Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.07.2012, 07:15   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Czy ereaser jest bezpieczny?

Kasowałem wczoraj dane z zewnętrznego dysku. Na pewno wskazywałem właściwe lokalizacje, bo upewniałem się kilka razy, zresztą kasowałem całe partycje, więc pomyłka miałaby zauważalne konsekwencje.

No i skasowałem, a dzisiaj po uruchomieniu komputera najpierw pojawił się problem z Konnektem, który od początku chciał się konfigurować, a potem okazało się, że nie ma całego archiwum, a teraz okazuje się, że nie można uruchomić żadnego pliku Excela.

Pokazuje informacje o braku czegoś takiego:

C:\MSOCache\All Users\{91120000-002F-0000-0000-0000000FF1CE}-C\

Czy to może mieć jakiś związek z ereaserem, czy to przypadek i znowu jakiś wirus/trojan? (ale to już naprawdę byłaby przesada.. Komputer ostatnio mało używany, wszystko aktualne, antywirus, firewall itp.)

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.07.2012, 08:11   #2
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
No i skasowałem, a dzisiaj po uruchomieniu komputera najpierw pojawił się problem z Konnektem, który od początku chciał się konfigurować, a potem okazało się, że nie ma całego archiwum,
Z tego co pamiętam to Konnekt miał z tym problemy więc... Nie wiem jak można używać programu nierozwijanego od 5lat?

Cytat:
a teraz okazuje się, że nie można uruchomić żadnego pliku Excela.

Pokazuje informacje o braku czegoś takiego:

CMSOCache\All Users\{91120000-002F-0000-0000-0000000FF1CE}-C\

Czy to może mieć jakiś związek z ereaserem, czy to przypadek i znowu jakiś wirus/trojan? (ale to już naprawdę byłaby przesada.. Komputer ostatnio mało używany, wszystko aktualne, antywirus, firewall itp.)
Eraser w zależności od ustawienia wymazuje różne obszary tak aby tych danych nie można było przywrócić. Zamieść zrzut ekranu zadania jakie wczoraj uruchomiłeś - co w nim zaptaszkowałeś.

Ogólnie Eraser jest bezpieczny i jeżeli sami nie chcemy wymazać sobie ważnych danych to nic złego nie powinno się stać.
Znając jednak prawa Murphy'ego...
Cytat:
Jeśli coś może pójść źle, to z pewnością pójdzie źle.
O tym błędzie Officea jest trochę tutaj:
http://answers.microsoft.com/en-us/w...8-e630c492f833
Stary 22.07.2012, 10:44   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Z tego co pamiętam to Konnekt miał z tym problemy więc... Nie wiem jak można używać programu nierozwijanego od 5lat?
Ja się czasami (często..) zastanawiam jak można używać tych nowych...

A jak można używać tego starego? Bardzo prosto - jest mały, szybki, stabilny i działa. Dla mnie to wystarcza.

Może też dlatego, że komunikator internetowy służy mi do... - tu niektórzy mogą się zdziwić - komunikacji internetowej. Nie do grania, słuchania muzyki, oglądania filmów, przeglądania reklam i cholera wie czego jeszcze..

A - i używam go od wielu lat, ale jeszcze nigdy nie miałem takiego problemu.

Cytat:
Eraser w zależności od ustawienia wymazuje różne obszary tak aby tych danych nie można było przywrócić. Zamieść zrzut ekranu zadania jakie wczoraj uruchomiłeś - co w nim zaptaszkowałeś.
No zrzutów już nie umieszczę bo robiłem to wcześniej, ale było to po prostu wybranie Nowego zadania i opcji Pliki w folderze oraz zaznaczenie uwzględniania podkatalogów. Jako katalog wybrałem daną partycję.

Na dysku partycje były dwie. Przy tej z danymi cały proces przeszedł bez problemu. Druga była systemowa i na niej pojawił sie komunikat o braku możliwości usunięcia wybranych plików i zaproponowanie usunięcia ich po restarcie. Zaakceptowałem to, ale nie widziałem, żeby po restarcie program jeszcze działał. W każdym razie pozostałości usunąłem już formatem partycji.

