![]() |
Cytat:
Cytat:
|
byl czas ze mialem 3 legalne XPpro dwa OEM i jeden ze sklepu i ten mi pozostal.
computer mam juz gotowy pod vista( no moze jedynie zmienil bym cpu z 840 na 950 ) wiec i chyba kase na viste tez wydam, no moze akurat odgadne date wydania w konkursie co microsoft oglosil i wygram viste za free. ps. ciekawe jaka bedzie cena za poszczegolne visty w dniu premiery ? ja by chcial ultimate x64 |
Cytat:
btw. to tylko Home |
Cytat:
|
Cytat:
|
sorki ale 300 zl przy zakupie kompa za 1800 to 1/6 ceny calego komputera, cos ok 20% a to jest sporo.jejku jak mi sie ta strona z wu woln wczytuje, zreszta jak caly serwis ms
|
Cytat:
Wymysl cos sensownego :D |
Cytat:
dalej, nie ma remote desktop. to akurat moze nie jest zbyt potrzebne, ale kiedys ktos mnie prosil o zdalne pogrzebanie i znowu zdziwienie. to co mnie jednak najbardziej wkurzylo to brak narzedzi administracyjnych i menedzera zadan. teraz to pewnie doszloby jeszcze brak wsparcia dla multiprocesorowych maszyn. |
ehhhhh pepperku na sile doszukujesz sie wad wersji Home a w rzeczywistosci nie sa one problemem.
PS Kazdy normalny uzytkownik pierwsze co robi to: - wylacza konto goscia - zmienia nazwe konta admina - wylacza zdalny pulpit :D |
Cytat:
|
W Windows server 2003 w ogole nie ma systemu sprawdzania autentyfikacji systemu opercyjnego i z windowsupdate moge korzystac bez problemu. Tylko troche brakuje mi opcji przelaczania uzytkownika (user switch), ale narazie nie bede zmieniac systemu na win xp z tego powodu.
Do BD i do innych o podobnych podgladach. Jak bym mial miec legalny soft, to 10 tys zlotych by mi nie starczylo. Choc zdarzylo mi sie uzywac program na ktory jednostanowiskowa licencja kosztuje w granicach 5 tys zl :haha:, a byl mi on bardzo potrzebny i zadne "zamienniki" nie wchodzily w gre. Dla niedowiarków: Program Statistica 6 PL - pakiet podst. + analizy wielowymiarowe - 4336.76 PLN (tak, to chodzi o ten program) |
Pełne rozwiązanie problemu jest następujące:
założyć aktualizację, zresetować komputer, odczytać ostrzeżenie, że padłeś ofiarą piractwa, podmienić pliki w dwóch (!) katalogach, cieszyć się, że na jakiś czas ??? będziesz korzystał z WU bezkarnie, czyli będziesz złodziejem :czytaj: przyznać mi reputkę, kupić sobie w końcu legalny OS - co pozwoli słusznie wynagrodzić autorów oprogramowania. I to by było na tyle w tym temacie... |
Cytat:
Ale wymóg numer jeden - trzeba chcieć.. |
dobrze, że przeczytałem ten temat, bo już chciałem odpalać wu.
co za szit :| |
Ilość załączników: 1
Przy okazji tematu updatu, mam takie pytanko, moze ktos bedzie wiedzial o co chodzi :)
Kiedy probuje zainstalowac Winows Defendera beta 2 wyskakuje mi takie cos: |
Skorzystaj z konta administratora
Ściągnij jeszcze raz paczke Sprawdz czy firewall nie blokuje dostępu |
ynsiwy
panel sterowania>narzedzia administracyjne>zarzadzanie komputerem>urzytkownicy i grupy lokalne>grupy i dodaj grupe users wtedy zainstalujesz. |
Cytat:
a moge spytac dokladnie w ktorych 2 katalogach ? Jeten to z pewnoscia Windows/system32/.... a drugi ? |
Cytat:
|
Cytat:
|
A tu: http://infojama.pl/article.php?sid=3369 pełna wiedza jak skutecznie, docelowo rozwiązać problem.
|
Cytat:
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
|
bo ten 3 to pewnie kopia, w win2003 jak ktos zauwazyl nie ma problemu, ale ja mam traiala i antiwpa, a to nie ***** tylko mala popraweczka:)
|
Jak usunąc aktualizacje ?
[/IMG]Pytanie?
Jak usunąć aktualizacje jeżeli nie można zrobić tego w Panelu sterowania, dodaj usuń programy ??? :pirat: |
Można to zrobić w dodaj usuń tylko należy zaznaczyć "pokaż aktualizację"
|
Cytat:
Jest to aktualizacja : Windows Geniune Advantage Validation Tool i podspodem pisze ze tej aktualizacji nie można usunać |
Start>uruchom C:\WINDOWS\$NtUninstallWgaNotify$\spuninst\spunins t.exe
|
ale po co usuwać taką fajną aktualizacje??? :>
dodaje taką fajną ikonkę do traya :D ja nie mam :'( - jak to naprawić? || :P |
Cytat:
|
Jak wywalic....
a jak to wywalic recznie?
Potraktowalem system programem Winn Xp Remove Hotfix czy cos takiego i nie mam mozliwosci odinstalowania tego..... CZekam na jakies propozycje :) |
Cytat:
|
Cytat:
a jak nie to zajnstaluj program RegCleaner http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=22&id=177&t=29 jest to Przydatne darmowe narzędzie do zarządzania rejestrem systemowym. Umożliwia m.in. usuwanie nieużywanych wpisów rejestru pozostawionych przez zainstalowane oprogramowanie, usuwanie programów z listy "Dodaj/Usuń Programy" w panelu sterowania Windows, usuwanie nieużywanych bibliotek DLL (również współdzielonych) oraz zarządzanie typami plików. Umożliwia stworzenie kopii zapasowej rejestru. Dużą zaletą jest programu jest przejrzysty i polskojęzyczny interfejs. Uwaga! 1. Nie zalecamy używania programu początkującym użytkownikom. 2. Zmiany interfejsu programu na język polski dokonuje się w menu OPTIONS -> Language -> Select Language. |
WGA.Fix-LiTE
Zapraszam do pobierania. Po uruchomieniu tego wykonujesz ponowny rozruch i cieszysz sie pofixowanym Windowsem. |
Cytat:
wszedłem na windows update i tam sprawdziłem legalność windy ( instaluje się wtedy KB892130 )no i okazało się że sprzedano mi pirata :> podmiana wszystkich 3 dała bardzo dobry skutek |
Cytat:
Tak właśnie tu masz racje ze nie zaleca sie używania tego programu przez początkujących :) ja niestety nim jestem i nie chce nic popsuć czytałem całą duskusje od początku i mam problemy własnie z tą śmieszna aktualizacją :( jeżeli ktoś wie jak to zrobić a żeby działała ta aktualizacja i jak korzystać z programu do czyszczenia rejestru przez RegCleaner PROSZĘ o bardzo jasne wskazówki dla mnie w celach EDUKACYJNYCh oczywiście będe bardzo wdzięczny :pirat: :mysz: Z góry dziekuje i pozdrawiam wszystkich biorących udział w dyskusji |
Hehe - właśnie przed momentem zainstalowałem tę cudowną poprawkę na kompie w robocie :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
a najważniejsze to nie czyścić zakładki KOPIA,bo w każdej chwili mamy możliwość przywrócenia z kopij http://www.agavk.p9.pl/strony/progra_regcleaner.php |
Wielkie dzieki POZDRAWIAM :mysz: :pirat:
|
Cytat:
|
Cytat:
ale po tej aktualizacji to pewnie pokazuje że masz pirata :haha: ,czy nie masz żadnego komunikatu |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Pytanie czy z RegCleaner mogę usunąć wszystko z zakładki programy ?? jest tam tego sporo, a może znajdują się tam też wpisy do rejestru innych programów których używam??:mysz: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
opcje - czyszczenie rejestru - czyszczenie wpisow ole - bardzo silne |
