![]() |
Wszyscy mi tak mówią, tylko ni cholery nie wiem dlaczego? Jest jakaś lepsza alternatywa? :hmm:
|
w rysowanie tabelek nigdy sie nie bawilem (na szczescie belfrzy dali se siana z tym)
pisze tego posta aby opieprzyc Cie za stosowanie komendy goto :D naprawde radze oducz sie _etykietowania_ to z***322;y nawyk i ka***380;dy programista Ci to powie, to nie asembler :) |
Ilość załączników: 2
THX za pomoc, ale jeszcze sobie delphi odpuszcz***281; - jednak.
Tymczasem mam problem z czym innym. Jak tu zrobi***263;, aby w poni***380;szym wynalazku program sam powpisywa***322; wszystkie warto***347;ci z ASCII do tabeli. Przesuni***281;cia s***261; ok, problem w tym, ***380;e tabela nie rysuje si***281; ca***322;a od pocz***261;tku do ko***324;ca. Nie wiem jak kto wyja***347;ni***263;. |
Dawno juz w delphi nic nie robi***322;em .... ale nie pownienie***347; da***263; procedury przed beginem? ( po {R...} )?
edit: albo po prostu wyrzuci***263; ten begin przed procedur***261; ca***322;kowicie (end. na ko***324;cu zostaje) |
Ilość załączników: 1
Pozwolę sobie odkopać topik ;]
Czy znalazłby się jakiś "fachman od Delphi" i mógłby mnie oświecić czemu nie mogę skompilować tego wynalazku. Dodam, że jestem newbie co pewnie od razu widać. :D Kod:
unit Unit1;errory: Kod:
[Error] Unit1.pas(31): Statement expected but 'PROCEDURE' found |
Cytat:
Nie rozumiem PS, ale wydaje mi sie ze dobrze myslisz. Zrob moze lepiej ten stos nil <- elem6 <- elem3 <- elem8 <- elem2 <- stos dodanie elem5 (elem5 pokazuje na elem2, stos pokazuje na elem5) nil <- elem6 <- elem3 <- elem8 <- elem2 <- elem 5 <- stos wypsanie - tak jak masz. szukanie - tak jak masz. usuwanie. sprawdzasz czy stos nie jest nil. sprawdzasz czy stos^.wart = co trzeba jak tak to temp1=stos^.poprz stos^.poprz = nil, stos = temp1 jak nie znalazles to teraz temp2 = stos. i potem lecimy i sprawdzamy temp2^.poprz^.wartosc (dana to dziwna nazwa BTW). Jak znajdziemy to przepinamy jak wyzej temp1=temp2^.poprz^.poprz; temp2^.poprz^.poprz = nil; temp2^.poprz = temp1. i tak lecisz dopoki temp2^.poprz nie bedzie nilem Proponuje poprzerabiac na funkcje i zastanowic sie jakie wartosci powinny byc zwracane. Np. jezeli usun moze zwracac liczbe usunietych wezlow (w szczegolnosci mozesz napisac tak zeby wszystkie wystapienia usuwal, ale tak czy inaczej powinienes zzewnatrz wiedziec czy cokolwiek udalo sie wyrzucic). |
ok wypisywanie i szukanie sobie zrobi***322;em/poprawi***322;em - a jak wygl***261;da***322;oby usuwanie elementu listy, bo to chyba bedzie wygl***261;da***263; r***243;***380;nie w zale***380;no***347;ci czy to b***281;dzie pocz***261;tek listy (temp^.poprzednia = nil), ***347;rodek listy (temp^.dana) czy koniec listy (temp^.nastepna = nil)
PS Tak ale jak to zrozumiem na typie dwukierunkowym to jednokierunkowy wystarczy 'odchudzi***263;' :) |
BTW. Narazie do tej funcjonalnosci nie potrzeba Ci listy dwukierunkowej. Korzystasz jedynie z jednego kierunku reprezentujacego stos - masz najnowszy wierzcholek i schodzisz poprzednikami. Narazie zbedna wiec wydaje sie byc pozycja 'nastepny' - chyba ze gdzies indziej jej bedziesz uzywal.
|
Cytat:
|
Cytat:
Nigdy nie sprawdzasz najstarszego elementu. czyli tego co mam poprz=nil |
Cytat:
no tak, mo***380;e teraz liczba wchodzi do listy ale jako***347; nie umiem jej wy***347;wietli***263;, pisa***322;em nawet procedure aby ja znale***378;***263; ale chyba jej tam nie ma :| Kod:
{-----------------------------------------------------} |
Cytat:
|
Odkopuj***281; temat, poziom po kilku latach troszk***281; si***281; zmieni***322; wi***281;c...
mam napisa***263; program, kt***243;ry b***281;dzie dodawa***263; (wpisane przez u***380;ytkownika) do listy dwukierunkowej liczby a potem je wy***347;wieta***263; kolejno... zrobi***322;em co***347; takiego: Kod:
program test1;Wiem, ***380;e jestem blisko ale co***347; mi nie wychodzi... |
Cytat:
Teraz powiedz mi jak odwołać się do jakiejś konkretnej zakładki??? thx ...::Update::... OK, już mam ... poprostu "Show" ;) Dzięki Ziele :piwo: Działa tak jak chciałem... BTW: Czym się rózni PageControl od TabControl??? |
Pewnie masz dużo obiektów i zmieściłeś je na 4 panelach żeby okno nie było duże... a nie lepiej było do tego użyć PageControl? :D
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:19. |