Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.11.2021, 00:08   #1
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,232
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Modernizacja laptopa..

Witajcie. Tak się wczytuję w temat i jednak zmęczenie z całego tygodnia mnie dopada i dam raczej za wygraną. Chciałem się jednak doradzić z czym dodatkowo może się wiązać wymiana procesora w laptopie. Technicznie się da bo to zmiana z Intel Core i5-2410M na Intel Core i7-2670QM. Różnica jest jednak w TDP i w zasilaniu. Domyślam się że raczej świat się nie zawali ale w pierwszym rzędzie będę musiał zmienić zasilacz na mocniejszy...

Obecnie jest to 19V - 4.74A 90W
Laptop, w którym pracował i7 ma z kolei zasilacz 19,5V - 6,7A. W zestawieniu widać różnicę w jednostkach. Co możecie doradzić, nie mówiąc od razu że nie warto. Tak wiem że TDP to 10W różnicy, ale czy to od razu wyrok czy da się z tym pracować według was. W końcu nie wymienia się procka w laptopach za często. BTW... ten laptop nie służy mi do grania... jak już to z 3 razy w roku NFS U2, Heroes 3,... no maksymalnie Wiedźmin 1
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.11.2021, 09:22   #2
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 36,197
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Technicznie to najpierw się upewnij czy aby proc nie jest na stałe wlutowany w płytę - bo bywają i takie kwiatki.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2021, 09:51   #3
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,232
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez joujoujou Podgląd Wiadomości
Technicznie to najpierw się upewnij czy aby proc nie jest na stałe wlutowany w płytę - bo bywają i takie kwiatki.
Nim stworzyłem temat to się upewniłem. rPGA czyli że się da
Mnie bardziej interesuje to TDP i jaki zasilacz kupić. Od spodu są wycięte żeberka przy chłodzeniu by był lepszy obieg powietrza.

Wysłane z mojego motorola one przy użyciu Tapatalka
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2021, 12:31   #4
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,271
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
A moze na poczatek napisz model laptopa
Jak dell to 90w bedzie za malo i trzeba min. 130w.
Ja sobie dalem spokoj a mam taki sam porcek jak ty i moge wsadzic ten sam rowniez co ty. Reszta i tak nie nadazy za nim a do tego bedze sie ow iele mocniej grzal(jesli dell) oraz na baterii krocej trzymal.
Widze ze 200zl trzeba dac za procesor do tego zasilacz ok. 50zl w gore.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2021, 12:57   #5
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Procesor nie jest zasilany bezpośrednio z zasilacza tylko z płyty głównej. Jeżeli ten laptop występował w wersji z mocniejszym i bardziej prądożernym procesorem oraz jeżeli w obu wersjach stosowany był ten sam układ zasilania na płycie głównej to więcej problemów, które mogłyby przeszkodzić w wymianie nie jestem w stanie wymyślić Oczywiście Loki ma rację w zakresie szybszego drenażu baterii, ale to już klasyczne "coś za coś". Ponadto znając laptopy w Polsce, to 3/4 z tych, które mają powyżej 2-3 lat (a ten na pewno ma sporo więcej) nie pracuje już praktycznie w ogóle na baterii tylko zawsze na zasilaczu, bo rzadko kto wymienia aku na nowy, kiedy ten zaczyna trzymać po pół godziny i krócej
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2021, 13:31   #6
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,271
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ja wymienilem w 10 letnim dell'u baterie na nowa
Niby masz racje, ze plyta moze by taka sama(i pewnie jest a zwlaszcza jej sekcja zasilania) ale z jakiegos powodu dawali do mocniejszego procesora mocniejszy zasilacz - poza szybszym ladowaniem baterii.
Ale to nie problem sprawdzic a w razie problemow zamowic mocniejszy zasilacz.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2021, 13:57   #7
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,232
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
To dokładnie model Packard Bell TSX 66HR, z kilkoma modyfikacjami nie rzutującymi na cokolwiek. BluRay, 12GB RAM..., Dysk SSD.
Na baterię nie patrzę bo zawsze wyciągnięta, a jeśli trzyma to z 30 minut (na 10 letni laptop to rewelacyjny wynik)


I teraz tak, nie wiem czy laptop występował w jakiejś mocniejszej wersji choć więm że były jakieś modele pokrewne w takiej samej obudowie... a to nic nie znaczy.

Jeśli o koszty idzie.... powiedzmy że mam uszkodzonego laptopa z tą i7 (nadal się uruchamia ale zbyt dużo w nim do naprawy...)

Modernizacja laptopa..-tsx66hr.png
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2021, 14:08   #8
loki7777
Guru
 
Avatar użytkownika loki7777
 
Data rejestracji: 05.11.2004
Lokalizacja: Sligo;)
Posty: 6,271
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
To jak masz za "free" to przekladaj i tyle. Najwyzej sie nie uruchomi i patrz czy sie nie grzeje za mocno. Druga sprawa to nie wiadomo czy bios pozwoli zmienic procek bo moze jest biala lista i bedzie dupa chyba, ze jest modowany bios.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2021, 14:10   #9
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 30,026
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A ile ciągnie ten dżifors, bo bez niego, rzekłbym że, zasilacz 90W spokojnie wystarczy? W Lenovo na i5 3 gen i integrze spoko styka zasilacz 65W, 90W to jest bardziej pod stację dokującą do której coś jeszcze jest popodłączane.
Mówicie że Delle tak żrą prąd i się grzeją? HP też się grzeją i robią hałas.

Edit. Co do potrzeb przy graniu się nie wypowiem, bo nie gram w nic.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2021, 14:44   #10
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
540M ma TDP 35W. Teoretycznie same CPU + GPU mocno obciążone mogą wykończyć ten zasilacz, a jeszcze spokojnie 15W musisz doliczyć na pozostałe pierdoły...
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2021, 14:50   #11
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,232
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Czyli taki Asilacz na przykład mając te 6A dał by radę? Bo z temperaturą może nie będzie tak źle...
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2021, 14:50   #12
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 30,026
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No jeśli tak, to nie ma o czym mówić. Nie można zakładać że zasiłka długo pociągnie na 100% obciążenia.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2021, 14:55   #13
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
@KaiQ & Grzeniu

__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2021, 16:11   #14
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,232
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Panowie... (i Panie jeśli są), wierzyć w poniższe

Link 1 - niemiecka oferta CPU niby z tego laptopa


Link 2 - Jakaś oferta z Polskich stron...

nigdzie nie ma opisu zasilacza,... ale wygląda na to że konstrukcyjnie z temperaturą powinien dać radę. U mnie laptop i tak jest bardziej stacjonarny i stoi na podkładce chłodzącej. Jak już gram to na PC i na konsolach... tutaj w starocie.

Podpowiedzcie mi proszę jak z tym zasilaczem... jaki.


Edit.
i jeszcze to...
Modernizacja laptopa..-pb-tsx66hr-i7.jpg
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2021, 20:47   #15
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 8,173
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Z: odpowiednim napięciem, odpowiednią wydajnością prądową, odpowiednią końcówką

Najlepiej zmierz - zwykłym multimetrem, nie potrzeba niczego więcej - rzeczywisty pobór mocy laptopa pod maksymalnym obciążeniem z jakim będziesz go używał. Jeśli zostanie jakiś zapas, to wymień procesor i sprawdź jeszcze raz. Jeśli nadal zostanie zapas co najmniej tych ok. 15-20% - zostaw obecny zasilacz. Pamiętaj tylko, żeby następnie upewnić się, że temperatury są w porządku - i to nie tylko CPU, ale i zasilacza właśnie a także sekcji zasilania na płycie głównej. Bo nawet jeśli znalazłeś info, że w tym modelu stosowane były te CPU, to nie ma jeszcze pewności, że wydajniejsza wersja nie była wzmocniona. Osobiście uważam, że pewnie nie i że nie ma się czym przejmować (szczególnie że dopóki nie zaczniesz grać, nie powinieneś w ogóle przeciążyć tego komputera), ale w tym wypadku "pewnie" nie oznacza "pewności" i z szacunku do Twojego sprzętu stanowczo doradzam po prostu wszystko uważnie sprawdzić
__________________


Ostatnio zmieniany przez Jarson : 27.11.2021 o godz. 20:55
Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
laptopa, modernizacja

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.