![]() |
dla mnie najwa***380;niejsze jest jak sprz***281;t gra z equalizerem czy potencjometrami wysokie/niskie na zero - to pokazuje co sprz***281;t jest warty, czy daj***281; rad***281;, chocia***380; troch***281; odtworzy***263; to co powinien.
a druga rzecz - s***322;ucham najcz***281;***347;ciej metalu i jazzu a tam nie ma co podbija***263;. podbijanie zaczyna si***281; od drugiego paska w dresie :jezyk: |
@andrzejj9
No dobrze, ale skąd mam wiedzieć jakie są moje ulubione ustawienia nie znając kompletnie sprzętu i porównując w sklepie powiedzmy ipoda, irivera i iaudio ?. Zaufanie stricte na ucho przy włączonych dodatkach może okazać się bardzo zgubne. Utwór przykładowy jest przecież specjalnie dobrany aby przyciągnąć klienta. Ulepszacze działają bardzo różnie na dany materiał i to co pasuje w jednym jest nie do zniesienia w drugim. Lepiej więc przyjąć, że będziemy słuchać na czysto. Uważam również, że do porównania muzyka w playerkach powinna być taka sama jak i słuchawki, a tak nigdy nie jest. Powiem z własnego doświadczenia, że idealnie dobrany sprzęt to taki, w którym na neutralnym ustawieniu czerpiesz przyjemność ze słuchania muzyki. Mając przykładowo słuchawki EP-630 bez equalizera słuchanie było niemożliwe. Z BBE bawiłem się kilka miesięcy, aby definitywnie zakończyć na ustawieniu w granicach 2-0, z naciskiem na 0 :). Przyznaję efekt niekiedy bardzo ciekawy ale męczyło mnie wyłączanie go gdy coś mi nie pasowało ;). pozdrawiam |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Muzyki powinno si***281; s***322;ucha***263; na zwyk***322;ych ustawieniach, bez ***380;adnego EQ. Wtedy wychodzi, kt***243;ry odtwarzacz jest dobry :)
|
Cytat:
w większości przypadków dochodzi się do wniosku, że ich wpływ na dźwięk nie jest dobry, dlatego lepiej oceniać odtwarzacze bez niczego Cytat:
pozdrawiam |
Cytat:
@ Arepo Nie zgadzam się - jak dla mnie należy porównywać odtwarzacze przy najlepszych z możliwych dla nich ustawień. Co z tego, że jeden podbija dźwięk w taki sposób, a drugi w inny - ważny jest efekt końcowy. Po co mam porównywać muzykę przy zresetowanych wszystkich ustawieniach, skoro nigdy nie będę jej w ten sposób słuchał? Interesuje mnie najlepszy efekt i tutaj Ipod wypada fatalnie. Swoją drogą nie raz słuchałem muzyki przez odtwarzacz mp3 w domu, bo po prostu jakość jest wystarczająco dobra, żeby nie było potrzeby uruchamiania wieży/komputera czy discmana. |
porzebowalem cos na prezent... kupilem chinszczyzne MP4 ErgoTech 1024MB X76 i okazalo sie ze to rewelacja... bylem sceptyczny do takich produktow, a tymczasem prezent bardzo sie podobal.
|
trzeba porównywać odtwarzacze bez żadnych dodatkowych efektów wtedy dużych różnic się nie uświadczy :taktak:, jeśli do tego testujemy na tych samych dobrych słuchawkach to już w ogóle ...
porównania innych odtwarzaczy z iriverem i włączonym SRS WOW, czy iaudio z BBE (które to ulepszacze standardowo są włączane przez producenta, aby klient w sklepie usłyszał wyraźną różnicę :) ) są bezcelowe i co najwyżej świadczą o klasie danych efektów, nic nie mówią za to o jakości samego odtwarzacza z moich obserwacji wynika, że większość osób po dłuższej czy krótszej "zabawie" ustawieniami słucha jednak nagrań na płasko jakość w sprzęcie przenośnym to dość kontrowersyjna sprawa, ludzie piszą, że np.: odtwarzacz im trochę syczy gdy siedzą niemal w kompletnej ciszy i do tego nic nie słuchają, co z tego ?, po włączeniu muzyki ten lekki szum jest nie do wychwycenia, nie mówiąc już o wyjściu na ulicę gdzie ilość zakłóceń jest ogromna ... a w domu mało kto słucha dla przyjemności z takich playerków :taktak:, wtedy do głosu dochodzi nieco większy kaliber ;) nie ma więc co popadać w paranoję jakości :nie: pozdrawiam ps. oczywiście potwierdzam, że iriver i iaudio są świetne :D |
Cytat:
Mi osobiscie ostatnio po glowie chodzi iPod Classic 160Gb :D:D |
Gorsza na pewno nie b***281;dzie, ale cud***243;w si***281; nie spodziewaj.
Nano mia***322; chyba 3 "generacje", a ta jest chyba 2. Og***243;lnie - iRiver i iAudio wci***261;***380; przoduj***261;. |
andrzejju ja mam okazje kupi***263; w***322;asnie takiego jak na zdj***281;ciu, chyba ***380;e on jest troche nowszy, albo si***281; myl***281;.
W sumie mo***380;e i masz racje bo tu cena jest 444 a w Media Markt kuzyn widzia***322; tego swojego i kosztowa***322; 800 z***322; :/ Powiem wprost-to od kuzyna mojej kobiety :) Ma***322;y nakr***281;ci***322; si***281; na jakiego***347; ipoda video i chce sie tego pozby***263; :) Dzi***347; w***322;a***347;nie b***281;d***281; go katowa***322;. Powiem szczerze... podoba mi si***281; ten gad***380;et, je***347;li jako***347;***263; nie bedzie gorsza ni***380; z kom***243;rki-wezme go. |
Cytat:
Co do dźwięku natomiast.. chyba nawet w tym temacie pisałem ostatnio, że przesłuchałem kilka "wiodących" na rynku odtwarzaczy w tym właśnie nowego Ipoda Nano. I powiem wprost - odrzuciło mnie. Jakość dźwięku fatalna.. No może nie tak - dźwięk dość czysty, ale bez żadnego wyrazu. Po prostu.. coś tam sobie gra, ale żeby delektować się słuchaniem takiej muzyki nie ma szans.. Za chwilą włączyłem IRivera i różnica była diametralna. Tak więc może nie będę cię zniechęcał, ale przed zakupem zdecydowanie zasugeruję, żebyś najpierw coś na tym urządzeniu posłuchał. Może tobie przypadnie do gustu. W końcu miliony ludzi to kupują, więc chyba aż tak tragiczne nie jest (albo nie mieli oni możliwości porównania z IRiverem ;) ). |
hej!!
POM***211;***379;CIE! Mam okazje kupi***263; ipoda APPLE http://www.techmarket.pl/shop.php?a=...FQuKMAodQFf-Pw za 250 z***322;. Prawie nowy, s***322;uchawki, kondonek z uchwytem i trzy sk***243;rki kolorowe. Jak te gad***380;ety APPLE? S***322;ucham mp3 z kom***243;rki (nokia E50) maj***261;c przej***347;ci***243;wke na s***322;uchawki ze zwyk***322;ym jackiem i s***322;uchawki na pa***322;***261;ku Sony kt***243;re mam od lat i ***347;wietnie graj***261;. Jak jest z jako***347;ci***261; muzyki tego urz***261;dzenia? Czy warto mie***263; to "jab***322;uszko"? ;) Dlaczego muzyke mo***380;na tylko wrzuca***263; przez iTunes i on dziwnie tam j***261; jako***347; przekszta***322;ca? Za co***347; pami***281;tam si***281; p***322;aci***322;o z tego iTunesa? Nie chce mie***263; dodatkowych koszt***243;w ;) |
No ok, to w takim razie poszukam jaki***347; modeli IAdudio i por***243;wnam ceny i mo***380;liwo***347;ci. Co do SRS WOW to nie wiem, czy by***322;o w***322;***261;czone i nawet nie s***322;ysza***322;em wcze***347;niej o takiej funkcji. Ale generalnie nie ma to dla mnie znaczenia, bo jako***347;***263; d***378;wi***281;ku by***322;a po prostu bardzo dobra. W jaki spos***243;b zosta***322;a osi***261;gni***281;ta, jest ju***380; dla mnie mniej istotne.
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:05. |