Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.11.2010, 19:59   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Podkładka pod notebooka - jaka

Chcę sobie coś takiego sprawić, żeby sprawdzić jak mocno grzejący się notebook będzie się na tym zachowywał.

Oczekiwania:

- tania (na razie chcę tylko do testów, więc nie chcę dużo wydawać, nawet zastanawiam się, czy nie kupić czegoś za 10-20 złotych, żeby tylko sprawdzić, czy mi takie rozwiązanie odpowiada)

- cicha - najchętniej niesłyszalna (może regulacja wentylatorów?)

- płaska/cienka (w sensie z cienkiego materiału, żeby dało się go ciąć) - wymaganie ze względu na większą pojemność baterii, którą mam w notebooku, a która powoduje jego podniesienie (od tylnej strony). Większość podkładek też ma wyższy tył, przez co takie podwójne podwyższenie mogłoby już być niekomfortowe. Dlatego albo podstawka płaska, albo taka, żebym mógł ewentualnie podciąć tył i zrobić miejsce na baterię (dużo miejsca nie zajmuje, ale jest wysoka).

Ewentualnie patrzyłem też na coś takiego: http://www.kdc.pl/Podkladka-chlodzac...10436863#recki tylko może nieco lepszej jakości.

Może coś takiego?
https://simplytech.strefazysku.pl/in...dz_ca_LF3632UK

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.11.2010, 20:24   #2
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ze swoich doswiadczen polecam Zalmana. Mam juz druga. Niestety dla Ciebie nie bedzie zbyt dobra bo ma wysoki tyl.
Stary 03.11.2010, 21:22   #3
tom-as
Zamyślony

Data rejestracji: 21.01.2006
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
mam wynalazek dość tani <15 PLN z allegro i powiedzmy sobie, że owszem chłodzi ale wykonanie jest okropne. dlatego sam zrobiłem sobie podstawkę pod lapka (też się strasznie grzeje), która to nie ma wentylatorów (co tez nie jest problemem doinstalować) i jak na razie daje rade :-)

jakby co służę fotą poglądową

-edycja

mojej produkcji podstawka nie jest cienka. teraz wchodzi pod lapka mysza, ale docelowo ma wchodzić mała klawiatura

Ostatnio zmieniany przez tom-as : 03.11.2010 o godz. 21:31
tom-as jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.11.2010, 21:28   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Wysoki tył i - o ile myślimy o podobnym modelu - raczej za droga. Widziałem bardzo polecany jeden model tego producenta, ale kosztował ~200 zł. Trochę za dużo bez pewności, czy będę tego używał.

----

Cytat:
Napisany przez tom-as Podgląd Wiadomości
mam wynalazek dość tani <15 PLN z allegro i powiedzmy sobie, że owszem chłodzi ale wykonanie jest okropne. dlatego sam zrobiłem sobie podstawkę pod lapka (też się strasznie grzeje), która to nie ma wentylatorów (co tez nie jest problemem doinstalować) i jak na razie daje rade :-)

jakby co służę fotą poglądową
Wiesz, jeden wentylator kosztuje więcej Ale jak możesz zrobić fotkę to wrzuć. Może poczuję jakąś inspirację

W Leclercu widziałem w reklamie coś za ~10 zł. Może to będzie dobre do testów

Stary 03.11.2010, 21:57   #5
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jak się laptop strasznie grzeje, to może warto rozważyć wyczyszczenie radiatorów i wentylatorów?
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.11.2010, 22:59   #6
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jeśli do testów, to najtańsze jak się da. Tylko... z takim najtańszym jak się da modelem łatwo wyrobić sobie złą opinię o podkładkach.