kolejny sposób na ten wspaniały dar wielkiego billa
Witam
Dla tych co nie moga sie uporać z prezentem jaki dał M$ i nie moga usunąć poprzez dodaj/usuń programy= w manedżer zadań /zakłądka-procesy....poszukaj plik "wgatray" :czytaj: - upewnij sie że to ten zakończająć proces...jeśli to ten- to pojawi sie ponownie...- zostań w menadżerze zadać i teraz daj na wyszukiwarke plików i folderów w windowsie i poszukaj tego pliku...jak już go odszukasz to zakończ ponownie proces w menadżerze zadań i szybko usuń pliki te co w wyszukiwarce odnalazłeś..- powinno być ich 3... pozdrawiam... |
Cytat:
ale takie domorosłe sposoby czasami działają... :D |
Cytat:
|
Chuck Norris z pewnością zdążyłby usunąć te pliki! :haha: :D :haha: :D :haha: :D :haha:
|
Cytat:
tam masz praktycznie spis wszystkich programów ,któe masz zainstalowane możesz usunąć tylko takie które masz odinstalowane lub instalowały ci się bez twojej wiedzy, lub uważasz,że so one niepotrzebne ale pamiętaj aby nie wywalać z kopi bezpieczeństwa dopiero możesz wyczyścić po kilku dniach jak jak wszystko będzie chodzić stabilnie bo jak co nie będzie działać możesz z kopi przywrucić |
Cytat:
Właśnie krótko zwięźle i na temat !!! Właśnie o to mi chodziło :) :mysz: DZIĘKI I POZDRAWIAM :mysz: |
chodząc po stronkach natknąłem się na coś takiego...
Cytat:
|
Witam
Podepn***281; si***281; pod temat. Ot***243;***380; mam naklejk***281; licencyjna na windowsa xp HE ale na obudowie od starego komputera . I teraz czy mog***281; sobie ***347;ci***261;gn***261;***263; z sieci p***322;yt***281; cd z windowsem xp he wgra***263; ja na m***243;j komputer , zarejestrowa***263; sie i cz***281;***347;***263; od starej obudowy trzyma***263; u mnie przy komputerze i czy taki windows biedzie oryginalny , tzn. Czy podczas ewentualnej kontroli nie b***281;d***281; sie mieli do czego przyczepi***263; ? |
Cytat:
|
Fakture moze zdobende ale bede sie musiał udac do sklepu gdzie kupilem komputer ...
A jezeli na fakturze od komputera nie był uwzgledniony windows ?Bo z tego co pamietam to go tam nie było :| a komputer kupowałem w sklepie vobis :| ... napisałem do nich maila zobaczymy co odpisza jezeli wogole odpisza ...:sciana: |
Cytat:
Pozatym Packing List jest uaktualniane je***347;li cze***347;ci kupujesz w Vobisie i oni ci montuj***261; je :D PS. Na pytanie sk***261;d to wiem odpowiem kompa kupi***322;em w Vobisie i dosy***263; cze***347;to by***322; tam servisowany (wymiana zasilacza co cztery miesi***261;ce, montarz cze***347;***263;i jak by***322; na gwarancji jeszcze) |
Cytat:
Potrzebujesz minimum 2 z 3 elementów, by wykazać oryginalność Windy: - certyfikat z numerem (ta naklejka właśnie) - faktura zakupu - oryginalny nośnik instalacyjny... Ale... Naklejka na kompie wskazuje na oprogramowanie OEM (jest to napisane na naklejce), a OEM jest przyporządkowany do konkretnego sprzętu, nie można go zainstalować na innym kompie. Kiedyś znajomemu padła płyta główna - okazało się, że powinien przy wymianie MB kupić nowego Windowsa... :wow: Niezłe, nie? |
Cytat:
|
Oj będzie opór, będzie :( Miałem taki przypadek ale podłuższych negocjacjach, udało się. Prawdopodobnie jednak przy następnej wymianie już się nie uda :(.
|
Cytat:
Powiem wiecej, mozesz od kogos innego odkupic uzywany komputer z systemem OEM i legalnie go uzywac. Nalezy tylko podczas zakupu dopilnowac aby "sprzedawca" przekazal nam kompletet materialow tzn. plyte CD, ksiazeczke oraz nalepke (w przypadku BOXow rowniez pudelko). Nie jest wymagana tutaj nawet umowa cywilno prawa kupna sprzedazy (chodz dla wlasnego bezpieczenstwa lepiej miec na wypade gdy komputer bedzie np kradziony). Cytat:
Cytat:
W przypadku padu plyty mozna starac sie o odpowiedni papier z serwisu potwierdzajacy fakt padu i wymiany na nowa. Nastepnie mozna pisac do MS i jest szansa, ze sprawa zostanie pozytywnie zalatwiona, tzn. nie bedzie trzeba kupowac nowego systemu. Cytat:
|
Cytat:
|
Chodzi mi o to ze na pc siostry jest naklejka ... ktora mozna ***322;atwo zdrapa***263; jak cos :D a jej to nie potrzebne ... a na moim pc by sie przyda***322;o ... ale widze ze to nie wyjdzie ... wiec chocia***378; za***322;atwie orgina***322; dla Siostry :D
Takiego maila mi odpisa***322; Vobis :D Witam Dokumentem ***347;wiadczo***261;cym o legalno***347;ci oprogramowania jest licencja, kt***243;ra jest naklejona na obudowie komputera jak r***243;wnie***380; dokument zakupu. Je***347;li chodzi o p***322;ytk***281; nie jest ona wymagana Odno***347;nie FV jest napewno do odszukania w naszym systemie tak wi***281;c nie ma si***281; co martwi***263;. Wiec majac ten dokument w razie czego nie beda sie mieli do czego przyczepi***263; ?! |
jak tak patrze na te naklejki, faktury i ogolny cyrk z papierami to az momentami ciesze sie, ze mam kopie bezpieczenstwa ;)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pamietaj, ze to na czym pierwszy raz byl aktywowany system jest zapisane w bazach MS i sprawdza, ze robisz ich w konia podczas aktywacj. Cytat:
- nalepek, - ksiazeczke - nosnik instalacyjny, Nawet jak Ci ta plyta sie polamie to masz ja trzymac bo to dowod legalnosci systemu. Niektore komputery (glownie przenosne) nie maja plyty instalacyjnej bo jest ona zastapiona przez rozne rozwiazania popularnie nazywane recovery. Jednak watkie aby cos takiego bylo stosowane w pecetach Vobia. Ponizej cytat ze strony Microsoft: Cytat:
|
m$ mo***380; pisa***263; sobie co chce, ale tak jak ka***380;d***261; inn***261; firm***281;, tak i jego obowi***261;zuj***261; przepisy polskiego prawa.
tak wi***281; nale***380;a***322;oby sprawdzi***263;, jak ustawodawca rozwi***261;za***322; tego typu zagadnienie. |
Komputer siostry jest w stanie orginalnym , nic nie by***322;o zmieniane . Tylko teraz pytanie czy moge sie domoga***263; przys***322;ania kopii plyty oraz tej ksiazeczki ?
Ewentualnie pojsc do servisu po zaswiadczenie ze komputer pad***322; ... i zmeini***322;em go na nowy a windowsa przenios***322;em tak jak by na nowego ? |
Cytat:
PS Duplikat plyty mozna dokupic nie pamietam dokladnej ceny. |
No dobra, a co w wypadku jak odkupuje kompa od swojej firmy i jest na nim naklejka, czy to wystarczy ? Win2000 korporacyjny nie wymaga wpisania kodu przy instalacji.
