Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Myszka optyczna (https://forum.cdrinfo.pl/f113/myszka-optyczna-58685/)

Arepo 08.02.2011 17:07

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1144197)
Co to za problem ze starego złoma wylutować sprawnego klikacza i wstawić w miejsce tego zużytego :]

Też często tak ratuje myszki, no ale bezprzewodowości się nie dolutuje ;)

pozdrawiam

Patrix 08.02.2011 17:43

Często usterki są tak banalne, że aż szkoda nie naprawić, przy innych zaś szkoda zachodu i nie żal w ogóle.

andrzejj9 25.02.2011 21:42

Logitecha M305 oglądałem (w sumie już kilka razy). Nie jest zła - wygodna, dobrej (dla mnie) wielkości, przyciski chodzą przyzwoicie (trochę zbyt głośno, ale akceptowalnie), pokrętło również. Jest jedna wada, która zdecydowała, że jej nie wybiorę - bardzo ciężkie chodzenie przycisku w pokrętle. Jako, że używam tego często, byłby to dla mnie na pewno problem. Zresztą z tego, co widziałem, większość myszek Logitecha tak ma.

Na ten moment, po różnych próbach, testach, czytaniu recenzji itp. (standardowa procedura...) skłaniam się ku jednemu z dwóch modeli:

Microsoft Wireless Mobile Mouse 6000
http://www.komputronik.pl/index.php/...000_Black.html

Zalety:

- wygodna
- cicho i łatwo chodzące przyciski

- gładko chodząca rolka
- wygodny przycisk w rolce

- dodatkowe przyciski (ewentualnie, bo lewy raczej w niewygodnym miejscu, prawy.. lepiej, ale i tak nie wiem, czy bym używał)

- BlueTrack

- ładna

Wady:

- trochę większa niż bym chciał (ale i tak wygodna)
- błyszcząca powierzchnia (prawdopodobne odciski palców - chociaż nawet w Saturnie, gdzie była wystawiona, specjalnie nie były na niej widoczne)
- trochę droga (ale mogę tyle zapłacić)

Te tańsze modele (1000, 3000, 3500, 4000) miały jednak w większości wady, do których trudno mi się przekonać (ułożenie przycisków, materiał, chodzenie rolki czy inne), 6000 pod tym względem wydaje mi się najlepsza. Z drugiej strony trochę jednak wygodniejsze dla mnie są te mniejsze (stąd wahanie).

Logitech VX Nano Cordless Laser Notebook Mouse for Business
http://www.logitech.com/pl-pl/for-bu...s/devices/4900

Zobaczyłem dzisiaj przez przypadek. Na pewno jest bardzo ładna, dobrej dla mnie wielkości i wygodna. Przyciski też nie są złe i nawet te dwa po bokach wydają mi się niegłupim pomysłem. Podobnie jak ten dodatkowy poniżej rolki. Problemem jej sama rolka, która ma ciekawą funkcję zmiany sposobu przewijania, ale przez to traci środkowy przycisk. Całkowita rezygnacja z niego byłaby dla mnie nie do zaakceptowania, ale 'kuszący' jest ten przycisk poniżej, który wydaje mi się, że można by używać w zastępstwie.

Mysz mnie kusi, bo jest naprawdę nieźle wykonana, wydaje się funkcjonalna ze względu na dodatkowe przyciski i rolkę, jest też naprawdę bardzo dobrze wszędzie oceniana (6000 w sumie też, ale już nie przez wszystkich). Trochę jednak niepokoi mnie ta rolka.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z którąś z nich? (a może z ewentualnym serwisem, nie jest to czynnik decydujący, ale kilka opinii było na temat różnych usterek, więc też wolałbym wiedzieć, czego ewentualnie można oczekiwać)

mgit 25.02.2011 22:25

Logitech VX Nano Cordless Laser Notebook Mouse for Business
Mam takową, już 4 miesiące na bateriach nie wymienianych, jedna z najlepszych myszek z jakimi miałem do czynienia

marynarz 26.02.2011 01:22

Mam juz VX Nano ponad 2 lata. Raz byla w serwisie ze wzgledu na prawy klawisz. Poza tym smiga. Uzywam wszystkich przyciskow.

M@X 26.02.2011 01:33

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1144197)
Co to za problem ze starego złoma wylutować sprawnego klikacza i wstawić w miejsce tego zużytego :]

Taki ze nie kazdy umie lutowac, a ta banda serwisantow duzo liczy, wiec czasem bardziej oplaca sie kupic nowe 2 lata gwarancji ;-)...

