![]() |
ten vga-rgb-rca o ile tv ma takie wejście, ewentualnie tuner tv naziemnej podłączyć pod euro scart i za jego pomocą odtwarzać multimedia...
|
Cytat:
Co prawda taki tuner nie odtworzy mi np rmvb ale i tak odtworzy większość materiałów które mam na dysku ( resztę odtworzy laptop którego i tak zawsze mam z sobą ) Tylko teraz czy wystarczy byle jaki kabel np taki : http://allegro.pl/kabel-euro-6xrca-c...067327300.html Czy też trzeba coś kombinować ? |
jeśli ten tuner co masz nie ma okrojonego wyjścia euro scart, ten kabel podłączasz do tunera a rca out do in tv.
|
Co znaczy "okrojonego " ?
|
czasem się zdarza że euro scart jest pozbawione np. sygnału rgb, s-video itp. choć wątpie by zostało pozbawione kompozytu, podłączając tak dekoder z tv, będzie obsługiwana jedynie standardowa rozdzielczość.
|
zobacz czy ten tv nie ma hdmi.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie spotkałem się z telewizorami "nie smart tv" z USB, które odczytują jakiekolwiek multimedia z np. pendraka. Zawsze service only.
Podaj jakiś model. |
Podałbym, ale nie chce mi się z kanapy wstawać, a "niesmart" telewizor z funkcją odtwarzania multimediów z USB wisi na ścianie w kuchni.
Ale marka pewnie nic Ci nie powie, bo kupiony kilka lat temu w aldi'm. |
@Berion: chyba wszystkie LG, Samsungi pewnie też. Dokładne 2 modele, które posiadam to LG 50PB5600 (nowy nabytek :D) i 6 letni LG 42PQ200R. Co prawda w tym drugim po usb było odtwarzanie tylko zdjęć i muzyki. Obsługę video (z napisami!) włączyłem sam poprzez menu serwisowe.
Dodam, że w moim najnowszym lg obsługa napisów stoi na wysokim poziomie! 5 wielkości czcionki, 3 pozycje wyświetlania, synchronizacja od -10s do +10s, wiele kodowań tekstu do wyboru. Brakuje zmiany koloru czcionki (jest tylko biały) i tła na chociażby półprzeźroczyste (jest tylko przeźroczyste) |
zresztą zanim smart w tv zagościł, filmy można było oglądać, tv musiał mieć ich obsługę, odtwarzały zazwyczaj filmy w formacie avi, niskiej rozdzielczości, o mkv można było zapomnieć...
|
obsługa avi czy mkv zależy od tunera telewizyjnego jaki posiada tv. Starsze tv z tylko tunerem analogowym obsługują avi itp. (mpeg2), dzisiejsze tv już z tunerem cyfrowym dvb-t/c/s obsługują video mpeg4 h.264/avc (mkv, mp4 itp.)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:05. |