Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   NLite & Windows (https://forum.cdrinfo.pl/f113/nlite-windows-72924/)

Aszej 22.10.2005 12:09

Na początek

http://www.searchengines.pl/phpbb203...showtopic=7723

Ad 1 Zawsze usuwam wszystkie języki i nie miałem żadnych problemów poza tym, że czasami w aplikacjach brakuje polskich znaków ą, ę np. w UltraISO. Pisać nie piszę w innym języku chyba, że czasem łaciną :P
Ad 2 Framework odpowiadał za modyfikacje w instalatorach microsoftu, integracje sp czy offica, kasuj
Ad 3 W windowsie tak w office nie wiem ale też nie mam, wyskakuje, że nie jest zainstalowany, a sprawdzać(instalowac) mi się nie chce
Ad 4 nie wiem ja kasuję,
UDDI
UDDI (Universal Description, Discovery and Integration Service) to usługa udostępniająca klientom mechanizmy dynamicznego wyszukiwania innych usług Web. UDDI stanowi interfejs umożliwiający dynamiczne połączenie się z usługą udostępnianą przez innego usługodawcę. Rejestry UDDI zawierają:
- informacje o webservices na bazie nazwy usługodawcy, jego adresu, kategorii biznesowej czy informacji technicznej itp.,
- operacje dotyczące usługi WEB, tj, rejestracji, wyszukiwania i korzystania z usługi
- szczegóły udostępniane przez niskopoziomowe API
UDDI posiadają dwa rodzaje klientów: usługodawców publikujących swoje usługi oraz klientów pragnących skorzystać z tych usług. Warstwa UDDI leży nad protokołem SOAP, przez co komunikaty UDDI stanowią obiekty w komunikatach SOAP.
Ad 5 osobiście kasuję zostawiam tylko wmp 6.4 do tego instaluje ffdshow i wszystko gra.
Ad 6 kasujemy, zjada zasby
Ad 7 po skasowaniu silnika gg nie łączyło mi się z serverami takze lepiej zostawić, więcej problemów nie miałem
Ad 8 zawsze wywalam nie mam problemów
Ad 9 nLite nawet nie bierze pod uwagę tych katalogów, zawsze jak robię obraz wrzucam tylko i386 i pliki z katalogu głównego płyty, według mnie jak najbardziej zbędne

Morris 22.10.2005 07:42

OK. Mam nadzieję, że żaden niewypał nie upadł Ci na stopę ;)

Każde z pytań, to jednocześnie link do zrzutu z nLite, więc nie musisz go odpalać.

Aszej 21.10.2005 19:06

poczekaj aż dojde do siebie i przeczytam to jeszcze raz, pare godzin temu wróciłem z poligonu i konam

Morris 21.10.2005 14:58

No i coś mi się wydaje, że te pytania wcale takie proste nie były, jak się niektórym wydawało... Półtorej doby minęło i nikt nie odważył się odpowiedzieć. :nie:

No więc udało mi się uzyskać parę odpowiedzi:

Ad. 5. Zainstalowanie najnowszych kodeków i Media Player Classic powinno rozwiązać zdecydowaną większość problemów (nie wiem np. jak ze strumieniowym wideo).

Ad. 7. Poza aplikacjami będącymi nakładkami na IE można sobie świetnie radzić nawet bez silnika.

Ad. 8. IIS jako serwer internetowy do niczego na workstation się nie przyda.

Może ktoś zna już odpowiedzi na pozostałe?

Morris 20.10.2005 03:26

Cytat:

Napisany przez Aszej
ostatnie dobre tłumaczenie to te w załączniku, wszystko wydaje się być jasne

Dzięki. Jest znacznie lepsze od tego standardowego, które miałem - reputka jak nic.
Mimo tego mam jeszcze wciąż pewne wątpliwości, a poniżej na razie kilka z nich:

1. Czy usuwając języki usuwam możliwość ich wyświetlania, czy tylko pisania w nich?

2. Jakie konsekwencje pociąga usunięcie plików z katalogu cmpnents?

3. Czy po usunięciu MS Agent będę miał już spokój z animowanymi pomocnikami w MS Windows i Office?

4. Do czego właściwie może się przydać UDDI?

5. Czy po usunięciu Windows Media będę miał spokój z systemowym odtwarzaczem? Czy przy tym stracę możliwość odtwarzania jakichś plików, ajeśli tak, to czy wystarczy potem zainstalować Windows Media Codecs?

6. Czy wsparcie indeksowań miesza w jakiś sposób w systemie, albo go dodatkowo obciąża? Czy lepiej to wyłączyć?

7. Czy silnik Internet Explorera można usunąć bez skutków niepożądanych, czy też takowe występują? (np. zaburzenia w pracy zwykłego explorera, albo problemy z systemem)

8. Czy IIS ma jakieś zastosowanie na workstation?

9. Co oznacza usunięcie katalogów DOCS, SUPPORT i VALUEADD z adnotacją "skanowanie folderów twojej instalacji"?

To oczywiście nie wszystkie pytania, ale gdyby udało się na nie odpowiedzieć, to byłby całkiem praktyczny poradnik dla użytkowników nLite.

Proponuję wrzucać tu wszystkie pytania dotyczące nLite i proszę o odpowiedzi użytkowników, którzy przetestowali te opcje.

Aszej 19.10.2005 19:30

Ilość załączników: 1
ostatnie dobre tłumaczenie to te w załączniku, wszystko wydaje się być jasne

Morris 18.10.2005 16:45

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Zmian jest w ciul,

Tyle to akurat widzę... :>
Cytat:

Napisany przez Piterniel
a każda jest opisana w programie. Nie zaznaczasz chyba pustych checkboxow :D

Problem w tym, że dosyć lakonicznie.
Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... to tylko od ciebie zależy, ja testowałem odchudzanie instalki Win2003 kilka dni po kilka godzin dziennie. Uzyskałem taki jak chciałem, system ma 0.5 zamiast 1.5 Gb i mam tam tylko mnie potrzebne rzeczy. Tylko testy ci pozostały i dużo cierpliwości, bo extremalnie można wyciąć praktycznie 80 % pierwotnej Windy (chyba to kiedyś Sid przetestował).

No właśnie... testy. Prędzej Bill wyda nową wersję serwera, niż zdążyłbym przetestować każdą opcję... :blee:
Dlatego może ktoś zna jakiś poradnik, w którym wyjaśnione byłyby te mniej znane - i jak się wydaje - kiepsko przetłumaczone opcje?

Zetoxa 18.10.2005 15:00

... to tylko od ciebie zależy, ja testowałem odchudzanie instalki Win2003 kilka dni po kilka godzin dziennie. Uzyskałem taki jak chciałem, system ma 0.5 zamiast 1.5 Gb i mam tam tylko mnie potrzebne rzeczy. Tylko testy ci pozostały i dużo cierpliwości, bo extremalnie można wyciąć praktycznie 80 % pierwotnej Windy (chyba to kiedyś Sid przetestował).

Piterniel 18.10.2005 13:50

Zmian jest w ciul, a każda jest opisana w programie. Nie zaznaczasz chyba pustych checkboxow :D

Morris 18.10.2005 08:33

nLite - konsekwencje zmian

Witam.
Wie ktoś może o jakimś dokładniejszym opisie zmian, jakie można wprowadzić za pomocą nLite i ich konsekwencjach?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:16.