@marynarz - nie mam takiego problemu. Uzywam Magic Mouse i nie mam czegos takiego jak "prawy klawisz" ;-)...

andrzejj9 26.02.2011 09:00

@ mgit, marynarz

Czyli mówicie, że myszka jest warta swojej ceny? A jak z tym środkowym przyciskiem, używaliście go wcześniej? Dało się ewentualnie przerzucić na ten pod pokrętłem?

marynarz 26.02.2011 09:02

Jakbym nie mial 3 lat gwarancji to na pewno sam bym naprawial mikrostyk.

mgit 28.02.2011 15:14

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1147854)
@ mgit, marynarz

Czyli mówicie, że myszka jest warta swojej ceny? A jak z tym środkowym przyciskiem, używaliście go wcześniej? Dało się ewentualnie przerzucić na ten pod pokrętłem?

Można przeżucić, na rolke, ale pozostawia wiele do zyczenia, lepiej przeżucić na klawisz dalej :taktak:

Myszka warta swojej ceny, na allegro są w przystepnej cenie :taktak:

rycho 28.02.2011 15:17

Przerzucić!
Przeżuć można...

andrzejj9 28.02.2011 20:11

Na razie w sklepie znalazłem Anywhere MX i muszę przyznać, że ten mi się spodobała. Naprawdę dobrze leży w dłoni, jakość wykonania wydaje się bardzo wysoka, przyciski i pokrętło fajnie chodzą, nawet ten przycisk poniżej wydaje się komfortowo dostępny. Jedyne co mnie trochę niepokoi to waga. Już sama w sobie była dość ciężka, a jeśli dojdzie do tego jeden lub dwa duże paluszki, to dojdzie drugie tyle. To trochę za dużo.

Niemniej jest to również ciekawa opcja. Porównam jeszcze z Nano i którąś z nich pewnie wybiorę.

andrzejj9 03.03.2011 11:38

Dobra, jak się okazało Nano to już stary model i trudno ją dostać, więc nie ma co marudzić. Szukałem wersji BOX (http://img837.imageshack.us/i/dscf0810.jpg/), ale takiej to już kompletnie nigdzie nie udało mi się znaleźć. Jest tylko OEM. Nie lubię takich, ale jeśli nie ma wyboru..

Chyba, że zna jakiś sklep, który ma jeszcze Boxy?

zene_k 03.03.2011 12:53

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1148363)
Na razie w sklepie znalazłem Anywhere MX i muszę przyznać, że ten mi się spodobała. Naprawdę dobrze leży w dłoni, jakość wykonania wydaje się bardzo wysoka, przyciski i pokrętło fajnie chodzą, nawet ten przycisk poniżej wydaje się komfortowo dostępny. Jedyne co mnie trochę niepokoi to waga. Już sama w sobie była dość ciężka, a jeśli dojdzie do tego jeden lub dwa duże paluszki, to dojdzie drugie tyle. To trochę za dużo.

Niemniej jest to również ciekawa opcja. Porównam jeszcze z Nano i którąś z nich pewnie wybiorę.

Używam osobiście i polecam ten produkt, faktycznie działa nawet na przezroczystej szybie.
Jedyna wada, to szybko zużywające się baterie.

melag 19.11.2011 21:24

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 1148876)
Używam osobiście i polecam ten produkt, faktycznie działa nawet na przezroczystej szybie.
Jedyna wada, to szybko zużywające się baterie.

Właśnie sprawiłem sobie tę myszkę, do wad dodałbym wagę. Z dwoma bateriami AA jest naprawdę ciężka.
Poza tym, dobrze wykonany Logitech. :spoko:
Na chropowatej powierzchni, na której M305 działa skokowo, Anywhere radzi sobie bez żadnego problemu.

pequena 25.11.2011 10:19

a ja ostatnio zakupiłam sobie myszke do laptopa za całe 6 zł firma technika -> tesco :D nie kupuje drożej, bo z moją pierdołowatością co chwila myszka mi spada i po jakims czasie nadaje sie do kosza. to też zakupiłam 3 sztuki co by miec od razu na wymiane. kabelek zwijany! polecam;)

andrzejj9 25.11.2011 19:17

No ta za 6 zł po upadku może nadawać się do kosza ;)

M@X 25.11.2011 23:22

Moj Magic Mouse spada mi kilka razy w miesiacu. Nadal caly - spod z aluminium, choc gora plastik.

Reetou 26.11.2011 00:54

A mój Magic Logitech jest taki osom, że nie spadł mi ani razu. A może to ja jestem taki osom? W każdym razie nadal cały - spód z plastiku, choć góra plastik.

joujoujou 26.11.2011 13:41

Mój silvercrest z lidla też jest taki plastikowy osom - też mi nie spadł ani razu. :]

Patrix 26.11.2011 13:54

Logitech 910-001844 M515 Wireless mouse silver - dobre to ? warte 170,- ?

M@X 26.11.2011 13:55

Mam jednego Logitecha i nie narzekam... 130 kosztowal. Drozszy bedzie na pewno lepszy.

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

Patrix 26.11.2011 14:07

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1191185)
(...) Drozszy bedzie na pewno lepszy.

Chodzi mi o ergonomię i długi czas pracy (np na eneloop)
- jeśli inny tańszy model też mi to zapewni, to nie widzę sensu wydawać więcej niż trzeba...

Jakieś podkładki pod mychę z wałkiem pod nadgarstek polecacie konkretne do 20zł ?
Na allegro widzę tandetę po 3-4zł więc droższe będzie na pewno lepsze.

ed hunter 26.11.2011 16:12

W moim przypadku używam myszki Logitecha, aż mi się znudzi, ostatnio trwało to 7 lat, aż się prawie przetarła od spodu :szczerb: Była z ogonem kosztowała 70, teraz mam bez ogona za 35. :]

Patrix 26.11.2011 16:48

Mnie denerwuje już wymiana akku AA co 3 dni
w mojej naparwianej już dwa razy a4tech opto radio 518...

ed hunter 26.11.2011 17:31

W Logitechu M180 działał mi ta dodana chyba 2 miesiące, zmieniłem i zapomniałem... na Energizera, o matko, wyjąłem, aby sprawdzić jaka to bateria, teraz po uruchomieniu sygnalizuje, że słaba. Nie wywołuj wilka z lasu... :rotfl:
// Wytarłem końcówki i już nie sygnalizuje, kindziuka jadłem paluchami. :>

andrzejj9 26.11.2011 17:56

hmm...

powiedziałbym, że:

- TAK

- NIE

A serio to widziałem ją chyba szukając myszy do notebooka i generalnie zupełnie poprawna mysz. Ale w sumie nic więcej, a cena 170 zł wydaje mi się znacznie przesadzona.

Patrix 26.11.2011 18:06

Więc co polecacie ? :)
Liczba przycisków mnie nie interesuje bo i tak używam tylko trzech (L/P/Scroll)
Dobry zasięg uważam za ok. 1,5m Fajnie jakby odbiornik nie był duży...
Dobry czas pracy na baterii uważam za taki, po którym zapomnę markę baterii w komorze ||
Dość dużą łapę mam, ale nie chcę też wielkiego szczura lądowego, tylko myszkę :)

Cena do ok 150,- może być mniej ...

ed hunter 26.11.2011 18:43

Kup sobie jakiegoś taniego Logitecha w granicach 50 złotych, odbiorniczki są maleńkie, zasięg około 5 metrów. Jakość wykonania i tfu plastiku bardzo poprawna.

Reetou 26.11.2011 19:04

Też mam dużą - toto...

pequena 29.11.2011 09:27

moja już spadła kilka razy i ma sie dobrze!

Kris 29.11.2011 12:55

Ja mam w pracy tanią myszkę Della laserową. Na aledrogo ceny ok. 30 zł. Symbol 0Y357C. Jak na taką kasę, to całkiem niezła i jeździ po wszystkim. :)

mdfire 29.11.2011 17:05

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1191218)
Więc co polecacie ? :)
Liczba przycisków mnie nie interesuje bo i tak używam tylko trzech (L/P/Scroll)
Dobry zasięg uważam za ok. 1,5m Fajnie jakby odbiornik nie był duży...
Dobry czas pracy na baterii uważam za taki, po którym zapomnę markę baterii w komorze ||
Dość dużą łapę mam, ale nie chcę też wielkiego szczura lądowego, tylko myszkę :)

Cena do ok 150,- może być mniej ...

Ja w tej cenie (146 PLN) kupiłem niedawno myszkę Logitech M510 Wireless i jestem bardzo zadowolony. W mojej drugiej bezprzewodowej myszce Logitecha baterii nie wymieniałem od ponad roku i nadal działa bez problemu.
A dodatkowe przyciski, to naprawdę bardzo przydatna rzecz, szczególnie przy przeglądaniu stron www, ale nie tylko.

Patrix 29.11.2011 17:34

U mnie dodatkowe przyciski, że tak powiem nieśmigane są od nowości ;-)
Dzięki za opinie.

joujoujou 03.12.2011 19:08

Ilość załączników: 1
To też szukam, bo mi się lidlowa rozleciała (szkoda, bo była bardzo wygodna).

Wymagania:

- laserowa,

- jak najmniejszy odbiornik USB,

- dobrze, żeby nie pracowała w paśmie 2.4 GHz,

- dużo przycisków, najlepiej jak na zdjęciu poniżej:

Załącznik 58670

Dwa pod kciukiem, dwa dodatkowe pod palcem wskazującym, klikalny scroll, choć to już raczej standard.

- możliwość zmiany DPI,

- cena do 200 PLN,

- nie za wielka (hmm, jak to sprecyzować? :hmm: ),

- marka nie ma znaczenia.

Jarson 03.12.2011 22:20

To co żeś Ty zrobił, że masz tak zajęte pasmo 2,4 GHz, że aż potrzebujesz piątki? ;)

Jeśli jednak jakoś możesz przeżyć tą częstotliwość, to mnie osobiście podoba się takie coś: http://allegro.pl/mysz-a4tech-g10-66...958553179.html

Od paru lat mam mysz laserową A4Techa, bardzo chwalę sobie zarówno jakość jak i ergonomię. Rozwiązanie z trzema dodatkowymi przyciskami (jeden pośrodku blisko scrolla i dwa przy kciuku) moim zdaniem jest wygodne i w 100% wystarczające, laser w myszkach tego producenta pracuje bardzo precyzyjnie, a cena jest śmieszna.

joujoujou 03.12.2011 22:45

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1192137)
To co żeś Ty zrobił, że masz tak zajęte pasmo 2,4 GHz, że aż potrzebujesz piątki? ;)

Dwa access pointy w drafcie g/n oraz dwa w drafcie g. Musiałem już wywalić wszystkie bezprzewodowe transmitery A/V, bo mi się komputery do sieci nie chciały logować. :szczerb:

Cytat:

Jeśli jednak jakoś możesz przeżyć tą częstotliwość, to mnie osobiście podoba się takie coś: http://allegro.pl/mysz-a4tech-g10-66...958553179.html

Częstotliwość w ostateczności przeżyję (aktualnie mam na szybkiego kupioną mychę 2.4GHz i sieci nie zakłóca w stopniu uniemożliwiającym). :mruga:

Cytat:

Od paru lat mam mysz laserową A4Techa, bardzo chwalę sobie zarówno jakość jak i ergonomię. Rozwiązanie z trzema dodatkowymi przyciskami (jeden pośrodku blisko scrolla i dwa przy kciuku) moim zdaniem jest wygodne i w 100% wystarczające, laser w myszkach tego producenta pracuje bardzo precyzyjnie, a cena jest śmieszna.

Cena faktycznie jest bardzo niska, ale ten przycisk przy scrollu jest dla mnie nie do zaakceptowania (jeden przy kciuku to jeszcze by przeszło) - potrzebuję dwa, na zewn. "krawędzi" myszy. Mimo to - wielkie dzięki. :spoko:

A4Techa kiedyś używałem i nie mam wobec niego żadnych złych uprzedzeń. :)

Zetoxa 04.12.2011 09:48

ja kupiłem a4techa właśnie dla tego przycisku przy scroolu,
to jest szybki dwuklik i to chyba tylko występuje u a4techa,
patent mają, czy cuś :ysz:
bez tego przycisku ani rusz.

Patrix 23.02.2014 16:04

Gdyby kogoś w Logitech M515 wnerwiał sensor dotyku, to producent udostępnia aplikację i można to dziadostwo wyłączyć:
http://logitech.lithium.com/t5/Mice-...5502?nobounce=
Ta mysz ma sensor z lewej, prawej i na logo, oderwij trochę łapę a przestanie działać...

Oczywiście w swojej już wyłączyłem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:29.