![]() |
Czekam na odpowiedź od AMD
http://www.dobreprogramy.pl/NVIDIA-c...ews,58505.html |
To że Google ma jakieś wytłumaczenie to oczywista oczywistość.
Tym niemniej wspieranie NTFS które na Linuksie działa przez FUSE czy FAT który jest beznadziejny dziś do czegokolwiek jest dla mnie chore. Wywalmy EXT4, dajmy NTFS bo nazwy się łatwiej zmienia :rotfl: |
Cytat:
|
Taka ciekawostka:
Google dropuje obsługę EXT2/3/4 z ChromeOS (ciekawe co z Androidem?). http://www.phoronix.com/scan.php?pag...tem&px=MTgxMTg Wspierane mają być jedynie FAT i NTFS :wow: :hmm: |
Ilość załączników: 1
Polityka jest niestety obecna wszędzie...
Tak czy siak trzeba też na to uważać, bo różne podmioty mają różne intencje. Te wszystkie firmy nie tworzą linuksa z dobroci serca :) Każda z nich ma jakiś ukryty cel. Załącznik 67636 |
Mam politykę gdzieś. CUPS jest od Apple. A jądro linuksa to niby kto pisze? IBM, RedHat, Novell, Microsoft....
Ale nie oczywiście wszystkim sie wydaje że Linuks jest pisany przez pełnych zapału wolontariuszy o złotych sercach || http://www.h-online.com/open/news/it...0-1280528.html http://www.voiceofgreyhat.com/2012/0...ng-top-20.html Dopóki wszystko jest wydawane pod odpowiednia licencją z wglądem w kod źródłowy nie widzę powodu do obaw. Jak komuś nie podoba się systemd to niech pokaże który fragment jest zły i go wytnie. Już to zrobiono - uselessd. Tylko nie wiem po co :hmm: |
W tym przypadku to bardziej sprawa polityczna - autor systemd pracuje dla Red Hata ;)
|
Moim zdaniem stara gwardia trochę przegina.
Weźmy takie PulseAudio. Do tej pory wszyscy narzekają że to złe i syf. I że pierwsze co robią po instalacji systemu to pozbywają się tego bo przecież jest ALSA i też gra. Jakoś nigdy nie miałem z nim problemów choć używałem od wersji chyba 0.8 czy wcześniejszej - a możliwości które daje trudno przecenić. Przejście z Windows na linuxa bez PA to jak cofnięcie się do ZX Spectrum. Dlaczego jak jeden program gra to drugi już nie może? Z systemd pewnie podobnie. Używam od ponad roku i problemów jakoś nie widzę. Za to na przykład system startuje dużo szybciej. Nie jest to taka różnica jak w przypadku pulseaudio ale nie wiem co od niego chcą. A logi .. to tak to źle. Ale ja mam systemd-journal wyłączony bo nie mam ochoty ich przeglądać :P |
Cytat:
Cytat:
|
Bazy danych to też zło bo trudno nimi zarządzać. :P Pliki tekstowe są*bezkonkurencyjne, a to czy się będzie uruchamiać w 5s czy 15 to mi to nie robi różnicy, a nie poświęcę prostoty i wygody dla zysku, który jest znikomy.
|
imho do takich rzeczy lepiej wykorzystać bazy danych - działa to wydajniej i lepiej tym zarządzać.
|
A ja nie mam zdania ponieważ za słabo znam Linuksa. :)
Jedyne co mi się na pewno nie podoba to logi w binarkach (czytałem, że już nie są tekstowe). |
Co do systemd, to nie mam zdania. Jeżeli chodzi o społeczność Open Source, to nie od dziś wiadomo że czasami zachowuje się *****nie.
Jak to wszędzie jest polityka. Ludzie próbują przekonać do swoich rozwiązań, ścierają się różne ugrupowania - konserwatyści, którzy dalej uważają że zawsze powinno się kierować regułą KISS oraz inni, którzy widzą że pewnych rzeczy nie da się w taki sposób rozwiązać. Osobiście podchodzę do tego tak, że powinno się jak najbardziej wykorzystywać rozwiązania wypracowane w latach 60-80, które mają sens w obecnych warunkach. Jeżeli natomiast dane rozwiązanie się po prostu nie sprawdza to powinno się iść do przodu. Trzymanie się zawsze na siłe powoduje więcej złego niż dobrego - przykład to serwer Xów. |
PulseAudio trawię, nawet całkiem dobrze, ale systemd to już inna historia.
|
Assassin's Creed: Citizen System D
:] |
Cytat:
|
http://half-left.deviantart.com/jour...emes-307026665 ;p
KDE5 rozbili to teraz na trzy gałęzie rozwojowe. Wygląd też jeszcze słaby, wciąż można w nim znaleźć elementy skeu/glass Oxygena. Co niepokojące, podobno bardzo trudno zrobić theme (wymaga skryptów). |
Fakt, "piątka" wygląda całkiem ładnie. Na razie na Debianie nie instalowałem, ale "wypaliłem" sobie na pendrive'a betę Kubuntu z KDE5 na pokładzie i obejrzałem.
|
Należy też dodać, że KDE od wersji 5 zostało nieźle przeprojektowane ;-)
Jeżeli w jakiś weekend nie będę wybierał się na demonstrację pod salon Apple, to sobie wrzucę. W KDE wszystkie operacje graficzne na środowisku mają akceleracje po GPU więc na nowych kartach powinno śmigać Swego czasu widziałem dema KDE 5 i aż się zachwyciłem. Od strony wizualnej wygląda świetnie. Poprzednie wersje mnie jakoś specjalnie nie kręciły. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony na pewne rzeczy zwracam mniejszą uwagę niż kiedyś. Na przykład tapeta - pomimo dwóch monitorów praktycznie nigdy jej nie widać. Mam więc na jednym zwykłe niebieskie tło, a na drugim pokaz slajdów lub obraz dnia zazwyczaj z NG. |
Cytat:
Debain ostatio wrócił. Ale czy wrócą developerzy programów pod GTK? |
Straszne są te lewackie emotikony. ;]]
|
Ile linia 2.x dochodziła do tego co miała w ostatnich wersjach?
GNOME 2.0 - rok 2002 GNOME 2.32 - rok 2010 17 wydań! (2.0 2.2 2.4 2.6 2.8 2.10 2.12 2.14 2.16 2.18 2.20 2.22 2.24 2.26 2.28 2.30 2.32) Dla 3 jest jak na razie 8 wydań (: (3.0 3.2 3.4 3.6 3.8 3.10 3.12 3.14) Jak dla mnie to wielki plus, że w 3! lata udało się doprowadzić GNOME do tego miejsca gdzie jest teraz. |
Zgadza sie jest dopiero 3 lata i doczekalo sie 14 wersji.
|
W przypadku GNOME trzeba brać pod uwagę, to że wersja 3 jest od nie dawna. Czytałem wypowiedź ichniego developera, który stwierdził że wiele razy w przypadku 2.x ludzie narzekali - mieli inne zdanie co do funkcji wdrażanych no i wdrożenie tych wszystkich funkcji trwało bardzoooo długooo.
3.x jest od niedawna na rynku i przy tak małym czasie to świetle, że udało się wrzucić wiele funkcji znanych z 2.x. |
Cytat:
Interface może być ładny przy jednoczesnym zachowaniu funkcjonalności. Po prostu jest moda na idiotyzację UI, dopasowując się do poziomu przeciętnego użytkownika (który i tak jest za głupi aby tego używać, ale to już wątek poboczny ;p). Po prostu zbiegło się to w czasie z długo oczekiwanym przynajmniej przeze mnie, trendem na upiększanie, animacje itd. |
No ma być - GNOME takie teraz jest. Szkoda, że przy tym często lecą przyjemne funkcje.
Tak czy inaczej nie zamieniłbym GNOME 3.14 na to z linii 2.x ;) |
Wygląd, wygląd i raz jeszcze wygląd.
Skoro to się uruchamia, i ma się na tym pracować, ma być przyjemne dla oka, a nie na wzór Windows 95 |
To nie tak. Po prostu przez długi czas programiści różnych elementów dla dystrybucji mieli gdzieś wygląd - liczyła się tylko funkcjonalność :)
Teraz za bardzo idzie to w drugą stronę - w stronę ciekawego wyglądu. Powinno się to zatrzymać w połowie: Wygląd |-----------------------------|--------------------------------| Użyteczność |
Cytat:
|
Nadrabia możliwościami ;)
|
KDE jest paskudne...
|
Na razie zostanę przy KDE, ale faktycznie Gnome coraz ciekawiej wygląda.
|
A nie wiem ;)
Wczoraj wieczorem robiłem distro-updejt i dopiero dzisiaj włączyłem go z najnowszym Gnomem btw, lista zmian: https://help.gnome.org/misc/release-notes/3.14/ |
Aha, a co tym razem wycieli? :D
|
GNOME 3.14 ma piękne animacje (:
|
To już prościej będzie użyć portabla via Wine, skoro ten FM i tak się nie integruje z Linuksowymi managerami. :(
|
@Berion nie ma tego w paczkomatach Debiana. Spróbuj skompilować ze źródeł.
|
Cytat:
|
Dlaczego nie mogę załadować governora userspace?
Cytat:
|
Cytat:
|
No i fajnie. Nie to żeby mi było jakoś strasznie potrzebne bo GParted jest świetny.
Tak czy inaczej każdy program jest lepszy niż to co jest dodane do Windows. |
W sumie to poza użyciem dmcrypta nie widzę w nim nic czego gparted nie potrafi, a ten ostatni jest przynajmniej sprawdzony.
W każdym razie kibicuję. Ja też bym wolał jeden, wszystko mający program tego typu, który nie byłby zubażany przy instalacji Linuksa jak jest właśnie z gparted. |
Cytat:
Cytat:
|
Wordpadem przez Outlooka. I po coś mi przypomniał ten beznadziejny film? A już prawie zapomniałem tej kwestii. :P
Po za tym ja napisałem to poważnie. Mamy tam tęczę lgbt, buddę i nieporządek. O, już wiem! To lewacka infografika! :D |
A włamać Ci się emaksem przez sendmejl? ||
|
Satanistyczna, gejowa i bałaganiarska. ;)
|
Ciekawa infografika
Understanding Debian |
nwipe lepszy, wszechstronniejszy - fork dbana.
|
Eraser dla Linuksa ;)
Cytat:
|
Ciekawy art o oprogramowaniu muzycznym na Linkusa
http://404.g-net.pl/2014/09/muzyka-z-linuksa-1/ |
Cytat:
|
Czemu więc wspomina o nich przy usuwaniu cowsay, a nie apt-get autoremove?
edit: Aaa racja, zaaferowałem się tą srogą listą nie czytając uważnie komunikatu... To w takim razie od czego zależą te powiązania? Dlaczego u mnie razem z krową lecą inne programy, a u Ciebie tylko sama? |
Te pakiety to pozostałości po innych które wy***łem lub coś.
|
To chyba też "trochę" za dużo... Po co mu alsa, xulrunner itd. W ogóle czemu to jest powiązane tak ze sobą? Przecież z Xulrunnera korzysta choćby Firefox, jak wyrzucisz cowsay to przestanie działać Firefox? Nie widzę w tym żadnego sensu, nie znam Linuksa prawie wcale ale domyślam się że jest jakaś baza, w której przechowywane są zależności - co z czego korzysta i w jakich wersjach. Czemu więc wywalając tak prostą rzecz, chce wyrzucać też inne używane przez inne programy?
Przerażasz mnie... Ale nie fail bo ja takie grube sprawy testuję na polowym laptopie. Jak coś działa to dopiero robię to samo na desktopie, a jak zabije system tak jak teraz to przywracam w 5min z obrazu. :P Powiedzmy, że znalazłem nowego jeża i próbkuje go patykiem - konsole już się znudziły, "zpozamykały" i ogólnie to zło. ;) PS: To skrzywdź się jeszcze mint-fortune i dopisz sobie w bashrc: "/usr/bin/mint-fortune". :P |
Bajeranckie to to! :D
Kod:
andy@nabuchodonozor:~$ cowsay U FAIL BERION! AGAIN! |
Zainstalowałem sobie ten pakiet bo nie miałem i przy próbie odinstalowania tylko on leci:
Cytat:
|
Im dalej w las, tym więcej drzew. Im bardziej się wkopuję w ten system, tym więcej absurdów dostrzegam. I tak na przykładzie Minta:
Wyrzucam cowsay, bo po co mi jakieś bzdury w terminalu - sobie myślę, a tu zonk, razem z nim lecą tak "przydatne" rzeczy jak mint-upload, mint-search itd. Ale leci też bootsplash do plymouth i parę innych przydatnych rzeczy. To teraz jeszcze lepiej, tak pomyślałem sobie że wywalę tego plymouth, może faktycznie wolę widzieć co się dzieje (bawiłem się w instalacje lightdm i mam z tm problemy, więc fajnie widzieć na czym staje :P). I co? Leci litania remove przez pół godziny i jak się okazuje, poleciało DOSŁOWNIE połowę systemu do kosza (przestał się odpalać, zabootowałem z livecd i zawartość partycji systemowej zmniejszyła mi się z 5GB do 2GB). k***a Czy to normalne w innych dystrybucjach czy może ja czegoś nie rozumiem? Jestem jeszcze w szoku. |
No i jest poprawiona paczka Transmission dla Debiana (:
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugr...cgi?bug=718624 |
x11vnc
|
Co do zdalnej administracji po GUI? Nie chcę TeamViewera ani Xów po ssh.
|
transmission-gtk oraz transmission-deamon.
Tyle że to pierwsze odpalam normalnie, a drugie przez systemctl jako usługę. Kod:
[root@spider /]# ps -A | grep trans |
Ale działa transmission czy transmission-daemon?
Cytat:
|
Z tego co pisze to wina skryptu startowego.
Co masz w usr/lib/systemd/system/transmission.service? u mnie działa bez problemu, jest tam Kod:
[Unit] |
Mam coś takiego
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugr...cgi?bug=742626 |
Nie, może dlatego że mam uruchomione normalne transmission-gtk :D (transmission-daemon też jest ale nie używany)
Na serwerze jest uruchomiony serwer X i można się podłączyć pod VNC. Ale akurat transmissiona obsługuje zazwyczaj przez www bo wygodniej. A jaki konkretnie masz problem? Nie chce sie zainstalować czy nie startuje? Może ArchWiki pomoże https://wiki.archlinux.org/index.php/Transmission |
@sobrus nie masz problemu z instalacją transmission-daemon na dystrybucji z systemd?
|
To wszystko jest tak mało wymagające że nie wybudzi tego serwera z idle :D
Można co najwyżej zmierzyć ile MB/s pójdzie przez sambę. |
Więc na malinie mam:
- CUPS, serwer wydruku - transmission, klient torrent - samba, otoczenie sieciowe - vsftpd, serwer FTP - minidlna, serwer DLNA/UPNP - sshd, serwer ssh Do tego chcę przynajmniej dołożyć BackupPC - Serwer kopii bezpieczeństwa. |
No ale my nie wiemy co masz na malinie :hmm:
OwnCloud na pewno będzie śmigać, ale nie bardzo chyba będzie to jak zmierzyć? edit: sory za offtop ale właśnie wyczytałem że Intel wypuścił 8 rdzeniowe 16 wątkowe i7 5960X... mniam! |
To wszystko co mam teraz na malinie + kopia zapasowa z wykorzystaniem BackupPC. Może będzie na tym biegało ownCloud.
|
No nie wiem, a co tam będziesz uruchamiał?
|
Na laptopie to ja mam i7 4 rdzeniowe :-P
OK skoro już jesteśmy po mierzeniu *****ów, to niedługo postaram się wrzucić jakieś ciekawe numerki. Co Was konkretnie interesuje? |
Cytat:
|
hehe mój też :P Bezgłośne 200W.
http://www.adapterstore.org/images/ZVC220HD12S1.jpg Ale Andy takiego nie chciał. Czy jak się zasilacz rozgrzeje to obroty wzrastają? |
Uprzejmie zawiadamiam ze moj jest bezglosny...
http://cdn.arstechnica.net/wp-conten...wer-supply.jpg :spoko: |
Zazdrość przez Was przemawia :P ;)
|
Cytat:
|
Mocy to taki zasilacz ma az nadto. O to sie nie martwie.
Ale jakosc wykonania, glosnosc, stabilnosc napiec i ilosc zabezpieczen... Na pewno nie jest taka sama jak w drozszym. Trwalosc tez, nie wiadomo ile taki wiatrak wytrzyma nim zacznie wyć |
andy, to niewiele lepiej te i3 :) Jeśli to ma być komp na 24h to bym się jednak ciut martwił, jeśli będzie mieć złe parametry to w dupę dostanie elektronika, na szczęście teraz montują kondensatory polimerowe, ale one są tylko trochę wytrzymalsze :)
|
Intel i3 4130T (TDP 35W) :-)
Ten model zasilacza powinien mieć możliwość automatycznej regulacji obrotów. Myślę, że tutaj problemem jest odległość wiatraka od płyty na której jest płyta główna. |
Cytat:
|
Wiesz po zasilaczu za 50zł to nie bardzo można spodziewać się cichej pracy :ysz:
|
Na razie nie mam jak zmierzyć poboru mocy.
Sam serwer nie jest też jeszcze ruszony - może dopiero w weekend się nim zajmę. Jak tylko wszystko będzie na nim uruchomione, to podzielę się numerkami. Martwi mnie trochę głośność zestawu. Wydaje mi się że problem jest Pu stronie tego jak zamontowany jest zasilacz a raczej jego wiatrak względem płyty na której jest płyta główna. Odległość między wiatrakiem a płyta to ok 2 cm. W wolnej chwili sprawdzę jak to wygląda. Aha zamiast Debiana w wersji stable mam testa bo jajko 3.2 nie ma sterowników do karty sieciowej :-D Miałem skorzystać z jajka z backportów, ale :-D |
Nie gadaj tylko daj jakieś testy :P
Niekoniecznie szyfrowania. Jak SMB i to coś co tam będziesz jeszcze uruchamiać? I pobór mocy :taktak: |
Zrobiłem tak jak wyżej czyli:
/dev/sda1 /boot/efi /dev/sda2/ /boot /dev/sda3 linux-swap /dev/sda4 / Swap i / są zaszyfrowane dm-cryptem :) aes-xts 256b/key ma 2113MB/s zapis i odczyt! Operacje robione w pamięci. Dodam, że instalacja szyfrowanego Debiana jest banalnie prosta - można wyklikać odpowiednie opcje w instalatorze ;) |
NIE OGARNIAM KUWETY ZWANEJ UEFI.
Mój serwerek jest już w kupie i chciałem sobie postawić Debrę. Czy tak ma wyglądać drzewo partycji z UEFI? Partycja 1: UEFI (ma być zamontowana jako /boot/efi ?) Partycja 2: /boot Partycja 3: linux-swap Partycja 4: /, /var/, /home i inne ? |
Pewnie że nie. Tym bardziej że i tak tego Windowsa muszę mieć. Nie mogę powierzyć tego wszystkiego Wine bo po pierwsze to dla mnie niesprawdzone środowisko (szopka i unity) a po drugie aktualizuje się jak tylko się jakieś pojawią. Co w przypadku jak się okaże że z jakiegoś powodu coś nie działa tak jak powinno, coś ważnego? I mam mieć przestój na wertowanie internetów albo downgrade itd? Bez sensu.
W każdym razie fajni byłoby mieć też 7z w podobnej przynajmniej formie na Linuksie, natywnie. Nie ma go w repozytorium, wieczorem ze źródeł zlepie i może będzie działać, a w weekend spróbuję porobi sobie te skrypty (choć na samą myśl mam już drgawki). :D |
Ale na szczęście to chyba nie jest deal breaker ;)
|
W ogóle nie pakuję katalogów tylko objeżdżam sobie myszką wybrane elementy (i katalogi i pliki) i ppm wybieram "dodaj do archiwum" gdzie odpala się ta ramka ze screenu i pakuję.
Tego się niestety nie odtworzy na Linuksie. ;) |
@Berion właśnie patrzyłem sobie linię komend 7z i co prawda trochę opcji ma jednak nie jest aż tak źle.
Pytanko czy zawsze robisz archiwum tego samego katalogu/ów? Czy musisz używać szyfrowania 7zipem? Nie możesz wykorzystać kryptografii asymetrycznej? (GPG/PGP) Tak sobie pomyślałem, że mógłbyś zautomatyzować tworzenie archiwum, jego szyfrowanie i wysyłanie na FTPa. Wszystko przy użyciu prostego skryptu bashowego: Kod:
|
Nie no przecież widać, że to 7-zip. Binarka nazywa się 7zFM.
https://www.archlinux.org/packages/extra/x86_64/p7zip/ Załącznik 67170 |
PeaZip?
|
Gdzie Ty znalazłeś 7zipa pod linuksa z GUI w gtk?
|
Nie :) To wersja GTK. Przez wine wygląda jak Windows:
Załącznik 67159 |
7-zip przez WINE?
|
No moim zdaniem to nie całkiem tak wygląda ;)
Załącznik 67115 |
Ilość załączników: 2
Pobawię się wieczorem, tymczasem: ;)
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1408617007 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1408717007 Taki temat popełniłem: http://forum.cdrinfo.pl/f113/przesia...5/#post1290699 W nim kontynuujmy dalszą dyskusję. |
Boshe no to zrobisz to pod prawoklikiem używając 7zipa - drugi link.
|
Zgoda że to da sie zrobić, ale przyznaje że to lipa, że nie robi sie automagicznie.
Już w Windows 95 tak było. Poza tym file roller jest do dupy, bo nie pozwala ustawiać parametrów kompresji. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:11. |