aby wszystko chodzilo tak jak kiedys ?
Jak rozumiem dbx_3xS.dll v.0.0.0.0 i db_autobackups.dll v.0.0.0.0 nie sa kompatybilne z v8.0 ?

Oto moj log:

CPU: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T8300 @ 2.40GHz [Intel64 Family 6 Model 23 Stepping 6] [DEP Enabled] [2 CPUs]
Installed RAM: 4094 MBytes
Operating System: Microsoft Windows Vista Ultimate Edition, 64-bit Service Pack 2 (build 6002)
Internet Explorer: 8.0.6001.18783 (build 86001)
Administrator privileges: Yes
OS Languages: (UI | Locale (User/System)) : Polish/Polish | Polish/Polish
Free disk space on Miranda partition: 6341 MBytes

Miranda IM Version: 0.8.1 Unicode [running inside WOW64]
Build time: 2009-06-25 17:09:38+0200
Profile: C:\Program Files (x86)\Miranda\profil.dat
Profile size: 2424832 Bytes
Profile creation date: 2009-01-04 01:08:14+0200
Language pack: Polish (PL) [0415]
Nightly: No
Unicode: Yes
Service Mode: No

Active Plugins (28):
¤ aa_historyeventsW.dll v.0.0.0.8 [2008-05-08 00:12:20+0200] - History Events (Unicode) |Unicode aware|
¤ addcontactplus.dll v.0.9.8.5 [2009-03-05 02:55:34+0200] - AddContact+
¤ advaimg.dll v.0.8.0.0 [2009-06-25 17:07:38+0200] - Miranda Image services
¤ AutoReplacer.dll v.0.0.1.7 [2008-05-03 19:01:46+0200] - AutoReplacer
¤ avs.dll v.0.8.0.0 [2009-06-25 17:08:14+0200] - Avatar service (Unicode) |Unicode aware|
¤ clist_modern.dll v.0.8.1.1 [2009-06-23 12:57:50+0200] - Modern Contact List '08 |Unicode aware|
¤ dbx_mmap.dll v.0.8.1.0 [2009-06-25 17:08:42+0200] - Miranda mmap database driver |Unicode aware|
¤ FTPFile.dll v.0.0.2.0 [2007-04-12 13:33:02+0200] - FTP File
¤ GG.dll v.0.0.4.8 [2008-12-08 03:02:54+0200] - Gadu-Gadu Protocol
¤ historypp.dll v.1.5.1.2 [2008-11-04 00:34:22+0200] - History++ (2in1) |Unicode aware|
¤ ieview.dll v.1.2.0.1 [2009-03-23 20:03:30+0200] - IEView
¤ import.dll v.0.8.0.1 [2009-06-25 17:08:56+0200] - Import contacts and messages |Unicode aware|
¤ jabber.dll v.0.8.1.0 [2009-06-25 17:09:18+0200] - Jabber Protocol |Unicode aware|
¤ menuex.dll v.1.3.0.1 [2009-04-20 15:28:19+0200] - MenuItemEx
mtextcontrolW.dll v.0.0.2.1 [2008-09-06 18:33:08+0200] - Miranda Text Control [build #490]
mucc.dll v.1.0.7.3 [2006-04-20 20:12:34+0200] - MUCC Plugin
¤ NewEventNotify.dll v.0.2.2.2 [2009-07-12 16:33:35+0200] - NewEventNotify |Unicode aware|
¤ PopUp.dll v.2.1.0.7 [2008-03-24 05:08:26+0200] - Popup Plus |Unicode aware|
ProtoLink.dll v.0.2.1.0 [2005-10-28 03:02:38+0200] - ProtoLink
¤ scriver.dll v.2.8.1.0 [2009-06-19 20:34:22+0200] - Scriver (Unicode) |Unicode aware|
¤ smileyaddw.dll v.0.2.3.14 [2009-04-20 15:28:23+0200] - SmileyAdd Unicode |Unicode aware|
¤ smsbox.dll v.0.1.0.5 [2009-06-06 14:53:56+0200] - SMSBox
stopspam.dll v.0.0.0.23 [2008-03-16 15:05:54+0200] - StopSpam
¤ svc_crshdmp.dll v.0.0.4.11 [2009-04-06 18:16:06+0200] - Crash Dumper Unicode |Unicode aware|
¤ tipper.dll v.2.0.4.9 [2009-07-12 11:24:24+0200] - Tipper YM |Unicode aware|
¤ tlen.dll v.1.8.0.1 [2008-12-10 19:54:22+0200] - Tlen Protocol
¤ updater.dll v.0.5.3.0 [2007-07-29 12:45:00+0200] - Updater (Unicode) |Unicode aware|
Variables.dll v.0.2.2.0 [2008-08-09 20:56:36+0200] - Variables MOD (Unicode)

Unloadable Plugins (2):
dbx_3xS.dll v.0.0.0.0 [2008-04-03 09:44:26+0200] - <unknown>
This dll is a Miranda database plugin, another database is active right now

db_autobackups.dll v.0.0.0.0 [2008-04-09 15:04:16+0200] - <unknown>

Loaded Protocols and Accounts:
-------------------------------------------------------------------------------
GG 1 - Enabled 0 - Disabled
JABBER 1 - Enabled 0 - Disabled
TLEN 1 - Enabled 0 - Disabled

andy 09.07.2009 15:30

qutIM
http://www.qutim.org/images/title.png

http://www.qutim.org/

andy 17.06.2009 18:03

Wyszła stabilna wersja Mirandy 0.8

Kod:

Zmiany w porównaniu do linii 0.7
 Support for multiple accounts (without dll renaming) for all protocols
 SSL support has been added to the core
 Support for compressed HTTP transactions
 AIM: Unicode messaging, status messages, profiles
 AIM: Offline messaging
 AIM: Set/retrieve status message for any status
 AIM: Ability to set your own avatar
 AIM: Privacy settings & lists support
 AIM: Server groups support
 AIM: Group Chat support
 AIM: SSL server connection support
 ICQ: Fixed receiving of multi-part messages (only first part was received)
 ICQ: Fixed processing of UTF-8 encoded status messages from QIP
 ICQ: New user details protocol support (fully unicode aware)
 ICQ: Ability to send/receive contacts to/from ICQ6 and AIM
 IRC: IRC servers now stored in the database
 IRC: Filter for IRC channel list
 IRC: Enhanced identd processing
 IRC: Added menu item for nickserv commands
 IRC: Auto request client info on adding to contacts or private message
 IRC: Enhanced WhoIs request
 IRC: CTCP events are shown in the server window
 IRC: Close windows with ESC button
 IRC: Quick Connect now allows manual input of server parameters
 Jabber: Bunch of new XMPP extensions implemented (XEPs: 70, 83, 108, 147, 184, 224, 232 and other)
 Jabber: Massive improvements in filetransfers
 Jabber: Improved GnuPG messages handling (using SecureIM/GPG plugins)
 Jabber: Localized server messages support (xml:lang, RFC 3920 section 4.4)
 Jabber: Server side notes (Miranda own extension)
 Jabber: Ability to invite chat users to another rooms
 Jabber: Directed presences, ability to change connection priority
 Jabber: Display active resource of user in message window
 Jabber: Jabber VCard moved integrated with user details
 Jabber: Redesigned almost all dialogs (roster editor, bookmarks, privacy lists, groupchat join, user info and other)
 Jabber: Redesigned menus (main menu in status bar, privacy lists menu, custom status, priority menu, groupchat menus and other)
 Jabber: Added new and updated old icons, improvements in UI
 Jabber: Added hotkeys and toolbar buttons
 Jabber: Options to auto-accept authorization requests and auto-reject invites to conferences
 Jabber: CTRL key shows disabled items in most menus
 Jabber: Various improvements in groupchats (show online status, improved topic and nick change dialogs and other)
 Jabber: Improved remote controlling (resources in forwarded messages, keep last options, leave groupchats)
 Jabber: Added display of quit messages, ability to send quit and ***8220;slap***8221; messages
 Jabber: ***8220;Use hostname as resource***8221; option
 Jabber: Improvements in XML Console (filters, formatting)
 Jabber: Ability to show jabber presence subscription states and errors
 MSN: Rewritten to support WLM 8.5 protocol (and all it features)
 MSN: Offline messaging
 MSN: Added Hotmail Notifier functionality
 Yahoo: Added Yahoo 9.x protocol support
 Yahoo: File transfer overhauled with support for batches of files
 Yahoo: Added user info dialog for Yahoo that shows more detailed information
 Yahoo: Improved support for HTTP proxies
 Yahoo: Yahoo Japan support
 Yahoo: Yahoo now provides a Unicode version
 Bugfixes
 ICQ: Fixed receiving of multi-part messages (only first part was received)
 ICQ: Fixed processing of UTF-8 encoded status messages from QIP
 Jabber: Fixed various serious bugs (accidental account unregister, message sender spoofing, roster access by remote users)
 Jabber: Fixed wrong timestamps in offline and forwarded messages, fixed xmpp time answers
 Jabber: Various connection stability fixes (XMPP ping, ZLib keepalive and other)
 Jabber: Fixed chat issues with autojoin and unstable connection
 Jabber: Fixed displaying of active resource (including software info) in contact list
 Yahoo: Tons of bug fixes

andy 30.05.2009 00:17

@Max zrób to co pisałem w poprzednim poście + zaktualizuj sobie mirande && wtyczki do najnowszej wersji.

Wymień też clistclassic na modern contact list

Smartek 29.05.2009 22:43

Max, sprawdź może WTW2?
k2t.eu

M@X 29.05.2009 12:15

[quote="VersionInformation"]Operating System: Microsoft Windows XP [version: 5.1.2600 Dodatek Service Pack 3]
Miranda path: C:\Program Files\Miranda IM
Miranda IM version: 0.6.8
Build time: 15:24:48 on 13 March 2007
Nightly: No
Unicode core: No

Active Plugins (24):

chat.dll - Chat [0.6.1.3]
clist_classic.dll - Classic contact list [0.5.1.1]
countme.dll - CountMe Plugin [1.0.3.1]
dbx_3x.dll - Miranda database driver [0.5.2.0]
gg.dll - Gadu-Gadu Protocol [0.0.4.2]
historypp.dll - History++ (2in1) [1.5.0.112]
historysweeper.dll - History Sweeper [0.1.1.3]
ieview.dll - IEView [1.0.3.9]
irc.dll - IRC Protocol [0.6.4.0]
jabber.dll - Jabber Protocol [0.6.0.2]
menuex.dll - MenuItemEx [1.2.1.0]
mhotkey.dll - mHotKey [0.0.0.2]
mhotswitches.dll - mHotSwitches [0.0.0.1]
msms.dll - mSMS [0.0.6.9]
mtooltip.dll - mToolTip [0.0.1.0]
mucc.dll - MUCC Plugin [1.0.6.8]
newstatusnotify.dll - NewStatusNotify [1.1.1.9]
png2dib.dll - PNG images processor [0.1.3.1]
popup.dll - PopUp Interoperability [1.0.1.9]
scriver.dll - Scriver [2.2.9.3]
simpleaway.dll - SimpleAway [1.5.0.0]
tlen.dll - Tlen Protocol [1.0.6.8]
typingnotify.dll - Typing Notify [0.0.1.6]

andy 29.05.2009 11:54

@1 jeśli używasz wtyczki Modern Contact List to w opcjach znajdziesz możliwość włączenia. Jednak ostrzegam to są opisy jedno-linijkowe.
Na pl forum ktoś za pomocą wtyczki variables uczłowieczył wielolinijkowe opisy ale musisz poszperać.

@2 history keeper + history events

@3 Miranda nigdy nie obsługiwała zakładek - od zawsze ma drzewko i tak chyba zostanie :) Jedyne wyjście to używanie 'trybów widoku'

p.s. Podaj versioninfo swojej mirandy..

M@X 29.05.2009 11:47

Dobra, pryznaje sie do lenista - 96 stron mnie przeraza...

Smakuje troche Mirandy, ale kilka wad skutecznie mnie od niej odstrasza.

1. Brak opisow pod kontaktami (nie mogesie dokopac do opcji odpowiedzialnej za to).
2. Powiadomienia o zmianie statusu nie znikaja same - czekaja na moje klikniecie, po odejsciu do komputera przy prawie dwustu kontaktach boli mnie juz palec od klikania.
3. Grupy rozwijane (jak w Tlenie) a nie posegregowane w zakladki (jak w Konnekcie).
4. W oknie rozmowy figuruje jako "Nieznany kontakt", chcialbym zeby to bylo "Ja" czy cos w ten desen. Nie pomaga nawet dodanie samego siebie na liste.

Da sie cos zrobic z tymi czterema utrapieniami?

andy 21.03.2009 14:16

@Wawelski http://www.miranda-im.pl/viewtopic.php?p=64127#64127

joujoujou 21.03.2009 12:19

Dziś zainstalowałem IE8 (a co mi tam :haha: ).

AQQ działa jak działało. :spoko:

Wawelski 21.03.2009 02:18

Mi Miranda działa - ale przestało się okienko samo przewijać. Znaczy jak za długo gadam, to cały czas jest początek rozmowy - i po każdym wpisie tam wraca i trzeba przewijać do dołu.
Może to specjalnie, żeby szybko i na temat? ;)

dastin 21.03.2009 00:43

faktycznie zadziałało dzięki wielkie :)

andy 21.03.2009 00:29

Odinstaluj IE 8

dastin 20.03.2009 23:51

tak do 8 ;/ no własnie a ja się na tyle nie znam, żeby to zrobić samemu ;/ daltego tutaj pisze

joujoujou 20.03.2009 23:47

A aktualizacja IE pewnie do ósemki? :>

Coś mi się zdaje, że komunikatory jadące na silniku IE wykładają się na "nowym" silniku - ewentualnie M$ dodał jakieś zabezpieczenie uniemożliwiające innym aplikacjom korzystanie zeń - ale to już zapewne można wyłączyć gdzieś w opcjach (nie mogę sprawdzić, bo nie mam IE8).

dastin 20.03.2009 23:42

skype działa ale tlen, gg , stefan (od interi zamiast gg) nie działają nie chcą się włączyć ;/

joujoujou 20.03.2009 23:38

Cytat:

Napisany przez dastin (Post 1012527)
witam.

:welcom:
Cytat:

Mam nadzieje że to jest dobry dział na to co chcę napisać;)

Teraz już dobry. :mruga:
Cytat:

a więc mam problem bo po zaktualizowaniu explorera przestało mi działać gg/stefan i wszystkie kompunikatory i nie wiem jak i co zrobić aby działały jak należy, gdy je włączam to w menadżerze zadań jest pokazane że gg czy coś innego jest włączone, ale się nie pojawiają ...

Wszystkie, to znaczy które?

Miranda, skype, aqq, msn, yahoo, wtw, evermotion, tlen itd. też?

dastin 20.03.2009 23:32

komunikatory nie działają ;/

witam. Mam nadzieje że to jest dobry dział na to co chcę napisać;)

a więc mam problem bo po zaktualizowaniu explorera przestało mi działać gg/stefan i wszystkie kompunikatory i nie wiem jak i co zrobić aby działały jak należy, gdy je włączam to w menadżerze zadań jest pokazane że gg czy coś innego jest włączone, ale się nie pojawiają ...

andy 13.03.2009 01:31

Jest tlen na MacOS'a i wspiera XMPP ;)

Smartek 11.03.2009 23:19

Proponuję zobaczyć, jak rozwinął się komunikator WTW:
http://k2t.eu/

Na razie nie mam zamiaru używać niczego innego :-).

adbok 10.03.2009 21:40

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1010142)

Podoba sie :)

andy 10.03.2009 19:06

Jak się podoba? ;)

http://img7.imageshack.us/img7/4079/16332673.png

Reetou 09.02.2009 21:01

Zrób screena i wklej na forum.

Ale pewnie został zablokowany z uwagi na:

Cytat:

§ -2-
Korzystając z Forum dyskusyjnego należy przestrzegać zasad pisowni języka polskiego. Dotyczy to przede wszystkim ortografii (odwiedź so.pwn.pl w razie wątpliwości związanych z pisownią), właściwego używania wielkich liter (w szczególności nie należy ich używać wewnątrz wyrazów które nie są nazwami własnymi) oraz interpunkcji (w szczególności chodzi o używanie kropek). Zgodnie z normami panującymi w internecie, nie ma obowiązku używania polskich liter (tzn. litery polskie zastępuje się łacińskimi: prawidłowo - "z" zamiast "ż", nieprawidłowo - "rz" zamiast "ż").

natusia126 09.02.2009 20:48

czy moze mi ktos pomuc z zalozeniem nowego postu? ;/ rozumiem ze w lewym gornym rogu powinno byc NOWY TEMAT ale u mnie tego nie ma! ;/ gdzie ot moze byc ?

andy 09.02.2009 19:45

http://forum.cdrinfo.pl/f113/komunik...tml#post989930

loki7777 09.02.2009 19:41

To ja ladnie poprosze o stronki z "gotowymi" mirkami, ewentualnie podzieli sie ktos swoja - bo moja dostala nozek i poszla, a nie chce mi sie bawic w konfiguracje od nowa;) Wazne by byl tlen,gg - a glownie aby wszystkie skiny, ikonki i statusy byly z protokoloami sobie poradze i wszystko na jasnym tle;)

Smartek 06.02.2009 15:36

Na Wykopie też macie o WTW: http://www.wykop.pl/link/140369/wtw-by-kaworu .
Jeśli ktoś chce pomóc w nagłośnieniu komunikatora, to wie co robić... ;-)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:52.