![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#31 | ||||
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pisanie, odpisywanie jest praktycznie identyczne jak w przypadku zwykłej listy emailingowej. Dodatkowo dostajesz możliwość przeglądania i wysyłania wiadomości email przez www(wtedy trzeba mieć konto pocztowe @Google). Cytat:
Jak już wcześniej wielokrotnie pisałem dla Banany będzie najlepszym rozwiązaniem właśnie Google Groups, ponieważ tak jak w przypadku klasycznej listy emailingowej wystarczy tylko posiadanie konta email. Dodatkowo jeżeli ktoś chce może sobie jej zawartość przeglądać via www. @BananaCoctail sam zdecydujesz co wybrać jednak zanim dokonasz wyboru zerknij na Google Groups. Używanie jest proste(sprowadza się do wysłania wiadomości email), szybkie, darmowe i bez zbędnych kosztów czy konfiguracji.
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#32 | ||||
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Andy, wyrywasz zdania z kontekstu.
W ten sposób ja mogę doczepić się do kilku sformułowań w tym co piszesz i tak będziemy gadać bez końca i celu ![]() Jeśli uważasz, że dyskusyjna lista mailingowa jest tym samym co grupa a la Usenet czy wdrożenie Google Groups - to mi to nie przeszkadza ![]() No ale OK, pobawmy się, choć mimo wszystko nie będę wyrywał z kontekstu: Cytat:
Jeśli można dodawać posty via www - nic nie stoi na przeszkodzie, aby nazwać takie wdrożenie "forum". W pomocy Google Groups zamiennie używają terminów "grupa" i "forum". Dlaczego? Tylko nie wycinaj mi tu żadnego fragmentu zdania! ![]() Wyobraź sobie odwrotną sytuację: dokładamy do vBulletin możliwość postowania via email, odczytywania postów itd No i co? To już nie będzie forum? Fora dyskusyjne to jest efekt ewolucji Usenetu, innych grup, list, IRCa, BBS, FidoNet i czego tam jeszcze... Teraz jakby odchodzą w cień, zdaje się facebooki zajmują ich miejsce. Facebooka też można nazwać forum dyskusyjnym, choć po co, skoro jest precyzyjniejszy termin. Cytat:
Aby napisać posta na tym forum i komenta na blogu mojego kolegi, też piszę w okienku i wciskam "Publikuj". No i co? Cytat:
1. Można to zrobić również dla listy ![]() 2. Subiektywnie jestem przekonany, że wszyscy będą próbowali korzystać tylko z www - i wtedy zamieszanie z dodatkową możliwością postowania via email zrobi zamieszanie (choćby przez dłuższą instrukcję) i w konsekwencji projekt nie uda się. Jeśli już www, to moim zdaniem lepiej po prostu klasyczne forum, które to jest rozwiązaniem znanym choć części grupy docelowej. Grupa czy lista, obawiam się, są znane dla 0,0001 % 3. Odradzałem też Bananie read-only via www z powodów jak powyżej oraz z takiego powodu, żeby żadne głupki postronne nie czytały - bo zaraz polecą na milicję. Może mylę się, ale uważam, że człowiek który jest w stanie pół minuty pomyśleć i zaznajomić się z nieznanym narzędziem - ma na tyle rozumu, żeby nie latać na komisariat z pierdołami. Cytat:
Np. brak własnej domeny i korzystanie z domeny hostera spowoduje przywiązanie do usługodawcy, który później będzie mógł swobodnie narzucać warunki, olewać umowę itd itp (to tylko prosty przykład). Właściwie to teraz zarabiam na naprawianiu zaniedbań wynikłych z uniknięcia kosztów początkowych ![]() Co oczywiście nie znaczy, że Google Groups jest złe - zapewne jest świetne! Podsumowując, andy - ja tylko prezentuję Bananie narzędzie, poniższy post to napisałem w wyniku rozmowy priv z Bananem. Nie upieram się przy żadnej liście, to że uważam ją za rozwiązanie dobre, nie świadczy, że uważam jej wdrożenie za najlepszy pomysł. Dla mnie jest dobre, ale nie wiem czy dla innych również. Będę mile zaskoczony, gdy Banan z powodzeniem wdroży listę i obiecałem mu za to wutkę ![]() Rozmawiajmy pomysłami, argumentami - a nie na zasadzie "kto ma rację" ![]() Ostatnio zmieniany przez pali : 03.05.2011 o godz. 22:38 |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dzisiaj się pobawiłem tym googlegroups,
fajne to przez www (dla mnie wzrokowo działa to tak jak proste forum) ale każdy musi mieć konto google... Gdy www odpada, to już takie genialne nie jest - abstrakcja - tak jak @pali pisze, statystycznie 1/3 będzie mieć problem z ogarnięciem tego i będzie robić chaos, w mojej grupie od nowego roku pewnie znowu email wygra :/
![]() |
#34 | ||
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Rozwiązaniem byłoby całościowe wdrożenie Google Apps, ale po pierwsze to potężna maszyneria a po drugie Google zabrało możliwość prostego poproszenia o większą ilość kont (standard 50 jest). Kiedyś dostałem po prośbie o 20 kont - 2000 kont ![]() Wdrożyli teraz Google Apps for Teams, ale nie ma możliwości prostej rejestracji, trzeba wystartować z domeną zarejestrowaną jako edu w Google - i trzeba się przebić do Googla z prośbą; na razie nie próbowałem, bo nie mam potrzeby. Żeby to stestować spróbujcie założyć GA for Teams dla maila np. jasio@uw.edu.pl - "zaskoczy". Cytat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |||||||
Pingwin specjalista.
Z moich testów wynikło następujące (adresy przykładowe):
- grupę "test" założyłem z maila Cytat:
- na innej przeglądarce otworzyłem adres Wyświetliło się powitanie (odsyłacze pogrubiłem): Cytat:
![]() Cytat:
--------- Jako zarządzający grupą mam możliwość zapraszania (wysyłanie zaproszeń): Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czy może grozi za to ban... no i pewność istnienia takiego fake konta w GA jest mała...
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 03.05.2011 o godz. 23:12 |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |||||||||||||||||
logged out
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tutaj Google po prostu formularz wysłania wiadomości umieściło w każdej wiadomości/poście aby można było łatwo i szybko odpisać. Jednak dalej używane jest twoje konto pocztowe do wysłania wiadomości. Cytat:
![]() Czego używają to nie wiem, najlepiej jak się ich o to zapytasz ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
@2. Wszystko zależy jak się to ludziom wytłumaczy. Jeżeli powiesz, że napisanie nowego tematu to kwestia wysłania wiadomości po adres grupa@googlegroups.com, a odpisanie to kliknięcie w wiadomość i wybranie odpowiedz to 99% osób to załapię i tak będzie tego używać. A nawet gdyby po jakimś czasie zaczęli używać pisania przez www to przecież to nie przeszkadza. Czasami lepiej wejść w dyskusje i kliknąć odpowiedz, niż szukać danego tematu na skrzynce(o ile ma się konto pocztowe na Google). @3. Opcje postowania przez www pewnie da się wyłączyć. Zresztą grupę można ustawić dla wybranych członków. Emaile będą dostawali tylko subskrybenci, tak samo jak dostęp do strony tylko członkowie będą mieli. Sam tak swego czasu zrobiłem i spisywało się to doskonale. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Do postowania trzeba mieć konto @Google bo jak inaczej by została wysłana wiadomość? Przecież te wiadomości to nic innego jak emaile. Cytat:
Wszystko zależy jak się przedstawi to innym. Jeżeli dodasz osoby z roku do subskrybentów grupy, i powiesz im coś w stylu: "Aby wysłać wiadomość musicie napisać emaila na adres xxxxxxxx@googlegroups.com, aby odpowiedzieć na jakiś wystarczy w niego wejść i wybrać odpowiedz. To potrafi KAŻDY kto umie korzystać z poczty elektronicznej. Nie jest to jakaś wielka filozofia.
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl Ostatnio zmieniany przez andy : 03.05.2011 o godz. 23:25 |
|||||||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() Mnie się o to nie pytaj... Dla mnie bardziej wygodny jest już mail grupowy (jeśli przyjąć bez opcji www) ponieważ, w czym to jest lepsze, skoro mój mail z o2.pl musi być przydzielony do grupy oraz muszę wysyłać wiadomości na @googlegroups.com i oczekiwać na Re: z tego maila w moim kliencie pocztowym ? Mniej zachodu kosztuje skrzynia na gmail z IMAP, a skutek ten sam. ![]() Jedyną zaletę widzę w tej opcji www, ale trzeba mieć konto google co wszystko psuje (ludzie mają skrzynie po wielu różnych domenach, co jedna to inna), taka jest moja opinia po dzisiejszych testach tej usługi.
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 03.05.2011 o godz. 23:40 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | ||
logged out
CDRinfo VIP
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#39 |
Pingwin specjalista.
Mi tam się to www podoba, spróbuję przeforsować pomysł.
![]() |
#40 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
Zaspałem. Potestowałem to GG. Wygląda to tak, że faktycznie wystarczy wysyłać maila na adres grupy o odpowiednim temacie - ale porządkowanie tego w programie typu Thunderbird to jakaś poracha. Idę jutro do admina sieci akademickiej pogadać o Mailman lub Sympa.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
logged out
CDRinfo VIP
@BananaCoctail przeciez mozesz sobie wlaczyc wyswietlanie wiadomosci w watkach...
![]() |
#42 |
![]() |
Najlepszy sposób komunikacji to forum internetowe. Tylko zrobić weryfikację i zablokować całkowicie dostęp niezarejestrowanym, żeby później nie było, że ćwiczeniowiec czyta co tam się u nich pisze. Chociaż my mieliśmy syna jednego z profesorów na roku i on udostępnił swoje konto. Efekt - większość egzamin oblała a 40 osób poszło na warunek, gdzie rok wcześniej, zdali wszyscy. Także przed egzaminami nie piszemy nic na temat wykładowców, dopóki oceny nie ma w indeksie, to szaa...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
logged out
CDRinfo VIP
Gdyby komuś nie podpasowała idea grup dyskusyjnych/grup mailingowych to niech zerknie na to: http://antyweb.pl/sqadmail-wspoldzie...-w-standardzie
Cytat:
![]() |
![]() |
#44 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Darmowa implementacja kolejnej funkcji od dawna istniejacej w MS Exchange - brawo!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
logged out
CDRinfo VIP
Tylko to działa niezależnie od serwera pocztowego...
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
googlegroups, poczta, studia |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 4413 | 07.12.2024 16:39 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Funny fotos, kawaly... itp. - jeszcze sie tak nie usmialem :) | Kasprzak | Humor | 4225 | 11.07.2005 12:59 |
Teksty nauczycieli | Tribunal | Off topic | 47 | 11.04.2004 22:39 |