Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.04.2022, 01:58   #1
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Kontrolery na PCIe x1, SATA 3, jaki wybrać?

Mam pewien dylemat. Mianowicie szukam kontrolera SATA 3 na złącze PCie x1 z dwoma wewnętrznymi gniazdami SATA. W sprzedaży na allegro są dwa modele w bardzo różnych cenach. Jeden z nich jest marki Delock (niemiecka marka) a drugi chiński. Opisane, że to marka Kompol ale to samo można znaleźć u chińczyka. Kontroler Delock kosztuje 238zł i obsługuje wg. opisu RAID 0 i 1. Drugi chiński kosztuje 70zł i wg. sprzedawcy nie ma obsługi RAID. Innych różnic nie zauważyłem w opisie. Powiedzmy, że nie zależy mi na RAID, to czy jest sens kupować taki markowy kontroler za 238zł ?
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.04.2022, 14:20   #2
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,232
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
hmmm, wszystko zależy od zastosowania, to znaczy jak bardzo zależy Ci na niezawodności. Nie będę tutaj wychwalał pod niebiosa zakupów z Chin, ale fakty są takie że dostępność różnej maści elektroniki króluje. Można u nich dorwać masę podzespołów jak i gotowców, co gorsza nawet jeśli chcieli byśmy znaleźć alternatywę w ludzkich cenach w europie, to czasem okazuje się to niemożliwe. Kilka lat temu szukałem tego i owego i jedyne gdzie znajdowałem to alichińczyk i tyle, a jeśli znalazłem coś na naszym kontynencie to w cenie x3 lub x4. Inaczej jeśli patrzysz na niezawodność, tak jak Chiny biorą sobie do serca licencje i robienie klonów itp, tak samo ciężko wyegzekwować gwarancję tych 12 czy 24 miesięcy, inaczej ze sklepami europejskimi. Tu prawo nas przyzwyczaiło do kilku wygód.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.04.2022, 15:01   #3
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Generalnie ponieważ taki kontroler jest zasilany zewnętrznie, to nawet jeśli jest niskiej jakości nie powinien być w stanie zniszczyć podłączonych nośników - czyli ryzykujesz co najwyżej, że po jakimś czasie on sam ulegnie uszkodzeniu i będzie się nadawał do wyrzucenia, a raczej nie utratę danych.

Mimo wszystko i tak nie ryzykowałbym z umieszczaniem na podłączonych w ten sposób dyskach bardzo istotnych informacji, a jeżeli ma to być rozwiązanie backupowe, to rozważyłbym jednak droższy model. Ale jeśli ma to być rozwiązanie backupowe, to w ogóle doradzałbym dysk sieciowy Natomiast jeśli ma to być jedynie rozszerzenie pojemności komputera służące do przechowywania mniej istotnych informacji, to nie ma aż tak dużego sensu pchać się w wyższe koszty i tańszy model powinien być ok.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.04.2022, 17:01   #4
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Generalnie ponieważ taki kontroler jest zasilany zewnętrznie, to nawet jeśli jest niskiej jakości nie powinien być w stanie zniszczyć podłączonych nośników - czyli ryzykujesz co najwyżej, że po jakimś czasie on sam ulegnie uszkodzeniu i będzie się nadawał do wyrzucenia, a raczej nie utratę danych.
Zewnętrznie zasilany? Zasila go płyta główna, czyli zasilacz komputera. Zasilanie zewnętrzne kojarzy mi się z osobnym, zewnętrznym zasilaczem. Np. są dyski zewnętrzne pod USB z własnym zasilaniem.
A co do kwestii chińskie czy nie, to z tego co wiem, to wszystko jest składane w chinach a różnica jest tylko w zleceniodawcy. Ten zleceniodawca potem podaje swoją markę jako producent ale podaje też info "made in china". Natomiast jakość samych części/podzespołów może być wyższa, niż w sprzęcie zrobionym od zera w Chinach. Tylko pytanie czy marnie zlutowane dobrej jakości podzespoły = dużo lepszy sprzęt niż marnie zlutowane gorsze podzespoły?
Na pewno lepszy ten pierwszy ale czy aż 3x lepszy?
Pytanie trudne, zdaję sobie z tego sprawę. Pozostaje mi chyba kupić ten tańszy i trzymać tam mniej istotne dane.
Aha, pisząc chińczyk miałem na myśli sprzedawcę allegro sprowadzającego towar z Chin. Natomiast ten kontroler marki Kompol jest dostępny w Polsce i w tej samej cenie z gwarancją 12 mieś.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.04.2022, 17:47   #5
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Pisząc "zewnętrznie" miałem na myśli, że pobiera określone napięcia bezpośrednio z PCIe, a sam układ nie ma własnych przetwornic ani kluczy. To właśnie stabilność napięć jest piętą achillesową taniej elektroniki, zatem skoro tu napięcia przychodzą z zewnątrz problem jest rozwiązany z automatu.

Wiele fabryk w Chinach potrafi już dziś tworzyć urządzenia najwyższej jakości, to wcale nie musi być marnie zlutowane. Kupując sprzęt od renomowanego producenta po prostu zyskujemy większe przekonanie, że ktoś dobrze zaprojektował, a następnie sprawdził towar trafiający do naszych rąk. A nawet jeśli nie (bo z tą jakością dzisiaj...), to chociaż pewność, że możemy towar reklamować zgodnie z unijnymi zasadami. Kupując z Chin coraz częściej również ma się przyzwoity poziom obsługi klienta, ale to jeszcze nie norma.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2022, 22:47   #6
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Tyle, że w moim wypadku kupuję od Polaka z allegro, który czas wysyłki podaje normalny, czyli krajowy, oraz jest gwarancja 12 mieś (sprzedawcy oczywiście)
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2022, 23:24   #7
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,271
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Obecnie do mnie z shopee/ali paczka idzie w 2 tyg wiec da sie to przelknac.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.04.2022, 00:40   #8
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez loki7777 Podgląd Wiadomości
Obecnie do mnie z shopee/ali paczka idzie w 2 tyg wiec da sie to przelknac.
Bardziej nam chodzi nie o czekanie a o bezproblemowe zwroty czy realizacje gwarancji. Poza tym jeszcze bariery językowe. Bardzo ciężko było mi dogadać się kiedyś z chińczykiem na ali gdy pisałem po angielsku przy pomocy google tłumacza. Poza tym miałem raz problemy np. z zatrzymaniem towaru przez celników (a kupowałem tam sporadycznie). Generalnie dużo przeszkód a teraz to nie wiem nawet czy się opłaca finansowo tam kupować, bo się tematem nie interesowałem.

P.S.Napisałem o czasie dostawy, bo chciałem przez to powiedzieć iż kupuję od Polaka z Polski. Na allegro są też Chiny.

Jarson: Nie musi być marnie zlutowane ale patrząc na cenę 70zł, to jak byś ocenił jakość lutowania? Nie mam uprzedzeń do rdzennie chińskich produktów ale patrzę na cenę. Ktoś, kto kupił ten kontroler skomentował, że gniazda SATA trzymają się na "słowo honoru" ale poza tym jest bardzo zadowolony i wymienia wiele zalet. Cóż, nie można mieć wszystkiego za 70zł.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2022, 13:57   #9
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Nie chciałbym zakładać nowego tematu z powodu takiego drobiazgu więc zapytam tutaj podbijając temat. Czy taki kontroler będzie pracował w gnieździe PCIe 2x? Sprzedawca tego nie wie a podaje gniazda 1x, 4x, 8x, 16x
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2022, 15:00   #10
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Zgodnie ze specyfikacją PCIe urządzenia x1 będą działać w pozostałych portach, zatem nie powinno być z tym żadnych problemów.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.04.2022, 19:54   #11
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Dzięki. Port 2x fizycznie przypomina 16x (taka sama długość i budowa). Z początku sądziłem, że mam 2 porty 16x. Ale widać, że wewnątrz jest mniej styków, reszta portu jest po prostu pusta. A w specyfikacji płyty głównej Asus podał, że jest to port PCIe 2x.
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2022, 14:24   #12
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Zgodnie ze specyfikacją PCIe urządzenia x1 będą działać w pozostałych portach, zatem nie powinno być z tym żadnych problemów.
Pewne problemy występują ale nie wiem czy to wina tego portu x2 . Tylko nie bardzo już mam czas na obserwację bo czas na ew. zwrot kontrolera mija za 3 dni 29.04.22r.
Otóż nowy dysk HDD podpięty pod ten kontroler wygenerował w SMART 7 błędów CRC podczas gdy inne 2 dyski HDD podpięte pod płytę główną mają ich zero a pracują już parę lat. Złącza SATA (same plastiki) w tym kontrolerze się lekko ruszają, co inny użytkownik też zauważył i podał w recenzji. Nie wiem czy zwracać kontroler czy nie. Kable SATA są ok, bo używane były wcześniej do dysków wpiętych w płytę główną. Starszy dysk podpięty jako drugi do tego kontrolera mający już bad sektory też ma błędy CRC i to sporo bo 758 ale nie wiem od kiedy. Jest jakiś szybki sposób na przetestowanie tego kontrolera a raczej połączenia dysk>kontroler?
Takie błędy (C7) mogą wynikać z różnych powodów ale skoro tak jest tylko w dyskach podpiętych do kontrolera, to raczej wina jest w tym podłączeniu.
Kolejna sprawa to użytkowanie. Takie dyski pojawiają się w trayu jako dyski zewnętrzne i można stosować "bezpieczne usuwanie sprzętu".
Pytanie czy tak powinny być widoczne i czy stosować za każdym razem takie usuwanie przed zamknięciem systemu?
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2022, 23:26   #13
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Podłącz dysk, który w komputerze ma zero błędów i wtedy zobacz, czy tu też tak jest. Tak czy owak nie może to mieć żadnego związku z rodzajem złącza; mogłoby teoretycznie być tak, że konkretne złącze na płycie głównej jest uszkodzone, ale na pewno nie jest problemem, że jest to slot x2.

System przy zamykaniu sam automatycznie wyłącza wszystkie urządzenia, nie ma potrzeby wykonywać tej operacji osobno ręcznie.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.04.2022, 01:03   #14
dromader40
Banned
 
Data rejestracji: 28.10.2011
Posty: 102
dromader40 ma jeszcze możliwość poprawy <-1 - -10 pkt>
Ale przecież pisałem, że podłączyłem nowy dysk, który miał zero błędów i powstało ich 7, po co to robić z kolejnym?.Raczej nie zakładam, że nowy dysk kupiony parę dni temu generuje błędy z jakiegoś innego powodu. A czy ma to znaczenie, że drugi z dysków podłączonych do tego kontrolera ma bad sektory i to całkiem sporo bo 60 i dzisiaj ta wartość się podniosła (z 58). Parę lat była na stałym poziomie. Tak na marginesie to też ciekawy zbieg okoliczności, że było ok dopóki był podłączony do płyty głównej.
Czy błędy CRC (C7) to tylko dziennik co się działo na dysku, czy oznaczają iż coś złego może się dziać z dyskiem w takim wypadku jak u mnie? Pisałeś wcześniej, że kontroler nie powinien mieć negatywnego wpływu na podłączone dyski.
Nie można jakoś na szybko przetestować tego kontrolera?
Te błędy jak rozumiem powstają podczas zapisu na te dyski? Może użyć jakiś program do zapisywania i kasowania i zobaczyć czy te błędy się będą zwiększać? O ile oczywiście nie będzie to miało negatywnego wpływu na dysk.

Jak rozumiem dyski tak podpięte powinny być tak widoczne w systemie?
dromader40 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.04.2022, 00:41   #15
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Za zapis danych na talerzach odpowiada elektronika dysku, kontroler tylko pośredniczy w przekazywaniu danych na i z dysku. Za zasilanie odpowiada zasilacz komputera, a nie kontroler. Stąd tego typu urządzenie naprawdę nie powinno mieć wpływu na stan HDD.

Aż dopytam - czyli ten dysk, na którym pojawiły się błędy raportuje je również kiedy zostanie podłączony bezpośrednio do płyty głównej?

Błędy C7 to rzeczywiście tylko dziennik (właściwie licznik), jeśli kontroler jest słabej jakości, to wartość będzie rosła. Rzecz jasna nie świadczy to dobrze o komunikacji (w zależności od sytuacji czy to o kontrolerze, czy zaśniedziałych stykach czy jakimkolwiek innym problemie, tu od razu nasuwa się opcja nr 1). Oczywiście jestem sobie w stanie wyobrazić, że w takim kontrolerze np. uszkadza się jakiś klucz i do dysku dociera za wysokie napięcie, ale to trochę szukanie na siłę.
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
jaki, kontrolery, pcie, sata, wybrać, x1

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.