Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.08.2014, 11:41   #1
slayers
LiteOn iHBS 212
 
Avatar użytkownika slayers
 
Data rejestracji: 29.05.2012
Posty: 140
slayers niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
pomoc w odpaleniu karty sieciowej przez PCI

Najpierw dane
Płyta główna: MA77OT-UD3 gigashite
Dodatkowa karta sieciowa przez PCI
Internet 20/1
Sprawa wygląda tak, że karta sieciowa zintegrowana na płycie głównej ogranicza mi intenet do 10Mb/s. pomyślałem sobie że to może być jakas wada konstrukcyjna, chociaż (!) to przecież nie jest stara płyta i chyba nie wsadzają na nie kart do 10Mbit jak.
Kupiłem na allegro za dziesięć złoty kartę 100/10 podpinaną przez złącze PCI, nie mogę przez nią podłączyć neta, dzwoniłem do tych od dostawców internetu i powiedziano mi że modem się sam dostosuje do nowej kary sieciowej, jak go wyłączę na 10sek.
W biose mam jakieś tam zakładki ‘onboard lan boot rom’ już to oczywiście włączałem i wyłączałem, i nic. czy ktoś mi może podowiedzieć jak podłączyć kartę sieciową, oczywiście jest możliwość że jest walnięta bo uzywana, ale jak widać na załączonych obrazkach system ją widzi.

pomoc w odpaleniu karty sieciowej przez PCI-ivwubxs.jpg
pomoc w odpaleniu karty sieciowej przez PCI-ivwucds.jpg
pomoc w odpaleniu karty sieciowej przez PCI-ivwucxf.jpg
slayers jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.08.2014, 12:27   #2
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,977
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A próbowałeś innego kabla sieciowego? Z jakim modemem połączona jest/są te karty sieciowe?
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.08.2014, 13:51   #3
revolver0
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Sprawdź kabel, czasem żeby druga karta zadziałała wymagane jest wyłączenie tej zintegrowanej z płytą, w systemie, a jak nie pomoże to w biosie. Sterowniki systemowe czy z płyty od płyty głównej lub może strona producenta.
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.08.2014, 17:43   #4
slayers
LiteOn iHBS 212
 
Avatar użytkownika slayers
 
Data rejestracji: 29.05.2012
Posty: 140
slayers niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
modem to jakis trhompson, ktory daje dostawca, sterownik pobralem najnowszy z tej strony i mi calkiem karta.siec. przestala dzialac WTF?

http://www.gigabyte.pl/products/page...p_11/download/
slayers jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2014, 15:36   #5
Maniek99
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.07.2007
Posty: 4
Maniek99 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawdz sobie w tym miejscu:
wlasciwosci polaczenie>>konfiguruj>>zaawansowane
Powinienes miec ustawiony tryb na auto, natomiast spokojnie mozesz wymusic 100-ke.
Co do drugiej karty jak nie ma sygnalu to musiales kupic uszkodzona karte, badz kabel jak koledzy pisali takze moze byc wadliwy.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
pomoc w odpaleniu karty sieciowej przez PCI-siec1.jpg  
Maniek99 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2014, 17:36   #6
slayers
LiteOn iHBS 212
 
Avatar użytkownika slayers
 
Data rejestracji: 29.05.2012
Posty: 140
slayers niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
dobra kit z tym nie dziala i juz wie ktos z was moze czy takie karty sieciowe przez USB sa cos warte, czy ktos z was moze uzywal, albo znajomi maja takie wynalazki, mozna to kupic z alledrogo za jakies 30zł
slayers jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2014, 18:02   #7
revolver0
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A zrób test uruchom jakiegoś Linuksa z płyty, i zobacz jaką masz prędkość, posprawdzaj na obu kartach. Co do integry może w biosie można tryb karty zmienić?

Ostatnio zmieniany przez revolver0 : 19.08.2014 o godz. 18:04
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2014, 19:23   #8
slayers
LiteOn iHBS 212
 
Avatar użytkownika slayers
 
Data rejestracji: 29.05.2012
Posty: 140
slayers niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
z tym linuxem, to nawet nie pomyslalem, bo moze byc ze winda jakies gowno ma wgrane i nie teges... nie mniej jednak instalowalem nowe stery, odinstalowalem, naprawialem i inne tam opcje ze sterownikami i nic mi juz poprostu do glowy nie przychodzi, nawet probowalem na tej plyce rev1.0, 1.2,1,4 bo sam juz nie wiem jaka mam plyte, ale to chyba nie ma znaczenia... zainstalowalem nawet najnowsze stery do chipseta, bo myslalem ze moze to cos zmieni, ale nic
walic to dzisiaj kupilem adapter na usb, i zobacze jak to sie zachowuje, wkurzajace jest tylko to ze google nie pomaga
slayers jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.08.2014, 20:52   #9
revolver0
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Linuksa odpal zobacz co i jak. Może w samym systemie się coś pomieszało.
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2014, 07:30   #10
slayers
LiteOn iHBS 212
 
Avatar użytkownika slayers
 
Data rejestracji: 29.05.2012
Posty: 140
slayers niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wiem wiem, format by sie moze przydal..ale poprostu mi sie nie chce, bo wez to teraz wszystko wgrywaj od nowa, to trwa z caly dzien, bo u mnie toby jeszcze gry ciagnelo, takze masakra
slayers jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.08.2014, 14:17   #11
revolver0
Guru
 
Avatar użytkownika revolver0
 
Data rejestracji: 06.12.2005
Lokalizacja: Torchwood
Posty: 3,839
revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>revolver0 jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
gry? jak ze steama można je archiwizować, origin chyba też.
revolver0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.08.2014, 10:53   #12
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nie rozumiem podejścia. Najpierw trzeba sprawdzić czy to problem sprzętowy (karta, kabel) czy programowy (windows, sterowniki).

Także odpalenie Linuxa jest w tym wypadku NIEZBĘDNE. Tłumaczenie, że trzeba coś reinstalować jest bez sensu - bo nawet jeżeli nie chcesz robić reinstalki to dobrze wiedzieć co powoduje problem.

I unikanie prawdy że to Windows jest spaprany nic nie da. Chyba że chcesz godzinami sprawdzać kable, robić na nich supełki i kupić jeszcze cztery karty i okaże się na koniec że to wina systemu
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.08.2014, 15:19   #13
slayers
LiteOn iHBS 212
 
Avatar użytkownika slayers
 
Data rejestracji: 29.05.2012
Posty: 140
slayers niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ale ja wiem, ze to jes wina systemu, ale w sieci nic nie znalazlem gdzie i co wywalic z rejestru, zeby dzialao jak trzeba, podlaczylem pożyczonego lapka, specjalnie zaprosilem znajomego do domu.. wszysko u niego dziala jak nalezy tuz po resecie modemu, nic nie trzeba bylo robic, wiec kabel, modem i wszystko co dotyczy dostawcy jest sprawne w 100%, to u mnie z oby dwoma modemami moze byc cos spie***lone, ale nie sadze zeby z dwoma! no bez przesady, czyli wina lezy po stronie oprogramowania
slayers jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Pomoc w przygotowaniu dużego artykułu o NAS saqul Network Attached Storage (NAS) 3 25.04.2010 23:00
Gry bez koloru przez kabel RGB marmal215 Hardware 0 31.07.2009 15:40
Połączenie PS2 i PC przez FTP Pele144 Hardware 10 06.02.2009 16:59
Problem z instalacją karty FRITZ Card PCI Rutek Off topic 1 09.11.2001 15:44


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.