![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Płatnik ZUS
Witam
Czy ktoś może używa Płatnika? Ja jeszcze nie używam, ale tonę w papierach i chyba muszę zacząć używać.... Pytanie: Czy można użyć do Płatnika standardowej bazy danych (MySQL, PostgreSQL) działającej na zdalnym hoście? Jestem przed pierwszą instalacją i nie widzę takiej opcji w dokumentacji, a jeśli mam na lokalnym komputerze trzymać bazy danych MS, to wolę dalej skrobać długopisem. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie mam na nowym kompie Płatnika, więc nie sprawdzę.
Właściwie to w czym masz problem? Wszyscy mają bazę danych Płatnika na swoim kompie (ja też miałem) i nikomu to jakoś nie przeszkadza. Jakoś nie przyszła mi do głowy taka potrzeba. Najpewniej spytaj informatyka w ZUS-ie, tam zawsze taki siedzi i doradza w sprawach Płatnika i elektronicznej wymiany danych z ZUS-em. Ten u nas nawet na czymś się zna... A w ogóle Płatnik to ZŁO, a ZUS ZŁO jeszcze większe! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Թ
Cytat:
choć używam głównie win to jestem przyzwyczajony do tzw. architektury klient-serwer. Czyli swoje komputery z windowsami traktuję jako terminale, a wszelkie istotne dane trzymam i przetwarzam na zdalnych serwerach, opłaconych u różnych dostawców. Dzięki temu nie muszę martwić się o backup, crash windowsa, awarie sprzętowe, wirusy, trojany i inne losowe przypadki, bo o moje dane dba opłacona firma (oczywiście też w ograniczonym zakresie). Do tego dochodzą też kwestie prawne, czyli np. po moich komputerach pętają się różne mp3, divx, czasem lewe programy, czasem różne działania z nich wykonuję nie do końca zgodne z literą prawa - i nie muszę się martwić co będzie jak mi Policja zabierze komputer, co się stanie z moimi danymi etc Do pracy w mojej firmie sam napisałem sobie program księgowo-rozliczeniowy (php + MySQL), loguję się do niego przez www i jest super. Jeślibym miał instalować Płatnika na lokalnym komputerze, to niestety ale musiałbym wydzielić osobną maszynę, zrobić jej system backup etc i kosztowałoby to krocie (nerwów, miejsca, pieniędzy). Dzwoniłem, nie potrafił odpowiedzieć na moje pytanie, nawet go nie zrozumiał. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Թ
Cytat:
A co mojego pytania, to już widzę że nie da rady aby Płatnik sensownie współpracował z SQL innym niż MS. Nawet jakbym go zmusił do tego, to pewnie bym się wywrócił przy kolejnej aktualizacji programu i braku normalnej, jawnej dokumentacji technicznej. Teraz mi się przypomniało, że z 10 lat temu podpisywałem jakieś petycje kolegów pod tym aby zakończyć działanie PROKOM Software. Mieliśmy rację..... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
babilon, korupcja, płatnik, zus |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
zus tępi brzuszki | eloise | Off topic | 7 | 26.11.2018 21:09 |
Program Płatnik | yahol | Off topic | 2 | 22.03.2006 14:07 |
Płatnik - po reinstalacji systemu | Kasprzak | Off topic | 0 | 17.08.2005 18:49 |
Płatnik 4.0 | TolBoy | Off topic | 3 | 23.03.2004 19:17 |
ZUS wzbogaca Billa Gatesa | jasut | Off topic | 12 | 15.10.2003 15:08 |