Rada Jou też jednak na pewno nie zaszkodzi

Jarson jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.11.2010, 06:07   #7
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez joujoujou Podgląd Wiadomości
Jak się laptop strasznie grzeje, to może warto rozważyć wyczyszczenie radiatorów i wentylatorów?
Wiesz.. laptop ma jakiś miesiąc, z czego był w tym czasie włączany może z pięć razy

Laptop jest bardzo wydajny, a niestety chłodzenie jest przemyślane raczej średnio. Dlatego się grzeje, chociaż to może jeszcze nie jest największym problemem (bo grzeje się głównie od spodu, i tak najczęściej używam na biurku), natomiast drażni mnie hałas wentylatora. Mam nadzieję, że jeśli temperatury będą mniejsze, to ten nie będzie się tak szybko i tak często włączał (bo na początku jest ok).

Jedną rzecz natomiast faktycznie można i planuję zrobić - zmienić pastę na procesorze. Czytałem, że ta fabryczna jest łagodnie mówiąc marnej jakości i przez jej zmianę można dużo zyskać. Swego czasu chyba nawet tutaj pytałem, jaką pastę warto wybrać i chyba wrócę do tematu, bo jest kilka polecanych, a jak przeglądam testy, to w każdym wypadają inaczej..

Stary 04.11.2010, 08:35   #8
tom-as
Zamyślony

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Ale jak możesz zrobić fotkę to wrzuć. Może poczuję jakąś inspirację
to co zrobiłem to jeszcze wersja rozwojowa. myślę o jakimś 'w-sam-raz' wentylatorku jeszcze do chłodzenia. A tak to klawiatura 'mała' jeszcze będzie. Możliwe, że w przyszłości podczepię jakiś dysk 2.5", ale teraz się zastanawiam nad sieciowym więc tu nie wiadomo co wyjdzie.

a sporo inspiracji można znaleźć tu: http://www.flickr.com/groups/unclutterer/ (właśnie po przeglądaniu tej grupy powstała idea tego podwyższenia pod lapka)
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-stand.jpg  
Stary 04.11.2010, 09:29   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Jest to.. ładne (serio)

Ale dla mnie zupełnie niepraktyczne. Ja nie chcę mieć notebooka w formie stacji, do której będę podłączał klawiaturę, bo od tego mam stacjonarny. Dla mnie notebook to notebook, ma być przenośny (nawet jeśli używam go tylko w domu) i.. 'obsługiwalny' bez dodatkowych urządzeń (klawiatura, mysz - chociaż tej akurat używam). Takie podwyższenie to uniemożliwia.

Tak więc raczej poszukam czegoś innego.

Ze strony, którą podałeś:

http://www.flickr.com/photos/clsasse...ol-unclutterer

Ktoś na forum byłby zachwycony

Stary 04.11.2010, 10:00   #10
tom-as
Zamyślony

Cytat:
Ze strony, którą podałeś:

http://www.flickr.com/photos/clsasse...ol-unclutterer

Ktoś na forum byłby zachwycony
Ten ktoś tam pełno takich konfigów znajdzie

a tak w ogóle rozumiem Twoją ideę mobilności :-) Ja natomiast podlazłem do tego tak, że w chwili jak kompa mam na biurku to wrzucam go na 'stojak'. W moim przypadku to lepsze zagospodarowanie miejsca na blacie dzięki temu jest :-) No ale to właśnie było robione pod moje potrzeby :-) Powodzenie w poszukiwaniu Twojej idealnej podstawki :-)
Stary 04.11.2010, 10:14   #11
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Na razie szukam jakiejkolwiek (taniej i cichej). Jak się takie rozwiązanie sprawdzi, to pomyślę o czymś lepszym już na stałe (wolałbym od razu coś takiego kupić, ale jeśli jednak okaże się, że niewiele to daje, to szkoda od razu wyłożyć 150-200, albo i więcej zł).

Stary 04.11.2010, 10:35   #12
tom-as
Zamyślony

Cytat:
Na razie szukam jakiejkolwiek (taniej i cichej). Jak się takie rozwiązanie sprawdzi, to pomyślę o czymś lepszym już na stałe (wolałbym od razu coś takiego kupić, ale jeśli jednak okaże się, że niewiele to daje, to szkoda od razu wyłożyć 150-200, albo i więcej zł).
na allegro kiedyś kupiłem podkładkę chłodzącą. z przesyłka wyszło coś około 20 zeta. oczywiście tandeta (wygina się prawie jak tekturka ), ale jakby nie było robiła co miała czyli chłodziła. Z obserwacji że tak 6-7* w dół temperatura lapka leciała (procesor/dysk/grafa). Wentylatory mega ciche nie są, ale też nie jakoś specjalnie głośne - dla mnie głośność akceptowalna. Ogólnie tej raczej nie polecam.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-podklad.jpg  
Stary 04.11.2010, 11:02   #13
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

O, to chyba właśnie ta, co w drugim linku dałem. Tylko, że tam kosztowała chyba około 30 zł.

Obawiam się, że wszystko poniżej 50-100 zł będzie mniejszą lub większą tandetą i chyba trzeba się z tym liczyć. Ta twoja w sumie nie wygląda tak najgorzej, szkoda tylko jeśli wentylatory nie są ciche.

Poszukam jeszcze, może coś ciekawego rzuci mi się w oczy.

Stary 06.11.2010, 00:13   #14
Adalis
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 07.11.2002
Adalis zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na komputroniku jest tego sporo do wyboru, ciekawie wyglądają te powyżej 50zł
Przedział cenowy 25-75zł http://www.komputronik.pl/index.php/...%5Bt%5D=750000
Stary 08.11.2010, 19:18   #15
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Poprzeglądałem trochę tego i chyba jednak zdecyduję się od razu na coś porządniejszego. Z tego, co widzę po opiniach i komentarzach, to ten wynalazki po kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt złotych nic nie dają i tylko się do tego zrażę i wyrzucę trochę pieniędzy. Kupię więc już od razu coś lepszego, jak się nie sprawdzi to sprzedam.

Najwięcej osób poleca Zalmana, przyjrzałem się i faktycznie wygląda to nieźle. Jedyny problem to ten, o którym wspominałem, czyli wyższa bateria, a tu ze względu na solidną konstrukcję, raczej nie będzie możliwości wycięcia na nią dodatkowego otworu. Całość więc zrobiłaby się bardzo wysoka. Nie wiem, czy nie za bardzo.

W każdym razie te modele mnie zainteresowały:

ZM-NC2000 Black
http://www.komputronik.pl/index.php/...000_Black.html

Chyba najbardziej polecany. Trochę drogi - tu 199 zł - ale z tego, co widziałem, za 130-140 można znaleźć. To już nie jest tak źle.

ZM-NC1500 Black
http://www.komputronik.pl/index.php/...500_Black.html

Podobny i już nawet teraz nie pamiętam różnicy pomiędzy poprzednim. Na pewno jest trochę tańszy i chyba trochę mniejszy (na pewno NC1000 jest mniejszy). W każdym razie też jakaś opcja.

ZM-NC1500W

U nas chyba niedostępny, ale opisywany jako bardzo cichy. W sumie to dla mnie jeden z ważniejszych parametrów, więc kto wie, czy to nie byłby dobry wybór. Szkoda tylko, że nóżki się nie składają, co z wcześniejszego powodu, byłoby też pewnym problemem.

Jest jeszcze takie cudo:

Zalman ZM-NC2500 Plus
http://benchmarkreviews.com/index.ph...sk=view&id=565

W sumie też dość niedrogie (~130-150 zł), a ciekawe (choć wysokie).

Z "niezalmanów" zainteresowało mnie to:

Vizo mini Ninja II
http://www.techpowerup.com/reviews/V...Ninja_2/1.html

Też u nas niestety niedostępne (bądź trudno dostępne), ale kształtem najbardziej by mi odpowiadało. Kto wie, czy nie poszukam czegoś takiego.

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: