Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Odtwarzacz mp3 - jaki polecacie? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/odtwarzacz-mp3-jaki-polecacie-59313/)

ed hunter 01.01.2008 02:46

dla mnie najwa***380;niejsze jest jak sprz***281;t gra z equalizerem czy potencjometrami wysokie/niskie na zero - to pokazuje co sprz***281;t jest warty, czy daj***281; rad***281;, chocia***380; troch***281; odtworzy***263; to co powinien.

a druga rzecz - s***322;ucham najcz***281;***347;ciej metalu i jazzu a tam nie ma co podbija***263;.

podbijanie zaczyna si***281; od drugiego paska w dresie :jezyk:

Arepo 01.01.2008 02:38

@andrzejj9

No dobrze, ale skąd mam wiedzieć jakie są moje ulubione ustawienia nie znając kompletnie sprzętu i porównując w sklepie powiedzmy ipoda, irivera i iaudio ?. Zaufanie stricte na ucho przy włączonych dodatkach może okazać się bardzo zgubne. Utwór przykładowy jest przecież specjalnie dobrany aby przyciągnąć klienta. Ulepszacze działają bardzo różnie na dany materiał i to co pasuje w jednym jest nie do zniesienia w drugim.

Lepiej więc przyjąć, że będziemy słuchać na czysto. Uważam również, że do porównania muzyka w playerkach powinna być taka sama jak i słuchawki, a tak nigdy nie jest.

Powiem z własnego doświadczenia, że idealnie dobrany sprzęt to taki, w którym na neutralnym ustawieniu czerpiesz przyjemność ze słuchania muzyki. Mając przykładowo słuchawki EP-630 bez equalizera słuchanie było niemożliwe. Z BBE bawiłem się kilka miesięcy, aby definitywnie zakończyć na ustawieniu w granicach 2-0, z naciskiem na 0 :). Przyznaję efekt niekiedy bardzo ciekawy ale męczyło mnie wyłączanie go gdy coś mi nie pasowało ;).

pozdrawiam

andrzejj9 31.12.2007 20:07

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 878227)
widzisz, napisałem przecież, że większość osób po fascynacji efektami wraca do słuchania bez ulepszaczy

Znam tylko jedną osobę, która słucha muzyki 'na zero' tj. bez żadnych equalizatorów itp. (przy okazji zajmuje się również tworzeniem muzyki stąd taka potrzeba). Wszyscy inni słuchają na swoich ulubionych ustawieniach i - powtórzę raz jeszcze - na takich właśnie powinni testować odtwarzacze.

Cytat:

w większości przypadków dochodzi się do wniosku, że ich wpływ na dźwięk nie jest dobry, dlatego lepiej oceniać odtwarzacze bez niczego
Wszystko zależy, co kto lubi. Ponieważ jednak odtwarzacze mp3 nie służą do studyjnego odtwarzania muzyki i używa się ich zwykle w otoczeniu dalekim od cichego, wszelkie ulepszacze są jak najbardziej uzasadnione.

Cytat:

ja nie lubię chodzić po domu w słuchawkach, nie dość, że mogę nie usłyszeć telefonu czy dzwonka do drzwi to denerwuje mnie ciągłe "bimbanie" playerka, no i na dużych kolumnach lepiej odczuwam "moc muzyki", ale oczywiście każdy robi to o co lubi :)

pozdrawiam
Też w sumie wolę w domu muzykę z kolumn, jednak ponieważ o trudną wieżę dzisiaj równie trudno, jak o znośne chociaż głośniki komputerowe, wolę odtwarzacze z dobrymi słuchawkami. Jakość dźwięku jest po prostu lepsza.

Matefusz 31.12.2007 15:14

Muzyki powinno si***281; s***322;ucha***263; na zwyk***322;ych ustawieniach, bez ***380;adnego EQ. Wtedy wychodzi, kt***243;ry odtwarzacz jest dobry :)

Arepo 31.12.2007 15:00

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 878128)
@ Arepo

Nie zgadzam się - jak dla mnie należy porównywać odtwarzacze przy najlepszych z możliwych dla nich ustawień. Co z tego, że jeden podbija dźwięk w taki sposób, a drugi w inny - ważny jest efekt końcowy. Po co mam porównywać muzykę przy zresetowanych wszystkich ustawieniach, skoro nigdy nie będę jej w ten sposób słuchał? Interesuje mnie najlepszy efekt i tutaj Ipod wypada fatalnie.

widzisz, napisałem przecież, że większość osób po fascynacji efektami wraca do słuchania bez ulepszaczy

w większości przypadków dochodzi się do wniosku, że ich wpływ na dźwięk nie jest dobry, dlatego lepiej oceniać odtwarzacze bez niczego
Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 878128)
Swoją drogą nie raz słuchałem muzyki przez odtwarzacz mp3 w domu, bo po prostu jakość jest wystarczająco dobra, żeby nie było potrzeby uruchamiania wieży/komputera czy discmana.

ja nie lubię chodzić po domu w słuchawkach, nie dość, że mogę nie usłyszeć telefonu czy dzwonka do drzwi to denerwuje mnie ciągłe "bimbanie" playerka, no i na dużych kolumnach lepiej odczuwam "moc muzyki", ale oczywiście każdy robi to o co lubi :)

pozdrawiam

andrzejj9 31.12.2007 11:06

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 877722)
andrzejju ja mam okazje kupić własnie takiego jak na zdjęciu, chyba że on jest troche nowszy, albo się mylę.
W sumie może i masz racje bo tu cena jest 444 a w Media Markt kuzyn widział tego swojego i kosztował 800 zł :/
Powiem wprost-to od kuzyna mojej kobiety :) Mały nakręcił się na jakiegoś ipoda video i chce sie tego pozbyć :)
Dziś właśnie będę go katował.

Powiem szczerze... podoba mi się ten gadżet, jeśli jakość nie bedzie gorsza niż z komórki-wezme go.

Mi się właśnie też nowy Nano wizualnie i funkcjonalnie podobał, jednak po przesłuchaniu definitywnie go skreśliłem (swoją drogą 800 złotych to przesada, one są po ok. 500-600).

@ Arepo

Nie zgadzam się - jak dla mnie należy porównywać odtwarzacze przy najlepszych z możliwych dla nich ustawień. Co z tego, że jeden podbija dźwięk w taki sposób, a drugi w inny - ważny jest efekt końcowy. Po co mam porównywać muzykę przy zresetowanych wszystkich ustawieniach, skoro nigdy nie będę jej w ten sposób słuchał? Interesuje mnie najlepszy efekt i tutaj Ipod wypada fatalnie.

Swoją drogą nie raz słuchałem muzyki przez odtwarzacz mp3 w domu, bo po prostu jakość jest wystarczająco dobra, żeby nie było potrzeby uruchamiania wieży/komputera czy discmana.

Ormianin 31.12.2007 02:38

porzebowalem cos na prezent... kupilem chinszczyzne MP4 ErgoTech 1024MB X76 i okazalo sie ze to rewelacja... bylem sceptyczny do takich produktow, a tymczasem prezent bardzo sie podobal.

Arepo 30.12.2007 20:10

trzeba porównywać odtwarzacze bez żadnych dodatkowych efektów wtedy dużych różnic się nie uświadczy :taktak:, jeśli do tego testujemy na tych samych dobrych słuchawkach to już w ogóle ...

porównania innych odtwarzaczy z iriverem i włączonym SRS WOW, czy iaudio z BBE (które to ulepszacze standardowo są włączane przez producenta, aby klient w sklepie usłyszał wyraźną różnicę :) ) są bezcelowe i co najwyżej świadczą o klasie danych efektów, nic nie mówią za to o jakości samego odtwarzacza

z moich obserwacji wynika, że większość osób po dłuższej czy krótszej "zabawie" ustawieniami słucha jednak nagrań na płasko

jakość w sprzęcie przenośnym to dość kontrowersyjna sprawa, ludzie piszą, że np.: odtwarzacz im trochę syczy gdy siedzą niemal w kompletnej ciszy i do tego nic nie słuchają, co z tego ?, po włączeniu muzyki ten lekki szum jest nie do wychwycenia, nie mówiąc już o wyjściu na ulicę gdzie ilość zakłóceń jest ogromna ...

a w domu mało kto słucha dla przyjemności z takich playerków :taktak:, wtedy do głosu dochodzi nieco większy kaliber ;)

nie ma więc co popadać w paranoję jakości :nie:

pozdrawiam

ps. oczywiście potwierdzam, że iriver i iaudio są świetne :D

adbok 30.12.2007 18:01

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 877747)

Ogólnie - iRiver i iAudio wciąż przodują.

przoduja :0 chyba nie ma lepszych odtwarzaczy.
Mi osobiscie ostatnio po glowie chodzi iPod Classic 160Gb :D:D

Smartek 30.12.2007 11:41

Gorsza na pewno nie b***281;dzie, ale cud***243;w si***281; nie spodziewaj.
Nano mia***322; chyba 3 "generacje", a ta jest chyba 2.

Og***243;lnie - iRiver i iAudio wci***261;***380; przoduj***261;.

