![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Laptop do obróbki grafiki
A może ktoś tutaj się spotkał z podobnym wyborem
![]() Szukam laptopa - raczej mniejszego - żeby móc mobilnie obrabiać zdjęcia. W domu mam monitor graficzny i niezawodnego l702x, ale jednak czasowo możliwość obróbki zdjeć tylko w domu mocno mnie ogranicza. Chciałbym coś przenośnego. Poprzeglądałem, co jest dostępne i.. nie ma tego za dużo. W zasadzie spodobały mi się tylko serie HP Spectre i Dell XPS. Kolejna sprawa to jaka wielkość (15 czy 13 cali) i jaki ekran (FHD czy 4k). Niestety trudno ten sprzęt obejrzeć na żywo, więc wybór trochę w ciemno... Aha - Apple ze względu na ceny (w mojej ocenie nieuzasadnione) odpada.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ile kasy , nowy czy tez uzywka moze byc ?
![]() |
#3 |
the one
CDRinfo VIP
Myślę, że realnie poniżej 6 tys. nie ma co myśleć. I więcej w zasadzie bym nie chciał - powiedzmy 5-6.
Używka.. gdybym do 4 tys. coś sensownego znalazł pewnie bym kupił (jeśli dobry stan), jako że to drugi laptop i do transportu. Ale raczej patrzę na nowe.
![]() |
#4 |
Moderator
Grafika quadro czy zwykla , procej i7 ?
![]() |
#5 |
the one
CDRinfo VIP
Co rozumiesz przez quadro?
Nad procesorem się zastanawiam. Raczej nie ma teraz po co iść w coś mniej niż i7, choć jednocześnie do zdjęć potrzebny nie będzie (i5 spokojnie by wystarczyło). Ale planuję też fotografię dronową i obróbkę filmów w 4k. Tu może sie przydać. Podobnie jak osobna karta grafiki.
![]() |
#6 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Szkoda, bo antyrefleksyjna Retina aktualnej generacji - mimo panujących mitów z przełomu wieków pod tytułem âGrażyna, matowy lepszy!â zamiata wszystko co jest na rynku, a za 6 kilo mozesz bez żadnego problemu wyrwać aktualnego MacBooka Pro 13ââ. Nie ma TouchBar, ale ma być do grafiki, a nie montażu więc nic nie tracisz. Bym się nie zastanawiał. Mimo że Windows 10 jest coraz fajniejszy, to jednak jest macOS = jest jakość, a ma to być laptop do pracy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Moderator
Cytat:
Laptop czyli przenosna stacja robocza , clevo sie na da idealnie , HP jest drogi . A co do quadro to nvidia quadro nie za bardzo nadaje sie do grania ale za to nadrabia moca obliczeniowa i wspomaga procek przy obrobce materialu video niestety wtedy tylko uzywka zostaje , ja ostatnio nabylem stacje robocza HP na ebay G3 17cali i7 quatro 3000 ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Ale że taka opcja raczej w grę nie wchodzi to może być glare. Co do MacBooka.. od tego zacząłem. Poszedłem do salonu, spojrzałem na pierwszą cenę - 12 tys. - upewniłem się, że dobrze widzę. Potem z kolesiem zagadałem. Zachwalał oczywiście pod niebiosa najnowsze modele, ale w którymś momencie zeszliśmy na stare - jakiś 15 calowy, z retiną, zupełnie przyzwoity (dalej horendalnie drogi - 8,5 tys. ale to nie 12). W końcu się pytam faceta.. ok, ale w czym ten model jest gorszy od tych najnowszych, bo ja widzę same zalety - włączając w to normalną ilość portów. Facet tak patrzy patrzy.. w końcu mówi - no nie jest w niczym.. Więc to w sumie jedyny model, który wchodziłby w grę. I myślałem nad tym, ale myślę, że szybko by mnie coś trafiło. Nawet nie kwestia samej obsługi, potrafię się przyzwyczaić, ale dodatkowych programów. Ja mam swoje znane i lubiane, nie mam potrzeby, a tym bardziej czasu ich zmieniać. No i.. jednak apple jest dla mnie pod wieloma względami nieintuicyjny i tu pomimo czasu zdania nie zmieniam. Co do matrycy - w rozdzielczości inni już dawno dogonili i przegonili Apple, a pod kątem jakości.. XPS 15 ma 100% pokrycie Adobe RGB. Apple tego nie ma. I kosztuje 7 tys. zamiast 12..
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Skoro nie wie co to Quadro - to prosty wniosek - że mu to zbędne...
Tak na dobrą sprawę Quadro to tylko inne sterowniki i lipne chłodzenie chodzące jak odkurzacz... ![]() ![]() Niedawno miałem okazje popracować zdalnie na maszynie z SLI Quadro P6000 24GB VCQP6000 - renderowanie na tym to chwila moment... tylko ta cena... 40 000 w samych grafach... to jest moc ![]()
![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 03.04.2018 o godz. 23:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
the one
CDRinfo VIP
Wrócę jeszcze do tematu - choc w zasadzie aktualny cały czas.
W międzyczasie przerabialem różne opcje - w tym ostatnio - tablet z dołaczaną klawiaturą (Microsoft Surface PRO). Nawet mi się taki pomysł podobał (waga), ale jednak ze względu na ekran, raczej odpadnie. Patrzyłem też na laptopy 2-in-1 - te obracane, ale znowu - ekran. Zostanę więc prawdopodobnie przy zwykłym laptopie. Nie twierdzę, że nagle zrobiłem się zwolennikiem Apple (daleko od tego..), ale patrząc na ceny sensowych konfiguracji z Windowsem też poniżej 6-8 nic się nie znajdzie. Wyskoczyła mi przed chwilą promocja na ten model: https://www.x-kom.pl/p/242492-notebo...8315c558ac2f35 Jak sie generalnie na tym pracuje? Ktoś wspominał, że ekran jest antyrefleksyjny - faktycznie jest lepszy niż typowy ekran błyszczący? Jak z dźwiękiem i baterią? Tu akurat w recenzjach dość (nawet bardzo) Apple'a chwalili, ale też nie miałem okazji na żywo się przekonać (podejdę w tygodniu do salonu). Coś jeszcze, na co warto zwrócic uwagę, o czym wiedzieć?
![]() |
#11 |
Moderator
Zabawki z padajacymi prockami z braku chlodzenia i zdupczonej konstrukcji , ten sam procek ma hp za polowe ceny i duzo lepiej rozwiazane chlodzenie grafy/procka .
![]() |
#12 | |
Guru
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Moderator
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Guru
No to nie ma się czym chwalić... co innego jak byś miał nowego Macbook'a Pro z i9 - ponoć już po aktualizacji system nie wpada w throttling
![]()
![]() |
#15 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Niestety mam odmienne zdanie na temat W10, właśnie jest coraz gorszy (dla osoby technicznej zwłaszcza). Dla mnie dobry interfejs miał W7. Menu start w W10 nadal uważam za porażkę, nie używam tych kafelków wcale. W pozostałych miejscach jakieś rozdwojenia jaźni pomiędzy formatką panel sterowania a nową formatką ustawienia - to jest komputer, a nie smartfon!
![]() @andrzejj9 Wkleję jeszcze tu coś merytorycznego na temat Macbook Apple: Why Apple Macbook runs hot. https://www.youtube.com/watch?v=wgeh7ZJRhZU Ja wiem, że może i CPU da radę z taką temperaturą ale są jeszcze inne komponenty na mobo, włącznie z obudową - jakoś nie miałbym ochoty trzymać rąk na płycie grzewczej.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Program pokazujacy jak dlugo laptop pracowal na baterii. | loki7777 | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 16 | 07.09.2010 22:21 |
Laptop do grania | Robs | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 24 | 22.06.2010 18:54 |
w jakich parametrach i czym z mini-DV na PC do dalszej obróbki | Grzegorz_n | DVD-Video | 8 | 31.07.2008 11:03 |
Jaki program do grafiki | Piterniel | Off topic | 16 | 13.12.2003 16:08 |
Mój komputer do do obróbki video | tomob | DVD-Video | 12 | 30.11.2003 15:57 |