![]() |
Cytat:
Zasilacz starzeje się najwolniej, raczej przetrwa tego kompa i pocieśniesz go jeszcze do następnego, co będzie oszczędnością. Ale oczywiście będzie można wyłożyć kasiorę ponownie. Cytat:
@Bartez jak coś brać to dobre - chodzi o SSD - jeśli różnica w cenie nie jest duża. Zawsze może zrezygnować z SSD, parę stówek w kieszeni. |
[QUOTE=sobrus;1265039]Mi też, z drugiej strony wydać 6000 na komputer do gier i nie mieć w co zagrać - albo zagrać w starocie za 20zł - bezcenne :szczerb:
90% gier będzie spokojnie działać na najwyższych detalach na komputerze za połowę tej kwoty. Wystarczy zwykłe i3 i karta klasy HD7790. Ja bym dał sobie spokój z SLI, jedna karta tej klasy co wybieracie spokojnie starczy do FullHD- chyba że ktoś ma zamiar grać na 3 monitorach jednocześnie. Pytanie czy komputer ma służyć faktycznie do grania, czy do wykręcania trzycyfrowych fps w każdej grze. btw skoro komputer ma być jednak nie tylko do gier, to dobrze by było wiedzieć do czego jeszcze :hmm:[/QUOT Proste rzeczy-oglądanie filmów,internet,programy biurowe bo to iż komputer dla wnuka to nie znaczy że dziadek nić w nim nie pogrzebie.Grafika musi być nvidia.Z tego co wiem wychodzą nowe fps-y. |
Moim zdanie trochę przesadzacie. Na początek wystarczy jedna karta graficzna. Za rok, półtora i tak będzie przestarzała. Nawet na 2 nie wiem, czy jest potrzebny zasilać 1 kW. Dysk SSD wcale nie musi być z serii PRO, więc tu też można zaoszczędzić stówkę albo i więcej. Tak samo z pamięcią RAM. Na pewno potrzebne jest aż 16 GB? Na początek wystarczy 8 GB, a jak będzie brakować, to wtedy można dokupić.
Ja kiedyś też byłem zdania, że jak już składać zestaw, to musi być TOP za 5k minimum. Problem w tym, że po 2 latach już jest przestarzały. Po 3 trzeba się dość mocno zastanawiać nad upgradem, czyli wymiana płyty, procka, grafiki, ewentualnie dorzucić RAMu. Reszta zostaje. Po odjęciu tej grafiki, ewentualnie zmniejszeniu nieco ramu, nawet z systemem mieści się w 5000 PLN (jeżeli nie bierzemy pod uwagę monitora). Dyski z serii Caviar Black możesz śmiało brać. Seria Blue też może być, jeżeli chodzi o magazyn danych. Oczywiście trzeba pamiętać o backupach, jeżeli są na komputerze jakieś bardziej wartościowe dane. |
[QUOTE=Patrix;1265030]Dla gracza, to musi być SLI - wszystko na max i najlepiej na 27 calach!
Proszę, i to wcale wypas jeszcze nie jest. Załącznik 63602 Jak chcesz płacz i zgrzytanie wiadomo czym, zrezygnuj z jednej karty graficznej. Ale budżet i tak pęka w szwach. Należy także pamiętać o legalnym systemie.[/QUOT Wiadomo komputer może kosztować i 20000zł.Grafika jedna,monitor max 24 cale na pewno nie w takiej cenie,system osobno liczony.Pamięć nie musi być od razu 16GB.Zasilacz aż 1000W?W czym płyta lepsza od mojej? |
Mi też, z drugiej strony wydać 6000 na komputer do gier i nie mieć w co zagrać - albo zagrać w starocie za 20zł - bezcenne :szczerb:
90% gier będzie spokojnie działać na najwyższych detalach na komputerze za połowę tej kwoty. Wystarczy zwykłe i3 i karta klasy HD7790. Ja bym dał sobie spokój z SLI, jedna karta tej klasy co wybieracie spokojnie starczy do FullHD- chyba że ktoś ma zamiar grać na 3 monitorach jednocześnie. Pytanie czy komputer ma służyć faktycznie do grania, czy do wykręcania trzycyfrowych fps w każdej grze. btw skoro komputer ma być jednak nie tylko do gier, to dobrze by było wiedzieć do czego jeszcze :hmm: |
3000PLN na 15 premierowych gier... mi by było szkoda :)
|
Cytat:
|
Cytat:
Dysk Seagate Constellation ES.3 2 TB ST2000NM0033 Dysk Western Digital 1TB Caviar Black 7200 64MB SATAIII (WD1002FAEX) Dysk Western Digital WD2002FAEX 2TB Caviar Black 7200 64MB (WD2002FAEX) |
Ilość załączników: 1
Dla gracza, to musi być SLI - wszystko na max i najlepiej na 27 calach!
Proszę, i to wcale wypas jeszcze nie jest. Załącznik 63602 Jak chcesz płacz i zgrzytanie wiadomo czym, zrezygnuj z jednej karty graficznej. Ale budżet i tak pęka w szwach. Należy także pamiętać o legalnym systemie. |
Jarson liczyłem, tym bardziej, że sam kilka dni temu aktualizowałem sobie sprzęt, sam SSD 256GB od Samsunga w wersji PRO to 900zł.
|
Cytat:
|
Nawet tego nie sprawdzałem, ale tak na oko chyba w 5000 da się zmieścić? Mobo, CPU i GPU nieco ponad 2,5k, reszta nie jest już taka droga.
Nie wiem tylko, jak z monitorem. Tu może się zrobić nieco ciasno z pieniędzmi, bo na dobry 24' model trzeba wydać minimum 600 zł (a różnica pod względem komfortu z 22" jest spora i warto dołożyć). |
Cytat:
|
Cytat:
|
Myslałem, że moda na to kto ma więcej napędów w budzie dawno minęła...
chyba, że kopiujesz profesjonalnie i hurtowo... http://i.ebayimg.com/00/z/T1IAAOxy1G...gyWeQ~~_32.JPG |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:05. |