![]() |
Przy takiej sieci - to lepiej uderzać coś pokroju Mikrotik
|
nie ma sie co oszukiwac majac takie obciazenie trzeba isc w cos lepszego , mam pelno routerow wszelakiej masci jak chcesz poszukam co to za modele i ci moge wyslac nic nie chce za nie, tylko przesylke se oplacisz mam jakies huawei tplinki belkin asus i cala masa innych ;)
Juz wiem co ma za router jak bys chcial sie z nim dogadac to jest w dobrej cenie netgear D7800 jesli by cie interesowalo obkukaj go sobie ;) |
@nimal miałem ten sam problem. Potem router zaczął padać i w końcu nie mogłem się do niego zalogować. Trochę miałem smuteczek, bo z 7 lat chyba służył :)
Obecną konfigurację użytkuję od bodaj połowy lutego i zero problemów. Do tego wszystkiego mam jeszcze zewnętrzną antenę LTE (zakup w 2014r) i praktycznie maksymalna siła sygnału. Nie zmuszam ale polecam. Niby modem LTE oddzielny ale nawet użytkownik Apple sobie poradzi z konfiguracją i obsługą. |
probujac reanimowac jakos moja siec wlasnie tez wgralem OpenWRT Gargoyle do TP-Linka TL-MR3420 i dupa, modemu nie wykrylo (tez mam Huawei E3272), musialem przywracac
eh chcialem wlasnie uniknac oddzielnego modemu, by moc olac kwestie kompatybilnosci (lub jej chwilowych brakow, co u mnie sie zdaza - wiekszosc zerwan polaczen to wynik odzucenia na chwile modemu przez router, czego nie sygnalizuje i dopiero restart mu pomaga) |
Cytat:
Około 5 miesięcy temu zmieniałem swojego wysłużonego Netgeara WNDR3700 na Linksys WRT1200AC (u mnie jest wersja z 512MB RAM). Modem (Huawei E3272 bodaj) od LTE Play wpięty jest po USB a jako system OpenWRT (oficjalnie producent wspiera). Wszystko mi elegancko śmiga. Zauważyłem wzrost wydajności pracy sieci po przejściu na nowy router. Mocny procek, duża ilość ram oraz OpenWRT gwarantuje niezawodność i możliwość skonfigurowania go pod swoje wymagania. |
malince mowie dziekuje ;) chinskie serwery maja plusa - bezproblemowa integracje z google home
buzdzet juz przekroczony - myslalem o 400 ale te dwa routery, ktore podalem kosztuja po okolo 500 PLN wiadomo - jak da sie dokladajac 100 kupic cos znacznie lepszego to doloze ale tysiaka nie chce wydawac moze takie cos? https://www.x-kom.pl/p/434340-router...lte-2xlan.html plus switch GbE bo juz by braklo portow RJ - to znowu by wyszlo ponad 700 PLN... |
Tplink jest za cienki do tej konfiguracji , celuj w wysokie modele asus/fritzbox/netgear aczkolwiek testowalismy netgear najwyzszy model z kumplem i nam sie nie spodobal ergonomicznie w sofcie aczkolwiek to moze zecz gustu i jest do opchniecia najwyzszy modej netgeara . Co do sonofa to zainstaluj na nich tasmote i dodaj maline i na malince/etc. postaw domowy serwer automatyki odciazajac przepustowosc i odetniesz sie od chinczykow i ich zje..nych serwerow . co do budzetu to jaki masz wtedy pomyslimy dokladnie ;)
|
porada dotycząca routera
doradzcie, bo siec mi siada ;)
potrzebuje routera z wbudowanym lte do obslugi sieci domowej - ale rozbudowanej net LTE (w tej chwili modem huawei wpiety w tp-linka mr3420) z routera kabel do TV, kabel do kompa, kabel do NVR i kabel do dodatkowego AC (zalozonego celem odciazenia przeciazonego routera) NVR tworzy swoja siec WiFi na ktorej jest banda kamer do calosci dochodzi glowna siec WiFi rozsiewana przez router i AC (ten sam SSID, DHCP na routerze) a w tej sieci ponad 20 urzadzen (kilka smartfonow, komputer, MiBox, drukarka i duzo przelacznikow sonoff oraz pare innych smart zabawek) w dodatku kolejne sonoffy czekaja na podlaczenie - przekrocze 30 punktow na bank krotko mowiac - nie wydala chce sie kablami przepiac na 1 GbE, zeby lokalnie tez szlo szybciej, ale to nie priorytet - najwazniejsze, zeby smigalo w tej chwili jest problem z routowaniem (strasznie dluga kolejka przy tylu urzadzeniach) i stabilnoscia podlaczenia modemu do routera mysle o routerze D-Link DWR-953 wczesniej chcialem TP-Link MR400, ale brak w sklepach wersji V3 (wszyscy maja albo V2 albo nie wiedza co maja... a roznice sa spore) czy jeszcze co innego tak, wiem, sa profesjonalne routery - ale budzet jest ograniczony! |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:04. |