CIAPEK 30.12.2007 10:57

andrzejju ja mam okazje kupi***263; w***322;asnie takiego jak na zdj***281;ciu, chyba ***380;e on jest troche nowszy, albo si***281; myl***281;.
W sumie mo***380;e i masz racje bo tu cena jest 444 a w Media Markt kuzyn widzia***322; tego swojego i kosztowa***322; 800 z***322; :/
Powiem wprost-to od kuzyna mojej kobiety :) Ma***322;y nakr***281;ci***322; si***281; na jakiego***347; ipoda video i chce sie tego pozby***263; :)
Dzi***347; w***322;a***347;nie b***281;d***281; go katowa***322;.

Powiem szczerze... podoba mi si***281; ten gad***380;et, je***347;li jako***347;***263; nie bedzie gorsza ni***380; z kom***243;rki-wezme go.

andrzejj9 30.12.2007 10:48

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 877701)
hej!!
POMÓŻCIE!
Mam okazje kupić ipoda APPLE
http://www.techmarket.pl/shop.php?a=...FQuKMAodQFf-Pw
za 250 zł.
Prawie nowy, słuchawki, kondonek z uchwytem i trzy skórki kolorowe.
Jak te gadżety APPLE?
Słucham mp3 z komórki (nokia E50) mając przejściówke na słuchawki ze zwykłym jackiem i słuchawki na pałąku Sony które mam od lat i świetnie grają.

Jak jest z jakością muzyki tego urządzenia? Czy warto mieć to "jabłuszko"? ;)
Dlaczego muzyke można tylko wrzucać przez iTunes i on dziwnie tam ją jakoś przekształca?
Za coś pamiętam się płaciło z tego iTunesa? Nie chce mieć dodatkowych kosztów ;)

Oczywiście wiesz, że to na zdjęciu to stara wersja, a teraz jest już nowa? Według mnie ładniejsza, a już na pewno bardziej multimedialna ze względu na ekranik.

Co do dźwięku natomiast.. chyba nawet w tym temacie pisałem ostatnio, że przesłuchałem kilka "wiodących" na rynku odtwarzaczy w tym właśnie nowego Ipoda Nano. I powiem wprost - odrzuciło mnie. Jakość dźwięku fatalna.. No może nie tak - dźwięk dość czysty, ale bez żadnego wyrazu. Po prostu.. coś tam sobie gra, ale żeby delektować się słuchaniem takiej muzyki nie ma szans.. Za chwilą włączyłem IRivera i różnica była diametralna.

Tak więc może nie będę cię zniechęcał, ale przed zakupem zdecydowanie zasugeruję, żebyś najpierw coś na tym urządzeniu posłuchał. Może tobie przypadnie do gustu. W końcu miliony ludzi to kupują, więc chyba aż tak tragiczne nie jest (albo nie mieli oni możliwości porównania z IRiverem ;) ).

CIAPEK 30.12.2007 10:17

hej!!
POM***211;***379;CIE!
Mam okazje kupi***263; ipoda APPLE
http://www.techmarket.pl/shop.php?a=...FQuKMAodQFf-Pw
za 250 z***322;.
Prawie nowy, s***322;uchawki, kondonek z uchwytem i trzy sk***243;rki kolorowe.
Jak te gad***380;ety APPLE?
S***322;ucham mp3 z kom***243;rki (nokia E50) maj***261;c przej***347;ci***243;wke na s***322;uchawki ze zwyk***322;ym jackiem i s***322;uchawki na pa***322;***261;ku Sony kt***243;re mam od lat i ***347;wietnie graj***261;.

Jak jest z jako***347;ci***261; muzyki tego urz***261;dzenia? Czy warto mie***263; to "jab***322;uszko"? ;)
Dlaczego muzyke mo***380;na tylko wrzuca***263; przez iTunes i on dziwnie tam j***261; jako***347; przekszta***322;ca?
Za co***347; pami***281;tam si***281; p***322;aci***322;o z tego iTunesa? Nie chce mie***263; dodatkowych koszt***243;w ;)

andrzejj9 05.12.2007 09:06

No ok, to w takim razie poszukam jaki***347; modeli IAdudio i por***243;wnam ceny i mo***380;liwo***347;ci. Co do SRS WOW to nie wiem, czy by***322;o w***322;***261;czone i nawet nie s***322;ysza***322;em wcze***347;niej o takiej funkcji. Ale generalnie nie ma to dla mnie znaczenia, bo jako***347;***263; d***378;wi***281;ku by***322;a po prostu bardzo dobra. W jaki spos***243;b zosta***322;a osi***261;gni***281;ta, jest ju***380; dla mnie mniej istotne.

Bartez 05.12.2007 00:30

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 866941)
jest, iAudio :)

pozdrawiam

Potwierdzam. Mam iAudio 5, wcześniej miałem krótko iRivera - jak dla mnie zdecydowanie iAudio. Nie są może najtańsze, ale warto. Do tego słuchawki, jakie do niego dołączają fabrycznie są o niebo lepsze, niż te z iRiverów, czy Creative'ów.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:05.