![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
Zobacz rezultaty głosowania: Jestem za dzieleniem dysku na partycje: | |||
TAK |
![]() ![]() ![]() ![]() |
20 | 80.00% |
NIE |
5 | 20.00% |
HU KERS? / NIE MAM ZDANIA. |
0 | 0% |
Wszystkich głosów: 25. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#31 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie mam niestety wiedzy w tym temacie. Bylo swego czasu szkolenie w Katowicach (AFAIK Poznan, Warszawa i Wroclaw tez sie lapaly, w innych terminach) pt. "Mac w Biznesie" (o ktorym kiedys pisalem) organizowane przez Cortland, ktore odkrywalo tajniki OS X Server i administracji kontami.
Ale oczywiscie ludize ktorzy nie byli i nie widzieli na oczy stwierdzili na tym forum, ze to tylko prezentacja marketingowa. Szkolenie bylo bezplatne, prowadzil je p. Jacek Nowak, certyfikowany trener Apple. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#32 | |||
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Ubuntu niczego nie narzucało. Sam tak sobie porobiłem - separacja przez partycjonowanie zwiększa bezpieczeństwo. Padnięcie jednej części nie pociąga za sobą reszty. Tak wiem kopie trzeba robić, tylko nie zamierzam mieć laptopa podłączonego non stop z przenośnym dyskiem aby mogła się mi zapisywać kopia dysku w czasie rzeczywistym... Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Get a Mac!
Pojdz, zobacz, wysluchaj, wypowiadaj sie...
A tak to, parafrazujac, "nie miales w rece" ;-)... |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
logged out
CDRinfo VIP
No jak? Uruchamiamy białego rumaka. Czekamy aż się wszystko załaduje, wygodnie siadamy....
Spoglądamy dumnie na naszego rumaka, i uruchamiamy na maszynie wirtualnej Windowsa ![]() [OT]Sam sobie niszczę dyskusję ale nie mogłem się powstrzymać ![]()
![]() |
#36 |
Get a Mac!
A od tego nie jest ksiegowa przypadkiem?
Nie mowie o korporacjach, ale nawet moj znajomy pracujacy jako jednoosobowa dzialalnosc na kontraktach za granica ma swoja ksiegowa... |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
A biuro rachunkowe to nie biznes?
Czy Mac to dla wybranych branż i tylko dla jednoosobowych (bo większe muszą mieć Płatnika - a po co sobie komplikować życie mieszając Maci z Windowsem - i komplikuje to zarządzanie i wsparcie)- dla grafików natenprzykład? Nie to, co uniwersalny Windows ;P
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 20.11.2012 o godz. 21:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Get a Mac!
Nie znam sie, nigdy nie probowalem prowadzic biura rachunkowego, ale raczej czolowe produkty tego rynku (Comarch?) nie dzialaja na Makach wiec sie on do prowadzenia biznesu tego sortu nie nadaje wynika z tego.
So? Nie zmuszam Cie przeciez. Kup sobie komputer z Windows ;-)... |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Թ
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A Płatnik już działa bez floppy czy nie?
![]() Specyfikacja techniczna Płatnika już dostępna czy nie? Szczegółów już nie pamiętam, bo to było z 10 lat temu, ale polski sąd klepnął, że specyfikacja tego dziadostwa ma być tajna. Jakby był jawnie podany protokół, komunikacja etc dawno temu byłoby 100 programów Free Open Source. Ostatnio zmieniany przez pali : 20.11.2012 o godz. 22:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
To najbezpieczniejsza partycja w systemie. Dużo bardziej prawdopodobny jest pad roota. Ponadto root i boot są powiązane, na obu musi być to samo jajko, więc partycje trzeba "synchronizować". Tzn nie można przywrócic starego boota do nowego roota i vice versa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |||
logged out
CDRinfo VIP
Cytat:
Przez separację zmniejszam występowanie pewnych rzeczy. Cytat:
Cytat:
Zazwyczaj małe firmy stosują zasadę - tańsze oprogramowanie to mniejsze koszty. Po drugie jaki normalny człowiek wsadzi komputer za 6-10k do biura rozrachunkowego? Wracając do partycjonowania to w całej tej dyskusji nie chodzi o to aby wypisać konkretne wady/zalety obu rozwiązań. Jak dla mnie Jedną partycję to może mieć dysk przenośny na dane a nie taki jaki posiadamy wewnątrz komputera (zakładam, że mamy jeden).
![]() |
![]() |
#42 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
majac dwie zatoki na napedy i kase na to chetnie bym sobie wrzucil 64 GB SSD na system i plik wymiany (na oddzielnych partycjach) i drugi wiekszy naped na dane
ale na codzien korzystam z netbooka z 1,8" HDD - wiec partycje mam dwie (nie liczac systemowej ukrytej) - na system z plikiem wymiany i softem oraz na swoje dane wiec, jak juz pare osob napisalo bardzo slusznie, partycjonowanie lub jego brak zalezy od mozliwosci technicznych |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
Tak spytam z ciekawosci - co ta za lapek - sony?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Թ
Data rejestracji: 13.02.2003
sobrus, postawiłeś taką tezę, a jak widzę andy przyjmuje ją za pewnik ("Przez separację zmniejszam występowanie pewnych rzeczy").
Cytat:
Jeśli przełożymy sytuację na nośniki fizyczne, to sprawa jest prosta. Np. weźmy dokument z 30 rozdziałami i zapiszmy te rozdziały na 30 kartach SD, zamiast cały dokument na 1 karcie. Zmniejszyliśmy P utraty całości dokumentu, zwiększając P utraty jednego z rozdziałów. Prosty model i nie widzę potrzeby go komplikować. Wynika z niego, że to zła strategia. Natomiast z partycjami już nie jest tak prosto. Trzeba wziąć pod uwagę awarię tablic alokacji (oraz przyczyny: złośliwy soft, nieumiejętne użycie softu) i awarie właściwej przestrzeni zapisu (przyczyny: awaria fizyczna nośnika). Dalej możliwość naprawy tablic alokacji domowym sposobem. Do tego jak hardware w połączeniu z OS potrafi poradzić sobie z tymi błędami. Typ systemu plików. Rodzaje partycji. Funkcje partycji np. flaga boot. Nie potrafię zrobić modelu. Potrafisz uzasadnić swoje twierdzenie? Ja dotychczas przyjmowałem za pewnik, że partycjonowanie samo w sobie jest w najlepszym przypadku obojętne dla bezpieczeństwa danych, o ile nie jest elementem szerszej strategii. Ostatnio zmieniany przez pali : 21.11.2012 o godz. 22:59 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
dysk, partycja, partycjonowanie |
Opcje związane z dyskusją | |
Tryby wyświetlania | |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 4412 | 11.03.2020 21:16 |
Ciekawe powiedzenia, cytaty, śmieszne stwierdzenia | andrzejj9 | Humor | 34 | 16.03.2019 14:39 |
Chuck Norris | Morris | Humor | 111 | 07.10.2018 01:42 |
LITEK czy BENQ - oto jest pytanie ? | kowanski | Napędy optyczne DVD | 5 | 11.03.2008 23:21 |
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 00:41 |