Cytat:
Ogólnie Eraser jest bezpieczny i jeżeli sami nie chcemy wymazać sobie ważnych danych to nic złego nie powinno się stać.
Znając jednak prawa Murphy'ego...
No cóż.. kilka razy sprawdziłem, czy na pewno wybieram właściwą partycję i tu na pewno było ok. Ale w sumie pierwszy raz używałem tego programu do kasowania zawartości całego podłączonego nośnika, więc teraz nie wiem, czy nie ma jakiś.. 'efektów ubocznych'.

Cytat:
O tym błędzie Officea jest trochę tutaj:
http://answers.microsoft.com/en-us/w...8-e630c492f833

Tak, czytałem to wcześniej, ale jest jedna sprawa - gdyby to był albo problem z Konnektem, albo z Officem, to szedłbym w tym kierunku. Ale pojawiły sie oba naraz (i Office'a i Konnekta używam codziennie i wcześniej działały bez problemów) i obydwa w jakiś sposób wiążą się z utratą danych. I jednocześnie obydwa pojawiły się dokładnie po użyciu Eareaser. Może to tylko zbieg okoliczności, ale jednak dość dziwny.

Sprawdziłem jeszcze później archiwum Konnekta i.. jest puste. Tzn. puste są odpowiednie katalogi. Zupełnie puste i nic w nich nie ma. Dla testu jeszcze wrzuciłem Recuvę i przeskanowałem je - wyszło coś takiego jak na screenie.

I nie chodzi nawet o poszczególne pliki, bo chyba nawet nie ma tu tego odpowiedzialnego za archiwum, ale o programy, które wprowadzały tam edycję. Część to chyba procesy, ale skąd tam Opera? Skąd program do robienia partycji, skąd program antywirusowy?

To mnie zastanawia, bo nawet nie chodzi tu już o dane. Z Officem zakładam, że sobie poradzę, a Konnekta mam kopię danych. Fakt, że sprzed kilku tygodni, ale to nie jest problem, bo często go ostatnio nie używałem. Chciałbym jednak wiedzieć, co się stało i dlaczego. A tu niestety nie widzę na razie sensownego wyjaśnienia..

Stary 22.07.2012, 11:16   #4
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
A ja się zastanawiam, kto przekonał Cię do używania komputera i jak długo to robił...

Zwróć uwagę, że nowe wersje programów, to nie tylko kolejna dawka emejzingu, ale przede wszystkim poprawki łatające wykryte luki bezpieczeństwa. Ale to nie dociera, a później się tylko dziwisz, że jakieś wirusy, trojany, czy ginące dane. A mnie popatrz, takie rzeczy się nie zdarzają... Think about it.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.07.2012, 11:20   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Ale to jest jedyny argument, którego nie neguję.

I tylko dlatego w ogóle czasami jakieś nowsze wersje programów instaluję. Drugi powód, to jeżeli faktycznie wprowadzane są jakieś nowe, użyteczne funkcje. To niestety zdarza się rzadko (choć się zdarza).

Ale też nie zrzucałbym problemów takich, jak chociażby ten wyżej, tylko na barki starszego oprogramowania. Raz, że problem pojawił się również w przypadku Office'a, który - podobnie jak system - jest na bieżąco aktualizowany, po drugie - jak poszukasz w Google jakiego rodzaju ludzie mają problemy, to nierzadko jest tak, że im nowsza wersja programu tym tych problemów jest więcej. Również z bezpieczeństwem, stabilnością itp.

Ogólnie się zgadzam - nowsze oprogramowanie teoretycznie jest bezpieczniejsze (choć nie zawsze). Ale też nie może być jedyną przyczyną błędu to że jakiś program ma już swoje lata. Z tym się nie zgadzam.

(tak jest OT - komputerów używam od Spectrum, więc trochę czasu zeszło i w sumie największy problem to było przejście z Amigi na PC - tu faktycznie trochę trzeba mnie było przekonywać (chociaż dużo bardziej ojca), ale w pewnym momencie nie było już wyboru..)

Stary 22.07.2012, 11:35   #6
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:

A jak można używać tego starego? Bardzo prosto - jest mały, szybki, stabilny i działa. Dla mnie to wystarcza.
Musisz tylko zrozumieć, że konnekt jest nierozwijany i posiada masę błędów luk. Działać pewnie i działa ale ledwo co. Do tego obsługa protokołów jest pewnie 100 lat za murzynami.
Uwierz mi jest wiele innych, które są rozwijane i nie posiadają jego wad.

Cytat:
A - i używam go od wielu lat, ale jeszcze nigdy nie miałem takiego problemu.
Ten błąd pojawiał się u ludzi, którzy mieli nieplanowane wyłączenie komputera. - dane się uszkadzały i po ptokach.

Cytat:
No zrzutów już nie umieszczę bo robiłem to wcześniej, ale było to po prostu wybranie Nowego zadania i opcji Pliki w folderze oraz zaznaczenie uwzględniania podkatalogów. Jako katalog wybrałem daną partycję.

Na dysku partycje były dwie. Przy tej z danymi cały proces przeszedł bez problemu. Druga była systemowa i na niej pojawił sie komunikat o braku możliwości usunięcia wybranych plików i zaproponowanie usunięcia ich po restarcie. Zaakceptowałem to, ale nie widziałem, żeby po restarcie program jeszcze działał. W każdym razie pozostałości usunąłem już formatem partycji.
Jeżeli wskazałeś tylko te dane, które chcesz usunąć to nie powinno być żadnych problemów.

Cytat:
Sprawdziłem jeszcze później archiwum Konnekta i.. jest puste. Tzn. puste są odpowiednie katalogi. Zupełnie puste i nic w nich nie ma. Dla testu jeszcze wrzuciłem Recuvę i przeskanowałem je - wyszło coś takiego jak na screenie.
Zerknij na forum konnekta, ten problem był bardzo częsty... Niestety jedyna rada to robić kopię zapasową

Cytat:
I nie chodzi nawet o poszczególne pliki, bo chyba nawet nie ma tu tego odpowiedzialnego za archiwum, ale o programy, które wprowadzały tam edycję. Część to chyba procesy, ale skąd tam Opera? Skąd program do robienia partycji, skąd program antywirusowy?

To mnie zastanawia, bo nawet nie chodzi tu już o dane. Z Officem zakładam, że sobie poradzę, a Konnekta mam kopię danych. Fakt, że sprzed kilku tygodni, ale to nie jest problem, bo często go ostatnio nie używałem. Chciałbym jednak wiedzieć, co się stało i dlaczego. A tu niestety nie widzę na razie sensownego wyjaśnienia..
Na pewno należy często aktualizować system, oraz programy które posiadasz. Na chwilę obecną nie powiem Ci co tam się stało, komputer musiałbym mieć u siebie gdzie mógłbym zrobić dokładne oględziny.

U siebie mam XPka, który jest już lekko zawalony i przydała by mu się reinstalacja jednak nie mam żadnych problemów.
Cytat:
Data oryginalnej instalacji: 2010-11-22, 23:43:06
Sprawdź czy masz u siebie zainstalowane aktualizacje systemu, oraz aktualne wersje programów. Dodatkowo sprawdziłbym ich konfigurację, oraz zrobił listę wszystkich programów jakie są zainstalowane.
Stary 22.07.2012, 11:53   #7
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Wiesz.. to są ogólne rady i ok. Ale tak jak pisałem - gdyby te rzeczy zdarzyły się niezależnie, szukałbym problemu w konkretnym programie. Ale zdarzyły się razem (kto wie, czy nie z czymś jeszcze, czego na razie nie sprawdziłem). To mnie od początku zastanawia.

W kwestii Konnekta jest jeszcze jedna sprawa - właśnie archiwum. Nie ciągnie mnie do innego programu, ale ewentualnie bym to rozważył, tylko że nie chcę tracić archiwum. Mam je nie przesadzając z 8-10 lat wstecz (może trochę mniej) i zależy mi na nim. A export - jeśli w ogóle możliwy (w co wątpię), jest zwykle bardzo trudny..

A co do XP-ka.. Pisałem już o tym, ale potrafię mieć ten system zainstalowany po 3-4 lata, bez żadnych aktualizacji, żadnych programów antywirusowych i działa idealnie. Można powiedzieć do czasu - ale jakoś ten czas nie nadchodzi (no, teraz akurat mam Nortona, ale aktualizacji żadnych).

Mam wrażenie, że jednym z większych problemów na notebooku jest McAfee...

Stary 22.07.2012, 12:55   #8
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
A co do XP-ka.. Pisałem już o tym, ale potrafię mieć ten system zainstalowany po 3-4 lata, bez żadnych aktualizacji, żadnych programów antywirusowych i działa idealnie.
To bardzo mądre... dobrze wiedzieć.
Wszystkie stare 0 day'e można na Tobie przećwiczyć,
te systemowe oraz przeglądarkowe np. przepełnianie stosu pamięci przez jQuery.

Nie jesteś informatyk ok... ale mógłbyś się chociaż rad posłuchać.
I Ty z tego kompa na konto bankowe się logujesz ? Nie do wiary...
Stary 22.07.2012, 18:27   #9
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
(...)

A co do XP-ka.. Pisałem już o tym, ale potrafię mieć ten system zainstalowany po 3-4 lata, bez żadnych aktualizacji, żadnych programów antywirusowych i działa idealnie. Można powiedzieć do czasu - ale jakoś ten czas nie nadchodzi (no, teraz akurat mam Nortona, ale aktualizacji żadnych).

(...)

Myślałem, że on mnie już nie zaskoczy.

Andrzejjku9, masz piracki Windows, że boisz się aktualizacji, bo nie rozumiem?
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.07.2012, 13:03   #10
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Jest teoria i jest praktyka - w teorii jest to niebzepiczne. W praktyce dużo więcej problemów mam z aktualizowanym na bieżąco Windowsem 7 z płatnym programem antywirusowym.

I po pierwsze nie wiesz, czy się loguję na konto bankowe, a po drugie przypadkowa osoba po zalogowaniu na moje konto i tak niewiele mogłaby zrobić. Chyba, że przelać pieniądze na.. moje drugie konto.

Cytat:
ale mógłbyś się chociaż rad posłuchać.
Których rad? Do tej pory w sumie było tylko o aktualnym systemie i programach, co w większości tutaj (notebook) mam (to nie stacjonarny z tym XP-kiem) i o tym, żeby generalnie zmienić Konnekta. Tego na razie nie planuję (pisałem dlaczego).

Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 22.07.2012 o godz. 13:06
Stary 22.07.2012, 13:04   #11
Patrix
Pingwin specjalista.

Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Jest teoria i jest praktyka - w teorii jest to niebzepiczne.
No i jak Ty możesz stawiać się tutaj z taką wiedzą w roli eksperta od teorii ?
Nawet nie wiesz kiedy Ci ktoś przez weba backdoora wciśnie.
A potem to już można wszystko łącznie z kradzieżą tożsamości.

Cytat:
Których rad?
W Twoim przypadku to chyba wszystkich, nawet tych z KŚ Ekspert
Bo mam wrażenie, że masz syndrom początkującego usera - "zamykam oczy i mnie nie widać"

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 22.07.2012 o godz. 13:13
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.07.2012, 13:13   #12
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
andrzejj, sprawdź w BIOS czy nie masz hdd w trybie IDE.

Tak mi wpadło do głowy, że może tam XP stawiałeś.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.07.2012, 14:01   #13
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

@ Patrix - zupełnie się nie rozumiemy...

Pali - tu nie było nigdy XP. Od początku wgrany tylko fabryczny obraz systemu od DELL'a.

Ok, temat generalnie można zakończyć, bo widać, że do niczego nie dojdziemy. Szkód dużych nie ma, kopie mam, reinstalację systemu i tak planowałem, a z Ereaserem będę jednak uważał. Bo nie wieżę, że fakt, że stało się to dokładnie po restarcie po skończonym użyciu programu to jedynie przypadek.

Stary 22.07.2012, 15:43   #14
Patrix
Pingwin specjalista.

andrzejj9 jesteś równy chłop, ja tylko chciałem pomóc.
Stary 22.07.2012, 15:51   #15
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
..ale tę wieżę popraw, bo mnie oczy bolą
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: