Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.07.2009, 12:58   #1
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Płatnik ZUS

Witam
Czy ktoś może używa Płatnika?

Ja jeszcze nie używam, ale tonę w papierach i chyba muszę zacząć używać....

Pytanie:

Czy można użyć do Płatnika standardowej bazy danych (MySQL, PostgreSQL) działającej na zdalnym hoście?

Jestem przed pierwszą instalacją i nie widzę takiej opcji w dokumentacji, a jeśli mam na lokalnym komputerze trzymać bazy danych MS, to wolę dalej skrobać długopisem.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.07.2009, 13:37   #2
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie mam na nowym kompie Płatnika, więc nie sprawdzę.
Właściwie to w czym masz problem? Wszyscy mają bazę danych Płatnika na swoim kompie (ja też miałem) i nikomu to jakoś nie przeszkadza. Jakoś nie przyszła mi do głowy taka potrzeba.

Najpewniej spytaj informatyka w ZUS-ie, tam zawsze taki siedzi i doradza w sprawach Płatnika i elektronicznej wymiany danych z ZUS-em. Ten u nas nawet na czymś się zna...

A w ogóle Płatnik to ZŁO, a ZUS ZŁO jeszcze większe!
Stary 14.07.2009, 13:51   #3
romanesco
Guru

Data rejestracji: 01.08.2007
romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Informacja o programie Płatnik
romanesco jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.07.2009, 16:24   #4
pali
Թ

pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
Właściwie to w czym masz problem? Wszyscy mają bazę danych Płatnika na swoim kompie (ja też miałem) i nikomu to jakoś nie przeszkadza. Jakoś nie przyszła mi do głowy taka potrzeba.
grzeniu,
choć używam głównie win to jestem przyzwyczajony do tzw. architektury klient-serwer. Czyli swoje komputery z windowsami traktuję jako terminale, a wszelkie istotne dane trzymam i przetwarzam na zdalnych serwerach, opłaconych u różnych dostawców.

Dzięki temu nie muszę martwić się o backup, crash windowsa, awarie sprzętowe, wirusy, trojany i inne losowe przypadki, bo o moje dane dba opłacona firma (oczywiście też w ograniczonym zakresie). Do tego dochodzą też kwestie prawne, czyli np. po moich komputerach pętają się różne mp3, divx, czasem lewe programy, czasem różne działania z nich wykonuję nie do końca zgodne z literą prawa - i nie muszę się martwić co będzie jak mi Policja zabierze komputer, co się stanie z moimi danymi etc

Do pracy w mojej firmie sam napisałem sobie program księgowo-rozliczeniowy (php + MySQL), loguję się do niego przez www i jest super.
Jeślibym miał instalować Płatnika na lokalnym komputerze, to niestety ale musiałbym wydzielić osobną maszynę, zrobić jej system backup etc i kosztowałoby to krocie (nerwów, miejsca, pieniędzy).

Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
Najpewniej spytaj informatyka w ZUS-ie, tam zawsze taki siedzi i doradza w sprawach Płatnika i elektronicznej wymiany danych z ZUS-em. Ten u nas nawet na czymś się zna...
Dzwoniłem, nie potrafił odpowiedzieć na moje pytanie, nawet go nie zrozumiał.
Stary 14.07.2009, 16:31   #5
pali
Թ

Cytat:
Napisany przez romanesco Podgląd Wiadomości
Dzięki, ale to obrazkowa publikacja dla idioten-userów a nie administratorów. Złamali tam chyba wszystkie zasady pisania dokumentacji technicznej.

A co mojego pytania, to już widzę że nie da rady aby Płatnik sensownie współpracował z SQL innym niż MS. Nawet jakbym go zmusił do tego, to pewnie bym się wywrócił przy kolejnej aktualizacji programu i braku normalnej, jawnej dokumentacji technicznej.

Teraz mi się przypomniało, że z 10 lat temu podpisywałem jakieś petycje kolegów pod tym aby zakończyć działanie PROKOM Software. Mieliśmy rację.....
Odpowiedz na post

Tagi
babilon, korupcja, płatnik, zus

Twoje uprawnienia: