Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   List w butelce - XXI wieku! :D (https://forum.cdrinfo.pl/f113/list-butelce-xxi-wieku-d-92717/)

Berion 28.09.2013 01:35

Jeśli nie dokona się żaden przełom to spokojnie płyty optyczne za 10 lat będą, kto wie czy nie dłużej. Choć pewnie już nie w domu przeciętnego Kowalskiego.

szczuru 28.09.2013 00:45

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1261868)
Jak Berionu wykopie za 10 lat to juz nie bedzie na czym odtworzyc. Bo kto jeszcze bedzie uzywal plyt? ;-)

Tak mi się skojarzyło ;D

M@X 27.09.2013 22:27

Jak Berionu wykopie za 10 lat to juz nie bedzie na czym odtworzyc. Bo kto jeszcze bedzie uzywal plyt? ;-)

Smartek 27.09.2013 18:07

W Piotrach i Pawłach chyba mają :)

Berion 26.09.2013 00:44

A co tam. ;}

Czy orientuje się ktoś w którym to markecie w stolicy takie usługi?

Jarson 25.09.2013 23:40

Nimal zrobił ortografa - rzadki przypadek :O (swoją drogą ja notorycznie ostatnio piszę "rzadki" przez "ż", już ze trzy razy mi przeglądarka przypomniała, że tak się nie robi :O)

Tę zgrzewarki do wędliny są rzeczywiście do rzeczy. W zasadzie po zapakowaniu w to paczka powinna przetrwać nienaruszona dobre kilka lat nawet w wilgotnej glebie. Pudełko w takim wypadku przyda się tylko jako osłona mechaniczna, żeby nie uszkodzić płyty przy zakopywaniu, lub tym bardziej odkopywaniu.

Tylko jak dziwnie będzie wyglądał Berion prosząc o zafoliowanie mu kilku płyt :haha:

nimal 25.09.2013 19:28

RZECZ wkladasz w foliowa torebke
urzadzenie wysysa powietrze i na koncu zgrzewa wolny koniec
urzadzenia te sa w kazdym markecie - sluza do foliowania wedliny - w "muszkieterach" foliuja na rzyczenie kazda wedline
kto ci kaze kupowac maszynke? ;)

Berion 25.09.2013 15:38

Aaaaa takie coś. Fajne, tylko za drogie. ;]

joujoujou 25.09.2013 15:09

Oj Berionu Berionu... ;p

Berion 25.09.2013 15:05

Ja czegoś tutaj chyba nie rozumiem. Czyli maszyna która to pakuje, posiada komorę do której wkłada się mięso czy tam płyty, :D powietrze jest odsysane i dopiero potem foliuje?

nimal 25.09.2013 13:23

Ed - pawda prawda - od niektorych antybiotykow tez sa takie z miekkiego plastiku pudelka
dobrze tez sprawdza sie zwykla moczowka z apteki, tylko jest calkiem spora jak na zapalki (za to do kawy, cukru itp idealna)

edit:
Berion - wlasnie ja bym sie o szczelnosc torebki zatrzaskowej obawial, bo nie jest ona idealna
nadmuchaj troche, zamknij i scisnij lekko - powietrze przewaznie troche bedzie schodzic
dlatego proponuje pakowanie prozniowe - nie dosc, ze folia grubsza i zamkniecie idealnie szczelne, to jeszcze nie ma w ogole powietrza w srodku :) wiec odpada problem skroplenia

Berion 25.09.2013 12:41

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1261517)
nie to nie, tylko podpowiadam ;p

Nie wiem czy dobrze odbierasz - moje wątpliwości.

Ja się nie boję, że dostanie się do środka woda z zewnątrz tylko, że woda zawarta w powietrzu, którą zamykam w - jak na zdjęciach - w folii zatrzaskowej, przy spadku temperatury do temperatury zamarzania rozwarstwi nośniki. Tylko o to.

Myszka Jobsa czy kałach dziadka nie są aż tak wrażliwe, więc nie trzeba się z nimi obchodzić jak z jajkiem (tak swoją drogą to tak zabezpieczona broń podobno do dziś może być sprawna).

@Szczuru
Dosłownie. :D

szczuru 25.09.2013 02:10

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1261391)
@Smartek
Ok.
Wszystko jest dokumentowane, ale za rok to wy wszyscy o tym zapomnicie.

To odkopiesz temat :szczerb:

ed hunter 25.09.2013 00:42

Nimal, zapałki razem z odciętymi draskami, to najlepiej trzymać w opakowaniach po lekach, świetnie się spisują pojemniczki po paskach do glukometru, każdy użytkownik otwiera to na moment, więc zapałki powinno dosuszyć, jak nie, to i tak szczelne. Wcześniej były opakowania od klisz, ale... Dzisiejsze zapałki ze sklepu, to straszne gówno, złapie trochę wilgoci i nie działa, ja się tam nie upieram za jakością Black Cat, ale te kiedyś wysuszyć przez 15 sekund we włosach i paliły, te teraz to KATASTROFA. Dzisiaj na działce wylądowałem przypadkiem, kominek postanowiłem rozpalić, 2 dni temu tam byłem, zapałki na poziomie kominka nie działały, dopiero zdjęte z okapu zapaliły. Masakra. Muszę kupić wojskowe i wozić w samochodzie.

nimal 25.09.2013 00:19

nie to nie, tylko podpowiadam ;p
temp jest punktowo i na krotko - inaczej nie nadawalo by sie pakowania zywnosci
nie zgrzewa sie zaraz przy obiekcie, tylko pare cm dalej - i nie ma opcji, zeby plyta sie podgrzala

inna opcja lepsza od torebek z zapieciem zylkowym to etui wodoszczelne do sportow wodnych (na komorke, aparat itd)
markowe sa drogie - nawet i 100 PLN za sztuke
mniej markowe mozna kupic za pare PLN
a maja duzo grubsza i wytrzymalsza folie oraz duzo, duzo pewniejsze zapiecie

na koniec najprostsza metoda - zwykla folia kilka razy zawinieta i na koniec tylko zabezpieczona tasma klejaca (sama tasma nic nie daje, ale nie pozwala na przesuniecie sie folii)
tak zabezpiecza sie kombinezony kosmiczne (a przynajmniej kiedys takie byly - nie wiem czy sie cos nie zmienilo w tej kwestii), wiec na bank jest to rozwiazanie szczelne :)
tak sie tez zabezpiecza dzieciece baloniki na tych plastikowych lapkach
tak zawijalem tez zapalki na wyprawy kajakowe :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:20.