Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.02.2013, 09:27   #46
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
wyjaśnia też, że Windows 7 OEM własnoręcznie zainstalować nie wolno, M@X ma rację
O tym już wyżej pisałem, cytując polską stronę MS

Jest jeszcze jedna różnica. Personal User Licence for System Builders oraz Personal User Licence.

Cytat:
Q. If I am using OEM System Builder software to build my personal PC, does the OEM System Builder License apply to me?
A. No, to use OEM System Builder software for personal use, you will need to read and accept the terms in the Personal Use License.
Tu pełna treść licencji PUL: http://personaluselicense.windows.co...S/default.aspx

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.02.2013, 16:32   #47
chris996
AdvancedNet.pl - hosting

Data rejestracji: 11.04.2005
chris996 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jeśli mowa o licencji to jak wygląda kwestia aktywacji systemu przez internet?
Czy są ograniczenia co do aktywacji? Czy mogę to zrobić dowolną ilość razy?
Chodzi konkretnie o Windows Vista OEM,
Stary 08.02.2013, 18:24   #48
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Bartez, no to ładne kwiatki - idąc tym tokiem piractwo w PL jest wyższe o drugie tyle
Stary 08.02.2013, 19:15   #49
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Trochę wymieszam posty:

Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Od 12 lat masz tego samego kompa? To nie udźwignie on Win8... Proste?
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Bartez, no to ładne kwiatki - idąc tym tokiem piractwo w PL jest wyższe o drugie tyle
No właśnie. Zawsze mnie zastanawiało, że u nas wśród użytkowników Windowsa są właściwie tylko dwa podejścia do kupna tego systemu. Pierwsze to nie kupować i piracić, drugie - oemkę sobie kupić. BOX nie istnieje.

Sam kiedyś jechałem bez najmniejszych oporów na piracie, czasy były takie, że nie znałem żadnej osoby mającej oryginalny system - a wśród "piratów" byli policjanci, strażnicy więzienni, strażnik graniczny... sędzia...

Przez niedługi czas jeszcze XP miałem pirackiego, ale potem przy okazji zakupu nowego kompa szarpnąłem się na oryginalną licencję. OEM-ową, którą zainstalowali mi w sklepie w którym też kompa mi złożyli, dla mnie to było wystarczające spełnienie warunków licencji. Już wtedy zrobiłem rzecz dziwną - będąc przyzwyczajony do wersji Pro, taką właśnie (za 550 zł) kupiłem.

Minęło kilka lat, przyszła Vista, zobaczyłem Vistę, olałem Vistę. Minęło kilka lat, przyszła siódemka, zobaczyłem siódemkę, kupiłem siódemkę. BOX. Teraz ósemki nie potrzebuję, ale jeśli kiedyś okaże się, że do czegoś się przydaje, to cieszy mnie że za stosunkowo niewielką opłatą mogę ją sobie kupić i zaktualizować W7.

Cytat:
Napisany przez Bartez Podgląd Wiadomości
Wygląda na to, że wraz z W8 warunki te się nieco zmieniły, choć do końca nie można być tego pewnym i nie można nawet ufać temu, co usłyszymy na infolinii. Polityka licencjonowania Microsoftu jest jedną z najbardziej nieczytelnych, z jakimi się spotkałem. Nie dotyczy to tylko systemów operacyjnych na komputery osobiste, ale także systemów serwerowych, MS SQL, Office itp. Burdel straszny.
Zdecydowanie. Dziwię się wręcz, że się do tego jeszcze UE nie przyczepiła.

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Właśnie zauważyłem pewien problem. Windows 8 jest dostępny tylko jako upgrade albo jako OEM.
Czyli nie można go sobie kupić i po prostu zainstalować gdzie się chce?
Chyba że od razu po zakupie zadziała przeniesienie licencji z "niczego" na "nowy komputer"?

Cytat:
Napisany przez Bartez Podgląd Wiadomości
Z tego co czytałem w różnych miejscach, nie ma licencji BOX, a wszystkie jej zalety przeniesione zostały na OEM.
... i w takim wypadku system który możemy używać przez lata, bo zmieniając kompa nie ma przeciwwskazań do przeniesienia systemu na nowy. Za 400 zł, nie mając nigdy wcześniej żadnej licencji Windowsa.

Jeśli kiedyś w Pl, jak napisał M@X, ceny Windowsa były wysokie z powodu piractwa, to teraz nie można już zbytnio na nie narzekać. Od czasów XP (czyli ponad dekada) cena systemów M$ systematycznie spada, a w międzyczasie ceny ale i zarobki poszły mocno w górę (ceny trochę szybciej :p). Pewnie jest tak dlatego, że w międzyczasie stacjonarki podzieliły rynek z laptopami (gdzie system jest preinstalowany przecież, a więc legalny), a teraz weszły jeszcze do tego tablety. Tak czy owak - obecnie nie jest źle, naprawdę nie ma na co narzekać.
Jarson jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.02.2013, 20:19   #50
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
My tu się zastanawiamy, deliberujemy
a tymczasem angole uprościli sobie robotę: http://forum.notebookreview.com/wind...languages.html
http://www.notebookreview.com to dość znana strona

edit:
i jeszcze tu: http://www.mydigitallife.info/offici...digital-river/

Cytat:
With the release of Windows 7 SP1, Microsoft has also updated the Windows 7 DVD media ISO image distributed by Digital River for online order fulfillment. Digital River is Microsoft***8217;s partner for fulfillment on online distribution for downloadable Microsoft products.

The Windows 7 ISO images hosted on Digital River is genuine and official version, and the downloads from the server is legal. It***8217;s after all one of the official channel where end-users who purchase a license (product key) for Windows 7 get the setup installation files.

Anyway, without a genuine and legally purchased product key, you can***8217;t get Windows 7 activated, and Windows 7 will only run as evaluation copy for up to 30 days.

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 13.02.2013 o godz. 20:23
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: