Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   MacBook i Windows 7 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/macbook-windows-7-a-91575/)

yahol 09.11.2012 14:58

Na Mac Booku da się postawić w7 jako jedyny system.
Tyle, ze jest to bez sensu.
Tak, można postawić w7 z pena.
Warto zostawić sobie OS X, choćby po to aby go poznać choć w minimalnym stopniu i nie pisać bzdur na temat systemu Apple.
Mac`ow się nie kreci :)
To można było robić z G4 i G5, z Intelami wymienia się procek, albo komputer.
Sam znam ludzi mających Cube G4 z "nowym" prockiem 1,6 GHz i 1,5GB RAM.
Na Leopardzie.
Co do w7 na Mac`u-warto postawić go na BootCampie, bo ma się wtedy support Apple :)

ed hunter 09.11.2012 14:47

Działa wydajnie... mój komp też działa wydajnie, ale jak chcę poszaleć, to mogę AMDeka black edition pociągnąć z 3400 MHz do 4200, a grafikę też sporo, ta szybciej zaczyna dostawać kaszlu.
Oczywiście wszystko przy otwartym na oścież oknie i zakręconym kaloryferze, nie więcej jak 10 stopniach na zewnątrz. (za słabo chłodzona obudowa)

Tylko po co, jak wszystko działa wydajnie? :D

sobrus 09.11.2012 14:17

No ja zawsze podkręcam... działa dobrze ale przecież zawsze może jeszcze lepiej ||

A tak serio to są zastosowania gdzie prędkości nigdy za wiele.

M@X 09.11.2012 14:16

Nie wiem, nie znam sie na tym, nigdy nic nie podkrecalem (bo po co, skoro dziala wydajnie?). Nie wiem czy w ogole jest taka mozliwosc. Widzialem kiedys jakas app do zmiany zegarow w karcie graficznej, ale wylaczylem, bo ja sie boje takich rzeczy ;-)...

sobrus 09.11.2012 14:12

tuning (overclocking, timingi, napięcia) robi się z systemu?
czy w ogóle się nie da? :(

Mówię o desktopach, bo na laptopach to się zazwyczaj nie da :taktak:

M@X 09.11.2012 14:08

Nie, nie mozna. Mac jest ustawiony fabrycznie w sposob prawidlowy. Jesli cos dziala nieprawidlowo wystarczy wykonac reset PRAM (po gongu, przed pojawieniem sie logo Apple trzymamy jednoczesnie Option + Command + P + R i czekamy na drugi gong.

Berion 09.11.2012 12:52

Pytanie od lamera. :) Czy na makach można wejść do ustawień EFI przed zabootowaniem systemu tak jak na BIOS i UEFI?

@Misiek
Sądzę, że wystarczy zrobić obraz całego HDD i można bez obaw eksperymentować.

sobrus 09.11.2012 08:26

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1229247)
EFI zbootuje windowsowy bootloader na dysku (geez, jakby nie mozna tego bylo zawrzec w BIOS/EFI komputera, tak jak to jest w Makach).

Nie można, bo nie wiadomo jaki system chce użytkownik zainstalować. :taktak:

Misiek4 08.11.2012 23:56

Ok, dzieki za info. Dam znac (w weekend)... :)

/ No tak - no to ciachnij ja :)

M@X 08.11.2012 23:50

Na pewno da sie z pendrive zainstalowac OS X. Windows nie wiem, bo od kilku lat go w domu nie ogladam...

Sprobuj ;-)!

Wloz pendrive, przytrzymaj Option/Alt przy starcie i gdy pojawi sie menu wyboru - sprobuj wybrac pendrive, zobaczymy co bedzie.

/ Dlaczego ta dyskusja nie jest w "Komputerach", tylko w tym durnym, hejterskim temacie? /

Misiek4 08.11.2012 23:27

Max, sorry za lamerskie pytania, ale: da sie wystartowac mac'a z pendrive'a i np z pena walnac instalacje Win7?

M@X 08.11.2012 23:22

Mozesz. Czyscisz dysk do cna przez instalator i instalujesz. Nie wiem tylko czy potem nie bedzie problemow z instalacja OS X, bo usuniesz partycje "Recovery HD". Alw to juz Twoja sprawa. MOZESZ! A jeden tu taki ostro trabi o "mozliwosci wyboru" ;-)...

Tylko nie zapomnij sobie przygotowac wczesniej pakietu sterownikow do Windows dla Maka - a to mozesz zrobic tylko kopiujac zawartosc Boot Campa. Nie wiem czy da sie skads sciagnac. Jesli nie to najpierw Windows przez Boot Camp, po instalacji skopiowanie pakietu sterownikow na jakiegos pendrive i dopiero potem czyszczenie dysku do cna. EFI zbootuje windowsowy bootloader na dysku (geez, jakby nie mozna tego bylo zawrzec w BIOS/EFI komputera, tak jak to jest w Makach).

Misiek4 08.11.2012 22:59

Ok, ale nie orientujesz sie, czy sa jakies inne metody instalacji niz boot camp?

sobrus 08.11.2012 22:45

Z tego co mi wiadomo Windows na macu z Intelem powinien działać bez problemu.

Misiek4 08.11.2012 20:10

MacBook i Windows 7

Czy orientujecie sie, czy jest jakas opcja, aby w MacBook Pro pro usunac do zera system operacyjny i zainstalowac win7? Wogole ma to sens, czy jednak Win7 bedzie mial jakies problemy. Dodam, że mam tu takiego laptopa, ale makówki sa mi obce, wiec pytam fachowcow... :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:55.