Fakture firma mi wystawia na sprzęt. |
Cytat:
|
Cytat:
Jezeli plyta glowna w momencie awarii jest objeta okresem gwarancyjnym, to serwis moze wymienic ja na inna, i wtedy nie trace licencji na oprogramowanie. Jezeli plyta glowna jest po gwarancji i ulegnie uszkodzeniu, to po zakupie nowej nie mam juz licencji na oprogramowanie (Windows XP Pro, warty onegdaj ponad 700zl). W związku z tym oficjalnie żałuję, że posiadam legalne (zakupione) oprogramowanie. To się już więcej nie powtórzy. |
to jest troche nie fair.
kupując nową płytę główną ze sklepu nie wiesz przez jaki czas producent będzie dostarczał dany model. czasem wystarczy jeden miesiąc a danego modelu już nie ma w sprzedaży. wtedy w przypadku awarii dostajesz zwrot kasy albo nową płytę ale inny model tego samego producenta (wyższy) albo płytę zupełnie innego producenta lecz conajmniej o takich samych parametrach jak kupiłeś i w tym momencie tracisz już licencje OEM na Windowsa XP. to jest nieuczciwe. napędza $ producentom sprzętu i M$. |
Panownie bo sie kupuje sprzer ktory sie nie psuje a nie jakies ECSy ;)
|
Cytat:
Mercury, Procomp - to są dopiero płyty główne na twardzieli |
Bez przesady. Ten Soltek ma jakies 5 lat, i nie wysiadl sam z siebie tylko prawdopodobnie rozwalil go kiepski (zwykly) zasilacz.
Abstrachujac od plyty, jesli kupilem oprogramowanie, to ono sie nie starzeje. Jesli tylko bede mial ochote uzywac go po 20 latach na tym samym komputerze, to bede go uzywal (bez _zalecanych przez microshit_ upgradow). Temat tego topicu jest troche nieadekwatny, bo microshit nie blokuje piratow, a uzytkownikow, ktorzy zakupili i posiadaja w pelni legalne licencje na oprogramowanie. Zobaczcie sami: "pirat" sciaga/pozycza/kupuje na rynku oprogramowanie microshitu, uzywa klucza ktory "zawsze dziala", i z microshitem nie ma juz nic wiecej wspolnego. Klient, ktory zakupil oprogramowanie, w przypadku problemu takiego jaki mam obecnie zwraca sie do microshitu (bo przeciez mam licencje - zaplacilem), a microshit mowi "to co pan ma jest niewazne, prosze zakupic jeszcze raz". Oczywiscie jeszcze raz TO SAMO. Brawo, gratuluje :\ |
Cytat:
|
Tak to czytam i dochodze do wniosku, ***380;e nie warto mie***263; legalnego systemu ... ja mam OEM aktywacja tylko przez telefon (by***322;o oko***322;o 15 aktywacji przez internet) co mnie zniech***281;ci***322;o skutecznie po kolejnej reinstalce.... Co raz cze***347;ciej zastanawiam si***281; czy jest sens kupowa***263; orgina***322; .... lepiej na Linxuie jecha***263; zero problem***243;w .... w kwesti prawnej ....
|
Cytat:
Objawia sie to tym, ze np. system jest przywiazany do komputera na ktorym zostal zainstalowany albo nie masz wsparcia technicznego u producenta systemu bo w tym miejscu ma go zastapic producent sprzetu. Zwroc uwage, ze licencja OEM nie ma wplywu na funkcjonalnosc oferowana przez sam system. Dotyczy jedynie sposobu jego uzywania oraz tego w jakiej postaci zostal dostarczony w Twoje rece. Poza tym licencje OEM byly tworzone z mysla o cywilizowanych krajach w ktorych znikomy procent ludzi bawi sie we wlasnoreczne modernizacje komputerow. Na swiecie gdy komputer przestaje wystarczac kupuje sie w jego miejsce nowy wraz z systemem. Sam widzialem jak wygladala wymiana komputerow na uczelni w Szkocji i wtedy bylem zaszokowany sposobem realizacji (podstawiono kontener taki jak na gruz, pracownicy wynosi sprzet i wywalali go do tego kontenera). W miejsce starego sprzetu wstawiono nowe komputery wraz z nowym systemem operacyjnym. W ten sposob w jedne wakacje wymieniono wszystkie komputery w tym uniwerku. Prawde mowiac juz dawno wyroslem z czasow gdy co miesiac po wyplacie mialem cos nowego w swoim pececie. Teraz siedze nadal na P2 2.4 GHz i posiedze do chwili premiery Visty. Wtedy obecna skrzynie tak jak jest sprzetem i w jej miejsce kupie nowy komputer - rowniez z systemem w wersji OEM bo po co przeplacac. |
wiesz ja OEM nie wybra***322;em ... by***322; dodany do kompa kupionego w Vobisie, jak bym mia***322; buli***263; osobno za system to bym kupi***322; bez systemu ... :) lub z Linux'em ...
|
Cytat:
;) |
A vobis sobie w kulki leci ... napisa***322;em kolesiowi ze zle napisa***322; wys***322;alem mu zasady licenciowania oem .. i chyba kolesia zgasi***322;o ... :D i juz nie odpisuja :D
|
Cytat:
|
Nie no oni sprzedali mi orginalalne oprogramowanie . Musze tylko od nich wysepi***263; ten rachunek i potwierdzenie legalnosci windoesa ... :|
|
Cytat:
|
wiec pisz do MS!
warto walczyc :taktak: a BD juz nie raz mi pomogl (m.in. z MX700) ;) |
Ja wszystkie papiery dosta***322;em , ale na nieszczescie moja mama robiac porzadki wywali***322;a wszystko bo komputer ma juz troche lat i uzna***322;a ze sie to jzu nie przyda :| ... wiec do kosza posz***322;y wszystkie dokumenty + cd z windowsem ...
|
heheh no to musisz isc do mamy i powiedziec, ze jak Ci nie da na nowego Windowsa to Cie zamkna za piractwo ;)
A tak powaznie obawiam sie, ze teraz juz nic nie zdzialasz. Mozna starac sie dokupic sam nosnik instalacyjny ale to wydatek ok 150 zl jak sie nie myle i nie wiem czy bedzie sie to dalo zrobic dla wersji OEM (wg mnie jest to tylko dla molpow). |
to widze ze trzeba bedzie sprzedac naklejke na allegro ;p chociaz z 50 z***322; odzyskam :D
|
Witam mam kolejny problem...
U ojca w PC za kazdym razem wyskakuje okienko ze " prawopodobnie stales sie ofiara piractwa komputerowego ble ble ble" jak to zlikwidowa***263; ?! ze by nie pojawia***322;o sie za kazdym razem przy wlaczeniu i wylaczenie pc ?! |
Cytat:
A najlepiej namów Ojca aby zaczął szanować prawa autorskie i nabył drogą kupna produkty M$ :) |
Cytat:
|
Cytat:
bilety autobusowe - za dużo. bułka, szynka masło, wędlina - za dużo na śniadanie bilet do kina/teatru/koncert/cokolwiek - za dużo i teraz tak - spece od wprowadzania społeczeństwa informacyjnego, czyli informatycznego odpuszczą mniej zarabiającym (w co wątpię) lub NIE - życzę zdrowia. |
Tak a`propos:
-mialem wlasnie drugi przypadek, pojawienia sie tego komunikatu, na ewidentnie legalnym windowsie XP pro pl. MS laskawie sie wypiol na zagadnienie, odmawiajac jakiejkolwiek pomocy. Co wiecej, bez ostrzezenia pozbawil wsparcia wszystkie wersje windowsa dla klienta indywidualnego. Teraz tylko sytuacje alarmowe i kryzysowe. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:32. |