![]() |
Każda nowa dedykowana karta graficzna będzie bardziej wydajna od zintegrowanego modułu i na każdej obecnie przepłacisz :sciana:
Zintegrowana grafika przestanie pochłaniać pamięć RAM, którą aktualnie system musi wydzielać także dla GPU, to kolejny zauważalny plus. Co do samej podanej karty graficznej to (choć wybitnym znawcą nie jestem) patrzysz na kartę, która ma w sumie mało pamięci RAM, jak na Twoje potrzeby. Powinieneś też rozważyć zakup jeszcze jednej rzeczy przy zakupie grafiki, a mianowicie nowy zasilacz i to co najmniej 500W, te 350W to do biura, a nie do takich zabaw. |
Ta grafika spokojnie wystarczy do płynnego odtwarzania w 4K, natomiast edycja w takiej rozdzielczości to już inna liga. W takim wypadku można sobie coś okazjonalnie podłubać na takim sprzęcie, ale do regularnej pracy do wymiany ustawią się i procesor i grafika i pamięć. Tak czy owak do nawet okazjonalnej pracy z wideo rozważyłbym nieco wyższą kartę graficzną, choć wiem, jak absurdalne są obecnie ich ceny.
|
Modernizacja komputera
Myślę nad lekką modernizacją swojego komputera i zakupie karty graficznej gdyż gdy budowałem ten
zestaw zaoszczędziłem na niej i korzystałem ze zintegrowanego modułu procesora Intel. Chciałbym uzyskać odpowiedzi na dwa podstawowe pytania: 1. Czy karta którą mam na oku jest odpowiednia do mojego zestawu (czy coś nie będzie wąskim gardłem jeśli chodzi o wydajność całości)? 2. Co zyskam na takim zakupie w kwestii poprawy wydajności? Na kompie zajmuję się: Okazjonalnie amatorsko podstawową edycją wideo FullHD (cięcie, ew. przejścia na cięciach i ew. odszumianie obrazu) ale mam kamerkę Gopro 8 i jakby się dało to edycja 2,7K lub 4K.Na FLStudio czasami coś działam (tworzenie muzyki). Jakby się dało to muzykę symfoniczną planuję tworzyć. Oglądanie materiałów wideo w 4K. Materiałów wideo 4K w kodeku HEVC/h.265 praktycznie nie da się oglądać (pokaz slajdów w zwolnionym tempie). W 4K w kodeku h.264 już tak.To tak z grubsza jeśli chodzi o bardziej wymagające dla sprzętu zajęcia. W gry nie gram. Chcę kupić taką kartę grafiki: Asus GT1030-SL-2G-BRK 2 GB GDDR5 (chłodzenie pasywne) Oto moja konfiguracja: Płyta główna: Asus Z97-P Procesor: Intel Core i5 4460 3.20GHz (Haswell) Intel(R) HD Graphics 4600 Pamięć: Ballistix Crucial DDR3 16GB RAM (2x 8GB, 1866MHz, CL9) Karta dźwiękowa: Esi Juli@ Zasilacz: Fortron 350W model FSP350-60EPN(80) Dyski HDD: 3x Sata Dysk SSD: 1x, M.2 Kingston 1TB A2000 PCIe NVMe 3.0 x4 Monitor: TV Panasonic TX-43HX580E 43 " 4K UHD Ew. mogę dokupić jeszcze pamięci do 32GB |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:03. |