Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.06.2020, 00:25   #1
mr_spock
Merry F****** Christmas
 
Avatar użytkownika mr_spock
 
Data rejestracji: 22.10.2002
Posty: 3,591
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Konfiguracja sieci domowej

Ohh, długo mnie nie było, cześć wszystkim

Zwracam się z prośbą o pomoc w konfiguracji sieci domowej.
Generalnie nigdy nie byłem przekonany o poprawności konfiguracji którą wykonałem sam, ale działało latami.
W wyniku kupna NAS i braku możliwości połączenia się z zewnątrz (ale o tym później, albo w innym temacie ) postanowiłem zrewidować wspomniane.
I tu z przykrością stwierdziłem, że "zardzewiałem" i nie wiem jak się zabrać.
Ale do rzeczy,

1. posiadam modem sieci kablowej z obsługą wi-fi (wyłączone), switchem itd.

2. Ze względu na ograniczoną konfiguracje i oczywiste ograniczenia modemu podłączyłem router Asusa (RT-AC58U) w funkcji pracy routera

3. Ze względu na problem z zasięgiem wyposażyłem się w kolejny router Asusa (RT-AC68U), praca jako AP, podłączony do poprzedniego routera Asusa.

Modem - router - router (jako AP) - NAS
- komputer

w przypadku połączenia obydwóch routerów do modemu jako AP otrzymuje IP z jego puli (192.168.0.1) i nie mogę połączyć się z nimi połączyć (inna pula).

Co radzicie w aspekcie podłączenia jak i samej konfiguracji?
__________________
mr_spock jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.06.2020, 09:08   #2
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Posty: 5,817
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Zrobiles 3 podstawowe bledy: 1. nie kupiles fritzboxa kablowego, 2.nie kupiles fritzboxa kablowego, 3. nie kupiles fritzboxa kablowego, to do twoich podpunktow , tutaj nie ma co wymyslac bo jesli nie masz dostepu do rotera glownego to wszystko jest w czarnej dooopie bo cala konfiguracja wystepuje na nim .
__________________
It’s true what you heard, I am a freak, I’m disturbed
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2020, 16:58   #3
mr_spock
Merry F****** Christmas
 
Avatar użytkownika mr_spock
 
Data rejestracji: 22.10.2002
Posty: 3,591
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kablowy masz na mysli taki ktory zastapi ten dostarczony przez operatora?

Router glowny masz na mysli ponownie ten modem/router od operatora?
Jesli tak to do niego mam dostep.

Jesli Fritzbox jest panaceum na wszysko to taka opcja wchodzi w gre. Jedem router jest tani i juz swoje odpracowal a 2gi jest pozyczony.
Niemniej jednak, dzis mam operatora sieci kablowej a za 3 mies prawdopodobnie sie przeprowadze i tam internet bedzie po lini telefonicznej, wiec wolalbym zbudowac siec na posiadanym sprzecie
__________________
mr_spock jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2020, 17:24   #4
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,590
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Szczerze to nie wiem o co chodzi, w czym problem? IP z jego puli? Z czyjej puli? masz modem od operatora, czy router? Co chcesz uzyskać?
Cytat:
Napisany przez mr_spock Podgląd Wiadomości
w przypadku połączenia obydwóch routerów do modemu jako AP otrzymuje IP z jego puli (192.168.0.1) i nie mogę połączyć się z nimi połączyć (inna pula).
Tego nie rozumiem...

Cytat:
Napisany przez mr_spock Podgląd Wiadomości
Modem - router - router (jako AP) - NAS - komputer

...bo to powinno działać...

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 05.06.2020 o godz. 17:39
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2020, 18:33   #5
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 34,264
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A może coś z DHCP namieszane? Które urządzenie przydziela? Jakie IP mają przydzielone pozostałe?
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2020, 23:20   #6
Bartez
Team Member
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Bartez
 
Data rejestracji: 18.10.2002
Lokalizacja: malopolska
Posty: 4,173
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Hej mr_spock!

Nie wiem, jakiego masz dostawcę internetu, ale podam na przykładzie UPC i ich modemu.

U mnie jest tak, że modem z UPC działa na puli 192.168.0.1. Z tego routera mam przekierowane wszystko na mój router, który działa w podsieci 192.168.1.1. Do tego routera jest podpięty AP, który bierze adres z DHCP na routerze w sieci 192.168.1.x. Wszystko śmiga.

Nie rozumiem, skąd u Ciebie adresy z tego pierwszego routera i dlaczego podpinasz do niego oba routery jako AP? Choć nawet wtedy nie powinno być problemu, bo zamiast puli 192.168.1.x masz 192.168.0.1 i DHCP z tego routera powinno przydzielać adresy.

Pokaż może jakieś screenshoty konfiguracji, to będziemy w stanie coś więcej powiedzieć
__________________
Pozdrawiam
Bartez

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.07.2020, 09:06   #7
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,762
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
tak daty widze, ale o zlota lopate jeszcze nie mam szans powalczyc

w kazdym razie jak ja widze problem
pierwsze co mi sie nasuwa to konflikt dwoch serwerow DHCP
oczywiscie w sieci powinien dzialac tylko jeden
drugi mam nadzieje ze wynika z niedokladnego opisu sytuacji
schemat przedstawionyw pierwszym poscie winien dzialac i tylko dwa DHCP moga powodowac problem
ale potem w opisie pojawislo sie, ze pod modem sa podlaczone dwa urzadzenia w trybie AP
czyli nic by nie routowalo
jeden powinien byc jako router drugi jako AP inaczej nie zabangla

co do rozbudowy sieci skoro routery sa pozyczone i czeka Cie zakup dwoch nowych urzadzen
mozna kalsycznie czyli kupic router i AP
ale mozna podejsc inaczej i kupic dwa urzadzenia mesh jezeli chcesz pracowac na jednej sieci w calym domu
np Deco wybranej linii
co to da? prawdziwie jedna siec (czyli mozliwosc przelaczania sie mieszy punktami w czasie przemieszczania sie nawet przy aktywnym polaczeniu), rownowazenie ociazenia mieszy urzadzeniami i mega prosta konfiguracje
wbrew pozorom okaze sie to tez tansze niz inwestycja w np dwa sredniej klasy routery przy wiekszej pojemnosci sieci w przypadku jej powiekszania z czasem
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
domowej, konfiguracja, sieci

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.