Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.03.2009, 23:10   #391
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jak ten tester podepniesz - Twoje zmartwienie.

Możesz sobie podpiąć tylko wtyczkę do flopa, możesz zrobić "rozgałęziacz" 24 pinowej, 6, 8, czy 4 pinowej wtyczki, jak nie masz wolnej.

Czy będziesz katował kompa, czy nie - też Twoje zmartwienie

Ważne, że taka, czy podobna (bo jest tego więcej na allegro) potrafi pokazać na raz 12V, 3.3V i 5V. Może znajdą się takie, które potrafią pokazywać kilka kanałów np. 12v?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.03.2009, 23:45   #392
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
W ten sposób rzecz ujmując to masz rację

Mi chodziło o to, że podpinanie wtyczki 24-pinowej bezpośrednio do tego urządzenia mija się z celem. Co do tego, że pokazuje na raz wartości 12, 5 i 3.3 W, to z pewnością jego zaleta...

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.03.2009, 10:53   #393
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti Podgląd Wiadomości
Najlepiej byłoby 3 mierniki jednocześnie podczepić do 12V, 5V i 3,3V, przy jednym to 12V.
5V jest ważne dla dysków, 3,3V dla pamięci.
12V - procesor.
Karta graficzna różnie.

Z programów do obciążenia: jednocześnie włącz
GPU Caps Viewer z 3D view enabled oraz Fur shader view - tylko żeby okienka się nie pokrywały.
Do tego albo orthos albo Intel Burn Test a jak jeszcze mało to dołącz najdokładniejszy test dysku w hdtune.
Grafikę można też obciążyć za pomocą Real-time High Dynamic Range Image-Based Lighting -> rthdribl

P.S.
Intel burn test piekielnie rozgrzewa procka, chyba jeden z najsilniej stresujących procka programików.
Jakiś miernik w domu się znajdzie, ale żeby jednocześnie zmierzyć wszystko to raczej nie (a chyba właśnie o to chodzi). Ale spróbuję z tymi podanymi programami - jako, że moje podejrzenia pojawiły się właśnie przy dużym obciążeniu karty graficznej, jeśli jakiś problem istnieje, powinien się tu ujawnić. Dzięki za propozycje

@ Wawelski

Ciekawa rzecz, muszę przyznać. Trochę droga jak na jednorazowe przetestowanie zasilacza, ale dodałem do obserwowanych i pomyślę. Zawsze może się coś takiego przydać.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2009, 16:42   #394
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Pobawiłem się jeszcze trochę i jednak wychodzi, że zasilacz jest ok, a winna jest grafika. Te programy testowe są rzeczywiście dobre, ale procesora nawet ten najcięższy nie rusza. Temperatura wyraźnie skacze, ale i tak nie przekracza 40 stopni. Jednak chłodzenie, które mam zamontowane jest rzeczywiście wydajne.

Co innego karta. W Furmarku jest test stabilności i on za każdym razem potrafi ją zawiesić. Temperatura rośnie szybko i po kilku minutach karta się zawiesza (komputer dalej działa, ale monitor nie dostaje obrazu). Przy teście na pełnym ekranie, kiedy obserwowałem temperaturę podawaną przez program (która swoją drogą nie wiem, którym jest wskazaniem - rdzenia, zasilania, pamięci?) to nie przekroczyła 70 stopni, ale potem sprawdzałem jeszcze przy uruchomieniu w oknie i obserwacji temperatury w programie zewnętrznym (GPU-Z) i pamięć oraz zasilanie przekroczyło 90 stopni. Teoretycznie karta powinna wytrzymać więcej (słyszałem nawet o przypadkach powyżej 100), ale to i tak już jak dla mnie za dużo, więc nie mam nic przeciwko, jak przy takiej temperaturze się wyłącza.

W każdym razie będę musiał pomyśleć nad jakimś dodatkowym chłodzeniem sekcji zasilania. W sumie to już zamówiłem radiatorki, ale coś od dwóćh tygodni nie mogą do mnie dojść i będę się musiał przypomnieć sklepowi.

Stary 19.04.2009, 19:45   #395
Conti
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.12.2002
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jaka karta, jaki procesor, jaki zasilacz ..... ??
W zasadzie temp nie powinna być problemem, karty bronią się zwalniając - spada wydajność a nie ma zwiechy -> przynajmniej teoretycznie, aczkolwiek u mnie tak się działo.
Jeśli nie masz wysokiego o/c i w miarę przewiewną obudowę -> przegrzanie sekcji zasilania dość mało prawdopodobne.
Mocna karta graficzna może mieć nawet kilka razy większe zapotrzebowanie na prąd niż procesor. Więc to, że tylko przy obciążeniu procka zasilacz daje radę to jeszcze go nie rozgrzesza.

Sprawdziłbym 2 rzeczy -> to co mówisz czyli dodatkowy nawiew na kartę graficzną. Może to jest to, ALE jak nie to pożycz zasilacz mocniejszy i sprawdź kompa z mocniejszym zasilaczem.
Stary 19.04.2009, 20:03   #396
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Conti Podgląd Wiadomości
Jaka karta, jaki procesor, jaki zasilacz ..... ??
W zasadzie temp nie powinna być problemem, karty bronią się zwalniając - spada wydajność a nie ma zwiechy -> przynajmniej teoretycznie, aczkolwiek u mnie tak się działo.
Jeśli nie masz wysokiego o/c i w miarę przewiewną obudowę -> przegrzanie sekcji zasilania dość mało prawdopodobne.
Mocna karta graficzna może mieć nawet kilka razy większe zapotrzebowanie na prąd niż procesor. Więc to, że tylko przy obciążeniu procka zasilacz daje radę to jeszcze go nie rozgrzesza.

Sprawdziłbym 2 rzeczy -> to co mówisz czyli dodatkowy nawiew na kartę graficzną. Może to jest to, ALE jak nie to pożycz zasilacz mocniejszy i sprawdź kompa z mocniejszym zasilaczem.
Karta: Ati 4850 Asus Glaciator
Procesor: Intel Duo E8400
Zasilacz: Dark Power 550W Be Quiet

W OC na razie nie bawię się w ogóle, obudowa jest bardzo przewiewna (zamontowane trzy wydajne wiatraki), temperatura nie przekracza w zamkniętej 30 stopni (zwykle znacznie poniżej).

Testowałem również podane wcześniej programy jednocześnie - tj. obciążenie procesora i obciążenie karty graficznej (2 testy jednocześnie). Wszystko działało bezproblemowo. Jedyny moment, kiedy następuje zawieszenie to ten test na stabilność w Furmarku. No i nieustannie podczas gry w Crysis'a..

Stary 19.04.2009, 22:20   #397
Conti
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.12.2002
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nawiew na Asusa. Nie chcę mieszać, bo nie jestem pewny, ale warto przejrzeć forum.purepc.pl
Glaciatory Asusa miały problem z regulacją obrotów wentylatora, ludzie przerabiali na ręczną regulację obrotów, co dalej - nie wiem, nie byłem tym szczególnie zainteresowany, ale przejrzyj to:
http://forum.purepc.pl/Ati-f52/Ati-R...r#entry3179540
Stary 20.04.2009, 06:16   #398
rork
Guru

Data rejestracji: 28.07.2002
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Z tego co czytałem, wynika, że winą wieszania się karty jest odkryta sekcja zasilania na tej karcie, niezbędny jest dodatkowy nawiew, lub radiator (na te czarne kosteczki).

rork jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2009, 16:50   #399
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Tak, sam już sporo na ten temat czytałem i problemem jest 'goła' sekcja zasilania. Stąd już zamówiłem radiatorki i chcę je tam zamontować (tylko coś nie chcą przyjść..). O problemach z automatyczną regulacją wentylatora też słyszałem, ale z przegrzewaniem rdzenia generalnie nie ma problemów. Tak, jak mówiłem, mam nieźle chłodzoną obudowę i nawet na 20-30% obrotów wentylator sobie radzi. Utrzymuję go na 50 i tak jest dla mnie optymalnie. Już większym problemem mogłyby być pamięci, które również nie są bezpośrednio chłodzone, ale one znajdują się przy wentylatorze i trudno byłoby tam cokolwiek na nie założyć. Ale zakładam, że wentylator przy okazji trochę też je chłodzi.

Stary 20.04.2009, 20:19   #400
rork
Guru

Data rejestracji: 28.07.2002
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ja mam powercolora z chłodzeniem accelero s1 i mam problem z jego prawidłowym zamocowaniem (nierównomierny docisk na rdzeniu) ale obecnie doszedłem do temperatur w spoczynku które mnie w miarę zadowalają tj. DISPIO - 42, MEMIO (sterownik pamięci w GPU) - 55, SHADERCORE - 42, 4850 nie ma monitorowania temperatury sekcji zasilania, jak widać MEMIO jest znacznie cieplejsze - średnio o 15 stopni w spoczynku i obciążeniu. w obciążeniu (furmark) MEMIO osiąga nawet 85stopni ale karta jest stabilna.

ps. jak ktoś ma patent jak to ustrojstwo prawidłowo (równo) zamocować to proszę o informację, będę bardzo wdzięczny

rork jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.09.2009, 13:54   #401
mlody111222
Italystyle

Data rejestracji: 28.10.2006
mlody111222 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zasilacz do 350zł

Witam.
Czy w tej cenie znajdę lepszy zasilacz niż ten >> http://www.ceneo.pl/;004+sCHIEFTEC~~MCFT~~F750

Ostatnio zmieniany przez mlody111222 : 11.09.2009 o godz. 14:03
mlody111222 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2009, 13:22   #402
chester2010
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.10.2009
chester2010 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jaki zasilacz do takiego Configu ?

Pytanie jak w temacie ponizej config kompa

Zasilacz : Modecom mc 350 atx 2.0pfc (teraz mam taki)
Płyta Główna : Gigabyte Ga-Ma74Gm-S2
Procesor: Amd Athlon x2 5000 +
Ram: 1 Kość Kingston 1 GB , 2 Kość Aeneon 1 GB
Grafika : Gigabyte GEFORCE 9800 GT GDDR 3 512 Pci-express

Jaki dobry i nie za drogi zasilacz wybrać do tego zestawu... bo z tym modecomem co teraz mam dzieją sie jaja restartują sie gry czasem i w systemie jakieś dziwne rzeczy sie dzieją ! Sprawdzałem pozostałych części temperatury są ok wychodzi na to że zasilacz nie wyrabia choć to MC
chester2010 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2009, 14:05   #403
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nie za drogie a dobre sa zasilacze Chieftec.
Chieftec CTP-450-12G 450W 202zł
Chieftec GPS-500AB-A 500W 224zł
Stary 05.10.2009, 14:27   #404
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No, za te pieniądze, to ja już wolę BeQuiet'a - ostatnio sprawiłem sobie tego PurePowera 530 i jestem (jak mawiał wielki brat) pod wrażeniem.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.10.2009, 14:27   #405
chester2010
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.10.2009
chester2010 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
teraz nasuwa sie pytanie bo jedni mówią że ten Mc spokojnie udzwignie mój sprzęt i abym nie kupował nowego... hmmm
chester2010 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: